Ποια iPhone αποσύρονται: Η λίστα της Apple

 

Από το 2007, όταν ανακοινώθηκε και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το iPhone από την Apple, ένα τηλέφωνο που έφερε «επανάσταση» στον κόσμο της κινητής, έχουν περάσει πολλά χρόνια.

Με την αρίθμηση των iPhone να έχει φτάσει στο 15, η Apple, όπως συνηθίζει, παροπλίζει κάποια από τα παλιά μοντέλα της καθώς θεωρεί πως πλέον είναι… απαρχαιωμένα. Αρχικά, σε κάποια σταματούν οι ενημερώσεις ασφαλείας και στη συνέχεια σταματά και η πώλησή τους.

Τα iPhone που παροπλίζει η Apple χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Vintage και Obsolete. Οι συσκευές Vintage είναι αυτές που έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν εδώ και πέντε χρόνια, ενώ Obsolete θεωρούνται εκείνες που δεν πωλούνται την τελευταία 7ετία.

Στη λίστα των Vintage μπήκε πριν από λίγο καιρό το iPhone 8 Red, ενώ στην κατηγορία Obsolete εντάχθηκε ψ, ένα από τα μοντέλα που θεωρήθηκαν best sellers στην ιστορία της Apple.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του iPhone 6 και του iPhone 6 Plus. Στα πέντε χρόνια, το 2019, εταιρία σταμάτησε τις αναβαθμίσεις.

Το iPhone 6 Plus ήταν η πρώτη συσκευή με οθόνη 5,5 ινστών, που για την εποχή θεωρούνταν… τεράστια αλλά και η πρώτη που έβαλε στη ζωή μας το Apple Pay!

Οι συσκευές που θεωρούνται Vintage από την Apple

 • iPhone 4 (8GB)
 • iPhone 5
 • iPhone 5S
 • iPhone 6
 • iPhone 6s (32GB)
 • iPhone 6s Plus (32GB)
 • iPhone SE
 • iPhone 8 Red
 • iPhone 8 Plus Red

Και οι συσκευές στη λίστα Obsolete της Apple

 • iPhone
 • iPhone 3G (China mainland) 8GB
 • iPhone 3G 8GB, 16GB
 • iPhone 3GS (China mainland) 16GB, 32GB
 • iPhone 3GS (8GB)
 • iPhone 3GS 16GB, 32GB
 • iPhone 4 CDMA
 • iPhone 4 CDMA (8GB)
 • iPhone 4 16GB, 32GB
 • iPhone 4 GSM (8GB), Black
 • iPhone 4S
 • iPhone 4S (8GB)
 • iPhone 5C
 • iPhone 6 Plus

Οι κάτοχοι iPhone μπορούν να πηγαίνουν για service τις συσκευές τους σε καταστήματα της εταιρίας ή εξουσιοδοτημένους παρόχους για πέντε χρόνια από τη μέρα που η εταιρία θα αποφασίσει να πουλά το προϊόν.

Αν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ανταλλακτικά, το service μπορεί να γίνεται για έως και επτά χρόνια.

Πως να κάνετε υποβάθμιση από τα Windows 11 στα Windows 10

 

Τα Windows 11 μπορεί να είναι τα πιο πρόσφατα, αλλά είναι πιθανό να μην συμφωνείτε ότι είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που έχει να προσφέρει η Microsoft. Και αυτό είναι δίκαιο. Εξάλλου, τα Windows 11 είχαν αρκετά σφάλματα και προβλήματα. Στη δική σας σύγκριση μεταξύ των Windows 10 και των Windows 11 , ίσως σκεφτείτε ότι προτιμάτε να επιστρέψετε στα Windows 10. Εάν ισχύει αυτό, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε στη διαδικασία υποβάθμισης.

Η Microsoft καθιστά αρκετά απλή την απευθείας επαναφορά μέσω της σελίδας ρυθμίσεων των Windows 11 . Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά την αναβάθμιση από τα Windows 10, τα Windows 11 αποθηκεύουν στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο των Windows 10 στον υπολογιστή σας για 10 ημέρες, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό. Λάβετε υπόψη ότι εάν επιστρέψετε στα Windows 10 από Windows 11 , ίσως χρειαστεί να επανεγκαταστήσετε ορισμένες εφαρμογές και προγράμματα. Οτιδήποτε αποθηκεύσατε στον υπολογιστή σας ενώ είσασταν στα Windows 11 Επίσης, δεν θα μεταφερθεί ξανά στα Windows 10.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Πώς να κάνετε υποβάθμιση από Windows 11 σε Windows 10

Το πρώτο μέρος του οδηγού μας ισχύει επίσης μόνο εάν έχουν περάσει 10 ημέρες ή λιγότερες από την αναβάθμιση στα Windows 11. Εάν έχουν περάσει τις τελευταίες 10 ημέρες, τότε έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς στην επόμενη ενότητα του άρθρου μας. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τρομακτικά, αλλά μην ανησυχείτε. Αυτός είναι ο σκοπός του οδηγού μας.

Βήμα 1: Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβάθμισης των Windows 11 σε Windows 10, θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα ρυθμίσεων των Windows 11. Πατήστε το πλήκτρο Windows Key και το I στο πληκτρολόγιό σας ενώ βρίσκεστε σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή στην επιφάνεια εργασίας σας.

Βήμα 2: Μετά από αυτό, αφού ανοίξει η σελίδα των ρυθμίσεων, επιλέξτε Ενημέρωση και Ασφάλεια και μετά Windows Update στην πλαϊνή γραμμή. Εδώ θα θέλετε να είστε για τα επόμενα βήματα μας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το Windows Update φιλοξενεί οτιδήποτε σχετίζεται με λογισμικό, ενημερώσεις συσκευών, προγραμματισμό ή ακόμα και συμμετοχή στο πρόγραμμα Windows Insider. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με αυτά, καθώς πρέπει να εστιάσετε στο Ιστορικό ενημέρωσης (Update History) στο επόμενο βήμα.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Βήμα 3: Στη συνέχεια, θα επιλέξετε Ιστορικό Ενημέρωσης (Update History) στη μέση της οθόνης σας.  Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κύλιση προς τα κάτω για να το δείτε. Μόλις φτάσετε εκεί, κάντε κύλιση προς τα κάτω στη λίστα με τις εγκατεστημένες ενημερώσεις για να μεταβείτε στην Ανάκτηση .

Η επιστροφή στα Windows 10 περιλαμβάνει τη χρήση του αντιγράφου ασφαλείας που αναφέρθηκε προηγουμένως που δημιούργησαν τα Windows 11 και το ΕπαναφοράRecovery θα είναι η επιλογή που χρειάζεστε. Και πάλι, έχετε υπόψη σας ότι θα δείτε την επιλογή επιστροφής μόνο εάν περάσουν 10 ημέρες από την αναβάθμιση σε Windows 11. Μετά από 10 ημέρες, η επιλογή εξαφανίζεται και θα πρέπει να δείτε μια άλλη επιλογή στο τέλος του οδηγού μας.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Βήμα 4: Μόλις επιλέξετε το κουμπί Go Back – Επιστροφή , η Microsoft θα σας ζητήσει να μάθεi γιατί αποφασίσατε να επιστρέψετε στα Windows 10. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις επιλογές στην οθόνη σας ή να πληκτρολογήσετε τη δική σας απάντηση. Η απάντησή σας βοηθά στη διαδικασία ανάπτυξης των Windows 11. Αφού συμπληρώσετε, επιλέξτε Next – Επόμενο στο κάτω μέρος.

Στη συνέχεια, τα Windows 11 θα σας ρωτήσουν εάν θέλετε να ελέγξετε για ενημερώσεις. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να διορθώσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε (όπως τα προβλήματα απόδοσης με τις GPU της AMD), οπότε  να προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να επιστρέψετε ακολουθώντας τα προηγούμενα βήματα και να επιλέξετε No thanksΌχι, ευχαριστώ .

Η Microsoft θα σας προειδοποιήσει για τα πράγματα που σχετίζονται με δεδομένα που αναφέραμε στην κορυφή του κομματιού και μπορείτε να αποδεχτείτε επιλέγοντας Επόμενο . Επίσης, λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε στα Windows 10, οπότε μην τον ξεχάσετε. Επιλέξτε Next – Επόμενο ξανά για επιβεβαίωση.

Βήμα 5: Αφού επιλέξετε Επόμενο μερικές φορές, τα Windows 11 θα σας εμφανίσουν την επιλογή Go BackΕπιστροφή στα Windows 10. Επιλέξτε το και τα Windows 11 θα ξεκινήσουν την διαδικασία. Ο υπολογιστής σας θα επιστρέψει αυτόματα στα Windows 10. Ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας, θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 5 λεπτά κατά μέσο όρο. Ο υπολογιστής σας θα επανεκκινήσει περίπου δύο φορές και μόλις γίνει, θα μεταφερθείτε αμέσως στην επιφάνεια εργασίας των Windows 10.

 

Επιλέξτε τον λόγο που θέλετε να επιστρέψετε, κάντε κλικ στο Επόμενο, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη και περιμένετε μέχρι να γίνει επαναφορά του συστήματος των Windows.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται και σας ρωτάει αν θέλετε να γίνει έλεγχος για ενημερωμένες εκδόσεις, κάντε κλικ στην επιλογή Όχι, ευχαριστώ.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

 

Αφού διαβάσετε τα μηνύματα, πηγαίνετε στις επιλογές Επόμενο > Επόμενο.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Επαναφέρετε το σύστημα στα Windows 10. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η επαναφορά των Windows.

Πώς να κάνετε υποβάθμιση από τα Windows 11 τις τελευταίες 10 ημέρες

Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την αναβάθμιση στα Windows 11, τότε η μέθοδος που αναφέραμε παραπάνω δεν θα λειτουργήσει. Για να επιστρέψετε στα Windows 10, θα πρέπει να κάνετε αυτό που είναι γνωστό ως «καθαρή εγκατάσταση» – Clean install του λειτουργικού συστήματος Windows. Αυτό περιλαμβάνει τη διαγραφή των πάντων από τον υπολογιστή σας και την έναρξη από την αρχή, οπότε φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επισκεφτείτε τη σελίδα λήψης των Windows 10 της Microsoft στον υπολογιστή σας με Windows 11 και να αναζητήσετε την επιλογή Δημιουργία μέσου εγκατάστασης Windows 10 .

https://www.microsoft.com/el-gr/software-download/windows10

Κατεβάστε το εργαλείο, ανοίξτε το και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την αναβάθμιση αυτού του υπολογιστή τώρα. Ακολουθήστε όλες τις προτροπές στην οθόνη σας και τα Windows 10 θα εγκατασταθούν.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν τα Windows 11 να υποβαθμιστούν σε Windows 10;

Ναι, τα Windows 11 μπορούν να υποβαθμιστούν σε Windows 10 και υπάρχουν δύο κύριες επιλογές για να γίνει αυτό: χρησιμοποιώντας την επιλογή Επιστροφή στις Ρυθμίσεις για επαναφορά της αναβάθμισης σε Windows 11 ή την εκτέλεση καθαρής εγκατάστασης των Windows 10. Η πρώτη επιλογή είναι μόνο για όσους έκαναν αναβάθμιση σε Windows 11 εντός των τελευταίων 10 ημερών. Βασικά λοιπόν, εάν αναβαθμίσατε τον υπολογιστή σας με Windows σε Windows 11, έχετε 10 ημέρες για να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Επιστροφή στις Ρυθμίσεις για να υποβαθμίσετε τον υπολογιστή σας ξανά στα Windows 10. Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες, θα πρέπει να εκτελέσετε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 10. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για οποιαδήποτε μέθοδο στις προηγούμενες ενότητες αυτού του άρθρου.

Γιατί το “Go back” δεν είναι πλέον διαθέσιμο;

Εάν η επιλογή Επιστροφή φαίνεται να είναι γκρι στις Ρυθμίσεις των Windows του υπολογιστή σας, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την αναβάθμιση του υπολογιστή σας στα Windows 11 και χάσατε την προθεσμία για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή για να επαναφέρετε το Windows 10.

Μπορώ να κάνω υποβάθμιση από Windows 11 σε 10 μετά από 10 ημέρες;

Ναι, μπορείτε να κάνετε υποβάθμιση από Windows 11 σε Windows 10 μετά από 10 ημέρες. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται διαφορετική μέθοδος: εκτέλεση καθαρής εγκατάστασης των Windows 10. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την εκτέλεση καθαρής εγκατάστασης των Windows 10 που περιγράφονται στην σελίδα της Microsoft.

https://support.microsoft.com/el-gr/windows/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-windows-d8369486-3e33-7d9c-dccc-859e2b022fc7

 

Στην τελευταία θέση του γρήγορου Internet η Ελλάδα και για το 2024

 

Σύμφωνα με την έρευνα του Business Fibre η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρώπη στην ταχύτητα του γρήγορου internet. Παρά τις ενδείξεις ανεπάρκειας του δικτύου ήδη από τον καιρό της πανδημίας του Covid 19 και με γεγονός ότι η τηλεργασία από τότε καθιερώθηκε, ενώ οι πλατφόρμες streaming (Netflix, Disney+, Amazon) απαιτούν όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες για εικόνα υψηλής ανάλυσης, τα έργα οπτικών ινών στη χώρα μας έχουν μείνει πολύ πίσω.

Ο παρακάτω πίνακας δεν αποτελεί έκπληξη.

https://businessfibre.co.uk/europe-internet-speed-2024/

WordPress- Πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες στο όνομα αρχείου προεπισκόπησης (Thumbnail)

 

Έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές αναφορές όπου εικόνα διαμορφωμένη με ελληνικούς χαρακτήρες δεν αναγνωρίζεται επιτυχώς από πλευράς CDN υπηρεσίας της facebook επιστρέφοντας σφάλμα 403 και αδυναμίας εμφάνισης του αντίστοιχου thumbnail.

Δυστυχώς για το παρόν ζήτημα υπεύθυνος είναι ο τρόπος λειτουργίας της υπηρεσίας facebook και ως βήματα επίλυσης συνιστάται η μετονομασία των εικόνων σε λατινικούς χαρακτήρες από πλευράς διαχειριστή ιστοσελίδας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος μέχρι αυτή τη στιγμή για να εμφανιστεί σωστά η προεπισκόπηση (thumbnail)

Αναλυτικά και για αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων:

– Η χαρακτηριστική εικόνα πρέπει να έχει όνομα με λατινικούς χαρακτήρες χωρίς χρήση ειδικών χαρακτήρων.

– Η εικόνα για τα social media επίσης είτε χρησιμοποιείτε SEO Yoast, είτε Jetpack πρέπει επίσης το όνομα της να αποτελείται από λατινικούς χαρακτήρες.

– Ο μόνιμος σύνδεσμος για το άρθρο, αν χρησιμοποιείτε το φορμά συνδέσμου με χαρακτήρες επίσης με λατινικά.

– Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι το Facebook θα επανέλθει από μόνο του και θα διαβάζει τα thumbnails με ελληνικά και αν το κάνει ότι δεν θα εμφανιστεί και πάλι πρόβλημα.

– Μόνος τρόπος επανεμφάνισης thumbnails στο Facebook σε υπάρχοντα άρθρα είναι η μετονομασία των ήδη ανεβασμένων φωτογραφιών, σε συνέχεια η χρήση του facebook debugger και η επιλογή “Ανανέωση συνημμένου κοινοποίησης” από της επιλογές της ανάρτησης (refresh share attachment στην αγγλική έκδοση)

– Τα plugin που μετονομάζουν αυτόματα τις φωτογραφίες θα παράξουν μη αναμενόμενα αποτελέσματα που θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να διορθωθεί, ειδικά αν το site σας έχει πολλές αναρτήσεις.

 

 

AI ψηφιακός βοηθός του gov.gr – Πώς λειτουργεί

Θα βοηθά τους επισκέπτες να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν, απαντώντας σε απλές αλλά και σύνθετες ερωτήσεις τους

 

Τα αποκαλυπτήρια του «έξυπνου» ψηφιακού βοηθού του gov.gr, ο οποίος αξιοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Ο ψηφιακός βοηθός, που έχει τη μορφή chatbot και ενεργοποιείται στη δοκιμαστική μορφή του, θα βοηθά τους επισκέπτες του gov.gr να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν, απαντώντας σε απλές αλλά και σύνθετες ερωτήσεις τους. Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο και μία από τις πρώτες ανάλογες υπηρεσίες στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο σκέλος της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες για τη διευκόλυνσή τους και την απλοποίηση της καθημερινότητάς τους.

 

Στο έργο του ο νέος βοηθός θα αντλεί πληροφορίες από τον κατάλογο των 1.608 ψηφιοποιημένων υπηρεσιών που έχουν ενταχθεί έως σήμερα στο gov.gr και 3.270 ψηφιοποιημένων διοικητικών διαδικασιών που έχουν ενσωματωθεί στο μητρώο ΜΙΤΟΣ, προκειμένου να κατευθύνει κάθε συνομιλητή του, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί ο πολίτης για την ταχεία διεκπεραίωση του αιτήματός του.

 

Η πρωτοβουλία mAIgov χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπουν στον βοηθό να μαθαίνει μέσω των ανταλλαγών που θα έχει καθημερινά με πολίτες, με αποτέλεσμα το chatbot να βελτιώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Στη δοκιμαστική φάση θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου 240 ερωτημάτων στα ελληνικά ανά λεπτό, αριθμός που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ανταλλαγές μηνυμάτων με τον ψηφιακό βοηθό γίνονται ανώνυμα, δηλαδή η εφαρμογή δεν διαθέτει στοιχεία για τον πολίτη που εξυπηρετεί, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ο ψηφιακός βοηθός είναι ήδη εκπαιδευμένος να μην ζητά ή δέχεται προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πληρωμών.

Ο ψηφιακός βοηθός θα συνεισφέρει επίσης στη μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία του 21ου αιώνα.

ΕΚΠΑ: Εγκαίνια εργαστηρίου AI και AR του Τμήματος Νοσηλευτικής

Εγκαίνια του νέου Εργαστηρίου Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» του Τμήματος Νοσηλευτικής
Εγκαινιάστηκε το νέο Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α.
Εγκαινιάστηκε το νέο Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Ανατομίας «Asclepius» την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο. Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο Διευθυντής Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Καθηγητής κ. Παύλος Μυριανθέας, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο βουλευτής και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Βλάσης και ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης απέστειλε χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων.
Κατά τη διάρκεια της τελετής επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον Επίτιμο Καθηγητή, πρώην Πρύτανη και πρώην Υπουργό κ. Χρήστο Κίττα, τον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην βουλευτή κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Παράσχο, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Τρουπή, τον Καθηγητή κ. Ευάγγελο Μανώλη και τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Κακλαμάνο.
Στην τελετή μετά την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο, ακολούθησαν χαρετισμοί από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, τον Διευθυντή Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Αλέξανδρο Καμπούρογλου, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας – Ιστολογίας – Εμβρυολογίας, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Μαριόλη – Σαψάκο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο, Βοηθό Επίσκοπο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ομιλίες εκφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, «Επιστήμη και Ηθική», ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και εκπαίδευση», ο κ. Θεόδωρος Πιπέρος, Χειρουργός Ογκολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου «Ιστορική Αναδρομή του Εργαστηρίου» και ο εκπρόσωπος των φοιτητών / βοηθών εργαστηρίου «Το εργαστήριο μέσα από τη ματιά των φοιτητών».
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του:
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ανατομίας «Asclepius» του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου μας, το οποίο συγκαταλέγεται στις 50 καλύτερες Νοσηλευτικές σχολές του κόσμου, λειτουργεί από το 1980 παρέχοντας εδώ και 44 χρόνια ένα έργο επιτυχημένης και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.
Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία του είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, τη συνεχή εκπαίδευση και την αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών.
Στο Τμήμα Νοσηλευτικής έχουν ιδρυθεί Εργαστήρια στα οποία γίνεται η πρακτική-εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών στη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τους σπουδών. Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του τμήματος, καθώς σήμερα προστίθεται το νέο εργαστήριο επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ανατομίας που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα πλαίσια της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία».
Το νέο αυτό εργαστήριο αναμένεται να προσδώσει περαιτέρω δυνατότητες για επιστημονικές και ακαδημαϊκές δράσεις και να ενισχύσει τη νοσηλευτική εκπαίδευση των φοιτητών Νοσηλευτικής και των σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής.
Η χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρει μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία που θα βοηθήσει στην κατανόηση σύνθετων εννοιών και στην αφομοίωση γνώσεων ανατομίας.
Η δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργίας του νέου εργαστηρίου σηματοδοτεί για άλλη μια φορά τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας φέρνοντας το Πανεπιστήμιό μας σε αντιστοίχιση με όλα τα διεθνή Πανεπιστήμια.
Μαζί με τα συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα υποδειγματική πορεία του Τμήματος, θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Παύλο Μυριανθέα και προς τον Διευθυντή του εργαστηρίου Ανατομικής – Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Σχολής, καθηγητή κ. Θεόδωρο Μαριόλη- Σαψάκο για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον μεγάλο ευεργέτη του Πανεπιστημίου μας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά του νέου εργαστηρίου που δίνει νέες εκπαιδευτικές δυνατότητες στους φοιτητές και επιτρέπει στο πανεπιστήμιό μας να μείνει στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.

Καταθέτοντας στο σημείο αυτό τη διαβεβαίωση ότι οι Πρυτανικές αρχές θα συμβάλλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τμήματος, ώστε οι φοιτητές του να λαμβάνουν υψηλή παιδεία και να εξασφαλίζουν επαγγελματικές προοπτικές, επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και αποτελεσματικότητα!»

Πηγή: Foititikanea.gr

https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD/31312-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%20ai-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-ar%20%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

Δέκα τρόποι για να εντοπίζονται τα ψεύτικα προφίλ στα social media

 

Τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε κάποιο από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν περίπου τεσσεράμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεράστια επίδραση στη ζωή μας ωστόσο μπορεί να μας οδηγήσουν σε παγίδες, με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET να παρουσιάζει συμβουλές για την αναγνώριση απατεώνων που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ.

Οι δέκα τρόποι για να αναγνωρίζουμε τα ψεύτικα προφίλ είναι:

1. Ένα ασυνήθιστο βιογραφικό: Μπορεί οι ψεύτικοι λογαριασμοί να έχουν βιογραφικά που έχουν αντιγράψει από αλλού, οδηγώντας σε ένα αταίριαστο μείγμα προτάσεων. Επίσης, προσέξτε για τυπογραφικά λάθη, υπερβολικά emojis ή/και γλώσσα που είναι ενδεικτική ενός bot.

2. Catfishers: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ακριβώς κάνουν και στις ιστοσελίδες γνωριμιών, με σκοπό να συνάψουν online μια ρομαντική σχέση με το θύμα, πριν ζητήσουν να τους μεταφερθούν χρήματα. Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Ελέγξτε επίσης για κάποια από τα άλλα σημάδια ενός απατεώνα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

3. Αναντιστοιχία μεταξύ “followers” και “following”: Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Instagram. Οι λογαριασμοί spam θα ακολουθήσουν αυτόματα εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες, αλλά λίγοι θα τους ακολουθήσουν πίσω.

4. Φωτογραφία προφίλ φίλου: Μερικές φορές οι απατεώνες προσπαθούν να κλωνοποιήσουν το λογαριασμό ενός φίλου σας. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλουν ένα επείγον μήνυμα προσποιούμενοι ότι ο φίλος σας έχει πρόβλημα και να ζητήσουν χρήματα. Συμβαίνει πολύ εύκολα και ξεγελά πολλούς ανυποψίαστους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα να επικοινωνείτε με τον φίλο σας για να μάθετε αν όντως σας έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα. Στείλτε τους μήνυμα μέσω άλλου μέσου. Εναλλακτικά, εξετάστε προσεκτικά τον λογαριασμό που στέλνει το μήνυμα. Εμφανίζει κάποιο από τα σημάδια απάτης που αναφέρονται εδώ;

5. Spam άμεσων μηνυμάτων (Direct message – DM): Συχνά ένας απατεώνας θα προσπαθήσει να σας στείλει απευθείας μήνυμα με ψεύτικες προσφορές και θα σας ενθαρρύνει να στείλετε DM σε κάποιον άλλο ή να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι ψεύτικοι και χρησιμοποιούνται για να πλασάρουν οτιδήποτε, από απάτες σε επενδύσεις κρυπτογράφησης μέχρι απάτες λιανικής πώλησης.

6. Δεν υπάρχει επίσημο σήμα: Το Instagram, το Facebook και το X (Twitter) διαθέτουν σήματα ή σημάδια ελέγχου για την αναγνώριση των επίσημων λογαριασμών επιχειρήσεων, διασημοτήτων και άλλων. Αν δείτε έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι είναι ένας οργανισμός ή ένα διάσημο άτομο, αλλά δεν διαθέτει κανένα από αυτά, είναι πιθανό να είναι απατεώνας.

7. Δραστηριότητα: Συχνά οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημοσιεύουν αρκετό περιεχόμενο με τη μία – ίσως με παρόμοιες ή πανομοιότυπες λεζάντες – και στη συνέχεια σιωπούν. Ή μπορεί ακόμη και να μην κάνουν καθόλου αναρτήσεις. Ελέγξτε λοιπόν την ποσότητα, την ποιότητα και τον ρυθμό των αναρτήσεων.

8. Προσφορές δώρων: Προσοχή σε λογαριασμούς που προσφέρουν δώρα ή/και μετρητά – ίσως σε αντάλλαγμα για τη συμπλήρωση μιας έρευνας. Μπορεί να υποδυθούν μια μεγάλη επώνυμη μάρκα για να το κάνουν αυτό. Θέλουν απλώς τις προσωπικές σας πληροφορίες.

9. Είδη με μεγάλη έκπτωση: Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορεί επίσης να προωθούν είδη πολυτελείας που έχουν μειωμένη τιμή. Να θυμάστε, αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.

10. ‘Ασχετα σχόλια: Εάν ένας λογαριασμός αφήνει σχόλια στις δημοσιεύσεις σας που δε σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.

Η ESET συμβουλεύει ότι το καλύτερο αντίδοτο κατά των απατεώνων είναι να κάνουμε το προφίλ μας ιδιωτικό και στη συνέχεια να εξετάζουμε διεξοδικά όποιον θέλει να μας ακολουθήσει.

Επίσης, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό αν ένας χρήστης εντοπίσει ψεύτικο προφίλ, να κάνει αναφορά του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εύδοξος»: Διαθέσιμο στο gov.gr το νέο app για προπτυχιακούς φοιτητές – Πώς θα τους βοηθά

 

Διαθέσιμη στο gov.gr είναι η νέα εφαρμογή «Εύδοξος» μέσω της οποίας οι προπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες για τη δήλωση και παραλαβή των συγγραμμάτων, καθώς και να υποβάλουν ερωτήματα για διευκρινίσεις, διαθέτοντας έναν ευέλικτο τρόπο πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος». 

Σύμφωνα με τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android στο Google Play Store (δείτε ΕΔΩ) καθώς επίσης και μέσω του gov.gr, στην υπηρεσία «Συγγράμματα – Εύδοξος» (δείτε ΕΔΩ) και μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εύδοξος» (δείτε ΕΔΩ). Επιπλέον, σύντομα η εφαρμογή θα διατίθεται και για συσκευές iOS.

Με τη νέα εφαρμογή διευκολύνεται η συνολική διαδικασία δήλωσης και παραλαβής, μέσω έξυπνων συσκευών για τους φοιτητές, από ένα σύνολο 18.455 ενεργών συγγραμμάτων, των 491 εκδοτών που συμμετέχουν στον «Εύδοξο» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 230.000 ενεργοί φοιτητές μπορούν εύκολα και γρήγορα:

 • Να ενημερώνονται για την προθεσμία δήλωσης και παραλαβής συγγραμμάτων κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου
 • Να πραγματοποιούν και να τροποποιούν τη δήλωση συγγραμμάτων τους
 • Να βλέπουν τον κωδικό PIN και τα σημεία παραλαβής των συγγραμμάτων τους
 • Να έχουν εικόνα του αριθμού των συγγραμμάτων που δικαιούνται και των παραληφθέντων συγγραμμάτων τους, σε πραγματικό χρόνο και
 • Να προβαίνουν σε εθελοντική ανταλλαγή συγγραμμάτων μέσω του «Εύδοξος+».

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της Πράξης «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τη διαχείριση της διανομής συγγραμμάτων – Επέκταση ΕΥΔΟΞΟΣ», του Υποέργου 1 «Αναβάθμιση και Επέκταση Λειτουργίας ΠΣ Εύδοξος».

Η Πράξη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Προσοχή: Νέα προσπάθεια εξαπάτησης – Ζητούν κωδικούς μέσω Viber για να παραβιάσουν e-banking

 

Μία νέα μέθοδος εξαπάτησης έχουν στήσει επιτήδειοι, τελειοποιώντας μία παλαιότερη μέθοδο για να αποσπάσουν κωδικούς επιβεβαίωσης e-banking καθώς και εξαψήφιους OTP ( One Time Password) για να πραγματοποιήσουν ενέργειες, π.χ έκδοση υπεύθυνης δήλωσης στο gov.gr

Όπως θα δείτε στην συνομιλία παρακάτω ο άγνωστος εμφανίζεται στο Viber και ξεκινάει συνομιλία με το όνομα ενός ατόμου που γνωρίζετε ώστε να τον εμπιστευθείτε.

Πιθανότητα ο λογαριασμός του πραγματικού ατόμου στο Viber ή στο Facebook έχει ήδη παραβιαστεί από το επιτήδειο και έτσι έχοντας πρόσβαση στο ιστορικό συνομιλιών του μπορεί να παρουσιάσει μία πειστική ιστορία με βάση τα δεδομένα που ήδη έχει μάθει.

Στην συνομιλία χρησιμοποιεί την πρόφαση ότι μπλοκαρίστηκε το Viber και δεν μπορεί να το ξεμπλοκάρει και ζητάει να του στείλετε πίσω έναν εξαψήφιο κωδικό για να το ξεμπλοκάρει, πράγμα που δεν υφίσταται.

Αυτό το άτομο πιθανότητα έχει ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο ebanking σας ή στους κωδικούς taxis και στέλνοντας του τον εξαψήφιο μπορεί να εκτελέσει εντολή μεταφοράς χρημάτων ή να εκδόσει π.χ μια υπεύθυνη δήλωση που να τον εξουσιοδοτείτε ακόμα και για να προχωρήσει στη πώληση του αυτοκινήτου σας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνομιλητής είναι υποψιασμένος και του λέει στο τέλος “Αν δεν σου μιλήσω δεν σου δίνω τίποτα για λόγους ασφαλείας” και κάπου εκεί η προσπάθεια απάτης τελειώνει

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Μην δίνετε ποτέ:

Κωδικούς e-banking ή κωδικούς taxis net ακόμα και σε άτομα που γνωρίζετε. Μπορεί να παραβιάσουν τους λογαριασμούς τους και να πάρουν τους κωδικούς σας βρίσκοντας τους στη συνομιλία.

Μην αποθηκεύετε κωδικούς στο κινητό σας. Μπορεί να παραβιάσουν τους δικούς σας λογαριασμούς και να τους εντοπίσουν από εκεί ή ακόμα και να σας κλέψουν την συσκευή.

Καθίστε πρώτα ήρεμα και σκεφτείτε πριν δώσετε οτιδήποτε ακόμα και σε άτομα που φαινομενικά είναι γνωστά.

 

 

 

Top