Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας περνούν πολλή ώρα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια

 

Οι έφηβοι μπορεί να περνούν έως και τρεις ώρες την ημέρα, παίζοντας video games μπροστά σε μια οθόνη σταθερής ή κινητής συσκευής, δείχνουν ορισμένες έρευνες.

Οι μισοί άνθρωποι ηλικίας έξι έως 64 ετών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι παίζουν video games. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 6-10 ετών (68%), 11-14 (79%) και 15-24 (72%).

Όμως για κάποιους, αυτό που ξεκίνησε ως υγιές ενδιαφέρον -ίσως κατά τη διάρκεια των διακοπών- μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε εμμονή, ακόμη και σε εθισμό. Οι ανήσυχοι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα πριν αυτά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Οι γονείς που δεν μεγάλωσαν με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μερικές φορές αντιδρούν υπερβολικά, όταν βλέπουν τα παιδιά τους κολλημένα σε μια οθόνη.

Από την άλλη, έχουν εύλογες ανησυχίες για τους ανθρώπους με τους οποίους τα παιδιά τους μπορεί να συνομιλούν στο διαδίκτυο, για τον αντίκτυπο στον ύπνο, τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους, ακόμη και για τη σωματική τους υγεία.

Πώς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι πραγματικά εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να βυθίζονται στον ψηφιακό κόσμο σε σημείο που να σταματούν να δίνουν προσοχή στα πράγματα που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Μεταξύ άλλων:

 • Αρχίζουν να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή ή διατροφή
 • Αποφεύγουν τη δια ζώσης επικοινωνία με τους φίλους τους
 • Γίνονται ευερέθιστοι και ανήσυχοι, όταν δεν παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια
 • Δείχνουν υπερβολικά κουρασμένοι ή έχουν πονοκεφάλους ή πόνο στα χέρια/τα μάτια από το παιχνίδι
 • Αρνούνται να πάνε στο σχολείο, προκειμένου να παίζουν περισσότερο
 • Δυσκολεύονται να κοιμηθούν
 • Λένε ψέματα για το πόσο χρόνο ξοδεύουν παίζοντας
 • Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις/εκρήξεις θυμού.

Συμβουλές από την ESET

Πως μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές της διεθνούς εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.

 • Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας: Ό,τι κι αν συμβεί, συνεχίστε να τους μιλάτε. Τα παιδιά σας χρειάζονται καθοδήγηση, αλλά χρειάζονται επίσης ένα ανοιχτό, μη επικριτικό περιβάλλον για να μοιραστούν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους. Αφήστε κατά μέρους το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και προσπαθήστε να κατανοήσετε περισσότερο ο ένας τον άλλον.
 • Οικοδομήστε εμπιστοσύνη: Μέρος αυτής της διαδικασίας επικοινωνίας είναι η εδραίωση εμπιστοσύνης και σιγουριάς. Το να λέτε απλώς στα παιδιά σας τι να κάνουν, θα τα αναγκάσει να κρύψουν την αρνητική συμπεριφορά. Να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και με ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες που περνούν τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν.
 • Βρείτε μαζί τα όρια: Ακριβώς όπως θα πρέπει να προσπαθείτε να αποφεύγετε να δίνετε εντολές στα παιδιά σας, αντισταθείτε επίσης στην παρόρμηση να πάρετε τις συσκευές ή τις παιχνιδοκονσόλες τους. Αντ’ αυτού, καθίστε μαζί και κάντε ένα σχέδιο για τη μείωση του χρόνου που περνούν μπροστά στην οθόνη, ίσως με την απεγκατάσταση εφαρμογών παιχνιδιών σε συγκεκριμένες συσκευές. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να γίνει σταδιακά. Εφαρμόστε ένα ημερήσιο χρονικό όριο για τα παιχνίδια ή μια ώρα διακοπής της χρήσης του οικιακού Wi-Fi. Αν το κάνετε αυτό από κοινού, έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
 • Προγραμματίστε ψηφιακά διαλείμματα: Στο πλαίσιο του κλίματος συνεργασίας με τα παιδιά σας, σκεφτείτε να καθίσετε μαζί με τα παιδιά σας και να προγραμματίσετε μικρά διαλείμματα μακριά από τις συσκευές/κονσόλες τους. Θα μπορούσε να είναι ένα ταξίδι για λίγες ώρες ή ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που θα σας ευχαριστεί και τους δύο και διατηρήστε τα επίπεδα ενθάρρυνσης/παρακίνησης όσο το δυνατόν υψηλότερα.
 • Σκεφτείτε τη χρήση κάποιας εφαρμογής γονικού ελέγχου: Εξειδικευμένο λογισμικό μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές παιχνιδιών ή/και να περιορίσει τη χρήση τους με χρονικά όρια. Αν ανησυχείτε ότι τα παιδιά σας δεν τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Ωστόσο, να εξηγείτε πάντα γιατί χρησιμοποιείτε τέτοια εργαλεία.
 • Πρώτα η ασφάλεια: Εκτός από τις ανησυχίες για την υπερβολική χρήση των ιστοσελίδων παιχνιδιών, πολλοί γονείς ανησυχούν επίσης με ποιους αλληλοεπιδρούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και για το είδος του περιεχομένου στο οποίο εκτίθενται. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν να διαχειριστούν τη δεύτερη ανησυχία. Αλλά οι γονείς θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στον ψηφιακό κόσμο. Ως ψηφιακοί πολίτες, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με το διαδίκτυο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους κινδύνους της υπερβολικής κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών, καθώς και τους κινδύνους από κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «αρπακτικά». Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πουν τα πάντα χωρίς να φοβούνται.

Sextortion: Τι είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ως στόχο εφήβους, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Όπως αναφέρει, οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο ίντερνετ και να μάθουν μερικές συμβουλές βέλτιστης πρακτικής για τον περιορισμό τους, είτε αφορά το sextortion είτε κάτι άλλο.

Η μέθοδος του sextortion

Sextortion είναι ένα είδος εκβιασμού όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.

Τα θύματα γίνονται διαδικτυακά φίλοι με άτομα που κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα και μετά εξαπατώνται για να στείλουν στους απατεώνες εικόνες ή βίντεο σεξουαλικής φύσης. Στη συνέχεια, τα θύματα αντιμετωπίζουν πιέσεις για περισσότερο τέτοιο υλικό (ή περισσότερα χρήματα), αλλιώς θα δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο στους φίλους και στην οικογένεια του θύματος.

Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν όλο και περισσότερο στόχο για τέτοιες επιθέσεις εκβιασμού, καθώς είναι συνήθως πιο εύπιστοι και επομένως πιο εύκολο να τους ξεγελάσουν οι επιτιθέμενοι. Είναι μια απειλή που μπορεί να στοχεύει και τα δύο φύλα, αν και το FBI των ΗΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών εκβιασμού με στόχο έφηβα αγόρια.

Η προοπτική να κυκλοφορήσουν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο σε φίλους και συγγενείς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό και ψυχικό τραύμα στα θύματα. Τα παιδιά που πέφτουν θύματα επιθέσεων, συχνά ντρέπονται ή φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από φίλους, γονείς ή δασκάλους. Μπορεί να υποκύψουν στον εκβιασμό και έτσι μπορεί ο επιτιθέμενος να απαιτήσει περισσότερες φωτογραφίες ή χρήματα.

 

Τα περιστατικά αυτά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν τραγική κατάληξη:

* Το 2016, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις αυτοκτονίες είχαν συνδεθεί με υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού, οι οποίες δεν είχαν καταγγελθεί.

* Το Μάιο του 2022, ένας 17χρονος αυτοκτόνησε αφού ένας κυβερνοεγκληματίας προσπάθησε να τον εκβιάσει και να του αποσπάσει χιλιάδες δολάρια.

* Τον Ιούνιο του 2022 κάτι παρόμοιο συνέβη σε ένα άλλο 17χρονο αγόρι στον Καναδά, αφού τον προσέγγισαν στο Snapchat.

* Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένας Αμερικανός καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση, αφού εκβίασε ένα αγόρι λυκείου που είχε προσεγγίσει διαδικτυακά για να κάνει σεξ μαζί του τρεις φορές και να καταγράψει τις πράξεις σε βίντεο.

 

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τον εκβιασμό;

Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει πρώτα να κατανοήσουν οι ίδιοι τους κινδύνους και στη συνέχεια να μοιραστούν τη γνώση τους με τα παιδιά τους. Οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους για βοήθεια αν εμπλακούν σε υπόθεση σεξουαλικού εκβιασμού. Αν συμβεί:

1. Σταματήστε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.

2. Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.

3. Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στιγμιότυπων οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων.

4. Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία και στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Αν ο εκβιαστής προσπάθησε να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του.

Αν και οι περισσότερες απειλές sextortion περιλαμβάνουν κοινωνική μηχανική και όχι κακόβουλο λογισμικό, ωστόσο η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μερικά βασικά βήματα είναι:

1. Να είστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο: οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που λένε ότι είναι.

2. Ρυθμίστε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημόσιους σε ιδιωτικούς.

3. Μη στέλνετε βίντεο ή φωτογραφίες σε κάποιον που δεν έχετε συναντήσει στην πραγματική ζωή.

4. Ποτέ μην μοιράζεστε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού σας ή οποιουδήποτε άλλου – δεν έχετε κανέναν έλεγχο για το τι θα συμβεί με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στη συνέχεια.

5. Αγνοήστε μηνύματα από αγνώστους και να είστε επιφυλακτικοί σε οποιονδήποτε θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλη πλατφόρμα – τέτοιες προσπάθειες τυχαίνει επίσης να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια μιας ρομαντικής απάτης.

6. Μιλήστε στους γονείς αν νομίζετε ότι έχετε γίνει στόχος.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίστε στα παιδιά τη σημασία της χρήσης ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης, αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας και της αποφυγής κλικ σε συνδέσμους ή της λήψης συνημμένων αρχείων σε ανεπιθύμητα μηνύματα.

Τι να προσέχετε για να μην πέσετε θύμα phishing μέσω SMS

 

Χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου smishing (SMS phishing) απευθύνει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.

Το Smishing (γνωστό και ως phishing μέσω SMS) συνιστά μια μορφή απόπειρας ηλεκτρονικής απάτης η οποία πραγματοποιείται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (SMS) μέσω κινητού τηλεφώνου.

Μια επίθεση τύπου smishing εξελίσσεται ως εξής:

• Το θύμα λαμβάνει ένα μήνυμα SMS στο οποίο ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο.

• Το SMS είναι σύντομο, και περιέχει ένα σύνδεσμο (link).

• Κάνοντας κλικ ο ανυποψίαστος χρήστης κατεβάζει στη συσκευή του κακόβουλο λογισμικό (malware) ή ανακατευθύνεται σε παραπλανητική ιστοσελίδα (malicious website) όπου του ζητείται να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα.

Περιστατικά τύπου smishing αντιμετωπίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικά για την Ελληνική επικράτεια έχουν αναφερθεί κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να αφορούν δήθεν κάποια έκδοση εγγράφου από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (Gov.gr), ή να έχουν περιεχόμενο φορολογικού ενδιαφέροντος (όπως επιστροφή φόρου), η να προέρχονται από τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ή ακόμα και από εταιρείες εντοπισμού/παράδοσης δεμάτων.

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας στην ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να διαχειρίζονται με προσοχή και υπομονή τα SMS και γενικότερα τα μηνύματα που λαμβάνουν ακόμα και αν με μια πρώτη ματιά φαίνονται αληθή. Ειδικότερα συστήνονται τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης και προστασίας:

• Δεν θα πρέπει να πατήσετε κανένα σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται μέσα στο μήνυμα.

• Δε θα πρέπει να απαντάτε και να αντιδράτε βιαστικά σε τέτοια μηνύματα ακόμα και αν παρουσιάζονται ως επείγοντα. Αφιερώστε λίγο χρόνο αναζήτησης στο διαδίκτυο για να διερευνήσετε την γνησιότητα του μηνύματος. Αν είναι δυνατό επικοινωνήστε με τον φερόμενο ως αποστολέα για να επιβεβαιώσετε τη γνησιότητα του.

• Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς/PIN καρτών, όνομα χρήστη κλπ.

• Σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση στον εκάστοτε φορέα δεν πρέπει να πραγματοποιείται μέσω συνδέσμων από κάποιο SMS μήνυμα ή email που λάβατε. Θα πρέπει να γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας (ή μέσω της επίσημης εφαρμογής στο κινητό).

• Διατηρείτε τη συσκευή σας και τις εφαρμογές σας ενημερωμένες.

Η διαφορά μεταξύ 2,4 GHz και 5 GHz WiFi

 

Ο ασύρματος δρομολογητής σας χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για τη μετάδοση του Διαδικτύου στις συσκευές σας που είναι συνδεδεμένες με WiFi, όπως smartphone, φορητούς υπολογιστές, tablet και άλλα. Η διαφορά μεταξύ 2,4 GHz και 5 GHz WiFi εξαρτάται από την ταχύτητα και το εύρος. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές.

Επισκόπηση συχνότητας 2,4 GHz

 • Πλεονεκτήματα:  Μεγαλύτερη περιοχή κάλυψης. καλύτερή επίδοση στη διείσδυση στερεών αντικειμένων
 • Μειονεκτήματα : Χαμηλότερος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων. πιο επιρρεπείς σε παρεμβολές. συνήθως περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν αυτή τη συχνότητα

Επισκόπηση συχνότητας 5 GHz

 • Πλεονεκτήματα : Υψηλότερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. λιγότερο επιρρεπείς σε παρεμβολές. συνήθως λιγότερες συσκευές που χρησιμοποιούν αυτή τη συχνότητα
 • Μειονεκτήματα : Μικρότερη περιοχή κάλυψης (εκτός από το 802.11ac). χειρότερη επίδοση στη διείσδυση στερεών αντικειμένων

2,4 GHz έναντι 5 GHz: Ποια συχνότητα να επιλέξετε;

Μια σύνδεση 2,4 GHz ταξιδεύει μακρύτερα σε χαμηλότερες ταχύτητες, ενώ οι συχνότητες 5 GHz παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες σε μικρότερη εμβέλεια.

Η επιλογή των 2,4 GHz ή 5 GHz θα εξαρτηθεί από το πού και πώς χρησιμοποιείτε περισσότερο τη σύνδεσή σας WiFi.

 

Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές και συσκευές χρησιμοποιούν τη συχνότητα 2,4 GHz, συμπεριλαμβανομένων των μικροκυμάτων, των συστημάτων παρακολούθησης ήχου για μωρά στην κούνια, των καμερών ασφαλείας και των ανοιγμάτων θυρών γκαράζ. Εάν έχετε πολλά από αυτά στο σπίτι σας ή εάν ζείτε σε διαμέρισμα ή διαμέρισμα, η ζώνη των 2,4 GHz είναι πιθανό να έχει συμφόρηση, γεγονός που μπορεί να εππηρεάσει την ταχύτητα και την ποιότητα του σήματος.

Τα 5 GHz θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ σήματος και μεγαλύτερη ταχύτητα σε μικρότερο εύρος, σε σύγκριση με τα 2,4 GHz.

Χρησιμοποιήστε 5 GHz για μια συσκευή πιο κοντά στο δρομολογητή

Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις περισσότερες συσκευές σας κοντά στο δρομολογητή σας, τα  5 GHz  είναι η καλύτερη επιλογή για να επωφεληθείτε από υψηλότερες ταχύτητες. Ομοίως, εάν κάνετε πολλές δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης στο διαδίκτυο, όπως παιχνίδια ή τηλεδιάσκεψη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συχνότητα και να μετακινηθείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δρομολογητή.

(Καλύτερα, συνδέστε απευθείας στο μόντεμ με ένα καλώδιο Ethernet, καθώς η ενσύρματη σύνδεση είναι πάντα πιο σταθερή και ταχύτερη από την ασύρματη.) ή αν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βρίσκεστε σε διαμέρισμα με πολλά άλλα διαμερίσματα γύρω σας με router, Τα 5 GHz θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη συμφόρηση ασύρματου δικτύου.

Χρησιμοποιήστε 2,4 GHz για μια συσκευή πιο μακριά από το δρομολογητή

Από την άλλη πλευρά, σε μια συσκευή που κινείται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας (όπως το smartphone σας), ειδικά αν έχετε ένα μεγάλο σπίτι, η  συχνότητα 2,4 GHz  είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτό το μήκος κύματος έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να διεισδύσει σε στερεά αντικείμενα πιο εύκολα από τη ζώνη των 5 GHz, καθιστώντας το ιδανικό για συσκευές που μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο ή είναι πιο απομακρυσμένες από το δρομολογητή.

Η εξαίρεση σε αυτό είναι οι νεότεροι δρομολογητές που τρέχουν 5 GHz 802.11ac WiFi, οι οποίοι μπορούν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να έχουν κάλυψη εμβέλειας ίση με 2,4 GHz. 

Πώς αλλάζετε τις ρυθμίσεις συχνότητας;

Είτε επιλέξετε 2,4 GHz είτε 5 GHz, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ασύρματη σύνδεση είναι ενεργοποιημένη στο modem/router σας και έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα . Ελέγξτε το συγκεκριμένο μοντέλο του δρομολογητή σας για  συμβατότητα  και δυνατότητες συχνότητας.

 

Με έναν δρομολογητή διπλής ζώνης, μπορείτε να τον ρυθμίσετε να εκπέμπει και στις δύο συχνότητες ταυτόχρονα. Σε αυτήν την περίπτωση, έχετε συνήθως δύο δίκτυα (SSID) που εμφανίζονται στη λίστα δικτύων σας, με πανομοιότυπα ονόματα εκτός από ένα “5G” ή “2.4G” στο τέλος. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να συνδέσετε κάθε μεμονωμένη συσκευή σε οποιοδήποτε δίκτυο.

 

Στα περισσότερα  νεότερα router , υπάρχει επίσης ένας τρόπος να  βρείτε το καλύτερο κανάλι WiFi  για το περιβάλλον σας και, στη συνέχεια, να αλλάξετε το κανάλι όπως απαιτείται στις  ρυθμίσεις ασύρματης λειτουργίας του router.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διαφορετικές δυνατότητες του WiFi 2,4 GHz έναντι 5 GHz. 

 

Ανοίξτε τις παρακάτω ενότητες για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και το εύρος WiFi.

 

Σύγκριση Ταχύτητας

Μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του δυναμικού ταχύτητας που αναφέρεται σε μια συσκευή WiFi και του τι μπορεί πραγματικά να κάνει αυτή η συσκευή στην καθημερινή χρήση. Η κατανόηση των παραγόντων που παίζουν θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να έχετε την καλύτερη δυνατή ταχύτητα και απόδοση.

 

Θεωρητική ταχύτητα  είναι η μέγιστη ταχύτητα που συνήθως αναγράφεται στο router. Αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό, γιατί ακόμα κι αν όλες οι συνθήκες είναι ιδανικές, μπορεί να μην φτάσετε συνεχώς σε αυτήν την ταχύτητα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι:

 • Είναι ένα συνδυασμένο σύνολο τόσο για μεταφόρτωση όσο και για λήψη
 • Υπολογίζεται με βάση  μια μεμονωμένη συσκευή  που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο
 • Δεν λαμβάνει υπόψη  την ασύρματη επιβάρυνση,  τις παρεμβολές και την απόσταση 

Οι Κανονικές συνθήκες (η Real World όπως είναι ο διεθνής όρος) λαμβάνουν  υπόψη παράγοντες όπως:

 • Κοινή χρήση εύρους ζώνης με άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο WiFi σας
 • Παρεμβολή από φυσικά εμπόδια
 • Παρεμβολές από ηλεκτρονικές συσκευές
 • Παρεμβολές από κοντινά δίκτυα WiFi ή ασύρματες συσκευές
 • Απώλεια σήματος που προκύπτει από την απόσταση μεταξύ της συσκευής σας και του ασύρματου δρομολογητή σας

Λάβετε υπόψη ότι κάθε περιβάλλον είναι διαφορετικό και ακόμη και στο ίδιο περιβάλλον, μπορείτε να έχετε διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την ώρα της ημέρας και το πού βρίσκεστε. 

Σύγκριση μέγιστης ταχύτητας

2,4 GHz Θεωρητική Ταχύτητα Κανονικές συνθήκες
802.11β
11 Mbps 2-3 Mbps
802,11 γρ
54 Mbps 10-29 Mbps
802.11n
300 Mpbs 150 Mbps
5 GHz Θεωρητική Ταχύτητα Κανονικές συνθήκες
802.11α
6-54 Mbps 3-32 Mbps
802.11ac
433 Mbps – 1,7 Gbps
210 Mbps – 1 Gbps
802.11n
900 Mbps 450 Mbps

Τι σημαίνει 802.11b; Αυτοί οι αριθμοί και τα γράμματα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά ασύρματα τυπικά πρωτόκολλα, όπως δημιουργήθηκαν από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE). Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία:

 • Το 802.11n, γνωστό και ως WiFi 4, ήταν το πρώτο που είχε δύο μπάντες “dual-band” (συχνότητες 2,4 και 5 GHz). 
 • Το 802.11ac, γνωστό και ως WiFi 5, είναι το τρέχον πρότυπο.
 • Το 802.11ax, γνωστό και ως WiFi 6, είναι το πρότυπο WiFi επόμενης γενιάς. 
 • Κάθε νέο πρότυπο συνοδεύεται από βελτιώσεις στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που γίνονται με την πάροδο του χρόνου.

Γενιές WiFi

Γενιά IEEE
Standard
Μέγιστη
Ταχύτητα
(Mbit/s)
Τέθηκε σε λειτουργία Συχνότητα
(GHz)
Wi‑Fi 7 802.11be 40000 TBA 2.4/5/6
Wi‑Fi 6E 802.11ax 600 έως 9608 2020 2.4/5/6
Wi‑Fi 6 2019 2.4/5
Wi‑Fi 5 802.11ac 433 έως 6933 2014 5
Wi‑Fi 4 802.11n 72 έως 600 2008 2.4/5
(Wi-Fi 3*) 802.11g 6 έως 54 2003 2.4
(Wi-Fi 2*) 802.11a 6 έως 54 1999 5
(Wi-Fi 1*) 802.11b 1 έως 11 1999 2.4
(Wi-Fi 0*) 802.11 1 έως 2 1997 2.4

* (Η ορολογία Wi-Fi 0, 1, 2, 3, είναι αδόκιμη)

 

Σύγκριση Εύρους

Η απόσταση μεταξύ του δρομολογητή και της συσκευής σας έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ταχύτητα και την απόδοση της σύνδεσης WiFi. 

 

Πρόβλημα : Η θέση του δρομολογητή και του υπολογιστή σας ή άλλων συσκευών μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη καλής ασύρματης σύνδεσης. Παράγοντες όπως φυσικά εμπόδια και παρεμβολές από άλλα δίκτυα WiFi μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απόδοση. 

Διορθώστε :

 • Βρείτε ένα μέρος για το μόντεμ σας που να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κεντρικά. Τα μέρη που βρίσκονται ψηλότερα (π.χ. βιβλιοθήκη, ράφι, επάνω) για να έχετε περισσότερη κάλυψη είναι ακόμα καλύτερα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το μόντεμ σας βρίσκεται σε μέρος που έχει καλή κυκλοφορία αέρα και είναι μακριά από πηγές θερμότητας.
 • Σκεφτείτε να πάρετε μια  επέκταση WiFi  ή μετακινήστε τον εξοπλισμό σας πιο κοντά.

Σύγκριση μέγιστου εύρους

2,4 GHz Θεωρητική Απόσταση Κανονικές συνθήκες
802.11β
140 μέτρα 70 μέτρα
802,11 γρ
38 μέτρα
19 μέτρα
802.11n
250 μέτρα
124 μέτρα
5 GHz Θεωρητική Απόσταση Κανονικές συνθήκες
802.11α
118 μέτρα
17 μέτρα
802.11ac
250 μέτρα
124 μέτρα
802.11n
140 μέτρα
70 μέτρα

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση φορολογούμενων για κακόβουλο λογισμικό

 

Ενημέρωση από ΑΑΔΕ

Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε,

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».

Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Για την προστασία σας:

1 ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

2 ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

3 Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας.

 

Πηγή: ΑΑΔΕ και Υπουργείο Εσωτερικών

Εικόνα 1: Email

Πατώντας τον σύνδεσμο ΠΡΟΧΩΡΩ που φαίνεται στο ανωτέρω email ανοίγει μια ιστοσελίδα η οποία προσομοιάζει στην Θυρίδα του πολίτη www.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που φαίνεται στην εικόνα 2, όπου ενημερώνεστε ότι έγινε προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρήματα στο λογαριασμό σας, αλλά δεν μπόρεσαν να τον επιβεβαιώσουν. Ο κακόβουλος χρήστης σας καλεί να επιλέξτε την τράπεζά σας από το pop up μενού.

 

 

Εικόνα 2: Παραπομπή σε ιστοσελίδα κακόβουλου χρήστη

Επιλέγοντας την τράπεζα σας ανοίγει μια ιστοσελίδα που προσομοιάζει στην τράπεζα την οποία επιλέξατε, αλλά η ιστοσελίδα ανήκει στον κακόβουλο χρήστη, όπως φαίνεται στην Εικόνα 3

Εικόνα 3:Παραπομπή σε ιστοσελίδα κακόβουλου χρήστη

Εάν καταχωρηθούν τα διαπιστευτήρια πρόσβασης του λογαριασμού σας στην εν λόγω φόρμα του κακόβουλου χρήστη, γίνονται γνωστά σε αυτόν και έτσι αποκτά πλέον πρόσβαση στο ebanking της τράπεζάς σας.

 

Παρακαλούμε όπως διαγράφετε τέτοιου τύπου email.

 

Σε περίπτωση που καταχωρήσατε τα διαπιστευτήρια του ebanking της τράπεζάς σας, επιβάλλεται να την ενημερώσετε άμεσα.

 

Τι είναι το UPS και πόση ώρα θα κρατήσει τον υπολογιστή σας σε λειτουργία

Ενημέρωση Νοεμβρίου 2022:

Eπικρατεί μία φρενίτιδα να αγοράζουν όλοι UPS λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρώντας δεδομένο ότι θα υπάρχουν εκτεταμένες σε διάρκεια διακοπές ρεύματος.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε ούτε να διαψεύσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε.

Αν θέλετε να πάρετε UPS σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μας είναι να είναι από γνωστό κατασκευαστή και σίγουρα πάνω από 1000VA

Να αποσαφηνίσουμε εξ’ αρχής:

Το UPS δεν είναι για να κρατήσει αναμμένα όλα τα φώτα στο σπίτι, την τηλεόραση των 42 ιντσών, τα φώτα του κήπου και να ανάψουμε και το μάτι της κουζίνας να τηγανίσουμε ένα αυγό.

Το UPS θα μας προλάβει κάποια πτώση ή υπέρταση του ηλεκτρικού δικτύου και θα προστατέψει τον εξοπλισμό μας καθώς επίσης ανάλογα με το μέγεθος του να κρατήσει ακόμα και κάποιες ώρες ανοιχτό το Router ευρυζωνικής τηλεφωνίας για να υπάρχει internet και τηλεφωνία (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει διακοπή ρεύματος και το καφάο της περιοχής)

Ενδεικτική κατανάλωση και διάρκεια παροχής ρεύματος ενός τροφοδοτικού 1000VA

Internet Modem και Router:  10 Watts, 150 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Μικρός υπολογιστής (Pentium N ή J, Mac Mini) με οθόνη 20 ιντσών LCD και Router: 40 Watts, 65 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Laptop και Router: 80 Watts, 32 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Υπολογιστής Pentium G ή i3 με οθόνη 20 ιντσών LCD , Laptop και Router: 180 Watts, 10 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Ανησυχείτε ότι σε μία διακοπή ρεύματος θα χάσετε όλη σας την δουλειά στον υπολογιστή;

To UPS θα κρατήσει ανοιχτό τον υπολογιστή για κάποια ώρα αλλά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Το UPS – Uninterruptible Power Supply (Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας) είναι ουσιαστικά μία μεγάλη μπαταρία που θα κρατήσει τον υπολογιστή σας σε λειτουργία όταν γίνει διακοπή ρεύματος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο αλλά μην περιμένετε θαύματα.

Πόση ώρα θα μείνει ανοιχτός ο υπολογιστής;

Τα UPS έχουν ένα δείκτη που ονομάζεται “VA rating” από την συνάρτηση Voltage-Amps που σας λέει πόσο φορτίο μπορεί να σηκώσει και σε προσέγγιση πόση ώρα θα μείνει ανοιχτό σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Στην συνάρτηση αυτή πρέπει να πολλαπλασιάσετε με το .6 για να μετατρέψετε το VA rating σε Watts – παράδειγμα, ένα UPS 1000VA έχει σχεδιαστεί για περίπου φορτίο 600 Watt

Ως πιο οικονομική λύση μπορείτε να πάρετε ένα UPS των 550VA, που υποστηρίζει φορτίο περίπου 330 Watt. Αυτό σημαίνει οτι το UPS μπορεί να κρατήσει ανοιχτό τον εξοπλισμό σας για περίπου 4 λεπτά.

Ακόμα και αν περιορίσετε την κατανάλωση κοντά στα 150 Watts – δηλαδή όσο καταναλώνει ένας μικρός υπολογιστής μία οθόνη και κάποιο μόντεμ, πάλι δεν θα παραμείνουν ανοιχτά πάνω από 10 λεπτα.

Αν πάρετε και ένα ακριβό UPS των 1500VA πάλι ο υπολογιστής σας δεν θα λειτουργήσει παραπάνω από μισή ώρα.

Ολα τα παραπάνω δεν προσπαθούν να αποδείξουν οτι δεν χρειάζονται τα UPS αλλά το τι μπορείτε να κάνετε με αυτά.

Η πραγματική χρήση του UPS είναι να σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να αποθηκεύσετε την εργασίας σας και να κλείσετε κανονικά τον υπολογιστή. Αν μάλιστα έχετε ένα μοντέλο UPS που έχει και δυνατότητα σύνδεσης με τον υπολογιστή, μπορεί αυτόματα να δώσει την εντολή για τερματισμό. Πολύ χρήσιμη λειτουργία και για οικιακό υπολογιστή αλλά και για τον χώρο εργασίας σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος server.

Το UPS επίσης προστατεύει την ίδια στιγμή και από την αυξομείωση της τάσης του ρεύματος αλλά και από υπερτάσεις  και είναι απαραίτητο για κάθε είδους συσκευές όπως π.χ Τηλεοράσεις, Home Cinema, Ηχοσυστήματα ακόμα και οικιακές συσκευές ειδικά μάλιστα σε περιοχές που υπάρχουν συχνά προβλήματα με την τάση του ρεύματος.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ε: Το UPS καταναλώνει και αυτό ρεύμα;

Όπως κάθε ηλεκτρική συσκευή έτσι και το UPS καταναλώνει ρεύμα για να φορτίσει την μπαταρία του.

Για να καταλάβουμε πόσο θα κοστίσει η λειτουργία ενός UPS, πρέπει να κατανοήσουμε την λειτουργία του. Ο σκοπός ενός UPS είναι να εξασφαλίσει ότι προστατεύεστε από υπερτάσεις ρεύματος ή απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το UPS το κάνει αυτό έχοντας μια μεγάλη μπαταρία. Όταν αποσυνδεθεί η κύρια τροφοδοσία, το UPS μεταβαίνει σε εφεδρική ισχύ μπαταρίας. Το πόση ώρα μπορεί να κρατήσει το UPS μπορεί να διαφέρει. Συχνά, όσο μεγαλύτερο είναι το UPS, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μπαταρία.

Για τη φόρτιση της μπαταρίας, το UPS θα πάρει λίγη επιπλέον ισχύ από το δίκτυο. Τότε είναι που το κόστος ανά ώρα θα αυξηθεί. Το πόση επιπλέον ισχύ θα πάρει το UPS θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της μπαταρίας. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε μπαταρία 1200VA. Θα χρειαστούν περίπου 1.200 watt για να φορτιστεί πλήρως. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 0,19 σεντς. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο περισσότερα watt θα χρειαστείτε για να τη φορτίσετε.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι πόσο ενεργειακά αποδοτικό είναι το UPS. Τα περισσότερα συστήματα UPS που προορίζονται για οικιακή χρήση έχουν περίπου το μισό μέγεθος ενός πύργου υπολογιστή και δεν χρειάζονται πολλή ενέργεια για να διατηρήσουν τη φόρτισή τους.

Τείνουν να είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικά, έχοντας συνήθως βαθμολογία μεταξύ 92% και 95%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία, αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3-10 watt ανά ώρα. Αυτό καθιστά την επίδρασή τους στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σχεδόν απαρατήρητη.

 

Ε: Το UPS κάνει θόρυβο είναι φυσιολογικό;

Ναι, όλα τα UPS κάνουν θόρυβο ειδικά αν κοπεί το ρεύμα και δουλεύει η μπαταρία ο θόρυβος είναι μεγαλύτερος

 

Ε: Να κλείνω το UPS την νύχτα;

Α: Το UPS είναι κατασκευασμένο για να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Βγάζοντας το από την πρίζα αποφορτίζεται η μπαταρία του και την επόμενη φορά που θα το συνδέσετε πάλι θα πρέπει να κάνει επαναφόρτιση μειώνοντας έτσι την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

 

E: Το UPS είναι λίγο ζεστό.

Α: Είναι φυσιολογικό από την στιγμή που έχει μέσα του ηλεκτρικά κυκλώματα.

 

Ε: Πήρα ένα UPS και τώρα το δωμάτιο μυρίζει κάτι σαν καμένο πλαστικό η σαν κάποια άλλη περίεργη μυρωδιά.

Α: Είναι φυσιολογικό ακόμα και τις πρώτες εβδομάδες να υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά, μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν και από την εταιρεία. Είναι κάτι που συμβαίνει με όλες τις καινούργιες συσκευές από UPS μέχρι ηλεκτρική κουζίνα.

 

Ε: Θα φύγω για 20 ημέρες διακοπές. Να το κλείσω;

Α: Σε αυτή την περίπτωση ναι, αφού δεν θα συμβεί κάτι, απλά θα χαλάει ρεύμα. Αν το UPS τροφοδοτεί Router, Κάμερες ή Συναγερμό τότε πρέπει να μείνει αναμμένο.

 

Ε: Είναι παλιό το UPS και φοβάμαι να το αφήσω στο σπίτι αναμμένο, τι να κάνω;

Α: Αν το UPS είναι παλιό και το φοβάστε καλό θα είναι να πάρετε ένα καινούργιο που να το εμπιστεύεστε.

 

Ε: Οι μπαταρίες κρατάνε όντως 3 με 5 χρόνια;

Α: Εξαρτάται από πόσους κύκλους φόρτισης έχουν κάνει. Καλό θα είναι στα 3 χρόνια η μπαταρία να αλλάζει ή αν γίνονται διακοπές ρεύματος και βλέπετε να αδειάζει πολύ γρήγορα η μπαταρία τότε η αλλαγή είναι επιβεβλημένη και πριν τα 3 χρόνια.

 

Ε: Καλά όλα αυτά και το UPS που έχω πάρει είναι επώνυμο και από τα καλύτερα μοντέλα αλλά ακόμα φοβάμαι μήπως το αφήσω αναμμένο και πάρει φωτιά όσο λείπω.

Α: Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα UPS να πάρει φωτιά αν τηρούνται οι επισημάνσεις ασφαλείας του κατασκευαστή όπως: Να είναι σε ανοιχτό χώρο και να έχει επαρκή αερισμό, να είναι μακρυά από υγρασία και σκόνη και κυρίως μην πέφτουν επάνω του περιοδικά, ρούχα, μαξιλάρια, κουβέρτες κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τηλεφωνικές κλήσεις από κακόβουλους χρήστες που υποδύονται εργαζόμενους της Microsoft

 

Τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις από κακόβουλους χρήστες, που υποδύονται τεχνικούς της Microsoft (με Caller ID εξωτερικού), με σκοπό την δήθεν παροχή τεχνικής βοήθειας για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων.

Πρόκειται για κακόβουλους χρήστες που σκοπό έχουν να συνδεθούν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας και να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες από τους καλούμενους όπως διαπιστευτήρια πρόσβασης ebanking και πιστωτικών καρτών

Εφιστούμε την προσοχή σας στο να μην δίνετε πρόσβαση σε αγνώστους και να μην δίνετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες διαμέσου τηλεφωνικών κλήσεων.

Διαβάστε παρακάτω στον σύνδεσμο οδηγίες από την επίσημη σελίδα της Microsoft

https://support.microsoft.com/el-gr/windows/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-2ebf91bd-f94c-2a8a-e541-f5c800d18435

Πώς να δοκιμάσετε την ταχύτητα σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο ή την ταχύτητα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας

 

Πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο; Σίγουρα, ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου σας έχει δώσει ορισμένους αριθμούς και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας πιθανότατα λέει ότι λαμβάνετε απίστευτα γρήγορο 4G LTE ή 5G. Αλλά πόσο γρήγορο είναι, στην πραγματικότητα;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχετε την ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο για την οποία πληρώνετε , αλλά ίσως να έχετε. Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε.

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στις ταχύτητες λήψης που βλέπετε όταν κάνετε λήψη αρχείων και κάνετε άλλες απλές εργασίες. Οι ταχύτητες λήψης που θα δείτε εξαρτώνται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του απομακρυσμένου διακομιστή και του αριθμού των “hops” (δρομολογητές Διαδικτύου) μεταξύ εσάς και του διακομιστή.

Μπορεί να μην είναι μόνο η ίδια η υποδομή του Διαδικτύου — ο απομακρυσμένος διακομιστής μπορεί να θέλει να σας δώσει τόσο μεγάλο εύρος ζώνης λήψης αλλά να έχει μεγάλη συμφόρηση.

Αντίθετα, θα χρειαστεί να το ψάξετε λίγο πιο επιστημονικά. Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε έναν διακομιστή κοντά σας, που να έχει μεγάλο εύρος ζώνης (broadband) διαθέσιμο. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κάνετε λήψη και να ανεβάσετε σε αυτόν, βλέποντας πόσο υψηλές θα μπορούσαν να φτάσουν οι ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης που υποστηρίζει ο πάροχος ότι έχετε. Αυτό διασφαλίζει ότι απλώς θα μετράτε την ταχύτητα σύνδεσης του τελευταίου ίσως χιλιομέτρου μεταξύ εσάς και του ISP σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

Γι’ αυτό χρειάζεστε ειδικά εργαλεία για τη μέτρηση της ταχύτητας σύνδεσής σας.

Βέλτιστες πρακτικές για δοκιμές ταχύτητας σύνδεσης

Εάν θέλετε να έχετε το ακριβέστερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν μπορείτε να εκτελέσετε το εργαλείο μόνο μία φορά χωρίς να το σκεφτείτε. Εδώ είναι τι πραγματικά πρέπει να κάνετε:

Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο : Κάποιος άλλος κάνει streaming Netflix στο άλλο δωμάτιο ή κάνετε λήψη αρχείων μέσω BitTorrent στον υπολογιστή σας; Κάντε παύση όλων αυτών των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τη σύνδεσή σας προτού εκτελέσετε δοκιμή ταχύτητας.

Βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή δοκιμής ταχύτητας είναι το μόνο πράγμα που χρησιμοποιεί τη σύνδεσή σας και θα μπορείτε να τη μετρήσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Εάν η εφαρμογή μέτρησης ταχύτητας δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη σύνδεσή σας, οι αριθμοί που θα δείτε θα είναι χαμηλοί.

Σε smartphone ή οποιονδήποτε άλλο τύπο σύνδεσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, απλώς βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας δεν πραγματοποιεί λήψη ή ανέβασμα δεδομένων στο παρασκήνιο.

Μετρήστε περισσότερες από μία φορές : Μια μεμονωμένη μέτρηση δεν είναι η βασική η τελική όλων των ταχυτήτων σύνδεσης. Μετρήστε περισσότερες από μία φορές, κατά προτίμηση σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν όλοι κοιμούνται και χαμηλότερες ταχύτητες σύνδεσης το βράδυ όταν οι γείτονές σας είναι σπίτι από τη δουλειά και χρησιμοποιούν τις οικιακές τους συνδέσεις Διαδικτύου.

Σε ένα smartphone ή σε οποιοδήποτε άλλο τύπο σύνδεσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, η ταχύτητά σας θα εξαρτηθεί από το πόσα άτομα γύρω σας χρησιμοποιούν δεδομένα, καθώς και από την ποιότητα του σήματος στην περιοχή σας και άλλους παράγοντες. Μετακινηθείτε μεταξύ των δοκιμών ταχύτητας και μπορείτε να δείτε πώς η ταχύτητα σύνδεσής σας ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών. Όπως και με μια ενσύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα.

Πιθανότατα θα έχετε χαμηλότερη ταχύτητα σύνδεσης την ώρα που είναι γεμάτη κόσμο μια κεντρική πλατεία από ό,τι εάν δοκιμάσατε το τεστ ταχύτητας στην ίδια τοποθεσία κάποια στιγμή όταν δεν είναι κανείς.

Πώς να δοκιμάσετε την ταχύτητα σύνδεσής σας

Η πραγματική διαδικασία μέτρησης της ταχύτητας σύνδεσής σας είναι απλή. Η πιο διαδεδομένη εφαρμογή είναι το Speedtest.net , και αυτό είναι αυτό που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει και πολλές άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Η χρήση του στον υπολογιστή σας είναι τόσο απλή. Αρκεί να επισκεφτείτε τον ιστότοπο και να κάνετε κλικ στο κουμπί “Go”.

Σε smartphone ή tablet, είναι επίσης διαθέσιμη η εφαρμογή Speedtest.net. Κατεβάστε τα από το αντίστοιχα από το Google Play η το App Store της Apple , εκκινήστε τα και δοκιμάστε την ταχύτητά σας.

Θυμηθείτε, εάν το smartphone σας είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο Wi-Fi, η εφαρμογή θα ελέγξει την ταχύτητα του δικτύου WI-Fi.

Αποσυνδεθείτε από το δίκτυο Wi-Fi και θα ελέγξει το δίκτυο δεδομένων του smartphone σας.

Προειδοποίηση : Η χρήση οποιουδήποτε είδους εφαρμογής δοκιμής ταχύτητας περιλαμβάνει τόσο τη λήψη όσο και τη μεταφόρτωση ορισμένων δεδομένων. Εάν έχετε περιορισμένο αριθμό δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, αυτό θα μετρήσει στο όριο σας.

Η εφαρμογή λειτουργεί επιχειρώντας τη λήψη και τη μεταφόρτωση δεδομένων με τη μέγιστη ταχύτητα για αρκετά δευτερόλεπτα, μεγιστοποιώντας τη σύνδεσή σας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιεί έως και 20 MB δεδομένων ανά δοκιμή ταχύτητας ή ακόμα περισσότερο — όσο πιο γρήγορη η σύνδεσή σας, τόσο περισσότερα δεδομένα θα χρησιμοποιεί. Λάβετε αυτό υπόψη σας.

 


Υπάρχουν και άλλοι ιστότοποι και εφαρμογές ελέγχου ταχύτητας, αλλά όλες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο — παρέχουν πολύ γρήγορους, κοντινούς διακομιστές που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τη σύνδεσή σας. Κάτω από αυτές τις ιδανικές συνθήκες, μπορούν να σας παρέχουν μια εύλογα ακριβή εκτίμηση για το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας όταν πρόκειται τόσο για τη μεταφόρτωση όσο και για τη λήψη.

Wi-Fi έναντι Ethernet: Πόσο καλύτερη είναι μια ενσύρματη σύνδεση;

Το Wi-Fi είναι προφανώς πιο βολικό από τα ενσύρματα καλώδια Ethernet, αλλά το Ethernet εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ελάτε μαζί μας καθώς θα ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ενσύρματων και ασύρματων συνδέσεων.

Πιθανότατα δεν θα συνδέσετε ένα καλώδιο Ethernet στο smartphone σας, αλλά συνήθως αξίζει να συνδέσετε με καλώδια Ethernet συσκευές όπως υπολογιστές παιχνιδιών και πολυμέσων, κονσόλες (X-Box, PS4, PS5 κλπ.) συσκευές αποθήκευσης τύπου NAS, αποκωδικοποιητές για να λαμβάνουν ενημερώσεις αξιόπιστα καθώς και Smart TV, ειδικά αν κάνετε προβολή περιεχομένου σε υψηλή ανάλυση π.χ από Netflix, Disney+, Amazon και άλλες. Ολα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε, θα ρίξουμε μια ματιά στα τρία κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης Ethernet σε σχέση με τον καλύτερο δρομολογητή Wi-Fi — μεγαλύτερες ταχύτητες, χαμηλότερος χρόνος καθυστέρησηςκαι αξιόπιστες συνδέσεις.

Πόσο πιο γρήγορο είναι το Ethernet;

Το Ethernet είναι απλά πιο γρήγορο από το Wi-Fi, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το γεγονός. Αλλά οι διαφορές στον πραγματικό κόσμο είναι μικρότερες από ό,τι φαντάζεστε.

Το Wi-Fi έχει γίνει πολύ πιο γρήγορο τα τελευταία χρόνια , χάρη στα νέα πρότυπα όπως τα 802.11ac και 802.11n, τα οποία προσφέρουν μέγιστες ταχύτητες 866,7 Mb/s και 150 Mb/s, αντίστοιχα.

Παρόλο που αυτή είναι η μέγιστη ταχύτητα για κοινή χρήση όλων των ασύρματων συσκευών σας (πιθανότατα δεν θα έχετε αυτές τις ταχύτητες στον πραγματικό κόσμο), το Wi-Fi έχει γίνει αρκετά καλό για να χειρίζεται τις περισσότερες καθημερινές μας εργασίες.

Από την άλλη πλευρά, μια ενσύρματη σύνδεση Ethernet μπορεί θεωρητικά να προσφέρει έως και 10 Gb/s, εάν έχετε καλώδιο Cat6. Η ακριβής μέγιστη ταχύτητα του καλωδίου Ethernet εξαρτάται από τον τύπο του καλωδίου Ethernet που χρησιμοποιείτε. Ωστόσο, ακόμη και το καλώδιο Cat5e σε κοινή χρήση υποστηρίζει έως και 1 Gb/s. και σε αντίθεση με το Wi-Fi, αυτή η ταχύτητα είναι σταθερή.

Αν και όλη αυτή η ταχύτητα είναι εξαιρετική, αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο είναι το σημείο αναφοράς για όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το Διαδίκτυο.

Εάν η ταχύτητά σας στο Διαδίκτυο είναι σημαντικά χαμηλότερη από οποιονδήποτε τύπο σύνδεσης που χρησιμοποιείτε, η αύξηση της ταχύτητας αυτής της σύνδεσης δεν θα έχει μεγάλη σημασία.

 

Το Ethernet, ωστόσο, θα επηρεάσει την ταχύτητα μεταξύ των συσκευών στο δίκτυό σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να μεταφέρετε αρχεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα μεταξύ δύο υπολογιστών στο σπίτι, το Ethernet θα είναι ταχύτερο από το Wi-Fi.

Η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο δεν εμπλέκεται σε αυτό, επομένως όλα εξαρτώνται από τις μέγιστες ταχύτητες που μπορεί να παρέχει το υλικό του τοπικού σας δικτύου.

Ακολουθούν μόνο μερικά καλά παραδείγματα για το πότε αυτή η τοπική ταχύτητα μπορεί να είναι σημαντική:

 • Εάν έχετε πολλές συσκευές που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας σε NAS, διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας ή κοινόχρηστο σκληρό δίσκο, τα αντίγραφα ασφαλείας θα πραγματοποιούνται πιο γρήγορα μέσω μιας σύνδεσης Ethernet.
 • Εάν έχετε συσκευές που κάνουν ροή από διακομιστή πολυμέσων στο δίκτυό σας (όπως το Plex ή το Kodi), μια σύνδεση Ethernet θα σας δώσει σημαντική ώθηση στην ταχύτητα.

Εάν είστε περίεργοι για τη διαφορά στην τοπική ταχύτητα μεταφοράς αρχείων, δοκιμάστε να μεταφέρετε ένα μεγάλο αρχείο μεταξύ δύο υπολογιστών ενώ είναι και οι δύο συνδεδεμένοι στο Ethernet και ενώ είναι και οι δύο συνδεδεμένοι σε Wi-Fi.

Εκεί θα δείτε μία μεγάλη διαφορά ταχύτητας.

Πόσο λιγότερη καθυστέρηση προσφέρει το Ethernet;

Η ταχύτητα και η ποιότητα σύνδεσης δεν αφορούν μόνο το εύρος ζώνης. Η καθυστέρηση είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας .

Σε αυτήν την περίπτωση, η καθυστέρηση αντικατοπτρίζεται στον πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτάσει η κυκλοφορία από μια συσκευή στον προορισμό της. Συχνά αναφερόμαστε στον λανθάνοντα χρόνο ως «ping» στον κόσμο της δικτύωσης και του διαδικτυακού παιχνιδιού.

Εάν η μείωση του λανθάνοντος χρόνου είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαιτούμενη – για παράδειγμα, εάν παίζετε διαδικτυακά παιχνίδια και χρειάζεστε χρόνο αντίδρασης για να είστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορος – πιθανώς να είστε καλύτερα με μια ενσύρματη σύνδεση Ethernet. Ναι, θα υπάρχει άλλος λανθάνοντας χρόνος που επηρεάζεται κατά μήκος της διαδρομής του Διαδικτύου μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή παιχνιδιών, αλλά τα πάντα βοηθούν.

Από την άλλη πλευρά, εάν απλώς κάνετε streaming βίντεο, ακούτε μουσική ή περιηγείστε στον ιστό, ο λανθάνοντας χρόνος δεν θα έχει μεγάλη σημασία για εσάς.

Μπορείτε να ελέγξετε την καθυστέρηση εκτελώντας την εντολή ping στο τερματικό σας ή στη γραμμή εντολών.

Πραγματοποιήστε ping στη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας —τόσο κατά τη σύνδεση μέσω Wi-Fi όσο και κατά τη σύνδεση μέσω Ethernet. Συγκρίνετε τα αποτελέσματα για να δείτε πόση καθυστέρηση προσθέτει το Wi-Fi.

Συνοπτικά, με το Wi-Fi, υπάρχει λίγο μεγαλύτερη καθυστέρηση όταν τα σήματα ταξιδεύουν πέρα ​​δώθε μεταξύ μιας συσκευής Wi-Fi και του ασύρματου δρομολογητή σας. Με μια ενσύρματη σύνδεση Ethernet, υπάρχει πολύ μικρότερος λανθάνων χρόνος.

Ασύρματες παρεμβολές και αξιοπιστία σύνδεσης

Το Ethernet προσφέρει πιο αξιόπιστη σύνδεση από το Wi-Fi.

Το Wi-Fi υπόκειται σε πολύ περισσότερες παρεμβολές από μια ενσύρματη σύνδεση. Η διάταξη του σπιτιού σας, τα αντικείμενα που εμποδίζουν το σήμα, οι παρεμβολές από ηλεκτρικές συσκευές ή τα δίκτυα Wi-Fi των γειτόνων σας — όλα αυτά συμβάλλουν στο να είναι γενικά λιγότερο αξιόπιστο το Wi-Fi.

Αυτή η παρεμβολή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων:

 • Αποσυνδέσεις: Περιστασιακά, το Wi-Fi θα χάσει το σήμα και θα πρέπει να συγχρονίσει αποκτήσει ξανά. Αυτό μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα για την καθημερινή περιήγηση ή ακόμα και τη ροή βίντεο (το οποίο αποθηκεύεται στην προσωρινή μνήμη στην τοπική συσκευή), επειδή η εκ νέου σύνδεση γίνεται γρήγορα. Αν παίζετε διαδικτυακά παιχνίδια όμως, μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό.
 • Υψηλότερη καθυστέρηση: Η αυξημένη παρεμβολή μπορεί να σημαίνει υψηλότερη καθυστέρηση, η οποία μπορεί να είναι πρόβλημα για όλους τους λόγους που περιγράψαμε στην προηγούμενη ενότητα.
 • Μειωμένες ταχύτητες: Περισσότερες παρεμβολές σημαίνει επίσης χαμηλότερη ποιότητα σήματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες σύνδεσης.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι παρεμβολές επειδή συνήθως πλησιάζετε η απομακρύνεστε με τις συσκευές σας από το Wi-Fi.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις ασύρματες παρεμβολές και να λάβετε το καλύτερο δυνατό σήμα Wi-Fi .

Πότε είναι λογικό να χρησιμοποιείτε Ethernet;

Δεν σκοπεύουμε να υποβαθμίσουμε το Wi-Fi. Είναι αρκετά γρήγορο, εξαιρετικά βολικό και άψογα εξυπηρετικό για τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε στα δίκτυά μας.

Το Wi-Fi είναι απαραίτητο εάν έχετε κινητές συσκευές. Επίσης, υπάρχουν φορές που απλά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ethernet. Ίσως είναι πολύ δύσκολο να περάσετε ένα μόνιμο καλώδιο που βρίσκεται εκτός λειτουργίας στη θέση που θέλετε. Ή ίσως ο ιδιοκτήτης σας δεν θα σας επιτρέψει να περάσετε τα καλώδια με τον τρόπο που θέλετε.

Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi: ευκολία. Εάν μια συσκευή χρειάζεται να μετακινηθεί ή απλά δεν θέλετε να συνδέσετε καλώδιο σε αυτήν, το Wi-Fi είναι η σωστή επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή ή διακομιστή που βρίσκεται σε ένα μόνο μέρος, το Ethernet είναι μια καλή επιλογή. Αν θέλετε καλύτερη ποιότητα ροής (ειδικά αν το κάνετε από διακομιστή πολυμέσων στο δίκτυό σας) ή αν είστε παίκτης, το Ethernet είναι η καλύτερη λύση. Αν υποθέσουμε ότι είναι αρκετά εύκολο να συνδέσετε τις συσκευές με ένα καλώδιο Ethernet, θα έχετε μια πιο σταθερή σύνδεση.

Τέλος, το Ethernet προσφέρει τα πλεονεκτήματα της καλύτερης ταχύτητας, χαμηλότερης καθυστέρησης και πιο αξιόπιστων συνδέσεων.

Το Wi-Fi προσφέρει το πλεονέκτημα της ευκολίας και είναι αρκετά καλό για τις περισσότερες χρήσεις. Έτσι, θα πρέπει απλώς να δείτε εάν κάποια από τις συσκευές σας ταιριάζει στις κατηγορίες όπου το Ethernet θα κάνει τη διαφορά και, στη συνέχεια, να αποφασίσετε εάν θα κάνει αρκετά μεγάλη διαφορά για να προχωρήσετε στην σύνδεση με καλώδιο.

Top