Ποιές οι διαφορές μεταξύ του καλωδίου δικτύου Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat6a και Cat7;

Ξεμπλέκουμε το μυστήριο των καλωδίων!

Τα καλώδια δικτύου Ethernet χρησιμοποιούνται για να συνδέσετε πάρα πολλές συσκευές. Τον σταθερό υπολογιστή με το modem router, την κονσόλα σας, τον εκτυπωτή δικτύου, ακόμα και το laptop σας σε περίπτωση που πάλι σταμάτησε να δουλευει το WiFi

Οταν θα πάτε να πάρετε ένα τέτοιο καλώδιο θα συναντήσετε κάποιες ορολογίες όπως Cat 5, Cat 5e, and Cat 6. Ποιό θα πρέπει να επιλέξετε; Ας δούμε παρακάτω.

 

CAT5

Cat 5 είναι το πιο συνηθισμένο καλώδιο. Μπορεί να διαχειριστεί ταχύτητα μέχρι 10/100 Mbps (Fast Internet)  και έχει εύρος στα 100 MHz

Πολλά νούμερα θα μου πείτε… αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι οτι είναι αργό και έχει αποσυρθεί, όχι στην Ελλάδα βέβαια αφού όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες η ιδιωτικά εταιρικά δίκτυα, χρησιμοποιούν αυτό το καλώδιο μια και παραμένουμε πολύ πίσω στο θέμα των ταχυτήτων. Πλεον υπάρχουν καλώδια που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες ταχύτητες και πλέον αποσύρεται από την αγορά.

 

CAT5e

Cat 5e (Cat 5 ενισχυμένο) είναι το καλώδιο που πλέον χρησιμοποιείται για όλες τις καινούργιες συνδέσεις και νέες εγκαταστάσεις δικτύου, είδικά κατασκευασμένο για να μειώνεται το crosstalk (παρεμβολές μεταξύ του σήματος διαφορετικών κυκλωμάτων η καναλιών μεταξύ τους) είναι ένα βήμα μετά το Cat 5, και μπορεί να διαχειριστεί ταχύτητα ώς και 1000 Mbps (Gigabit Ethernet) στα 100 MHz.

 

CAT6

Το καλώδιο Cat 6 αποτελεί μία μεγάλη αναβάθμιση από το Cat 5e. Μπορεί να διαχειριστεί ταχύτητα μέχρι 10 Gigabit στα 250 MHz. Για να αντιμετωπίσει επίσης το θέμα του crosstalking (παρεμβολές) έχει εσωτερική θωράκιση που διαχωρίζει το ένα καλώδιο από το άλλο. Δίκτυα που να λειτουργούν μεταφέροντας τόσα δεδομένα που να χρειαστούν αυτό το καλώδιο δεν υπάρχουν πολλά στην χώρα μας (είναι και ακριβότερο καλώδιο σε σχέση με τα άλλα δύο) Για κάποιους που θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στην εταιρεία τους η μία εγκατάσταση στο σπίτι τους αν μεταφέρουν πολλά δεδομένα το Cat 6 είναι το καλώδιο που θα επιλέξουν. Δεν πρόκειται ωστόσο να δείτε κάποια διαφορά επί του παρόντως απλά θα είσαστε έτοιμοι για το “μέλλον” όταν αυτό έρθει.

Ενδεικτικά ακόμα και στο VDSL σε ταχύτητα μέχρι 200Mbps που μέχρι αυτή την στιγμή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα για οικιακούς πελάτες, ένα καλώδιο Cat5e είναι αρκετό.

CAT6A

Το Cat6a είναι, ως επί το πλείστον, όχι πολύ διαφορετικό από το Cat6, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές που αξίζει να σημειωθούν. Το κόστος είναι περίπου 20-35% υψηλότερο από το Cat6, αλλά το μέγιστο μήκος καλωδίου είναι 100 μέτρα χωρίς απώλειες ταχύτητας. Η θεωρητική τελική ταχύτητα είναι 10 Gbps πάνω από 100 μέτρα καλωδίου. Το εύρος ζώνης μετάδοσης διπλασιάζεται επίσης, από 250 στα 500 MHz, και τα καλώδια Cat6a είναι συχνά θωρακισμένα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για βιομηχανική χρήση.


CAT7

Το πιο καινούργιο καλώδιο που κυκλοφορεί  είναι το Cat7, το οποίο είναι θωρακισμένο και απαιτεί σύνδεση GigaGate45. (διαφορετικά βύσματα δηλαδή από όλα τα προηγούμενα καλώδια δικτύου)   Οι ταχύτητες είναι πιο γρήγορες, σε μικρότερες αποστάσεις, μεγιστοποιώντας τα 100 Gbps σε αποστάσεις μικρότερες από 15 μέτρα και επαναφέροντας την μέγιστη ταχύτητα σε 10 Gbps σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

CAT8

Υπάρχει επίσης ένα πρότυπο Cat8 που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και προς το παρόν δεν υπάρχουν υποδομή λειτουργίας του με θεωρητική απόδοση μεταφοράς στα 40 Gbps σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτά τα  καλώδια “επόμενης γενιάς” του Cat7 και νεότερα είναι πιο κατάλληλες για βιομηχανικές εφαρμογές και  κέντρα δεδομένων, πάρα για οικιακή χρήση.

Τι είναι το GPT τι είναι το MBR κατά την διαμερισματοποίηση (Partitioning) μίας μονάδας δίσκου και ποιές οι διαφορές τους

Ξεκινώντας την εγκατάσταση στα Windows 8, 8.1 η στα 10 πιθανόν θα ερωτηθείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην διαμερισματοποίηση (Partitioning) το σύστημα MBR η το GPT. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, το αναλύουμε παρακάτω.

Το GPT η GUID Partition Table, είναι ένα νέο πρωτόκολλο Partitioning με πολλές καινοτομίας συμπεριλαμβανομένων την υποστήριξη για μονάδες δίσκων μεγάλης χωρητικότητας και είναι απαιτούμενο στην πλειονότητα των σύγχρονων PC. Το παλαιότερο πρωτόκολο MBR θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε πλέον μόνο αν το χρειάζεστε για λόγους συμβατότητας.

Η δομή ενός partition προσδιορίζει την δομή και των πληροφοριών μέσα στο partition, που ξεκινά αυτό και που τελειώνει και επίσης τον κώδικα που χρησιμοποιείται κατά την εκκίνηση αν από το συγκεκριμένο partition γίνεται και η εκκίνηση του λειτουργικού.

Αν έχετε πραγματοποιήσει στο παρελθόν partitioning και format σε μία μονάδα δίσκου η έχετε διαμορφώσει ένα Mac σε dual boot με Windows (εγκατάσταση δύο ταυτόχρονα λειτουργικών συστημάτων, τότε θα έχετε βρεθεί μπροστά στην επιλογή πρωτοκόλλου partition: Master Boot Record (MBR) και GUID Partition Table (Πίνακας διαμερίσματος) (GPT). Το GPT ως νέο πρωτόκολλο πλέον σταδιακά αντικαθιστά το MBR.

Το GPT εισάγει πολλές καινοτομίες αλλά το MBR παραμένει το πιο συμβατό και είναι ακόμα απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις.

Επίσης δεν χρησιμοποιείται μόνο στα Windows αλλά ακόμα και το Mac OS X, το Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν GPT.

Περιορισμοί του MBR

Το MBR εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το IBM PC DOS 2.0 το 1983. Η πλήρης του ονομασία είναι Master Boot Record γιατί το MBR είναι ένας ειδικός τομέας εκκίνησης (boot sector) που βρίσκεται στην έναρξη της μονάδας δίσκου.

Ο τομέας αυτός περιέχει έναν boot loader για το εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα και πληροφορίες σχετικά με τα διαμερίσματα (logical partitions) του του δίσκου. Ο boot loader είναι στη πραγματικότητα ένα κλάσμα κώδικα που συνήθως φορτώνει ένα μεγαλύτερο boot loader από κάποιο άλλο partition του δίσκου.

Αν έχετε εγκατεστημένα τα Windows το αρχικό κλάσμα κώδικα του boot loader βρίσκεται εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να χρειαστεί να επισκευάσετε το MBR αν έχει πρόβλημα και δεν ξεκινούν τα windows

Αν έχετε εγκατεστημένο Linux το λεγόμενο GRUB boot loader τυπικά βρίσκεται στο MBR.

Το MBR έχει αρκετούς περιορισμούς. Για αρχή, υποστηρίζει δίσκους μεγέθους μέχρι 2 TB, επίσης υποστηρίζονται μέχρι 4 πρωτεύοντα partitions – Αν θέλετε περισσότερα θα πρέπει να κάνετε ένα από τα πρωτεύοντα διαμερίσματα ως εκτεταμένο διαμέρισμα (extended partition) και να δημιουργήσετε ένα λογικό διαμέρισμα μέσα σε αυτό. Πολύ σπάνια περίπτωση μια και σχεδόν όλοι έχουν ολόκληρο τον δίσκο τους ως ένα διαμέρισμα και μάλλον δεν θα σας χρειαστεί ποτέ.

Το GPT είναι το νέο πρωτόκολλο που σταδιακά αντικαθιστά το MBR. Όπως το UEFI αντικαθιστά τους παλαιούς τύπους BIOS. Ετσι και το GPT αντικαθιστά το παλίο MBR με κάτι πιο σύγχρονο, το οποίο ονομάζεται GUID Partition Table γιατί κάθε διαμέρισμα στον δίσκο σας έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό (Globally Unique Identifier – τα αρχικά του GUID) με αυτό τον τρόπο κάθε διαμέρισμα διαμορφωμένο με GPT σε ολόκληρο τον κόσμο έχει το δικό του αποκλειστικό αναγνωριστικό.

Το GPT επίσης δεν έχει τους περιορισμούς του MBR. Οι δίσκοι που βασίζονται στο GPT μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτεροι με τον περιορισμό του μεγέθους να βασίζεται πλέον μόνο στους περιορισμούς του λειτουργικού συστήματος και του συστήματος αρχείων του. Επίσης επιτρέπεται σχεδόν απεριόριστος αριθμός partitions με μόνο περιορισμό και πάλι το λειτουργικό σύστημα. Τα Windows π.χ επιτρέπουν μέχρι 128 partitions σε ένα δίσκο με GPT και δεν χρειάζεται extended partition για να λειτουργήσουν

Σε έναν δίσκο με MBR οι πληροφορίες διαμερισματοποίησης (partitioning) και οι πληροφορίες εκκίνησης (boot data) βρίσκονται αποθηκευμένες στο ίδιο σημείο. Αν αυτά τα δεδομένα διαγραφούν η καταστραφούν ο υπολογιστής δεν θα εκκινήσει και σχεδόν σίγουρα θα έχετε απώλεια δεδομένων. Σε αντίθεση το πρωτόκολο GPT αποθηκεύει πολλαπλά αντίγραφα αυτόν των δεδομένων μέσα στο δίσκο έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης.

Το GPT επίσης αποθηκεύει τιμές Κυκλικού ελέγχου πλεονασμού (cyclic redundancy check – (CRC) ) για να ελέγξει ότι τα δεδομένα είναι ακέραια. Μπορεί έτσι να αντιληφθεί το πρόβλημα και να προσπαθήσει να επαναφέρει τα κατεστραμένα δεδομένα από άλλο σημείο του δίσκου. Το MBR δεν έχει τρόπο να γνωρίζει αν τα δεδομένα έχουν καταστραφεί. Θα το αντιλήφθητε μόνο όταν υπάρξει πρόβλημα και ο υπολογιστής δεν ξεκινήσει η κάποιο διαμέρισμα του δίσκου σας εξαφανιστεί.

Συμβατότητα

Το πρωτόκολλο GPT συνηθίζεται να συμπεριλαμβάνει μία δικλείδα ασφαλείας MBR (protective MBR). Αυτό περιέχει δεδομένα ότι ο δίσκος GPT έχει ένα μόνο partition που εκτείνεται σε ολόκληρο τον δίσκο.

Με αυτό τον τρόπο αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό πρόγραμμα διαχείρισης δίσκων MBR για να πραγματοποιήσετε αλλαγές σε ένα δίσκο GPT θα δείτε ένα μόνο partition. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα παλιά προγράμματα δεν θα θεωρήσουν έναν δίσκο GPT ως μη διαμορφωμένο (unpartitioned) και θα επεναγράψουν επάνω του ένα νέο MBR διαγράφοντας έτσι τα δεδομένα.

Ενας δίσκος με GPT μπορεί να εκκινήσει στα Windows που έχουν BIOS νέου τύπου (UEFI) και τρέχουν 64-bit εκδόσεις Windows 10,8,7,Vista και τις αντίστοιχες εκδόσεις Windows για server.

Όλες οι προαναφερόμενες εκδόσεις των Windows μπορούν να διαβάσουν δίσκους με GPT και να τους χρησιμοποιήσουν για αποθήκευση δεδομένων, απλά δεν μπορούν να εκκινήσουν λειτουργικό σύστημα από αυτούς χωρίς UEFI BIOS

Άλλα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το GPT. Το Linux έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για GPT ενώ τα Mac με επεξεργαστές Intel δεν χρησιμοποιούν πλέον το APT (Apple Partition Table) και αντί αυτού χρησιμοποιούν το GPT

Αν ξεκινήσετε εγκατάσταση σε έναν δίσκο το πιθανότερο πλέον είναι να χρησιμοποιήσετε το GPT. Είναι πιο σύγχρονο, έχει δικλείδες ασφαλείας και σύντομα θα γίνει το προβλεπόμενο για όλους τους υπολογιστές.

Αν θέλετε συμβατότητα με παλαιά συστήματα π.χ. την δυνατότητα να εκκινήσετε τα Windows από έναν υπολογιστή με παλαιού τύπου BIOS θα πρέπει ακόμα να χρησιμοποιήσετε το MBR.

ADSL line attenuation, SNR margin και Θόρυβος γραμμής – Τι σημαίνουν

 

Οσοι έχετε κάποια στιγμή μπει στο μενού του modem σας, σίγουρα θα έχετε δει πολλές και άγνωστες ορολογίες και τιμές. Μπορεί επίσης να έχετε καλέσει το helpdesk του παρόχου σας και να σας έχουν ρωτήσει τι line attenuation έχετε τι snr margin κλπ. Ομολογουμένως μιλάμε για κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν η δεν έχουν ασχοληθεί.

Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να σας εξηγήσουμε με απλά λόγια (όσο απλά γίνεται γιατί μιλάμε για τεχνικούς όρους) τι είναι κάποιες από αυτές τις τιμές.

Ποιά τιμή θεωρείται καλό DSL line attenuation ?

Το Line attenuation είναι η μέτρηση που μας αναφέρει πόση απώλεια σήματος υπάρχει μεταξύ του DSLAM (από το κέντρο του ΟΤΕ δηλαδη) και του μόντεμ/router, καθότι όσο πιο μακριά είμαστε από το κέντρο τόσο πιο αδύναμο είναι το σήμα. Οσο πιο χαμηλά είναι τα dB, τόσο καλύτερη είναι η ταχύτητα.

Το Attenuation υπολογίζεται λογαριθμικά και κάθε 3dB μειώνεται στο μισό η ισχύ σήματος που λαμβάνουμε.

20dB και κάτω: Τέλειο
20dB-30dB : Εξαιρετικό
30dB-40dB : Πολύ καλό
40dB-50dB : Καλό
50dB-60dB : Κακό (ενδέχεται να έχετε αποσυνδέσεις)
60dB και κάτω: Πολύ κακό (θα έχετε αποσυνδέσεις σίγουρα)

Το σύνηθες attenuation για μια συγκεκριμένη ταχύτητα είναι μεταξύ του 15-20dB για ταχύτητες ADSL2/2+ και 25-30dB για το ADSL1. Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με κατά προσέγγιση του line attenuation και της μέγιστης δυνατής ταχύτητας με βάση την απόσταση.

Τιμές ταχύτητας βασισμένες στην απόσταση:

Κάτω από 1χλμ = 24Mbit
1.0χλμ = 13.81dB = 23Mbit
1.5χλμ = 20.7dB = 21Mbit
2.0χλμ = 27.6dB = 18Mbit
2.5χλμ = 34.5dB = 13Mbit
3.0χλμ = 41.4dB = 8Mbit
3.5χλμ = 48.3dB = 6Mbit
4.0χλμ = 56dB = 4Mbit
4.5χλμ = 62.1dB = 3Mbit
5.0χλμ = 69dB = 2Mbit

Την ταχύτητα σας μπορείτε να την μετρήσετε και με την αξιόπιστη εφαρμογή Speedtest της Ookla στην παρακάτω διεύθυνση

http://www.speedtest.net/

SNR Margin και θόρυβος γραμμής (line noise)

Ο θόρυβος γραμμής (dBm) στις επικοινωνίες είναι ο συνδυασμός παρεμβολών από άσχετες πηγές σήματος, όπως ασυρμάτους, ραδιοσυχνότητες, παραμόρφωση κλπ.

Το Signal-to-noise ratio (SNR) προσδιορίζεται ως η αναλογία ισχύος μεταξύ του σήματος (πληροφορίες που θέλουμε) και θόρυβος του παρασκηνίου (πληροφορίες που δεν θέλουμε):

SNR = σήμα / θόρυβος

Ο πιο γνωστός χρησιμοποιούμενος όρος είναι το SNR margin, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Το SNR margin (dB, ή noise margin) είναι η αναλογία όπου το σήμα υπερβαίνει το ελάχιστο καθορισμένο SNR (minimum SNR) για να διατηρηθεί μία συγκεκριμένη ταχύτητα. Συνήθως μετριέται σε decibels (db). Το SNR margin συνήθως συγχέεται με το SNR.

Υψηλές τιμές SNR/SNR margin σημαίνουν πιο καθαρό/δυνατό σήμα, με λιγότερο θόρυβο. Οσο πιο ψηλή είναι η τιμή του SNR margin τόσο πιο σταθερή είναι η σύνδεση.

6dB και κάτω: To noise margin είναι κακό (θα αντιμετωπίσετε προβλήματα συγχρονισμού η καθόλου σύνδεσης)
7dB-10dB είναι μέτριο αλλά θα υπάρχουν αποσυνδέσεις και προβλήματα
11dB-20dB είναι με λίγα η καθόλου προβλήματα συγχρονισμού
20dB-28dB είναι εξαιρετικό
29dB και πάνω: τέλειο

Πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στον θόρυβο που αλλάζουν τις τιμές, αλλά το modem έχει συνήθως σύστημα διαχείρισης που μπορεί να τις εξομαλύνει και να μην το παρατηρήσετε καθόλου.

Τι είναι στο σύμβολο σταυρός συν + με κύκλο στο κινητό σας

Θα έχετε παρατηρήσει στο κινητό σας ένα σύμβολο σταυρό συν + με κύκλο γεμάτο κατά τρία τέταρτα, και αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι.

Το εικονίδιο αυτό εμφανίζεται στην έκδοση Android 7 Nougat

Πρόκειται για την εξοικονόμηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας 4G

Η εξοικονόμηση δεδομένων βοηθά στον περιορισμό της χρήσης δεδομένων, αποτρέποντας ορισμένες εφαρμογές από την αποστολή ή την λήψη δεδομένων στο παρασκήνιο.

Οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε επί του παρόντος μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας αλλά η πρόσβαση θα γίνεται λιγότερο συχνά. Για παράδειγμα οι εικόνες μπορεί να μην εμφανίζονται σωστά μέχρι να τις πατήσετε.

 

Παρακάτω υπάρχουν και οδηγίες για το πως θα την ενεργοποιήσετε

Σε κινητό με έκδοση Αndroid 8 Oreo εμφανίζεται ως τρίγωνο με δύο βελάκια, ένα προς τα πάνω και ένα προς τα κάτω στο εσωτερικό του.

Μενού συνδέσεις -> Χρήση δεδομένων -> και στο εξοικονόμηση δεδομένων αλλάζετε την ρύθμιση σε ενεργό

ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ο λογαριασμός σας Gmail επειδή σας ήρθε email οτι θα κλείσει το Google +

 

Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ανησυχούν οτι θα κλείσει ο λογαριασμός τους στο Gmail επειδή έλαβαν ένα μήνυμα από την Google με το οποίο τους ενημερώνει ότι στις 2 Απριλίου θα κλείσει ο λογαριασμός τους στο Google+

To Google+ είναι ένα κοινωνικό δίκτυο της Google (σαν το Facebook)  και η Google αποφάσισε να το κλείσει.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον λογαριασμό σας Gmail,η το Youtube η οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό προϊόντος έχετε στην Google

Ακολουθεί παρακάτω το μήνυμα της Google

Λάβατε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επειδή διαθέτετε έναν (προσωπικό) λογαριασμό καταναλωτή Google+ ή επειδή διαχειρίζεστε μια σελίδα Google+.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ανακοινώσαμε ότι τον Απρίλιο του 2019 σκοπεύουμε να διακόψουμε τη λειτουργία του Google+ για καταναλωτές, εξαιτίας της χαμηλής χρήσης και των προκλήσεων που παρουσιάζει η συντήρηση ενός επιτυχημένου προϊόντος που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή σας στο Google+ και να σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα, όπως πώς μπορείτε να κατεβάσετε τις φωτογραφίες σας και άλλο περιεχόμενο. 

Στις 2 Απριλίου, θα διακοπεί η λειτουργία του λογαριασμού σας στο Google+ και των σελίδων Google+ που έχετε δημιουργήσει και θα ξεκινήσουμε τη διαγραφή περιεχομένου από τους λογαριασμούς καταναλωτών του Google+. Θα διαγραφούν επίσης οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το Google+ που υπάρχουν στο Αρχείο λευκωμάτων σας και στις σελίδες σας Google+. Μπορείτε να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε το περιεχόμενό σας, απλώς φροντίστε να το κάνετε πριν από τον Απρίλιο. Λάβετε υπόψη ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που διαθέτουν αντίγραφα ασφαλείας στις Φωτογραφίες Google δεν πρόκειται να διαγραφούν. 

Η διαδικασία διαγραφής περιεχομένου από τους λογαριασμούς καταναλωτών Google+, τις Σελίδες Google+ και το Αρχείο λευκωμάτων θα διαρκέσει μερικούς μήνες και το περιεχόμενο ενδέχεται να παραμείνει για αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα, οι χρήστες ενδέχεται να εξακολουθούν να βλέπουν μέρη του λογαριασμού τους στο Google+ μέσω του αρχείου καταγραφής δραστηριότητας και ορισμένο περιεχόμενο του Google+ για καταναλωτές ενδέχεται να παραμείνει ορατό στους χρήστες του G Suite μέχρι τον τερματισμό λειτουργίας του Google+ για καταναλωτές. 

Από τις 4 Φεβρουαρίου, δεν θα μπορείτε πλέον να δημιουργείτε νέα προφίλ, σελίδες, κοινότητες ή εκδηλώσεις στο Google+.

Δείτε την πλήρη λίστα Συνήθων Ερωτήσεων για περισσότερες λεπτομέρειες και ενημερώσεις μέχρι τη διακοπή λειτουργίας.

 

Εάν είστε κάτοχος ή επόπτης μιας Κοινότητας Google+, μπορείτε να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας για αυτήν την Κοινότητα Google+. Από τις αρχές Μαρτίου του 2019, θα είναι επίσης διαθέσιμα για λήψη επιπλέον δεδομένα, όπως ο συντάκτης, το σώμα κειμένου και οι φωτογραφίες για κάθε ανάρτηση σε μια δημόσια Κοινότητα. Μάθετε περισσότερα

 

Εάν συνδέεστε σε ιστοτόπους και εφαρμογές χρησιμοποιώντας το κουμπί “Σύνδεση με Google+”, αυτά τα κουμπιά δεν θα λειτουργούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντικατασταθούν από το κουμπί “Σύνδεση μέσω Google”. Θα εξακολουθείτε να μπορείτε να συνδέεστε με τον Λογαριασμό σας Google όποτε υπάρχει το κουμπί “Σύνδεση μέσω Google”. Μάθετε περισσότερα

Εάν χρησιμοποιούσατε το Google+ για σχόλια στον δικό σας ή σε άλλους ιστότοπους, αυτή η λειτουργία θα καταργηθεί μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου από το Blogger και μέχρι τις 7 Μαρτίου από άλλους ιστότοπους. Από τις 2 Απριλίου 2019, όλα τα Σχόλια Google+ που προσθέσατε σε όλους τους ιστότοπους θα διαγραφούν. Μάθετε περισσότερα

Εάν είστε πελάτης του G Suite, το Google+ για τον λογαριασμό σας G Suite θα παραμείνει ενεργό. Επικοινωνήστε με τον διαχειριστή σας στο G Suite για περισσότερες λεπτομέρειες. Μπορείτε επίσης να περιμένετε μια νέα εμφάνιση και νέες λειτουργίες σύντομα. Μάθετε περισσότερα

Εάν είστε προγραμματιστής και χρησιμοποιείτε API Google+ ή Σύνδεση με Google+, κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα σας επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές.

Από όλους εμάς στην ομάδα του Google+, ευχαριστούμε που κάνατε το Google+ ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος. Είμαστε ευγνώμονες για την ταλαντούχα ομάδα καλλιτεχνών, δημιουργών κοινοτήτων και πρωτοπόρων της σκέψης που έκαναν το Google+ σπίτι τους. Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το πάθος και την αφοσίωσή σας.

Google LLC 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043

Λάβατε αυτήν την υποχρεωτική ανακοίνωση υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ενημερωθείτε σχετικά με σημαντικές αλλαγές στη σελίδα, το προϊόν ή τον λογαριασμό σας στο Google+.

Τι είναι το DVB T2;

Τον Ιούλιο του 2012, το λεκανοπέδιο της Αθήνας γνώρισε την ψηφιακή μετάβαση στο πρωτόκολλο DVB-T, ψηφιακή δηλαδή τηλεόραση που επέτρεπε την λήψη καναλιών χωρίς χιόνια (ένα πάγιο πρόβλημα της αναλογικής τηλεόρασης) με ευκρινέστατη εικόνα και την δυνατότητα επίσης λήψης καναλιών υψηλής ανάλυσης. (High Definition)

Το DVB-T2 στο οποίο θα μεταβεί η μετάδοση μέχρι το 2022, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια εικόνας (Ultra High Definition, 4Κ και 8K, Mobile TV, κλπ.)

Είναι κάτι πολύ σχετικό αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά το γεγονός είναι ένα, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, πρέπει όποια τηλεόραση παίρνετε από και εδώ και ύστερα να υποστηρίζει DVB-T2 και φυσικά όλες οι παλιές θα χρειαστούν αποκωδικοποιητές.

 

Παρακάτω ακολουθούν όλες οι πληροφορίες για το τι είναι το DVB – T2 και η ψηφιακή τηλεόραση.

Με καθυστέρηση μόλις ενός μήνα η κυβέρνηση έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανα της ITU τον Οδικό Χάρτη των βημάτων που θα ακολουθήσει η χώρα μας, προκειμένου να χορηγηθεί το φάσμα των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G.

Η οριστική χορήγηση του φάσματος προβλέπεται εντός ευρωπαϊκών ορόσημων, να γίνει τον Ιούλιο – Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι τότε οι δυο πάροχοι δικτύου, η Digea και η ΕΡΤ έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους με κύριο έργο, την 2η Ψηφιακή Μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης.

Με δεδομένο ότι το τηλεοπτικό φάσμα στη ζώνη των UHF μειώνεται δραματικά καθώς και με τη δυσκολία ανεύρεσης διαύλων για τις επικοινωνίες του στρατού, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει καταρτίσει τον οδικό Χάρτη (national roadmap) με 11 συγκεκριμένα βήματα, από τον Ιούλιο του 2018 ως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Ήδη πάντως σημειώνεται καθυστέρηση στο πρώτο βήμα, δηλαδή στην ανακοίνωση για «την υιοθέτηση του προτύπου DVB-T2 και παροχή πληροφοριών στο κοινό με σκοπό την διευκόλυνση της έγκαιρης διάθεσης εξοπλισμού και δεκτών στην εσωτερική αγορά». Η εν λόγω ανακοίνωση θα ανοίξει το δρόμο της μαζικής πλέον εισαγωγής των νέων τηλεοπτικών συσκευών στην ελληνική αγορά.

Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα ώστε να αρχίσει και επίσημα η διαδικασία της 2ης Ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση είναι η «Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) σχετικά με τη συχνοτική ζώνη των 700MHz και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις που επί του παρόντος χρησιμοποιούν τμήμα της ζώνης», τον Οκτώβριο του 2018. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ανατεθεί στο Πολυτεχνείο η σύνταξη του νέου ψηφιακού χάρτη, ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα ελέγχου στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Τον Οκτώβριο του 2018 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απονομή της ζώνης των 700MHz και τον Νοέμβριο του 2018 αναμένεται η ανακοίνωση της «προτυποποίησης των δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης.

Τον Φεβρουάριο του 2019 προβλέπεται η έκδοση των «πλάνων μετάβασης για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των υπηρεσιών ψηφιακής τηλεόρασης κάτω από τα 694MHz. Το πλάνο μετάβασης θα λάβει υπόψη τις αποκλίνουσες ημερομηνίες μετάβασης των γειτονικών χωρών, με σκοπό την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στη λήψη τηλεοπτικού σήματος από το κοινό».

Η ανάπτυξη των ψηφιακών δικτύων με τα νέα τεχνολογικά πρότυπα, η 2η δηλαδή Ψηφιακή Μετάβαση, θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 να έχει ολοκληρωθεί.

Τον Ιούλιο του 2020 η ζώνη των 700ΜΗz θα πρέπει να είναι ελεύθερη από τηλεοπτικές εκπομπές για να αρχίσει η διαδικασία απονομής στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020. Τον ίδιο μήνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η εκπομπή όλων των προγραμμάτων της ελεύθερης τηλεόρασης στο μειωμένο τηλεοπτικό φάσμα.

  • Εγκατάσταση ψηφιακού αποκωδικοποιητή – δέκτη τηλεόρασης

Ο ψηφιακός αποκωδικοποιητήςδέκτης, είναι η συσκευή αυτή που θα επιτρέψει στην τηλεόραση μας να λαμβάνει τα κανάλια εκείνα που μεταδίδονται ψηφιακά (συνήθως με το σύστημα συμπίεσης MPEG-4). Ο εξωτερικός ψηφιακός δέκτης χρειάζεται σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δεν διαθέτει ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη η έχει ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2 που δεν επιτρέπει την λήψη όλων των ψηφιακών καναλιών.

 

  • Η ψηφιακή εικόνα προσφέρει πολύ καλή λήψη των τηλεοπτικών καναλιών χωρίς χιόνια και είδωλα.

Το μόνο μειονέκτημα με το ψηφιακό σήμα είναι ότι ή έχεις ή δεν έχεις, π.χ στην αναλογική τηλεόραση αν το σήμα δεν ήταν ισχυρό βλέπαμε το κανάλι με χιόνια. Στην ψηφιακή αυτό δεν ισχύει, αν η ισχύ σήματος πέσει π.χ κάτω από το 60% το κανάλι σταματάει να εμφανίζεται στην οθόνη μας. Οπότε απαιτείται καλή εγκατάσταση κεραίας και εσωτερικών καλωδιώσεων.

Η εγκατάσταση του δέκτη επίγειας ψηφιακής εκπομπής γίνεται συνήθως όπως με την σύνδεση ενός video ή ενός DVD player σε μια τηλεόραση.

Πλέον όλη η χώρα διαθέτει ψηφιακή κάλυψη και για όσους ακόμα διαθέτουν παλιές τηλεοράσεις δεν υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπομπές της Digea η της ΕΡΤ χωρίς αποκωδικοποιητή DVB-T.

 

  • Έχω παλιά τηλεόραση ήδη με αποκωδικοποιητή. Θα χρειαστεί να πάρω ξανά;

Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θα έχει μεταβεί στην τεχνολογία DVB-T2

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε παράλληλη λειτουργία DVB-T (η σημερινή τεχνολογία στην Ελλάδα) και DVB-T2 (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.), ενώ η Γερμανία έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση σε DVB-T2/HEVC. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν την ολοκλήρωση της μετάβασης των δικτύων τους σε DVB-T2/HEVC

Παράλληλα η μετάβαση στη νέα τεχνολογία προϋποθέτει περίοδο 2 ετών για την κατάλληλη ενημέρωση των τηλεθεατών. Από την άποψη αυτή αναφέρθηκε ως εξαιρετικά επείγον για τη χώρα να ορίσει έναν οδικό χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2 αντίστοιχο με αυτόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 

  • Ποιά θα είναι η επιβάρυνση αν έχετε παλιά τηλεόραση;

Η τιμή πώλησης αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2 μειώνεται συνέχεια ενώ είναι διαθέσιμος σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.

 

  • Τι πρέπει να προσέξω αν θέλω να πάρω τώρα καινούργια τηλεόραση;

Θα πρέπει η τηλεόραση που θα πάρετε να έχει ενσωματωμένο δέκτη DVD-T2 (συνήθως μοντέλα του 2016 και νεότερα) ώστε όταν θα μεταβεί η εκπομπή σήματος στην νέα τεχνολογία να μην έχετε πρόβλημα

Με την μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2 αναπόφευκτη η Digea, με τους επικεφαλής της ζητούν από την Πολιτεία να ενημερώσει τους πολίτες ώστε να αποφύγουν την αγορά τηλεόρασης παρωχημένης τεχνολογίας.

Η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στον χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα θα συντελέσει ακόμη στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Αναλαμβάνουμε

Την εγκατάσταση αποκωδικοποιητή και ρύθμιση του αποκωδικοποιητή και των τηλεοπτικών συσκευών που θα συνδεθούν σε αυτόν, καθώς και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. (καλώδια scart και hdmi για τις συνδέσεις, εγκατάσταση εξωτερικής η εσωτερικής κεραίας, τοποθέτηση καλωδίου κεραίας σε δωμάτια του σπιτίου, κλπ.)

Εγκατάσταση, συντονισμός καναλιών και σύνδεση στο Internet για Smart TV

Επίσης σε καινούργια τηλεόραση που έχετε πάρει αναλαμβάνουμε τον συντονισμό των καναλιών και την σύνδεση της στο Internet αν πρόκειται για Smart TV

 

DVB-T2 HEVC – High Efficiency Video Coding

Εγκατάσταση ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG4 DVB-T DVB-T2

Τι είναι το HDMI;

Τι είναι το HDMI και που είναι χρήσιμο

Ένα συνηθισμένο καλώδιο που χρησιμοποιείται σε πολλά σύγχρονα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης είναι το HDMI –  από υπολογιστές, Mac, επιτραπέζιους οθόνες, κονσόλες, ψηφιακές φωογραφικές μηχανές και BluRay players. Αλλά τι κάνει κΚαι γιατί έγινε τόσο δημοφιλές;

Το HDMI υποστηρίζει τη διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας και είναι σε θέση να στέλνει πληροφορίες υψηλότερης ποιότητας σε μια συσκευή από ό, τι τα αναλογικά αντίστοιχά της. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω HDMI είναι μη συμπιεσμένα ψηφιακά δεδομένα. Ένα βασικά πλέον απαραίτητο καλώδιο για την προβολή βίντεο είναι το HDMI. Το βίντεο 4Κ δεν θα μπορούσε να σταλεί μέσω αναλογικών καλωδίων, οπότε το HDMI ανοίγει το δρόμο για καλύτερη ποιότητα.

Επιπλέον, τα καλώδια HDMI έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν και πληροφορίες ήχου. Όχι μόνο τον ήχο αλλά και τον ήχο surround. Τα ηχεία ενσωματώνονται στις πιο σύγχρονες τηλεοράσεις και οθόνες με την χρήση του. Δεν χρειάζεται να συνδέσετε ένα πρόσθετο βοηθητικό καλώδιο για να μεταφέρετε ήχο όταν το καλώδιο HDMI μπορεί να το κάνει.

Όταν ενεργοποιείτε ένα Xbox, η οθόνη ή η τηλεόραση ενεργοποιούνται. Όταν αλλάζετε την ένταση ήχου σε ένα DVD ή BluRay player, η οθόνη ανταποκρίνεται. Αυτό είναι γνωστό ως δεδομένα ελέγχου (control data).

Επίσης, τα καλώδια HDMI είναι πολύ φθηνά πλέον για να τα αγοράσετε (εκτός αν θέλετε φυσικά κάποιο πολύ υψηλής ποιότητας με διεπαφές χρυσού, πράγμα σπάνιο).  Αυτό τα καθιστά πλέον πρώτη επιλογή για όλους.

Εγώ προσωπικά έχω δει στην αγορά καλώδια με τιμές απο 3 ευρώ. Μην πληρώνετε υπερβολικά για αυτά τα καλώδια – σπανίως πάντα διαφημίζονται τα πλεονεκτήματα των ακριβότερων καλωδίων και δεν αξίζει τον κόπο. Οι διαφορές μεταξύ των τύπων εκδόσεων του HDMI είναι όλα αυτά που πραγματικά  έχουν σημασία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ HDMI 1.4, 2.0 και 2.1;

Όλες οι εκδόσεις του HDMI είναι συμβατές προς τα πίσω (backwards compatibility).  οι νεότερες εκδόσεις απλά έχουν περισσότερες δυνατότητες και μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα. Για παράδειγμα, το HDMI 1.4 είναι σε θέση να μεταφέρει ανάλυση 1080p σε 60Hz, και 2160p 4K ultra HD σε 30Hz.

Από την άλλη πλευρά, η νεότερη έκδοση του HDMI – HDMI 2.0 – είναι σε θέση να μεταφέρει 1080p έως και 120Hz αντί για 60Hz, και 2160p 4K σε 60Hz.

Μία μικρή αλλά πολύ ευπρόσδεκτη αλλαγή είναι η υποστήριξη για HDR , που σημαίνει High Dynamic Range. Το HDR επεκτείνει το διαθέσιμο εύρος χρωμάτων και σκουραίνει τα σκούρα χρώματα καθώς και τα φώτα φωτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η ορατή εικόνα θα φαίνεται πιο ρεαλιστική.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το HDMI 2.1. Το HDMI 2.1 προσφέρει ανάλυση 2160p 4K στα 120Hz και 4320p 8K στα 60Hz. Λόγω του μικρού αριθμού διαθέσιμων οθονών 8K και το κόστος τους στην αγορά, καθώς και των λίγων ατόμων που είναι σε θέση να το εκμεταλευτούν, το 2,1 θα είναι λίγο υπερβολικό για τον μέσο καταναλωτή.

Τα καλώδια Mini και Micro HDMI είναι απλά εκδόσεις με μικρότερα βίσματα του μεγαλύτερου, αντίστοιχου καλωδίου.

Με την πάροδο των ετών έχουμε δει Mini HDMI που χρησιμοποιείται σε tablet και φωτογραφικές μηχανές DSLR. Ομοίως, το Micro HDMI – ακόμα μικρότερο καλώδιο από το mini HDMI – έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε smartphones και tablet για να τα συνδέσει με οθόνες.

Μια θύρα HDMI είναι συνήθως πλέον δεδομένη στα PC που κυκλοφορούν σήμερα, τις κάρτες γραφικών (GPU) και τις οθόνες. Απλά συνδέστε το ένα άκρο του καλωδίου HDMI στη θύρα στο πίσω μέρος του υπολογιστή και το άλλο άκρο στην οθόνη.

Αν έχετε παλαιότερο υπολογιστή που διαθέτει μόνο θύρες DVI και αναλογικές, θα χρειαστείτε αναβάθμιση της κάρτας γραφικών για να χρησιμοποιήσετε HDMI και συνεπώς να μεταφέρετε δεδομένα βίντεο υψηλότερης ποιότητας σε μια συμβατή με HDMI οθόνη.

Αν η οθόνη έχει μόνο DVI και αναλογικές θύρες και θέλετε να χρησιμοποιήσετε καλώδιο HDMI με την οθόνη, θα χρειαστείτε μετατροπέα. Σημειώστε ότι με έναν μετατροπέα στη θέση του, δεν θα μπορείτε να προβάλλετε πλήρες HD σε άλλη οθόνη HD.

Το HDMI σε DVI θα είναι μια από τις πιο κοινές μετατροπές που απαιτούνται για έναν υπολογιστή. Ωστόσο, υπάρχουν και επιλογές για μια σύνδεση VGA .

 

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μετατροπέα (αντάπτορα) και αναλόγως του είδους του δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μεταφέρετε στην οθόνη μαζί με την εικόνα και τον ήχο, ειδικά αν μιλάμε για παλιούς υπολογιστές, κάρτες γραφικών η τηλεοράσεις.

Σε αυτή την περίπτωση εκτός από την σύνδεση του HDMI για την μεταφορά της εικόνας θα πρέπει να αγοράσετε ένα καλώδιο ήχου με βίσμα 3,5 το οποίο θα συνδεθεί στην συνήθως πράσινη έξοδο ήχου στο πίσω μέρος του σταθερού υπολογιστή η την έξοδο ακουστικών του laptop η tablet, στην αντίστοιχη είσοδο ήχου στο πίσω μέρος της τηλεόρασης.

Δείτε το παρακάτω.

Συμπέρασμα

Το HDMI είναι τελικά ένα από τα καλύτερα καλώδια για την προβολή βίντεο και ήχου, το οποίο αποτελεί και το γιατί η χρήση του έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη κατά τα χρόνια της εποχής HD.

Σίγουρα δεν πρόκειται να αποσυρθεί κάποια στιγμή σύντομα, αλλά με νεότερα καλώδια όπως το USB-C, δεν ξέρουμε τι θα επικρατήσει στο μέλλον.

EDGE, 3G, 4G, H+, κλπ: Τι είναι και τι σημαίνουν οι ενδείξεις στο κινητό;

Σήμερα, φαίνεται ότι χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για τη σύνδεση στο διαδίκτυο και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες περισσότερο από ότι τα χρησιμοποιούμε για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων.

Δυστυχώς, η ποιότητα της υπηρεσίας internet που λαμβάνετε μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες έχουν πιο προηγμένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε σχέση με άλλες. Οι απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας δεν θα έχουν απαραιτήτως την ίδια ποιότητα κάλυψης με τις μεγάλες πόλεις.

Και ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο το να είμαστε μέσα στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει δραστικά την δυνατότητα λήψης γρήγορου Internet.

Το smartphone σάς ενημερώνει για τη δύναμη της κάλυψης Internet του κινητού σας, χρησιμοποιώντας ένα αλφαριθμητικό κωδικό κοντά στη γραμμή σήματος.

Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ κάτι σαν E, 3G ή H στη γραμμή ειδοποιήσεων, θα ξέρετε για τι μιλάμε.

Αλλά τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι κωδικοί; Συνεχίστε να διαβάζετε για να το μάθετε, ώστε να μην συγχέετε ποτέ ή να παραβλέπετε τις ενδείξεις.

2G

Ας ξεκινήσουμε από το πιο αργό πηγαίνοντας στο πιο γρήγορο.

Το 2G κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 και ήταν η τεχνολογία που επέτρεψε τις υπηρεσίες δεδομένων όπως το SMS και MMS για να αξιοποιηθούν αργότερα μέσα στη δεκαετία.

Ηταν επίσης η πρώτη φορά που τα ραδιοκύματα έγιναν ψηφιακά και όχι αναλογικά (1G), παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα φάσματος και βοηθώντας τα κινητά τηλέφωνα να επικρατήσουν στην αγορά.

Έχει μέγιστη ταχύτητα 50 kbps ανά δευτερόλεπτο και σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής τα δίκτυα 2G είναι τώρα απενεργοποιημένα.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι το δίκτυο επιλογής σε τεράστιες εκτάσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου.

G

Το G είναι σύντομο για την υπηρεσία General Packet Radio Service  (ή GPRS). Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως το 2000 και κέρδισε το ανεπίσημο ψευδώνυμο των 2.5G. Θεωρείται ότι είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην πορεία προς την ανάπτυξη των πλέον πανταχού παρόντων δικτύων 3G.

Ήταν το πρώτο “πάντα ενεργό” δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αλλά μπορεί να μεταφέρει δεδομένα μόνο μέχρι τη μέγιστη ταχύτητα 114 kilobits ανά δευτερόλεπτο , γεγονός που το καθιστά την πιο αργή σύνδεση που πιθανόν να συναντήσετε αυτές τις μέρες.

Αυτή η ταχύτητα σημαίνει ότι παρόλο που το δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει υπηρεσίες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, όπως το WhatsApp , οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες που είναι πιο πολύπλοκες δεν θα φορτώσουν λόγω εξάντλησης του χρονικού ορίου αναμονής, θα είναι δυσλειτουργικές ή, στις καλύτερες περιπτώσεις, θα φορτώνουν εξαιρετικά αργά. (Σίγουρα πιο αργά από ότι είναι φαντάζεστε και θα σας σπάσουν τα νεύρα.)

E

Το γράμμα E αντιπροσωπεύει το Enhanced Data Rates για το δίκτυο GSM Evolution (ή EDGE). Το δίκτυο άρχισε να γίνεται δημοφιλές κάποια στιγμή το 2003, προσφέροντας ταχύτητες που ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο γρήγορες από ότι οι προκάτοχοί του.

Υποστηρίζει μια μέγιστη ταχύτητα 217 kilobits ανά δευτερόλεπτο , οπότε ακόμα κι αν είναι σημαντικά ταχύτερο από τις ταχύτητες του δικτύου G, θα δυσκολευτείτε ακόμα να περιηγηθείτε σε έναν σύγχρονο ιστότοπο ή να παρακολουθήσετε βίντεο YouTube εκτός αν βάλετε την χαμηλότερη δυνατή ανάλυση στο βίντεο.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 604 δίκτυα EDGE σε 213 χώρες, καθιστώντας την μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες mobile internet στον κόσμο. Ήταν το τελευταίο ευρέως διαδεδομένο δίκτυο πριν εμφανιστεί η τεχνολογία 3G, οπότε συχνά αναφέρεται ως 2,75G.

3G

Η τεχνολογία 3G είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από ότι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Το πρώτο εμπορικό δίκτυο ξεκίνησε στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο του 2001, ενώ η Νορβηγία ακολούθησε το παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2001 και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν σε απευθείας σύνδεση στις αρχές του 2002. Το πρώτο δίκτυο 3G στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η Verizon Wireless .

Το δίκτυο 3G βασίζεται στα πρότυπα Universal Mobile Telecommunication Service (UMTS) και όχι σε οποιονδήποτε από τους τρεις προκατόχους του που αναφέρονται παραπάνω (GSM, GPRS και EDGE).

Ήταν το πρώτο δίκτυο που ήταν αρκετά γρήγορο για να υποστηρίξει την περιήγηση στο Internet μέσω κινητού τηλεφώνου όπως το γνωρίζουμε σήμερα και χάρη στη μέγιστη ταχύτητα των 384 kilobits ανά δευτερόλεπτο , είναι κάτι περισσότερο από αρκετό για streaming μουσικής και βίντεο.

Είναι ίσως το πιο γνωστό από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μέσω της ευρείας χρήσης του και της ανάπτυξης του smartphone. Σήμερα θα βρείτε τεχνολογία 3G σε όλα, από ασύρματα τηλέφωνα έως κινητά.

H

Ένα σύμβολο Η σημαίνει ότι έχετε συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας (High Speed Packet Access) – (HSPA). Το πρότυπο HSPA βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με το 3G αλλά αντικαθιστά το πρότυπο 3G της UMTS, με μέγιστη ταχύτητα 7,2 Megabits ανά δευτερόλεπτο .

Μπορεί να χειριστεί άνετα τα βίντεο του YouTube, το Spotify streaming , περιήγηση στο διαδίκτυο και άλλες εφαρμογές. Δεν είναι αρκετά καλό, ωστόσο, για να κάνετε λήψεις ταινιών ή  την μεταφορά μεγάλων αρχείων, κάτι που θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Η παγκόσμια εφαρμογή του άρχισε το 2010 και είναι πλέον διαθέσιμο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Η +

Το H + αναφέρεται στην αποκτώμενη πρόσβαση πακέτων υψηλής ταχύτητας Evolved High Speed Packet Access –  (HSPA +). Υπάρχουν δέκα εκδόσεις αυτής της τεχνολογίας, κάθε μία από τις οποίες προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης από την προηγούμενη έκδοση.

Η έκδοση 6 έφερε μέγιστη ταχύτητα 14,4 Megabits ανά δευτερόλεπτο, η έκδοση 7 αύξησε την ταχύτητα σε 21,1 Megabits ανά δευτερόλεπτο, η έκδοση 8 την αύξησε περαιτέρω στα 42,2 Megabits ανά δευτερόλεπτο, η έκδοση  9 στα 84,4 Megabits ανά δευτερόλεπτο, και ολοκληρώθηκε με την έκδοση 10 με μέγιστη ταχύτητα 168,8 Megabits ανά δευτερόλεπτο .

Όπως μπορείτε να δείτε, η τεχνολογία εξελίχθηκε πολύ γρήγορα εδώ, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σπάνια θα δείτε αυτές τις ταχύτητες κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης. Αυτή είναι η γρηγορότερη μορφή σύνδεσης που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν τώρα, αφού τα παγκόσμια δίκτυα 4G εξακολουθούν να είναι περιορισμένα στη διαθεσιμότητα.

4G και 4G+

Βλέπετε 4G η 4G+ στη γραμμή ειδοποιήσεων σας; Αν ναι, είστε ένας από τους τυχερούς που έχουν πρόσβαση στο τελευταίο και μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας!

Τα πρώτα δημόσια δίκτυα 4G στον κόσμο μπήκαν στο Διαδίκτυο στη Στοκχόλμη και το Όσλο το 2009 και άλλες χώρες ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε το 2014, ενώ στις ΗΠΑ, οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες πόλεις διαθέτουν τώρα το δίκτυο.

Τα περισσότερα από αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν το πρότυπο Long Term Evolution (LTE), αν και ορισμένα – συμπεριλαμβανομένου του Sprint στις ΗΠΑ – χρησιμοποιούν το λιγότερο κοινό πρότυπο διαλειτουργικότητας WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access). Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οι περισσότεροι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα εγκαταλείψουν το WiMAX μέχρι τα τέλη του 2017.

Για τον τελικό χρήστη, οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι αμελητέες. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του WiMAX είναι ότι δεν το έχουν υιοθετήσει αρκετές εταιρίες για να το καταστήσουν βιώσιμο, καθιστώντας έτσι το LTE το de facto πρότυπο.

Γιατί οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αποφάσισαν κατά της υιοθέτησης του WiMAX;

  • Τα δίκτυα WiMAX δεν υποστηρίζουν συστήματα παλαιού τύπου όπως 2G και 3G, ενώ το LTE είναι συμβατό και επιτρέπει συνύπαρξη και ευκολότερη περιαγωγή.
  • Το LTE έχει υψηλότερη μέγιστη ταχύτητα, ειδικά καθώς το LTE-A επόμενης γενιάς ξεκινάει την ανάπτυξη.
  • Το LTE αντλεί λιγότερη ενέργεια από την μπαταρία στο ακουστικό.

Οι ταχύτητες στο 4G θα είναι σύντομα δυνατόν να φτάσουν έως 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο ενώ πηγές αναφέρουν ότι όταν το 5G φτάσει τελικά , θα μπορεί να υποστηρίζει ταχύτητες μέχρι 1 Terabit ανά δευτερόλεπτο!

Ακόμα μπερδεμένος; Κοιτάξτε το παρακάτω διάγραμμα!

Εάν εξακολουθείτε να έχετε σύγχυση, το παρακάτω γράφημα θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ταχύτητες και τα πρότυπα που μπορείτε να περιμένετε από κάθε τύπο δικτύου.

Κοιτάζοντας τις ταχύτητες σε αυτό το γράφημα, είναι πραγματικά απίστευτο πόσο μακριά έχουμε φτάσει τα τελευταία 15 χρόνια. Θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε τις ταχύτητες Gigabit το 2000 – αλλά πλέον η τεχνολογία στις μέρες μας εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Ποιος ξέρει πού θα είμαστε σε άλλα 15 χρόνια. Υποθέτοντας ότι έχουμε 7G ή 8G μέχρι τότε, πιθανότατα θα απολαμβάνουμε αρκετά Terabits ταχύτητα ανά δευτερόλεπτο και δεν θα υπάρχουν πλέον χαμηλής ανάλυσης βίντεο στο Youtube!

 

Τουρκική επίθεση σε ιστοσελίδες, πόσο πρέπει να μας ανησυχήσει;

Ομάδα τούρκων hacker ανακοίνωσαν προχθές ότι παραβίασαν έναν μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, αρχικά η είδηση τρομοκρατεί, τι πραγματικά όμως έχει γίνει;

Ο κατάλογος παρακάτω:

http://www.law.auth.gr
https://www.polisapolis.gr/el/
http://www.greekchurchofmanchester.org/index.php/en/
http://crimenet.gr/
http://www.amphitrioncruises.gr/
http://www.xrysanthakopoulos.gr/
http://www.greekwisdom.gr/
http://www.imaginicious.gr/
http://www.neesklasikes.gr/
http://www.nivacom.gr/
http://taxescare.gr/
http://taxiscare.gr/
http://filianna-apartments.gr/
http://athensphotowalks.gr/
https://architectlila.gr/
http://babyq.gr/
https://akrogialiospyros.gr/
http://dermadiagnosis.gr/
http://beepbeep.gr/exatr/
http://artemisstudios.gr/
http://buyspot.gr/
http://ops-project.com/
http://www.amphitrioncruises.com/
http://www.thesellers.gr/
http://archive.is/
http://www.kenaktools.gr
http://diktyo10.gr/
http://www.flust.gr/
http://irakleitos.edu.gr/
http://www.nextenergy.gr/
http://www.ecoprime.gr/

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποια σημαντική επιτυχία αφού όλες οι σελίδες ήταν χωρίς κρυπτογράφηση ssl, άλλα και 2-3 που είχαν (https) ήταν με ασθενή κρυπτογράφηση.

Επί της ουσίας οι τούρκοι αυτοαποκαλούμενοι hackers, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρήκαν ξεκλείδωτες πόρτες, γύρισαν το χερούλι και μπήκαν.

Κυρίως πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης κάποιας επιχείρησης δημιούργησε μία ιστοσελίδα χωρίς μετά να δώσει την απαραίτητη προσοχή για συντήρηση και αναβάθμιση, π.χ. παλιά έκδοση της πλατφόρμας στην οποία βασίζεται η σελίδα (wordpress, joomla, drupal κλπ.) και φυσικά απουσία ssl

Παρότι ο Google Chrome από τον Ιούλιο και οι άλλοι περιηγητές πλέον χαρακτηρίζουν ως μη ασφαλείς ιστοσελίδες χωρίς ssl (το λεγόμενο πράσινο λουκέτο) μεγάλο ποσοστό ηλεκτρονικών ιστοτόπων δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και ιστοσελίδων πανεπιστημίων και δημοσίων υπηρεσιών.

Οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ενημέρωση της ιστοσελίδας τους και προσθήκη ssl, οι δε απλοί χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν να εισάγουν δεδομένα σε ιστοσελίδες χωρίς πράσινο λουκέτο αφού είναι πιθανό να υποκλαπούν δεδομένα τους.

 

Πώς να κάνετε ρύθμιση και εγκατάσταση σε μια μονάδα δίσκου NAS

Το NAS σημαίνει “Network Attached Storage.” ή “Αποθηκευτικός δικτυακός χώρος” (γενικά ο όρος στα ελληνικά δεν χρησιμοποιείται). Βασικά, είναι ένας τρόπος να συνδέσετε ένα σκληρό δίσκο στο δίκτυό σας και να τον καταστήσετε προσβάσιμο σε όλες τις συσκευές σας για κεντρική κοινή χρήση αρχείων και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε το NAS για να κάνετε τα αρχεία σας διαθέσιμα σε εσάς μέσω του Διαδικτύου , χρησιμοποιώντας τον ως απομακρυσμένο διακομιστή αρχείων στον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οπουδήποτε.

Ειδικές συσκευές NAS

Ο πιο προφανής – αν και όχι απαραίτητα βέλτιστος – τρόπος για να αποκτήσετε ένα NAS είναι απλά να αγοράσετε μια προκατασκευασμένη, έτοιμη προς χρήση συσκευή NAS. Μπορείτε να επισκευτείτε κάποιο κατάστημα η κάποιο Eshop και να κάνετε μία αναζήτηση για τον όρο “NAS”. Θα βρείτε έτσι πάρα πολλές συσκευές που διατίθενται στο εμπόριο από απλή οικιακή αποθήκευση αρχείων έως διακομιστές μέσων (Media Servers). Ουσιαστικά, αυτές οι συσκευές έχουν ενσωματωμένους σκληρούς δίσκους και κάποιο βασικό λογισμικό διακομιστή που μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυό σας με Wi-Fi ή ενσύρματα και να παρέχει έτσι διακομιστή αρχείων NAS. Είναι λύσεις all-in-one – παίρνετε μία συσκευή την συνδέετε και την χρησιμοποιείτε.

Γενικά, τέτοιες συσκευές μπορούν να ελέγχονται μέσω μιας πύλης στο διαδίκτυο, όπως π.χ ο δρομολογητής σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών εφαρμογών και να εκτελέσετε ακόμη και διαφορετικά προγράμματα λογισμικού στο ίδιο το NAS, όπως διακομιστές μέσων (media-server) για για μετάδοση περιεχομένου (streaming media) και ακόμα και εφαρμογές όπως το BitTorrent για λήψη απευθείας στη συσκευή.

Πολλοί τύποι λογισμικού δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μπορούν να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας απευθείας στο χώρο αποθήκευσης δικτύου.

 

Δρομολογητές (Router) με ενσωματωμένους σκληρούς δίσκους

Αντί να πάρετε μια ειδική συσκευή NAS και να την προσαρμόζετε σε όλες τις άλλες συσκευές σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα Wi-Fi δρομολογητή του εμπορίου (Router) που διαθέτει ενσωματωμένο σκληρό δίσκο. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν ως τυπικός δρομολογητής δικτύου, αλλά διαθέτουν όλο αυτό το φανταστικό λογισμικό διακομιστή NAS και ενσωματωμένο σκληρό δίσκο, έτσι ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε ένα NAS χωρίς να προσθέσετε άλλη συσκευή στο σπίτι σας.

Για τους χρήστες της Apple, το AirPort Time Capsule της Apple είναι ένας ασύρματος δρομολογητής με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο δικτύου, στον οποίο οι Mac μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας και να χρησιμοποιηθούν για κοινή χρήση αρχείων δικτύου. Αυτός μπορεί να είναι ο πιο γνωστός τύπος δρομολογητή με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο, αλλά υπάρχουν και πολλοί παρόμοιοι δρομολογητές που είναι διαθέσιμοι σε όσους δεν ενδιαφέρονται για προϊόντα της Apple.

Σημείωση του συντάκτη για τα Windows: Κορυφαία επιλογή για οικιακή χρήση και όχι μόνο είναι αναμφισβήτητα το Western Digital My Cloud EX2 Ultra 6TB με συνδεσιμότητα Ethernet και USB 3.0 δεν έχει WiFi αλλά είναι ιδιαίτερα γρήγορα χάρη στον διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.3 Ghz που διαθέτει. Για κορυφαίες επαγγελματικές λύσεις υπάρχει η ναυαρχίδα της Western Digital το Western Digital My Cloud EX4100 (τιμή χωρίς δίσκους) που μπορεί να πάρει μέχρι 4 σκληρούς δίσκους, με δύο θύρες Ethernet και μία θύρα USB 3.0 και διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.6 Ghz. Μία προσιτή στην τιμή λύση χωρίς ωστόσο να χάνετε την εμπειρία του NAS είναι το Western Digital My Cloud Home 2TB

Σημείωση του συντάκτη για τα Mac: Το πιο διαδεδομένο προιόν είναι το 3TB AirPort Time Capsule για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των Mac και η πρόσβαση 802.11ac Wi-Fi είναι απίστευτα γρήγορη παντού. Είναι συμβατό και με τα Windows, παρόλο που θα χρειαστεί να κάνετε λήψη του λογισμικού του για να το διαχειριστείτε ή να αποκτήσετε πρόσβαση στο σκληρό δίσκο. Επειδή ο σκληρός δίσκος είναι εσωτερικός, δεν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις αργές ταχύτητες USB 2.0 που αλλιώς θα συναντούσατε για να συνδέσετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου σε άλλο δρομολογητή.

Φυσικά, εάν είστε ευχαριστημένοι με τον υπάρχον δρομολογητή σας, δεν χρειάζετε να πάρετε έναν καινούργιο, αλλά η αναβάθμιση μπορεί να είναι μια έξυπνη ιδέα αν ο δρομολογητής σας είναι παλαιότερος και δεν υποστηρίζει τα πιο πρόσφατα και μεγαλύτερα πρότυπα δικτύωσης Wi-Fi για υψηλότερες ταχύτητες και χαμηλότερες παρεμβολές Wi-Fi.

 

Δρομολογητές (Routers) με θύρες USB

Πολλοί δρομολογητές δεν περιλαμβάνουν ενσωματωμένους σκληρούς δίσκους, αλλά προσφέρουν κάτι το ίδιο καλό. Αρκετοί δρομολογητές περιλαμβάνουν θύρες USB. Συνδέστε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ακόμα και μια μονάδα USB flash (αν και τα φλασάκια δεν έχουν και τόσο μεγάλο χώρο για σοβαρή χρήση) στη θύρα USB. Ο δρομολογητής διαθέτει ενσωματωμένο λογισμικό NAS που μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα, εμφανίζοντας τον δίσκο η το φλασάκι στο δίκτυο ως NAS. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον διακομιστή NAS από το web interface του δρομολογητή σας (π.χ δίνοντας την διεύθυνση 192.168.0.1) και να ρυθμίσετε τα πάντα.

Για τους χρήστες της Apple, ο τυπικός ασύρματος δρομολογητής AirPort Extreme λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, προσφέροντας μια θύρα USB, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε εξωτερικές μονάδες δίσκου. Πολλοί άλλοι επίσης δρομολογητές περιλαμβάνουν θύρες USB ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως NAS με αυτόν τον τρόπο.

Για του χρήστες των Windows, ενδεικτικά να αναφέρουμε TP-LINK Archer VR400 v2 σε προσιτή τιμή και το NetGear Nighthawk D7000 και τα δύο για VDSL2+

Αυτή είναι συχνά μια αρκετά καλή επιλογή, αν και μπορεί να είναι λίγο αργή αν χρησιμοποιείτε μονάδες USB 2.0 – ειδικά σε σύγκριση με τις εσωτερικές μονάδες δίσκου.

Μπορείτε να έχετε πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες, αν χρησιμοποιείτε μια εξωτερική μονάδα USB 3.0 μαζί με ένα δρομολογητή με θύρα USB 3.0. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ταχύτητα από το USB 3.0 από ότι οι τυπικές μονάδες flash USB.

 

Περιφερειακά περιβλήματα μονάδας δίσκου

Αντί να αγοράσετε ένα προκατασκευασμένο NAS ή να επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε το δρομολογητή σας ως NAS, μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα περίβλημα που συνδέεται με το δίκτυο. Πρόκειται για αποκλειστικές συσκευές NAS με το κατάλληλο λογισμικό διακομιστή, σχεδιασμένο να συνδέεται σε δίκτυο. Γενικά δεν έρχονται με ενσωματωμένες μονάδες δίσκου. Θα χρειαστεί να αγοράσετε χωριστά έναν σκληρό δίσκο (ή πολλούς σκληρούς δίσκους) ξεχωριστά και να τα τοποθετήσετε στο NAS για να λάβετε την αποθήκευση που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε (όπως ο Western Digital My Cloud EX4100 που αναφέραμε πιο πριν)

Αυτό μπορεί ενδεχομένως μπορεί να σας έρθει φθηνότερα αν έχετε ήδη παλιούς εσωτερικούς σκληρούς δίσκους που βρίσκονται γύρω, μπορείτε εύκολα να τους μετατρέψετε σε αποθήκευση NAS χωρίς να ξοδέψετε πολλά. Είναι ιδιαίτερα βολικό επίσης αν θέλετε να τοποθετήσετε περισσότερους από έναν σκληρούς δίσκους στο NAS σας και να έχετε έτσι πολύ μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

 

Παλιοί υπολογιστές σε νέα χρήση

Γιατί να αγοράσετε μια νέα συσκευή όταν μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό υπολογιστή που έχετε; Λοιπόν, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για να αφήσετε τον παλιό σας υπολογιστή στο ντουλάπι – μια σύγχρονη συσκευή NAS θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και θα είναι πιο ήσυχη και μικρότερη από ότι το παλιό Pentium 4 που έχετε στο ντουλάπι.

Αλλά αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον παλιό υπολογιστή που έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα, όπως το δημοφιλές FreeNAS, για να μετατρέψετε έναν παλιό υπολογιστή σε έναν κεντρικό διακομιστή αρχείων . Αυτή η επιλογή δεν είναι για όλους – δεν είναι καν για τους περισσότερους ανθρώπους – αλλά μία λύση για αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν. Θα μπορούσατε να μετατρέψετε ακόμη και ένα παλιό φορητό υπολογιστή (όπως ένα laptop που κάθεται σε συρτάρι ) σε ένα NAS στο σπίτι αν θέλετε πραγματικά!