Εγκατάσταση δίσκου SSD και SSD NVMe

Το SSD είναι συντόμευση για τον όρο Solid-State Drive ή Solid-State Disk. Ο SSD είναι μια μονάδα που χρησιμοποιεί μνήμη, ως μέσο για την αποθήκευση και την πρόσβαση στα δεδομένα, μια τεχνολογία που μοιάζει πολύ την RAM του υπολογιστή RAM.

Σε αντίθεση με άλλες συσκευές αποθήκευσης, όπως σκληροί δίσκοι , ένας SSD δεν έχει κινούμενα μέρη, το οποία δίνει πλεονεκτήματα, όπως η πρόσβαση σε αποθηκευμένες πληροφορίες ταχύτερα, δεν παράγει θόρυβο η θερμότητα, είναι συχνά πιο αξιόπιστος, και καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι ο παραδοσιακός σκληρός δίσκος (HDD) που βρίσκεται στους περισσότερους υπολογιστές, ειδικά σε laptop που εξαρτώνται από την μπαταρία.

Οι δίσκοι SSD αποτελούν το μέλλον στην ψηφιακή αποθήκευση δεδομένων και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος σε σχέση με τους συμβατικούς να και ακόμα η τιμή τους είναι υψηλή. Ένας δίσκος SSD μπορεί να είναι πάνω απο 10 φορές ταχύτερος από έναν συμβατικό δίσκο IDE η SATA και να επιταχύνει απίστευτα τον υπολογιστή σας. Ακόμα και παλιοί υπολογιστές γίνονται ταχύτατοι και παρατείνεται η διάρκεια ζωής και χρήσης τους.

Οι τιμές των δίσκων SSD μειώνονται διαρκώς με έναν 250GB να κειμένεται στα 25 με 50 ευρώ και ενός 500GB στα 80 με 100 ευρώ.

Στην εικόνα ένας δίσκος SSD της Samsung.

Η τεχνολογία SSD δεν είναι καινούρια και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε υπερυπολογιστές IBM στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Από τότε έχουν βελτιωθεί δραστικά  και διατίθενται ακόμα και σε χωρητικότητες των 4 TB.

Δυστυχώς, λόγω του πολύ μεγαλύτερου κόστος ανά GB για την αποθήκευση πληροφοριών, οι μονάδες αυτές δεν έχουν ακόμη γίνει κατάλληλες λύσεις για την αντικατάσταση του σκληρού δίσκου ενός τυπικού υπολογιστή. Ωστόσο, είναι μια πολύ καλή λύση για laptops και netbooks που δεν απαιτούν πολλά GB χώρου ενώ οι τιμές μειώνονται συνεχώς.

Σε σταθερούς υπολογιστές συνήθως χρησιμοποιούμε έναν SSD για να τρέχει μόνο το λειτουργικό σύστημα π.χ. Windows και μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα και στη συνέχεια έχουμε όλα τα αρχεία δεδομένων, όπως εικόνες, video και αρχεία μουσικής σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο παραδοσιακό σκληρό δίσκο (HDD). Οι τιμές μάλιστα στους συμβατικούς δίσκους έχουν πέσει αρκετά και είναι προσιτός ακόμα και δίσκος χωρητικότητας 4GB.

Κυκλοφορούν πλέον και οι SSD NVME οι οποίοι προσφέρουν ταχύτητες έως και 20 φορές μεγαλύτερη από έναν απλό SSD αλλά μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε τελευταίας γενιάς σταθερούς υπολογιστές και laptop.

Δίσκος SSD NVMe

Top