Κορονoϊός: Ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 – Το μήνυμα που έλαβε ο κόσμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής όσοι βρίσκονται στην Πάρο έλαβαν το μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112

Στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του κορονοϊού περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης στην οποία ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα σταλεί μήνυμα από το 112 τα επόμενα 24ωρα σε όλους τους πολίτες της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορεί να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα.

Μία από αυτές τις περιοχές είναι και η Πάρος, όπου μαζί με την Αντίπαρο θεωρούνται ως το επίκεντρο του κορονoϊού στις Κυκλάδες, καθώς πολλά από τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν είναι παραθεριστές (και μάλιστα νέοι σε ηλικία) που επέστρεψαν από διακοπές από εκεί.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής όσοι βρίσκονται στην Πάρο έλαβαν το μήνυμα έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτό γίνεται γνωστό ότι Πάρος και Αντίπαρος έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και καλούνται όσοι βρίσκονται στο νησί να φορούν μάσκες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Δείτε το μήνυμα

Οι 10 καλύτερες εφαρμογές σκακιού για Android


Το σκάκι είναι ένα από τα παλαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια που εξακολουθεί να είναι δημοφιλές διαχρονικά. Μπορείτε να παίξετε χαλαρωτικά παιχνίδια με φίλους ή να συμμετάσχετε σε μια πολύ δραστήρια ανταγωνιστική κοινότητα σκακιού. Αυτό που είναι πραγματικά σπουδαίο για το σκάκι είναι ότι είναι εύκολο να μάθεις και δύσκολο να το κατακτήσεις

 Μπορείτε να μάθετε νέα πράγματα για αυτό το παιχνίδι χρόνια μετά την πρώτη σας ενασχόληση. Αν βρίσκεστε εδώ για να βρείτε κάποιο εφαρμογή, εδώ είναι τα καλύτερα παιχνίδια σκακιού για Android!


Chess from AI Factory Limited

Τιμή: Δωρεάν / 0,99 $

Το Chess by AI Factory Limited είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σκακιού στο κινητό. Έχει όλα τα βασικά πράγματα. Περιλαμβάνει επίσης 12 επίπεδα δυσκολίας, απλή και επαγγελματική λειτουργία, επιτεύγματα, βαθμολογικούς πίνακες και ακόμη και αποθήκευση cloud.

Η διεπαφή είναι απλή. Ωστόσο, υπάρχουν οκτώ θέματα σκακιέρας. Η δωρεάν έκδοση δεν έχει αγορές εντός εφαρμογής, αλλά έχει διαφημίσεις. Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση 0,99 $ για να τα καταργήσετε. Το Chess by Chess.com είναι μια άλλη καλή εφαρμογή σε αυτό το είδος με πολύ παρόμοιες λειτουργίες.

 

Chess Repertoire Trainer

Τιμή: Δωρεάν / 4,99 $

Το Chess Repertoire Trainer είναι μια εφαρμογή εκπαίδευσης σκακιού. Σας βοηθά να μάθετε πώς να κάνετε καλά ανοίγματα  και πώς να κάνετε μετάβαση από ανοίγματα σε προχωρημένες τεχνικές. Η εφαρμογή παρακολουθεί τις κινήσεις σας και μετά κινείται αμέσως για να στοχεύσει συγκεκριμένα τις αδυναμίες σας. Γίνεστε καλύτερος με την πάροδο του χρόνου και το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή.

Υπάρχουν επίσης κάρτες flash με τυχαία ανοίγματα για αναπαραγωγή, υποστήριξη αρχείων PNG και χρήση της διάσημη μηχανή σκακιού Stockfish. Η επαγγελματική έκδοση προσθέτει μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά από τη δωρεάν έκδοση επίσης.


Chess Tactics Pro

Τιμή: Δωρεάν / Έως 8,99 $

Το Chess Tactics Pro δεν έχει σχέση με τις περισσότερες εφαρμογές σκακιού. Δεν υπάρχει πολύς σχέση με το τυπικό σκάκι. Ωστόσο, έχει πολλά παζλ σκακιού. Διαθέτει πακέτα παζλ εκτός σύνδεσης (διατίθενται ως αγορές εντός εφαρμογής), καθημερινά διαδικτυακά παζλ και πολλά άλλα. Υποστηρίζει ότι η δυσκολία ορισμένων προκλήσεων μπορεί να φτάσει στο ELO 2000+ και αυτό ισχύει μέχρι το τέλος.

Είναι ένας καλός τρόπος για να αμφισβητήσετε τις ικανότητές σας και να μάθετε μερικές νέες τακτικές. Το παιχνίδι είναι δωρεάν για λήψη. Μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον περιεχόμενο μέσω αγορών εντός εφαρμογής.


CT-ART

Τιμή: Δωρεάν / 7,99 $

Το CT-ART είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια σκακιού για όσους θέλουν να μάθουν. Διαθέτει 2.200 βασικές ασκήσεις, 1.800 βοηθητικές ασκήσεις και 50 θέματα για μάθηση. Κάθε άσκηση έχει διαφορετικό στόχο και έχει σκοπό να σας διδάξει μια διαφορετική τακτική. Επιπλέον, το παιχνίδι θα παρακολουθεί τη βελτίωση του ELO καθώς προχωράτε στην εφαρμογή. Μπορεί να ταξινομηθεί καλύτερα ως εκπαιδευτική εφαρμογή και όχι ως παιχνίδι. Ωστόσο, η εκμάθηση όλων των μικρών τακτικών απαιτεί από εσάς να παίξετε σκάκι.


DroidFish Chess

Τιμή: Δωρεάν

Το Droidfish είναι μια έκδοση δημοφιλούς μηχανής σκακιού Stockfish με GUI (περιβάλλον χρήστη). Έρχεται με έναν μετρικό τόνο δυνατοτήτων χρήστη. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη PGN, FEN και EPD. Έχει επίσης υποστήριξη για τραπέζια Syzygy και Gaviota και υποστήριξη για άλλες μηχανές σκακιού. Όπως στα περισσότερα, μπορείτε να προσαρμόσετε τη δυσκολία αλλάζοντας την ισχύ της μηχανής.

Αυτό είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια σκακιού που απολαμβάνουν οι σοβαροί παίκτες σκακιού. Είναι επίσης εντελώς δωρεάν χωρίς αγορές ή διαφημίσεις εντός εφαρμογής. Αυτό είναι με διαφορά ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια σκακιού στο κινητό.


iChess

Τιμή: Δωρεάν / 1,99 $

Το iChess είναι ένα από αυτά τα παιχνίδια σκακιού για περιστασιακούς παίκτες. Μοιάζει πολύ με το Chess Tactics Pro. Θα ολοκληρώνετε κυρίως παζλ που σχετίζονται με το σκάκι. Όλα τα παζλ είναι εκτός σύνδεσης και μπορείτε ακόμη και να φέρετε τα δικά σας. Υποστηρίζει αρχεία παζλ PGN, αλλά όχι CBH. Τα παζλ ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας. Υπάρχουν τρεις απόλυτες δυσκολίες για να διαλέξετε. Η δωρεάν έκδοση περιέχει διαφημίσεις, ενώ η επαγγελματική έκδοση δεν το κάνει. Και οι δύο εκδόσεις είναι ίδιες.


Lichess

Τιμή: Δωρεάν

Το Lichess είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σκακιού στο κινητό. Η βασική του λειτουργία είναι να παίζετε σκάκι online εναντίον άλλων παικτών. Το παιχνίδι διαθέτει μια βάση άνω των 150.000 παικτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ένα παιχνίδι με ένα άτομο στο επίπεδο ικανοτήτων σας.

Διαθέτει επίσης αρκετούς τρόπους παιχνιδιού και τουρνουά και μπορείτε να δείτε τα στατιστικά του παιχνιδιού σας. Μπορείτε επίσης να παίξετε εκτός σύνδεσης με έναν υπολογιστή, αν το επιθυμείτε.

Η εφαρμογή διαθέτει επίσης 80 γλώσσες. Είναι επίσης εντελώς δωρεάν. Είναι δωρεάν χωρίς διαφημίσεις ή αγορές εντός εφαρμογής. Η εφαρμογή είναι επίσης ανοιχτού κώδικα σε περίπτωση που θέλετε να δείτε πώς λειτουργεί.

Lichess - τα καλύτερα παιχνίδια σκακιού για το Android


Play Magnus Chess

Τιμή: Δωρεάν παιχνίδι

Παίξτε Το Magnus Chess είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Διαθέτει μια μηχανή σκακιού που έχει ρυθμιστεί να παίζει πολύ σαν το σκάκι Grandmaster Magnus Carlsen.

Το παιχνίδι διαθέτει τη δυνατότητα να επιλέξετε την ηλικία του Magnus και η μηχανή συντονίζεται για να παίξει όπως έκανε εκείνη την εποχή.

Αυτό χρησιμεύει επίσης ως επιλογή δυσκολίας αφού βελτιώθηκε καθώς μεγάλωνε σε ηλικία. Σύμφωνα με την περιγραφή της εφαρμογής, ορισμένοι παίκτες μπορεί να προκριθούν ακόμη και να παίξουν τον ίδιο τον Magnus.

Αυτό μπορεί να είναι βέβαια απλόι μάρκετινγκ. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ο μηχανή του δεν είναι τόσο δυνατή όσο ο Magnus και αυτό έχει νόημα για εμάς. Είναι ένα αξιοπρεπές παιχνίδι σκακιού συνολικά.


Really Bad Chess

Τιμή: Δωρεάν / Έως 2,99 $

Το Really Bad Chess είναι ένα από τα νεότερα παιχνίδια σκακιού για Android. Μοιάζει με ένα αρκετά τυπικό παιχνίδι σκακιού. Ωστόσο, αυτό σας επιτρέπει να παίξετε με εντελώς τυχαία κομμάτια. Θα μπορούσατε να έχετε πέντε ιππότες και τρεις αξιωματικούς ή 3 βασίλισσες και 2 πιόνια στο ταμπλό.

Η δωρεάν έκδοση σάς επιτρέπει να το έρθετε αντιμέτωποι με την τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού σε αρκετούς διαφορετικούς τρόπους παιξίματος.

Η premium έκδοση προσθέτει την λειτουργία να παίξετε εναντίων παικτών, αφαιρεί τις διαφημίσεις, προσθέτει θέμα και μερικές άλλες μικρές αλλαγές. Αυτό είναι ένα παιχνίδι σκακιού για εκείνους που πάντα αναρωτιόταν πώς θα ήταν αν η λεπτή ισορροπία και η τέλεια στρατηγική δεν είχαν σημασία.


Shredder Chess

Τιμή: 6,99 $

Το Shredder Chess δεν είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι σκακιού στη λίστα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αρέσει στους παίκτες. Το παιχνίδι διαθέτει πάνω από 1.000 παζλ που σχετίζονται με το σκάκι, ρυθμιζόμενη ισχύ παιχνιδιού, ακόμη και αποθήκευση και φόρτωση καταστάσεων, όπως εξομοιωτές κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών.

Αυτό το παιχνίδι διαθέτει επίσης έκδοση για υπολογιστές. Εάν αγοράσετε την έκδοση για επιτραπέζιο υπολογιστή, θα λάβετε αυτήν την έκδοση δωρεάν, αλλά δεν λειτουργεί αντίστροφα. Έχει μερικά σφάλματα, αλλά τη τεχνιτή του νοημοσύνη είναι αρκετά ανθρώπινη και είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι.

 

Το μεγάλο δίλημμα των κωδικών – Τι κωδικό να βάλω

Οι ισχυροί είναι δύσκολο να απομνημονευθούν, ενώ οι αδύναμοι μπορούν εύκολα να «σπάσουν» από επίδοξους χάκερ – Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για ασφαλή password

Αντιμέτωποι με το δίλημμα ισχυροί κωδικοί, που όμως είναι δύσκολο να απομνημονευθούν ή αδύναμοι κωδικοί, τους οποίους είναι εύκολο να θυμάται κανείς, έρχονται όλο και πιο συχνά οι χρήστες του Ιντερνετ παγκοσμίως.

Με την εξάρτησή τους από τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, οι άνθρωποι καλούνται να αποφασίσουν πώς να επιλέγουν τους κωδικούς πρόσβασης. Μερικοί καταλήγουν να χρησιμοποιούν ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, ώστε να μην μπορούν να παραβιαστούν ή να τους εκμεταλλευτούν εγκληματίες. Ομως διατρέχουν τον κίνδυνο να τους ξεχνούν με το πέρασμα του χρόνου. Αλλοι επιλέγουν κωδικούς που μπορούν να τους απομνημονεύσουν εύκολα διευκολύνοντας τη ζωή τους. Ωστόσο, διατρέχουν τον κίνδυνο οι κωδικοί αυτοί να βρεθούν το ίδιο εύκολα στα χέρια ψηφιακών εγκληματιών.

Ερευνα της Kaspersky Lab αποκάλυψε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες όταν προστατεύουν τους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο. Οταν πρόκειται για την αποθήκευση κωδικού πρόσβασης, σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί (51%) αποθηκεύουν τους κωδικούς επισφαλώς, με έναν στους τέσσερις (23%) να τους γράφει σε σημειωματάριο ώστε να μη χρειάζεται να τους θυμάται. Οπως τονίζει η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας, πολλοί χρήστες κατανοούν την ανάγκη ισχυρών κωδικών πρόσβασης στους λογαριασμούς τους. Οταν ρωτήθηκαν ποιοι τρεις λογαριασμοί τους στο Διαδίκτυο απαιτούν τους ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης, το 63% των καταναλωτών επέλεξε λογαριασμούς online banking, το 42% εφαρμογές πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πορτοφολιών και το 41% λογαριασμούς για ηλεκτρονικές αγορές.

Το βέβαιο είναι ότι πολλοί χρήστες εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να χρησιμοποιούν ακατάλληλα password για την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Διαδίκτυο. Αυτό αποδεικνύει λίστα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τη SplashData και περιλαμβάνει τους χειρότερους από πλευράς ασφάλειας κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιήθηκαν το 2017.

Εύκολα θύματα. Τα στοιχεία της λίστας, σύμφωνα με την ESET, βασίστηκαν σε έρευνα περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων κωδικών πρόσβασης από λογαριασμούς χρηστών που έπεσαν θύματα κυβερνοεγκληματιών.

Στις πρώτες 30 θέσεις της λίστας συγκαταλέγονται κωδικοί όπως 123456, password, 12345678, qwerty, football, iloveyou, admin, welcome, login, abc123, starwars, master, hello, 654321, harley κ.ά. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί πρόσβασης είναι πολύ απλοί και εύκολα μπορεί να τους μαντέψει ένας επίδοξος χάκερ. Για τον λόγο αυτό περιλαμβάνονται μαζί με άλλα δημοφιλή password στις βάσεις δεδομένων που διατηρούν οι κυβερνοεγκληματίες για password-cracking.
«Τα καλά νέα», σύμφωνα με την ESET, είναι ότι «οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να είναι ασφαλείς και με τα σωστά βήματα μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν ισχυρά password». Καταρχάς με μία αξιόπιστη εφαρμογή password manager κάθε χρήστης μπορεί να έχει στη διάθεσή του ένα πρόγραμμα που όχι μόνο αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης αλλά μπορεί ταυτόχρονα να δημιουργεί πολύπλοκα password.

Μέτρα από τους ιστότοπους. Από την πλευρά τους, οι ιστότοποι επίσης θα πρέπει να θωρακιστούν καλύτερα ώστε να εξασφαλίζουν την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί στην επιλογή των κωδικών που εισάγουν οι χρήστες απορρίπτοντας password που χρησιμοποιούνται συχνά ή έχουν εκτεθεί σε παραβιάσεις δεδομένων.

Τέλος, η πιστοποίηση διπλού παράγοντα (2FA) μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, καθώς είναι πολύ ασφαλέστερη από τους κωδικούς πρόσβασης. Κατά την πιστοποίηση διπλού παράγοντα απαιτείται ένας επιπλέον τυχαίος κωδικός ή ένα μήνυμα SMS παράλληλα με τον κωδικό πρόσβασης, οπότε ακόμη και αν ένα password πέσει σε λάθος χέρια, δεν μπορεί εύκολα να παραβιαστεί ένας λογαριασμός. Ηδη, twitter, Google, LinkedIn και Dropbox και πολλές άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσφέρουν πλέον την πιστοποίηση διπλού παράγοντα ως προαιρετικό, πρόσθετο μέτρο ασφαλείας.

Δύο λογαριασμοί Viber, WhatsApp, Facebook, Messenger, Skype στην ίδια συσκευή Android – Dual Messenger

Σημείωση: Το Dual Messenger, η δυνατότητα δηλαδή να έχουμε δύο λογαριασμούς βρίσκεται και σε πολλές άλλες συσκευές κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα δούμε την εφαρμογή του σε ένα Samsung Galaxy A50 το οποίο υποστηρίζει και δύο κάρτες SIM (δύο νούμερα δηλαδή)

Η επιλογή επίσης βρίσκεται ενδεικτικά στις συσκευές Α3, Α20, Α30, Α40 και A50.

Σε γενικές γραμμές υποστηρίζεται σε συσκευές που έχουν έκδοση λειτουργικού

Android OS Version 7.0 (Nougat) & 8.0 (Oreo)Click to Expand
Android OS Version 9.0 (Pie)Click to Expand
Android OS Version (10.0)

 

 

Η δυνατότητα Dual Messenger σάς επιτρέπει την ευελιξία για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών λογαριασμών για την ίδια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Μόνο συγκεκριμένα μοντέλα και εφαρμογές υποστηρίζονται με το Dual Messenger.

Μόλις ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, θα μπορείτε να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα προς / από οποιονδήποτε από τους δύο ενεργούς λογαριασμούς εφαρμογών βάσει της προτίμησής σας. Ένα δεύτερο εικονίδιο εφαρμογής θα εμφανιστεί στην Αρχική οθόνη για εύκολη πλοήγηση.

Για να χρησιμοποιήσετε και τις δύο εκδόσεις της εφαρμογής, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ξεχωριστά διαπιστευτήρια στη δεύτερη έκδοση της εφαρμογής. Είτε πρόκειται για σπίτι είτε για εργασία. μπορείτε να εκτελέσετε την ίδια εφαρμογή για δύο διαφορετικούς λογαριασμούς γρήγορα και εύκολα. 

Πώς να ρυθμίσετε το Dual Messenger;

1. Μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις > Σύνθετες λειτουργίες. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και, στη συνέχεια, πατήστε το Dual Messenger.
2. Θα εμφανιστεί μια λίστα εφαρμογών που είναι συμβατές με το Dual Messenger . Εναλλαγή του διακόπτη της εφαρμογής που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστό λογαριασμό.

Τώρα πατήστε Εγκατάσταση

3. Διαβάστε την Αποποίηση ευθυνών και πατήστε Επιβεβαίωση για να συνεχίσετε.

Τώρα έχει εγκατασταθεί η δεύτερη εφαρμογή.

Σημείωση:  Το δεύτερο εικονίδιο θα έχει το  σύμβολο Dual Messenger  στην κάτω δεξιά πλευρά του εικονιδίου.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις – Προηγμένες δυνατότητες – Dual Messenger.

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ποιές από τις επαφές σας θα εμφανίζονται στο δεύτερο Viber. Πατώντας ενεργοποίηση επιλέγετε τις επαφές. Εφόσον γίνει η ενεργοποίηση σε δεύτερο χρόνο μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερες επαφές.

 • Για να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες επαφές για την 1η και 2η εφαρμογή –  Απενεργοποιήστε  την επιλογή Χρήση ξεχωριστής λίστας επαφών
 • Για να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές επαφές για 1η και 2η εφαρμογή – Ενεργοποιήστε  την επιλογή Χρήση ξεχωριστής λίστας επαφών

 

Στην συνέχεια μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τις ρυθμίσεις που αφορούν πως συμπεριφέρονται οι δύο κάρτες SIM. (Προτιμώμενη κάρτα SIM από όπου θα γίνονται οι κλήσεις, προώθηση σε συγκεκριμένη κάρτα SIM, κλπ.)

 

 

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Τι πρέπει να ξέρετε για την απάτη «SIM Swapping»

Η χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα κύρια και βασικά στοιχεία για την ισχυρή και αξιόπιστη ταυτοποίηση του κατόχου/συνδρομητή του, αποτελεί διεθνή πρακτική που χρησιμοποιούν οργανισμοί, εταιρίες και το δημόσιο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Τι πρέπει να ξέρετε για την απάτη «SIM Swapping»

Η χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα κύρια και βασικά στοιχεία για την ισχυρή και αξιόπιστη ταυτοποίηση του κατόχου/συνδρομητή του, αποτελεί διεθνή πρακτική που χρησιμοποιούν οργανισμοί, εταιρίες και το δημόσιο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι τράπεζες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή την πρακτική, αφού χρησιμοποιούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου των πελατών τους ως το μέσο για την αποστολή κωδικών μίας χρήσης (OTP) που ενισχύουν την ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών (μεταφορές κεφαλαίων, αγορές με κάρτες, κ.λπ), την αποστολή ειδοποιήσεων ασφαλείας (alerts) για συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί και την εξ αποστάσεως εγγραφή τους σε νέες υπηρεσίες.

Τι είναι η απάτη της μορφής SIM Swapping;

Καταρχήν, η αντικατάσταση/αλλαγή της κάρτας SIM (SIM Replace) είναι μια καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους, ώστε οι τελευταίοι να διατηρήσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής τους ή λόγω ανάγκης χρήσης διαφορετικού μεγέθους κάρτας SIM. Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας SIM, η παλαιά κάρτα αυτόματα απενεργοποιείται και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) πραγματοποιούνται εφεξής από την καινούργια κάρτα που λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό.

Στις περιπτώσεις απάτης τύπου SIM Swapping, οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ).

Πως μπορούν όμως οι δράστες με την αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM να μπουν στο e-Banking μου;

Η μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του παραπάνω παράνομου τρόπου δράσης. Κατά το πρώτο σκέλος, οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς e-Banking συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος “ψαρέματος” (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware) που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος.

Χρήσιμες Συμβουλές, Τι μπορώ να κάνω;

 • Αν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εάν χάσετε την υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
 •  Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 •  Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
 •  Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρημένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
 •  Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα καθώς οι δράστες συχνά προσποιούνται νόμιμες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
 •  Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες, τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών.
 • Επιβεβαιώνετε ότι έχετε επισκεφθεί το επίσημο site της Τράπεζάς σας και θυμηθείτε ότι οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν θα σας ζητήσουν τους κωδικούς σας.
 • Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών. Εγκαταστήστε και έχετε πάντα ενημερωμένο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.
 • Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
 •  Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.

Τι μέτρα λαμβάνουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν ένας συνδρομητής έχει πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping, phishing ή εάν έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό ο υπολογιστής του και έχουν υποκλαπεί οι κωδικοί του.

Οι τράπεζες πάντοτε στοχεύουν στη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών καθώς και τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Επιπλέον, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εμπειρία χρήσης και την ταχύτητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους Πελάτες τους.

Οι ηλεκτρονικές απάτες είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται η συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων μερών ώστε να αποτρέπονται ή να προλαμβάνονται. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του κορωνοϊού, οι δράστες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερες συνθήκες με αυξημένες απόπειρες υποκλοπής στοιχείων. Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Απάτης στα Μέσα και Συστήματα Πληρωμών με σκοπό την παρακολούθηση, επεξεργασία και καθοδήγηση στον τομέα αυτό. Η Επιτροπή συντονίζει τη συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεργάζεται συστηματικά με λοιπούς αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για περισσότερες συμβουλές ασφαλείας καθώς και για τα μέτρα προστασίας των συναλλαγών σε κάθε τράπεζα μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες ιστοσελίδες τους, τον ιστότοπο της Europol και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πηγή: skai.gr

 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ FAT32, exFAT, και NTFS; – FAT32 vs exFAT vs NTFS

FAT32 vs exFAT vs NTFS

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ FAT32, exFAT, και NTFS?

Ανεξάρτητα αν κάνετε διαμόρφωση (format) σε έναν εσωτερικό η εξωτερικό δίσκο η μία αφαιρούμενη μονάδα π.χ usb flash drive, Τα Windows σας δίνουν δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών συστημάτων αρχείων (file systems), NTFS, FAT32 και exFAT. 

Το παράθυρο διαμόρφωσης δεν εξηγεί τις διαφορές οπότε θα σας τις εξηγήσουμε εμείς.

Τι είναι τα file systems NTFS, FAT32 και exFAT και γιατί υπάρχουν τόσα πολλά;
Tα file systems παρέχουν έναν τρόπο οργάνωσης μίας μονάδας δίσκου. 

Προσδιορίζουν πως αποθηκεύονται τα δεδομένα στην μονάδα και τι τύποι πληροφοριών μπορούν να ενσωματωθούν στα αρχεία (π.χ. ονόματα αρχείων, δικαιώματα και άλλοι παράμετροι) Τα windows υποστηρίζουν τρία διαφορετικά file systems. Το NTFS είναι το πιο πρόσφατο file system. Τα Windows χρησιμοποιούν το NTFS για τον δίσκο εκκίνησης και εγκατάστασης του λειτουργικού καθώς και για τις περισσότερες μη αφαιρούμενες μονάδες.

Το FAT32

Είναι το παλαιότερο file system και όχι τόσο εξελιγμένο όσο το NTFS και δεν μπορεί να υποστηρίξει αρχεία πολύ μεγάλου μεγέθους. Έχει όμως μεγάλη συμβατότητα με άλλα λειτουργικά συστήματα. Το exFAT είναι ένας σύγχρονος αντικαταστάτης του FAT32  και το υποστηρίζουν περισσότερες συσκευές και λειτουργικά συστήματα σε σχέση με το NTFS αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένο όπως το NTFS 

NT File System (NTFS)
 

To NTFS είναι το σύγχρονο file system που τα Windows χρησιμοποιούν ως προεπιλογή. Όταν κάνετε εγκατάσταση στα Windows, ο δίσκος διαμορφώνεται με το NTFS το οποίο έχει περιορισμούς για το μέγεθος των αρχείων και των διαμερισμάτων των δίσκων (partitions), θεωρητικά τόσο μεγάλους που δεν θα αντιμετωπίσετε πότε κανένα πρόβλημα.

Το NTFS εμφανίστηκε πρώτη φορά στις εμπορικές εκδόσεις των Windows XP, παρόλο που η πραγματικά πρώτη εμφάνιση του ήταν στα Windows NT (Ιούλιος 1993)

Το NTFS είναι εφοδιασμένο με δυνατότητες που δεν είναι διαθέσιμες στο FAT32 και στο exFAT. Υποστηρίζει επίσης δικαιώματα αρχείων (εγγραφή ανάγνωση κλπ) στο πλαίσιο δυνατοτήτων ασφαλείας, ημερολόγιο καταγραφής αλλαγών για γρήγορη επαναφορά σφαλμάτων σε περίπτωση που κρασάρει ο υπολογιστής και σκιώδη αντίγραφα ασφαλείας (shadow copies) Επίσης διαθέτει δυνατότητα κρυπτογράφησης αρχείων, ρύθμιση μεγέθους στο δίσκο από τον διαχειριστή (disk quota) ανάθεση ονόματος σε αρχείο (hard links) και διάφορες άλλες δυνατότητες που πολλές από αυτές είναι κρίσιμες για έναν δίσκο εκκίνησης λειτουργικού συστήματος, ειδικά τα δικαιώματα αρχείων (file permissions)

Ο δίσκος εκκίνησης σας πρέπει να είναι NTFS. Αν έχετε και δεύτερο δίσκο το ίδιο πρέπει να γίνει σε αυτόν. Γενικότερα αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ακόμα και οποιονδήποτε εξωτερικό σκληρό δίσκο και δεν σας ενδιαφέρει η συμβατότητα. (Θα χρησιμοποιήσετε μόνο Windows) καλό θα είναι όλοι οι δίσκοι σας να είναι NTFS

Παρά τα πολλά υπέρ το NTFS έχει έλλειψη συμβατότητας. Λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις των Windows, από τα Windows XP και μέτα, αλλά έχει περιορισμένα συμβατότητα με άλλα λειτουργικά συστήματα. Το Mac OS X μπορεί να διαβάσει μόνο δίσκους με σύστημα NTFS αλλά όχι να γράψει σε αυτούς. Κάποιες διανομές του Linux επίσης μπορούν να επιτρέπουν εγγραφή στο NTFS αλλά κάποιες όλες όχι. Επίσης καμία κονσόλα Sony Playstation δεν υποστηρίζει NTFS, ακόμα και η παλιά έκδοση του Xbox 360 της ίδιας της Microsoft δεν υποστηρίζει NTFS παρά μόνο η καινούργια.
Άλλες συσκευές η κονσόλες είναι ακόμα πιο απίθανο να υποστηρίζουν το NTFS.

Συμβατότητα: Λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις των Windows, τα Mac μπορούν να το διαβάσουν αλλά όχι να γράψουν σε αυτό, το ίδιο ισχύει και σε κάποιες διανομές του Linux. Άλλες συσκευές, με εξαίρεση το καινούργιο Xbox One, πιθανότητα δεν υποστηρίζουν NTFS.

Περιορισμοί: Δεν υπάρχουν περιορισμοί θεωρητικά στο μέγεθος των αρχείων η των διαμερισμάτων.

Ιδανική χρήση: Χρησιμοποιήστε το σε δίσκους με λειτουργικό σύστημα Windows και σε όσους δίσκους πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε Windows.

File Allocation Table 32 (FAT32)
 

Το FAT32 είναι το παλαιότερο από τα τρία file systems που είναι διαθέσιμα στα Windows. Εμφανίστηκε με τα Windows 95 για να αντικαταστήσει το πιο παλιό FAT16 που ήταν σε χρήση από το MS-DOS και τα Windows 3

To FAT32 λόγω της ηλικίας του έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι λόγω της παλαιότητας του θεωρείται de facto ως το standard.

Τα flash drives (φλασάκια-στικάκια) που παίρνουμε είναι συχνά ήδη διαμορφωμένα με το FAT32 για μέγιστη συμβατότητα όχι μόνο για σύγχρονους υπολογιστές αλλά και για κονσόλες παιχνιδιών και σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή με μια θύρα USB

Τα μειονεκτήματα λόγω ηλικίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ότι τα αρχεία σε μία μονάδα FAT32 δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 4GB σε μέγεθος το καθένα.

Επίσης ένα διαμέρισμα σε FAT32 πρέπει να έχει μέγεθος μικρότερο από 8TB που δεν είναι στην πραγματικότητα κάποιος σημαντικός περιορισμός εκτός αν χρησιμοποιείτε δίσκους νέας τεχνολογίας με μεγάλες χωρητικότητες.

Ενώ το FAT32 είναι ιδανικό για τα USB flash drivers και άλλα εξωτερικά μέσα (ειδικά αν θα συνδέσετε σε συσκευές που δεν θα λειτουργούν με Windows) δεν προτείνεται να έχετε λειτουργικό FAT32 για έναν εσωτερικό δίσκο. Δεν έχει τις δυνατότητες δικαιωμάτων αρχείων (file permissions) και άλλες επιλογές ασφαλείας που έχει το σύγχρονο σύστημα αρχείων NTFS

Συμβατότητα: Λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις των Windows, Mac, Linux, Game consoles και πρακτικά οτιδήποτε έχει θύρα USB

Περιορισμοί: 4GB μέγιστο μέγεθος αρχείο, 8TB μέγιστο μέγεθος διαμερίσματος (partition) δίσκου.

Ιδανική χρήση: Χρησιμοποιείστε το σε αφαιρούμενους δίσκους όποτε χρειάζεστε μέγιστη συμβατότητα με όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές, υποθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB 

Extended File Allocation Table (exFAT)

Το σύστημα αρχείων exFAT παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2006 και με ενημερώσεις προστέθηκε και στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows όπως τα Windows XP και τα Windows Vista.

Το exFAT είναι προσαρμοσμένο για χρήση σε αφαιρούμενα μέσα (flash drives) και σχεδιάστηκε ως ένα ευέλικτο σύστημα αρχείων σαν το FAT32 αλλά χωρίς τις έξτρα δυνατότητες του NTFS και χωρίς τους περιορισμούς του FAT32

Όπως το NTFS, το exFAT έχει πολύ μεγάλα όρια για το μέγεθος αρχείων και διαμερισμάτων. Έτσι μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία μεγαλύτερα από 4GB που επιτρέπει το FAT32

Αν και δεν έχει την συμβατότητα του FAT32, είναι πολύ πιο συμβατό από το NTFS. Τα Mac έχουν πλήρη υποστήριξη σε εγγραφή και σε ανάγνωση στο exFAT και οι δίσκοι με exFAT μπορούν να προσπελαστούν και από το Linux με την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού. Με άλλες συσκευές τα πράγματα είναι διαφορετικά. To Playstation 4 υποστηρίζει exFAT ενώ το Playstation 3 όχι. To Xbox το υποστηρίζει, ενώ το Xbox 360 όχι.

Συμβατότητα: Λειτουργεί με όλες τις εκδόσεις των Windows και τις σύγχρονες εκδόσεις το Mac OS X, αλλά χρειάζεται επιπρόσθετο λογισμικό στο Linux. Περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν το exFAT από ότι το NTFS αλλά μερικές παλαιότερες λειτουργούν μόνο με το FAT32

Περιορισμοί: Δεν υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί στο μέγεθος των αρχείων η του διαμερίσματος.

Ιδανική χρήση: Χρησιμοποιείστε το όταν χρειάζεστε μεγαλύτερο μέγεθος αρχείων και διαμερισμάτων από αυτά που υποστηρίζει το FAT32 και όταν θέλετε περισσότερη συμβατότητα από αυτή που προσφέρει το NTFS.

Υποθέτοντας ότι όλες οι συσκευές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε υποστηρίζουν exFAT μπορείτε να διαμορφώσετε τα μέσα αποθήκευσης σας με exFAT αντί για FAT32

Το NTFS είναι ιδανικό για εσωτερικούς δίσκους ενώ το exFAT γενικά για φλασάκια.  Πάντως μερικές φορές θα χρειαστείτε το FAT32 για να κάνετε την δουλειά σας αν το exFAT δεν υποστηρίζεται από την συσκευή σας.

Πολλές εφαρμογές IPhone άρχισαν να μην λειτουργούν μετά από πρόβλημα στο Facebook

 

Πολλές εφαρμογές iPhone παρουσίασαν κατάρρευση μόλις άνοιγαν, προφανώς λόγω ενός προβλήματος στο Facebook .

Μια μεγάλη σειρά εφαρμογών – οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Facebook για μια σειρά διαφορετικών δυνατοτήτων – διακόπηκαν λόγω τεχνικού ζητήματος.

Φαίνεται ότι επηρεάστηκαν μόνο συσκευές iOS, καθώς οι συσκευές Android παρέμειναν λειτουργικές.

Το πρόβλημα οδήγησε πολλές από τις μεγαλύτερες εφαρμογές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Spotify , να καταρρεύσουν μόλις ξεκινήσουν.

“Κάτι δεν είναι συντονισμένο”, ανάφερε μύνημα του Spotify . “Αυτήν τη στιγμή το ερευνούμε και θα σας κρατήσουμε εδώ!”

Επίσης η ανταλλαγή και λήψη μυνημάτων στο Viber διακόπηκε.

Επίσης επηρεάζονταν οι εφαρμογές Hinge, Fitbit, Twitter, Strava και Snapchat

Η απεγκατάσταση και επανεγκατάσταση της εφαρμογής δεν επίλυσε το πρόβλημα.

Το Facebook επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στη σελίδα κατάστασής του, το οποίο προορίζεται για προγραμματιστές.

“Γνωρίζουμε και διερευνούμε μια αύξηση σφαλμάτων στο iOS SDK που προκαλεί σφάλμα σε ορισμένες εφαρμογές”, έγραψε ένα μέλος της ομάδας του Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ξεκίνησε περίπου στις 11:20 π.μ.

Πολλές άλλες δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το ίδιο το Facebook, το Pinterest, το TikTok , το Tinder , το Viber, το Grab και το Paymaya κατάρρευσαν, σύμφωνα με τους χρήστες .

Το Downdetector δείχνει ότι επηρεάζει επίσης τις προεγκατεστημένες εφαρμογές iOS, όπως το App Store και το Apple Music. Το Safari, ωστόσο, φαίνεται να μην είχε πρόβλημα.

Τα βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των Jurassic World Alive, Mario Kart Tour, Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG) και το παιχνίδι για κινητά Call of Duty, αναφέραν επίσης σφάλματα.

Αυτή δεν είναι η μόνη φορά που ένα SDK του Facebook έχει προκαλέσει σφάλματα. Ένα παρόμοιο ζήτημα παρουσιάστηκε τον Μάιο όταν αυτές οι ίδιες εφαρμογές πάλι δεν ήταν λειτουργικές.

“Νωρίτερα σήμερα, μια νέα κυκλοφορία του Facebook περιελάμβανε μια αλλαγή που προκάλεσε σφάλματα για ορισμένους χρήστες σε ορισμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούν το Facebook iOS SDK. Εντοπίσαμε γρήγορα το πρόβλημα και το επιλύσαμε. Ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε ταλαιπωρία”, έγραψε το Facebook.

EaseUS MobiMover – Μεταφέρετε δεδομένα από το IPhone σας στο PC και αντίστροφα

Αν και η Apple παρέχει το ITunes, (ενσωματωμένο μάλιστα στην έκδοση macOS Mojave) ωστόσο αρκετοί χρήστες δεν μπορούν να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του.

https://www.apple.com/gr/itunes/download/

Το EaseUS MobiMover είναι ένα δωρεάν λογισμικό.  Στην δωρεάν έκδοση φυσικά υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργικότητα και στον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να διαχειριστείτε.

Το MobiMover μπορεί εύκολα να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του iPhone ή του iPad σας και να μεταφέρει δεδομένα μεταξύ συσκευών Apple. Όντας μια ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση δεδομένων iPhone, το Mobimover βοηθά στην αντιγραφή αρχείων από το iPhone ή στο iPhone από έναν υπολογιστή ή από το άλλο τηλέφωνό σας. Είναι συμβατό με υπολογιστή Windows και Mac και υποστηρίζει iPhone με το πιο πρόσφατο iOS.

Για να διαχειριστείτε τα δεδομένα iOS ή να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ συσκευών, πρέπει να συνδέσετε το iPhone στον υπολογιστή σας με καλώδιο USB. Δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση. Μόλις συνδεθεί η συσκευή, θα δείτε το όνομά της να εμφανίζεται στη γραμμή καρτελών.

Εάν θέλετε να εργαστείτε απευθείας με το περιεχόμενο του τηλεφώνου, πρέπει να κάνετε κλικ στο όνομα της συσκευής και να επιλέξετε την κατηγορία που πρέπει να διαχειριστείτε. Απλώς επιλέξτε τα αρχεία που θέλετε να αντιγράψετε, να επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε.

Σημείωση: Εάν θέλετε να μεταφέρετε δεδομένα όπως σελιδοδείκτες ή επαφές Safari, πρέπει να απενεργοποιήσετε το iCloud στο τηλέφωνό σας.

Η μεταφορά δεδομένων από ή προς το iPhone σας είναι επίσης γρήγορη και απλή. Απλώς κάντε κλικ στο Μεταφορά με ένα κλικ στη γραμμή καρτελών, επιλέξτε τη συσκευή από την οποία θέλετε να μεταφέρετε από την αριστερή πλευρά και τη συσκευή στην οποία θέλετε να μεταφέρετε στη δεξιά πλευρά.

Επιλέξτε τον τύπο περιεχομένου που θέλετε να μεταφέρετε, από επαφές έως φωνητικά σημειώματα. Το EaseUS επιτρέπει την επιλογή συγκεκριμένων αρχείων ή πολλαπλών φακέλων ταυτόχρονα. Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία, κάντε κλικ στο κουμπί Μεταφορά.

Όπως είπαμε η εφαρμογή μπορεί να μεταφέρει κάθε τύπο αρχείου μεταξύ αυτών τα πλέον δημοφιλή όπως η μουσική σας και φυσικά τα ringtones.

 

Το EaseUS MobiMover προσφέρει επίσης δυνατότητα λήψης βίντεο. Απλώς επιλέξτε τη συσκευή στην οποία θέλετε να αποθηκεύσετε ένα βίντεο, εισαγάγετε έναν σύνδεσμο και κάντε κλικ στο κουμπί Λήψη. Οι προγραμματιστές υπόσχονται ότι η εφαρμογή θα αναγνωρίσει αυτόματα τη μορφή του βίντεο και θα το μετατρέψει στην απαιτούμενη.

Το EaseUS MobiMover παρέχει αυτές τις δυνατότητες δωρεάν, βέβαια στην δωρεάν έκδοση μπορείτε να μεταφέρετε το πολύ μέχρι τρία αρχεία την ημέρα.

Ωστόσο, προσφέρει επίσης μια πληρωμένη έκδοση, το EaseUS MobiMover Pro, το οποίο προσφέρει επιπλέον αναβαθμίσεις και τεχνική υποστήριξη.

Υπάρχουν τρία επιλογές σχέδια. διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό των υπολογιστών που θα εγκατασταθεί η εφαρμογή. Η τιμή ξεκινά για ένα χρόνο από τα 29,95 $ για τρεις υπολογιστές. Υπάρχει εγγύηση επιστροφής χρημάτων εντός 30 ημερών από την αγορά.

Κατεβάστε εδώ την δωρεάν έκδοση του EaseUS Mobimover για Windows και MacOS

https://www.easeus.com/phone-transfer/mobimover-free.html

Αναστάτωση σε πελάτες της Alpha Bank -Λαμβάνουν μαζικά SMS για κωδικούς συναλλαγών μέσω e-banking

Alpha Bank: Δείτε μαρτυρίες πολιτών, τι γράφουν στο twitter

Αναστατώθηκαν εκατοντάδες πελάτες της τράπεζας Alpha Bank οι οποίοι έλαβαν το βράδυ της Παρασκευής sms να αλλάξουν τους κωδικούς τους στο e-banking.

Αναγνώστες του iefimerida.gr από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Λέσβο κ.λπ.) επικοινώνησαν με το site αναφέροντας το περιστατικό, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν ούτε με το τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας.
Το μήνυμα που έλαβαν χρήστες του ebanking της Alpha Bank

«myAlpha Code: **** EIΣOΔOΣ ΣTO e-banking. O KΩΔIKOΣ MIAΣ XPHΣHΣ ΘA ΠAPAMEINEI ENEPΓOΣ ΓIA TA EΠOMENA 5’», το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους χρήστες του ebanking της Alpha Bank.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με στελέχη της τράπεζας Alpha Bank, τα οποία τόνιζαν ότι δεν πρόκειται για cyber attack αλλά και αστοχία στο λογισμικό του συστήματος που αποστέλλει ομαδικά sms. «Εχει τρελαθεί το σύστημα» έλεγαν χαρακτηριστικά. Πρόσθεταν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Πηγές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς από όσους έλαβαν το sms να αλλάξει τους κωδικούς του για την περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι πρόκειται για cyber attack και προσπάθεια «phising» (δόλιου «ψαρέματος» κωδικών).
Ανησυχία από πελάτες της Alpha Bank στα social media

Δεκάδες είναι και οι αναρτήσεις στο Twitter, με χρήστες που διαπιστώνουν το ίδιο πρόβλημα. Οι περισσότεροι λαμβάνουν μηνύματα για είσοδο στο e-banking του λογαριασμού τους, ενώ όσοι επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τον τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης, αυτός φαίνεται πως έχει καταρρεύσει.

Άλλοι σημειώνουν πως διαπιστώνουν πρόβλημα και στην προσπάθεια ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς δεν λαμβάνουν τον κωδικό ασφαλείας για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

«Θέλω να πληρώσω κάτι λογαριασμούς και δεν μου στέλνει SMS για επαλήθευση» σημειώνει κάποιος χρήστης για την προσπάθειά του να κάνει πληρωμή διαδικτυακά μέσω Alpha Bank.

Κάποιοι παρατηρούν πως λαμβάνουν μηνύματα που αφορούν σε παλιότερες συναλλαγές τους μέσω της Alpha Bank. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι μοιάζουν καθησυχαστικοί, αφού αυτό δείχνει πως πρόκειται για βλάβη και όχι για κυβερνοεπίθεση.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/anastatosi-pelates-alpha-bank-mazika-sms-kodikoys-synallagon-e-banking

Εξήγηση όρων της πληροφορικής που δεν γνωρίζατε αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε!

Ο χώρος των υπολογιστών είναι γεμάτος με όρους που δεν είναι εύκολα κατανοητοί.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια γρήγορη επισκόπηση πολλών από τους όρους που θα συναντήσετε αν ασχολείστε με υπολογιστές.

Απλοποιήσαμε όσο μπορούσαμε τα πράγματα, βέβαια κάποιες έννοιες είναι δύσκολες.

ISP

Internet Service Provider – Ο παροχέας υπηρεσιών internet, π.χ. στην Ελλάδα πρόσβαση στο διαδίκτυο δίνουν οι πάροχοι: ΟΤΕ, Forthnet, Vodafone, Wind κλπ.

LAN

Ένα τοπικό δίκτυο είναι ένα μικρό δίκτυο που περιορίζεται σε μια τοπική περιοχή. Για παράδειγμα, το οικιακό σας δίκτυο ή ένα δίκτυο γραφείου είναι ένα LAN.

WAN

Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής είναι ένα μεγαλύτερο δίκτυο που καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή. Ο ISP σας σας παρέχει μια σύνδεση με τη δική του WAN, η οποία συνδέεται με το Internet.

Διεύθυνση IP

Μια διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet, ή διεύθυνση IP, είναι μια αριθμητική διεύθυνση που αντιστοιχεί στον υπολογιστή σας σε ένα δίκτυο. Όταν ένας υπολογιστής θέλει να συνδεθεί με έναν άλλο υπολογιστή, συνδέεται με τη διεύθυνση IP αυτού του υπολογιστή.

IPv4 και IPv6

Υπάρχουν δύο τύποι των διευθύνσεων IP σε κοινή χρήση. Οι IPv4 (IP έκδοση 4) διευθύνσεις είναι η πιο κοινές, που ακολουθούνται από το νεότερο πρωτόκολο IPv6 (IP έκδοση 6) διευθύνσεις. Οι IPv6 είναι απαραίτητές, διότι απλά δεν υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις IPv4 για όλους τους ανθρώπους και τις συσκευές στον κόσμο. (βλέπε Internet of Things)

Router

Ο δρομολογητής είναι μια συσκευή που μεταφέρει τα δεδομένα από και προς αυτόν. Ολοι σχεδόν έχουν στο σπίτι router. Είναι δουλειά του δρομολογητή για να περάσει εξερχόμενη κίνηση δεδομένων από τις τοπικές συσκευές σας στο Internet, και να περάσει εισερχόμενη κίνηση από το Internet στις συσκευές σας.

Gateway

Μια πύλη (Gateway) είναι μια συσκευή που δρομολογεί την κίνηση μεταξύ των δικτύων. Για παράδειγμα, στο σπίτι,  ο δρομολογητής σας είναι η πύλη σας. Παρέχει μια «πύλη» μεταξύ του LAN και του WAN σας.

NAT

Network Address Translation – Μετάφραση διευθύνσεων δικτύου ή NAT, χρησιμοποιείται από δρομολογητές για να μοιράζονται μια ενιαία διεύθυνση IP μεταξύ πολλών συσκευών. Για παράδειγμα, ίσως έχετε ένα ασύρματο δρομολογητή στο σπίτι που δημιουργεί ένα δίκτυο Wi-Fi για να συνδεθουν επάνω φορητοί υπολογιστές, smartphones, τάμπλετ, και άλλες συσκευές. Ο ISP σας παρέχει μια ενιαία διεύθυνση IP που είναι προσβάσιμη από οπουδήποτε στο Διαδίκτυο, μερικές φορές ονομάζεται και δημόσια διεύθυνση IP.

Το Router σας δημιουργεί ένα LAN και εκχωρεί τις τοπικές διευθύνσεις IP στις συσκευές σας. Ο δρομολογητής τότε λειτουργεί ως πύλη. Για τις συσκευές εκτός του LAN σας, φαίνεται σαν να έχετε μία συσκευή (το router) χρησιμοποιώντας μια ενιαία διεύθυνση IP.

DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol – Το πρωτόκολλο δυναμικής διαμόρφωσης κεντρικού υπολογιστή, επιτρέπει στους υπολογιστές να ζητήσουν αυτόματα και να τους εκχωρηθούν οι διευθύνσεις IP και άλλες ρυθμίσεις δικτύου. Για παράδειγμα, όταν συνδέετε το laptop ή το smartphone σας στο δίκτυο Wi-Fi σας, η συσκευή σας ζητάει από το router μια διεύθυνση IP χρησιμοποιώντας DHCP και ο δρομολογητής εκχωρεί μια διεύθυνση IP. Αυτό απλοποιεί

τα πράγματα – δεν χρειάζεται να δημιουργήσει κανείς στατικές διευθύνσεις IP με μη αυτόματο τρόπο.

Hostnames

Ένα hostname είναι μια αναγνώσιμη ετικέτα που παραπέμπει σε μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο. Για παράδειγμα, στο οικιακό σας δίκτυο, To όνομα ενός υπολογιστή με Windows που σας μπορεί να είναι WINDOWSPC. Αλλες συσκευές σας μπορούν να συνδεθούν στο WINDOWSPC και θα κατευθυνθούν στην τοπική διεύθυνση IP αυτού του υπολογιστή.

Domain Name – Όνομα τομέα

Τα ονόματα τομέα είναι η βάση μέρους των ονομάτων ιστοσελίδας. όπως google.com. Σημειώστε ότι τα ονόματα τομέα είναι απλά ένας άλλος τύπος hostname.

DNS – Domain Name System

Το σύστημα ονομάτων τομέα είναι η διαδικάσια πώς οι υπολογιστές μετατρέπουν τα domain names και τα Host Names σε αριθμητικές διευθύνσεις IP. Όταν πληκτρολογείτε το google.com στη γραμμή διευθύνσεων του web browser σας, Ο υπολογιστής σας επικοινωνεί με τον DNS Server και αυτός απαντά με την αριθμητική διεύθυνση IP του διακομιστή της Google που στην οποία επάνω συνδεέται ο υπολογιστής σας.

Συνήθως χρησιμοποιείτε τους διακομιστές DNS του ISP σας από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους διακομιστές DNS τρίτων , αν προτιμάτε.

Ethernet

Το Ethernet είναι η τυπική ενσύρματη σύνδεση του δικτύου που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού σήμερα. Εάν ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο μέσω ενός καλωδίου, αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο Ethernet. Το καλώδιο συνδέεται στην θύρα Ethernet στον υπολογιστή σας.

Network Interface / Network Adapter – Διασύνδεση δικτύου / προσαρμογέας δικτύου

Η ενσύρματη σύνδεση Ethernet του υπολογιστή σας και η σύνδεση Wi-Fi είναι βασικά δύο διεπαφές δικτύου. Αν το laptop σας έχει συνδεθεί τόσο με μια ενσύρματη σύνδεση και ένα δίκτυο Wi-Fi, κάθε διασύνδεση του δικτύου θα έχει τη δική του διεύθυνση IP. Κάθε μία είναι μια διαφορετική σύνδεση.

Οι διεπαφές δικτύου μπορούν επίσης να υλοποιηθούν εξ ολοκλήρου με λογισμικό, έτσι ώστε να μην αντιστοιχούν πάντα άμεσα σε συσκευές υλικού.

Localhost

Το όνομα “localhost” αντιστοιχεί πάντα με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε. Αυτό χρησιμοποιεί τη διασύνδεση του δικτύου loopback – μια διασύνδεση δικτύου υλοποιείται σε λογισμικό – για να συνδεθεί απευθείας στο δικό σας PC.

Το localhost κατευθύνει στη διεύθυνση 127.0.0.1 IPv4 ή IPv6 διεύθυνση :: 1. Κάθε μία αντιστοιχεί πάντα στην τρέχουσα συσκευή.

MAC Address – Διεύθυνση MAC

Κάθε διεπαφή δικτύου έχει μια διεύθυνση ελέγχου πρόσβασης μέσου, ή τη διεύθυνση MAC – επίσης γνωστή ως φυσική διεύθυνση. Αυτό είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που αποσκοπεί στον εντοπισμό διαφορετικών υπολογιστών σε ένα δίκτυο. Οι διευθύνσεις MAC συνήθως αποδίδονται όταν ένας κατασκευαστής δημιουργεί μια συσκευή δικτύου.

Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεστε ένα εμπορικό κέντρο η μία καφετέρια και χρησιμοποιείτε 30 λεπτά το δωρεάν Wi-Fi πριν σας αποσυνδέσει, Το δίκτυο Wi-Fi σημείωσε την διεύθυνση MAC της συσκευής σας και την χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τον υπολογιστή σας και να σας αποτρέψει να συνδεθείτε πάλι.

Τις διευθύνσεις MAC θα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε για να εκχωρήσετε στατικές διευθύνσεις IP σε συγκεκριμένες συσκευές , έτσι θα έχετε πάντα την ίδια διεύθυνση IP όταν συνδέεται σε ένα router με DHCP π.χ για να εγκαταστήσετε στο σπίτι κάμερες ασφαλείας που μπορείτε να τις παρακολουθείτε από το κινητό σας.

Υπάρχουν προγράμματα με τα οποία μπορείτε να αλλάξετε την διεύθυνση MAC της συσκευής

Port – Θύρα

Όταν μια εφαρμογή θέλει να στείλει ή να λάβει δεδομένα δικτύου, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια αριθμημένη θύρα από το 1 έως 65535. Ετσι μπορείτε να έχετε πολλαπλές εφαρμογές σε έναν υπολογιστή με τη χρήση του δικτύου και  κάθε αίτηση γνωρίζει ποια κίνηση είναι για αυτή.

Το HTTP χρησιμοποιεί τη θύρα 80, έτσι ώστε όταν είστε στην διεύθυνση http://google.com,

έχετε στην πραγματικότητα κάνει μια σύνδεση HTTP στη θύρα 80 στο google.com. Το λογισμικό του web server στο google.com “ακούει” τις αιτήσεις κυκλοφορίας που φθάνουν στη θύρα 80. Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να συνδεθεί στη θύρα 81, πληκτρολογόντας http://howtogeek.com:81/ στο web browser σας, αλλά δεν θα πάρετε μια απάντηση επειδή το λογισμικό του web server δεν “ακούει” στη θύρα 81.

Πρωτόκολλο – TCP, UDP, ICMP, κ.λ.π.

Τα πρωτόκολλα είναι διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου. Το TCP και το UDP είναι τα πιο κοινά πρωτόκολλα. Το πρωτόκολλο ICMP χρησιμοποιείται επίσης, αλλά κυρίως ώστε οι συσκευές δικτύου να μπορούν να ελέγξουν η μία την κατάσταση της άλλης. Διαφορετικά πρωτόκολλα είναι ιδανικά για διαφορετικούς τύπους επικοινωνίας.

Packet – Πακέτο

Ένα πακέτο είναι μια μονάδα δεδομένων που αποστέλλεται μεταξύ συσκευών. Όταν φορτώνετε μια ιστοσελίδα, ο υπολογιστής σας στέλνει πακέτα στον εξυπηρετητή ζητώντας την ιστοσελίδα και ο διακομιστής απαντά με πολλά διαφορετικά πακέτα δικά του, τα οποία ο υπολογιστής σας ενώνει για να σχηματίσει την ιστοσελίδα. Το πακέτο είναι η βασική μονάδα δεδομένων που χρησιμοποιείται για την ανταλλάγη δεδομένων δικτύου.

Firewall – Τείχος προστασίας

Ένα τείχος προστασίας είναι ένα κομμάτι του λογισμικού του λειτουργικού σας συστήματος, του antivirus ή υλικού hardware που εμποδίζει ορισμένους τύπους κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, ένα τείχος προστασίας μπορεί να μπλοκάρει την εισερχόμενη κίνηση σε μία συγκεκριμένη θύρα ή να αποκλείσει όλη την εισερχόμενη κίνηση, εκτός από δεδομένα που έρχονται από μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP.

HTTP – Hypertext Transfer Protocol

Το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου είναι το τυπικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν όλα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης στο Web και το ίδιο το διαδίκτυο. Το FTP – File Transfer Procol (πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων) και το BitTorrent είναι παραδείγματα εναλλακτικών πρωτοκόλλων.

URL – Uniform Resource Locator

Ο ενιαίος εντοπιστής πόρου, ή URL, είναι επίσης γνωστός ως μια διεύθυνση web. Η τρέχουσα διεύθυνση URL εμφανίζεται στη γραμμή διευθύνσεων του web browser σας. Για παράδειγμα το http://google.com/article είναι μια διεύθυνση URL που λέει στον υπολογιστή σας να χρησιμοποιήσει το hypertext HTTP πρωτόκολλο μεταφοράς για να συνδεθεί με τον διακομιστή στο google.com και να ζητήσει το αρχείο που ονομάζεται article στο ριζικό κατάλογο. (Ο υπολογιστής συνδέεται με τον DNS server του για να βρει την διεύθυνση IP του google.com με την οποία σχετίζεται και πραγματοποιεί σύνδεση με πρωτόκολλο TCP στη θύρα 80.)

Αυτά δεν είναι οι μόνοι όροι πληροφορικής που θα συναντήσετε αλλά σίγουρα είναι από τους πιο συνηθισμένους.

Top