Τι είναι το Internet of Things;

 

Σε μία δεκαετία από τώρα, τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα στο Internet of Things

Ορισμός – Τι σημαίνει Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) – Internet of Things Το Internet of Things (IoT) είναι μια έννοια της πληροφορικής που περιγράφει ένα μέλλον όπου όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα είναι συνδεδεμένα στο Internet και θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον εαυτό τους σε άλλες συσκευές. Ο όρος αυτός ταυτίζεται με τις ραδιοσυχνότητες (RFID) ως μέθοδο επικοινωνίας, αν και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άλλες τεχνολογίες αισθητήρων, ασύρματων τεχνολογιών ή των κωδικών QR.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, τηλεοράσεις, dvd player, συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης, τον φωτισμού του σπιτιού, τους μετρητές της ΔΕΗ και του νερού κλπ.

Το Internet of Things είναι σημαντικό επειδή ένα αντικείμενο που μπορεί να αυτοπαρουσιάζεται γίνεται ψηφιακά κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του.. Δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά πλέον θα συνδέεται με τα γύρω αντικείμενα και τα στοιχεία μιας βάσης δεδομένων. Όταν πολλά αντικείμενα ενεργούν από κοινού, τότε θεωρούμε πως έχουν ambient intelligence (περιβάλλουσα νοημοσύνη).

Το Internet of Things είναι μια δύσκολη έννοια για να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες που έχουν ορίσει τον όρο, αν και η αρχική χρήση του έχει αποδοθεί στον Kevin Ashton, ειδικό σε θέματα ψηφιακής καινοτομίας. Κάθε ορισμός συμμερίζεται την ιδέα ότι η πρώτη έκδοση του Internet ήταν για τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους, ενώ η επόμενη έκδοση είναι για τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα πράγματα. Το 1999 ο Ashton έκανε τον προσδιορισμό στο παρακάτω απόσπασμα από ένα άρθρο του:

«Αν είχαμε υπολογιστές που ήξεραν τα πάντα για όλα τα πράγματα – με τη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται χωρίς καμία βοήθεια από εμάς. – Θα είναι σε θέση να παρακολουθούν και να μετράνε τα πάντα, και σε μεγάλο βαθμό να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων, της απώλειας και του κόστους. Εμείς θα γνωρίζουμε όταν χρειάζονται τα πράγματα αντικατάσταση, επισκευή ή την ανάκληση, η ακόμα και αν τα προϊόντα είναι φρέσκα η αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.”.
Οι περισσότεροι από εμάς προσδιορίζουν την σύνδεση σε επίπεδο υπολογιστή, ταμπλέτας και smartphone. Το Internet of Things περιγράφει έναν κόσμο όπου οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνεί με έξυπνο τρόπο. Με άλλα λόγια, με το Internet of Things, ο φυσικός κόσμος γίνεται ένα μεγάλο πληροφοριακό σύστημα.

 

Ιστορία του IoT

Εδώ θα μάθετε πως το IoT βρίσκεται πίσω από πολλές καινοτομίες

1982 – Μηχάνημα αυτόματης πώλησης: Η εφαρμογή του IoT εμφανίστηκε καθώς ένας αυτόματος πωλητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon συνδέθηκε στο διαδίκτυο για να αναφέρει το απόθεμά του και την κατάστασή του, ανοίγοντας το δρόμο για απομακρυσμένη παρακολούθηση.

1990 – Τοστιέρα: Η πρώιμη καινοτομία του IoT ήταν μια τοστιέρα συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, επιτρέποντας στους χρήστες να την ελέγχουν από απόσταση, δείχνοντας το μέλλον στην ευκολία των έξυπνων οικιακών συσκευών.

1999 – Δημιουργήθηκε το IoT (Kevin Ashton): Ο Kevin Ashton επινόησε τον όρο «Internet of Things» για να περιγράψει το διασυνδεδεμένο δίκτυο συσκευών που επικοινωνούν και μοιράζονται δεδομένα, θέτοντας τα θεμέλια για μια νέα εποχή συνδεσιμότητας.

2000 – Έξυπνο Ψυγείο LG: Το Έξυπνο Ψυγείο LG σηματοδότησε μια σημαντική ανακάλυψη, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν και να διαχειρίζονται το περιεχόμενο του ψυγείου από απόσταση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του IoT στην καθημερινή ζωή.

2004 – Έξυπνο ρολόι: Η έλευση των έξυπνων ρολογιών εισήγαγε το IoT στη σφαίρα τεχνολογίας των φορητών συσκευών, προσφέροντας παρακολούθηση φυσικής κατάστασης και ειδοποιήσεις εν κινήσει.

2007 – Έξυπνο iPhone: Το iPhone της Apple έκανε την μεγάλη διαφορά, ενσωματώνοντας δυνατότητες IoT με εφαρμογές που συνέδεαν τους χρήστες με μια πολλές υπηρεσίες και συσκευές, μετατρέποντας τα smartphone σε κόμβους.

2009 – Δοκιμές αυτοκινήτου: Το IoT εισήλθε στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενισχύοντας τα οχήματα με αισθητήρες για διαγνωστικά σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση απόδοσης και δοκιμές εξ αποστάσεως.

2011 – Έξυπνη τηλεόραση: Η εισαγωγή των Smart TV έφερε το IoT στο σαλόνι, επιτρέποντας τη σύνδεση στο Διαδίκτυο για ροή, χρήση εφαρμογών και διαδραστικό περιεχόμενο.

2013 – Google Lens: Το Google Lens παρουσίασε τις δυνατότητες του IoT στην αναγνώριση εικόνων, επιτρέποντας στα smartphone να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα στον φυσικό κόσμο.

2014 – Echo: Το Echo της Amazon, εξοπλισμένο με τον εικονικό βοηθό Alexa, έδειξε τη δύναμη του IoT που ενεργοποιείται με φωνή, κάνοντας τα έξυπνα σπίτια πιο διαισθητικά και ανταποκρινόμενα.

2015 – Tesla Autopilot: Το σύστημα Autopilot της Tesla αποτελεί παράδειγμα του IoT στα αυτοκίνητα, εισάγοντας δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης μέσω διασυνδεδεμένων αισθητήρων και λογισμικού.

 

Πλεονεκτήματα του IoT

Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και αυτοματοποίηση εργασιών.

Αυξημένη ευκολία και προσβασιμότητα στις πληροφορίες.

Καλύτερη παρακολούθηση και έλεγχος συσκευών και συστημάτων.

Μεγαλύτερη ικανότητα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων.

Εξοικονόμηση κόστους.

Μειονεκτήματα του IoT

Ανησυχίες για την ασφάλεια και πιθανότητες για πειρατεία ή παραβιάσεις δεδομένων.

Ζητήματα απορρήτου που σχετίζονται με τη συλλογή και χρήση προσωπικών δεδομένων.

Εξάρτηση από την τεχνολογία και πιθανότητα αστοχιών του συστήματος.

Περιορισμένη τυποποίηση και διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών.

Πολυπλοκότητα και αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης.

Υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης.

Περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε ορισμένες συσκευές.

Ανησυχίες για μείωση θέσεων εργασίας λόγω αυτοματισμού.

Περιορισμένη ρύθμιση και νομικό πλαίσιο για το IoT, που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και αβεβαιότητα.

Top