Σύγχρονες Μέθοδοι Ψηφιοποίησης

Σύγχρονες Μέθοδοι Ψηφιοποίησης

2η Έκδοση – 2023

Διαδικασία ψηφιοποίησης, μέθοδοι αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης, διαφόρων συμβατικών και ψηφιακών πηγών.

Ένα βιβλίο από τον Παναγιώτη Ζυγούρη

Διαθέσιμο online από την lulu.com – κλικ εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ένα βιβλίο που έλειπε από τα ράφια.

Στις ημέρες μας όπου η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς είναι δεδομένο ότι πολλές τεχνολογίες γίνονται άμεσα παρωχημένες και πολλά δεδομένα, αναλογικά και ψηφιακά  τα οποία βασίζονταν σε αυτές μη προσβάσιμα με αποτέλεσμα να χάνονται οριστικά.

Καθημερινά πολύ μεγάλος αριθμός φωτογραφιών είτε με την μορφή έντυπων είτε ψηφιακών από παλαιού τύπου συσκευές, αρχεία, βίντεο κλπ. διαγράφονται η καταστρέφονται χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει κάποια στοιχειοθετημένη μέθοδος ανάκτησης τους. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όχι μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και στον χώρο του δημόσιου τομέα, σε εταιρίες, συλλογές αρχείων, βιβλιοθηκών και σχεδόν σε οποιαδήποτε έκφανση όπου υπάρχει αρχειακό υλικό.

 

Ψηφιοποίηση, αρχειοθέτηση και τεκμηρίωση.

Σε αυτό το βιβλίο περιγράφεται μια πλήρως στοιχειοθετημένη και εμπεριστατωμένη μέθοδος ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης υλικού από διάφορες ψηφιακές και αναλογικές πηγές. Με σκοπό την διάσωση αυτού του υλικού από την διαγραφή, καταστροφή ή την αποθήκευση του σε μη προσβάσιμες πηγές και μέσα και την δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών με δομή και κυρίως δυνατότητα αξιοποίησης τους επί μακρόθεν στο μέλλον.

 

Τι να περιμένετε.

Δεν θα βρείτε ιστορικά στοιχεία για τις μορφές αποθήκευσης των αρχείων η για άλλα θέματα, καθώς και ανάλυση χειρισμού παλαιών συσκευών και μεθόδων καθώς αυτός δεν είναι η σκοπός του. Παρέχονται μόνο πληροφορίες αναγκαίες για την τεκμηρίωση των διαδικασιών το οποίο άλλωστε είναι το ζητούμενο.

Εκδόσεις επάνω στην ψηφιοποίηση την οποία την συναντούμε όλο και περισσότερο μπροστά μας υπάρχουν πολλές αλλά καμία ουσιώδη και αναλυτική στα Ελληνικά και μάλιστα προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα. Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό.

Η εγγραφή του βιβλίου ολοκληρώθηκε το 2019 μετά από τρία χρόνια έρευνας (με μερικές διορθώσεις και συμπληρώσεις το 2020) και εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2020.

Η δεύτερη έκδοση με διορθώσεις, βελτιώσεις και προσθήκες εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Παναγιώτης Ζυγούρης

info@texnikos-ipologiston.gr

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Ζυγούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.

Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Επιστήμη και Μηχανική των Υπολογιστών (Ph.D Computer Science & Engineering)

Από το 2003 εργάζεται ως ανεξάρτητος (freelance) μηχανικός υπολογιστών και δικτύων.

Έχει συνεργαστεί με πληθώρα εταιριών ως σύμβουλος ασφαλείας πληροφορικής και έχει αναλάβει την ευθύνη της δικτυακής υποδομής και του χειρισμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου και σε πολιτικά γραφεία.

Έχει απασχοληθεί μεταξύ άλλων, στα Test Events των ολυμπιακών αγώνων (2002-2004)  στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες “ΑΘΗΝΑ 2004” στον τομέα της τεχνολογίας καθώς και στους “Αγώνες Νήσων” της Ρόδου το 2007 στο τμήμα του IT.

Ειδικεύεται στην ασφαλή αποθήκευση και εξασφάλιση δεδομένων, εταιρικών και προσωπικών ενώ συχνά συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες για την ασφάλεια και τις προκλήσεις της ψηφιακής πραγματικότητας.

Πραγματοποιεί μαθήματα κατάρτισης σε υπαλλήλους και στελέχη εταιριών για τον χειρισμό υπολογιστών και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Είναι ενεργός blogger καλύπτοντας με τα άρθρα του θέματα ασφαλείας, τεχνολογίας και ενημέρωσης στο γνωστικό του αντικείμενο.

Το παρόν βιβλίο, είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα, όπου συνοψίζει την εμπειρία του στην ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση δεδομένων καθώς και τις μεθόδους αυτών.

 

Top