Εγκατάσταση αποκωδικοποιητή ψηφιακής τηλεόρασης MPEG4 DVB-T DVB-T2 (DIGEA – ΕΡΤ)

  • Εγκατάσταση ψηφιακού αποκωδικοποιητή – δέκτη τηλεόρασης

Ο ψηφιακός αποκωδικοποιητήςδέκτης, είναι η συσκευή αυτή που θα επιτρέψει στην τηλεόραση μας να λαμβάνει τα κανάλια εκείνα που μεταδίδονται ψηφιακά (συνήθως με το σύστημα συμπίεσης MPEG-4). Ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης χρειάζεται σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη η έχει ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2 που δεν επιτρέπει την λήψη όλων των ψηφιακών καναλιών.

 

  • Η ψηφιακή εικόνα προσφέρει πολύ καλή λήψη των τηλεοπτικών καναλιών χωρίς χιόνια και είδωλα.

Το μόνο μειονέκτημα με το ψηφιακό σήμα είναι ότι ή έχεις ή δεν έχεις, π.χ στην αναλογική τηλεόραση αν το σήμα δεν ήταν ισχυρό βλέπαμε το κανάλι με χιόνια. Στην ψηφιακή αυτό δεν ισχύει, αν η ισχύ σήματος πέσει π.χ κάτω από το 60% το κανάλι σταματάει να εμφανίζεται στην οθόνη μας. Οπότε απαιτείται καλή εγκατάσταση κεραίας και εσωτερικών καλωδιώσεων.

Η εγκατάσταση του δέκτη επίγειας ψηφιακής εκπομπής γίνεται συνήθως όπως με την σύνδεση ενός video ή ενός DVD player σε μια τηλεόραση.

Πλέον όλη η χώρα διαθέτει ψηφιακή κάλυψη και για όσους ακόμα διαθέτουν παλιές τηλεοράσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπομπές της Digea η της ΕΡΤ χωρίς αποκωδικοποιητή DVB-T.

 

  • Τι είναι το DVB-T2

Τον Ιούλιο του 2012, το λεκανοπέδιο της Αθήνας γνώρισε την ψηφιακή μετάβαση στο πρωτόκολλο DVB-T, ψηφιακή δηλαδή τηλεόραση που επέτρεπε την λήψη καναλιών χωρίς χιόνια (ένα πάγιο πρόβλημα της αναλογικής τηλεόρασης) με ευκρινέστατη εικόνα και την δυνατότητα επίσης λήψης καναλιών υψηλής ανάλυσης. (High Definition)

Το DVB-T2 στο οποίο θα μεταβεί η μετάδοση μέχρι το 2022, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια εικόνας (Ultra High Definition, 4Κ και 8K, Mobile TV, κλπ.)

Είναι κάτι πολύ σχετικό αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά το γεγονός είναι ένα, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, πρέπει όποια τηλεόραση παίρνετε από και εδώ και ύστερα να υποστηρίζει DVB-T2 και φυσικά όλες οι παλιές θα χρειαστούν αποκωδικοποιητές.

 

  • Έχω παλιά τηλεόραση ήδη με αποκωδικοποιητή. Θα χρειαστεί να πάρω ξανά;

Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θα έχει μεταβεί στην τεχνολογία DVB-T2

Η διαδικασία δεν εξελίσσεται αρκετά γρήγορα και είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε παράλληλη λειτουργία DVB-T (η σημερινή τεχνολογία στην Ελλάδα) και DVB-T2 (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.), ενώ η Γερμανία έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση σε DVB-T2/HEVC. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν την ολοκλήρωση της μετάβασης των δικτύων τους σε DVB-T2/HEVC

Παράλληλα η μετάβαση στη νέα τεχνολογία προϋποθέτει περίοδο 2 ετών για την κατάλληλη ενημέρωση των τηλεθεατών. Από την άποψη αυτή αναφέρθηκε ως εξαιρετικά επείγον για τη χώρα να ορίσει έναν οδικό χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2 αντίστοιχο με αυτόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

  • Ποιά θα είναι η επιβάρυνση αν έχετε παλιά τηλεόραση;

Η τιμή πώλησης αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2 μειώνεται συνέχεια ενώ είναι διαθέσιμος σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.

 

  • Τι πρέπει να προσέξω αν θέλω να πάρω τώρα καινούργια τηλεόραση;

Θα πρέπει η τηλεόραση που θα πάρετε να έχει ενσωματωμένο δέκτη DVD-T2 (συνήθως μοντέλα του 2016-2019) ώστε όταν θα μεταβεί η εκπομπή σήματος στην νέα τεχνολογία να μην έχετε πρόβλημα

Με την μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2 αναπόφευκτη η Digea, με τους επικεφαλής της ζητούν από την Πολιτεία να ενημερώσει τους πολίτες ώστε να αποφύγουν την αγορά τηλεόρασης παρωχημένης τεχνολογίας.

Η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στον χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα θα συντελέσει ακόμη στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Αναλαμβάνουμε

Την εγκατάσταση αποκωδικοποιητή και ρύθμιση του αποκωδικοποιητή και των τηλεοπτικών συσκευών που θα συνδεθούν σε αυτόν, καθώς και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. (καλώδια scart και hdmi για τις συνδέσεις, εγκατάσταση εξωτερικής η εσωτερικής κεραίας, τοποθέτηση καλωδίου κεραίας σε δωμάτια του σπιτίου, κλπ.)

Εγκατάσταση, συντονισμός καναλιών και σύνδεση στο Internet για Smart TV

Επίσης σε καινούργια τηλεόραση που έχετε πάρει αναλαμβάνουμε τον συντονισμό των καναλιών και την σύνδεση της στο Internet αν πρόκειται για Smart TV

 

DVB-T2 HEVC – High Efficiency Video Coding

Εγκατάσταση ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG4 DVB-T DVB-T2

Top