Microsoft: Παγκόσμιο Blackout – Ισχυρίζεται πως απεκατέστησε το πρόβλημα

 

Την αποκατάσταση των υπηρεσιών cloud ανακοίνωσε η Microsoft, ύστερα από το γενικό black out που σημειώθηκε νωρίτερα, όπως τονίζει το CNBC. Ευθύνεται η αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike;

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την Πέμπτη όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δήλωσε ότι οι πελάτες στην περιοχή των κεντρικών ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με πολλαπλές υπηρεσίες Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «αποτυχίες με τις λειτουργίες διαχείρισης υπηρεσιών και τη συνδεσιμότητα ή τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών».

CrowdStrike: Διακοπή λειτουργίας από τον γίγαντα κυβερνοασφάλειας

Την Παρασκευή, η Microsoft δήλωσε ότι προσδιόρισε την υποκείμενη αιτία και ότι η πλειονότητα των υπηρεσιών αποκαταστάθηκε. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Ένα μικρό σύνολο υπηρεσιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του black out», δήλωσε η Microsoft, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς αναφορές χρηστών για προβλήματα.

Διάφορες υπηρεσίες του Microsoft 365 επηρεάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των Teams. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο, το cloud της Microsoft υπέστη παγκόσμια διακοπή λειτουργίας που επηρέασε υπηρεσίες από το Outlook έως το Teams. Τότε, η Microsoft δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν σε αλλαγή δικτύου.

Black out στη Microsoft: Ο ρόλος της CrowdStrike

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike υπέστη επίσης μεγάλη διακοπή λειτουργίας λόγω ενός προβλήματος με την τελευταία της αναβάθμιση, ανέφερε η εταιρεία στο CNBC. Η CrowdStrike βρίσκεται τώρα στη διαδικασία επαναφοράς αυτής της ενημέρωσης παγκοσμίως.

Δεν είναι σαφές εάν τα αρχικά ζητήματα της Microsoft – τα οποία είπε ότι επηρέασαν τις υπηρεσίες Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365 στην κεντρική περιοχή των ΗΠΑ – σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση της CrowdStrike.

Καθηλωμένα αεροπλάνα

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι η διακοπή λειτουργίας του cloud της Microsoft οδήγησε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες σε απαγόρευση πτήσεων. Η Frontier Airlines, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα συστήματά της επηρεάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας της Microsoft.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενδέχεται να επηρεαστούν οι κρατήσεις, το check-in, η πρόσβαση στην κάρτα επιβίβασης και ορισμένες πτήσεις», ανέφερε η εταιρεία στο X.

 

Η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air καθήλωσαν τις πτήσεις τους λιγότερο από μία ώρα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε ότι έλυσε τη βλάβη στις υπηρεσίες cloud που επηρέασε αρκετούς αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.

Προβλήματα σε όλο τον κόσμο

Χαρακτηριστικό είναι πως οι χρήστες στην Αυστραλία άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι είχαν αποκλειστεί από τους σταθμούς εργασίας τους. Οι αυστραλιανές τραπεζικές εφαρμογές και τα συστήματα των σούπερ μάρκετ επηρεάστηκαν επίσης. Οι αυστραλιανοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί Australian Broadcasting Corporation και Sky News επιβεβαίωσαν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετάδοσης ως αποτέλεσμα.

Το Sky News, συγκεκριμένα, δεν μπόρεσε να μεταδώσει την πρωινή εκπομπή στις 6 το πρωί, με τους τηλεθεατές να μένουν με ένα στατικό μήνυμα που ζητούσε συγγνώμη για τη «διακοπή» της υπηρεσίας. Η λειτουργία του επανήλθε μόλις πριν από λίγο.

Το παιδικό κανάλι του BBC, CBBC, φαίνεται πως είναι το μόνο που ανιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη Βρετανία.

Η διακοπή επηρέασε τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής και αεροπορικές εταιρείες όλο το πρωί της Παρασκευής.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει «μεγάλη τεχνική βλάβη», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παύση στα αεροδρόμια

Οι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτόματα μηχανήματα καρτών επιβίβασης, ενώ οι οθονές δείχνουν μήνυμα που αναφέρει ότι «ο σέρβερ είναι εκτός διαδικτύου», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία — ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης — ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

Νωρίτερα το αεροδρόμιο του Βερολίνου είχε αναφέρει ότι αναστέλει την εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 λόγω τεχνικού προβλήματος.

«Προς το παρόν οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε είναι ότι υπάρχει ένα τεχνικό συμβάν και κατά συνέπεια (…) χρειάστηκε να ανασταλεί η εναέρια κυκλοφορία ως τις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας)», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της βλάβης και χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τεχνική βλάβη σε σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τράπεζες, εταιρείες, μέσα ενημέρωσης, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές μεταφορές σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Το αεροδρόμιο της Μελβούρνης ενημέρωσε τους πελάτες ότι «αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο τεχνολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες» και συμβούλεψε τους επιβάτες να «δώσουν λίγο επιπλέον χρόνο για το check-in».

Όπως τονίζει το Reuters, η Ισπανία έκανε λόγο για «περιστατικό σε υπολογιστή» σε όλα τα αεροδρόμιά της, ενώ η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των επιβατών, προειδοποίησε τους επιβάτες για πιθανές διαταραχές που, όπως είπε, θα επηρεάσουν «όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το δίκτυο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη φύση των διαταραχών.

Ο πάροχος υπηρεσιών cloud AWS ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «διερευνά αναφορές για προβλήματα συνδεσιμότητας σε Windows EC2 instances και Workspaces εντός του AWS».

Business Laptop: Όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει!

 

Τα business laptops είναι κατασκευασμένα για να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες ανά περίσταση και για αυτό έρχονται με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορητών που χαρακτηρίζονται από το μέγεθος τους όπως τα ultralight ή από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η οθόνη αφής για τα 2in1 laptop τα business laptops έρχονται σε όλα τα σχήματα και διαστάσεις.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα laptop, έτοιμο για business;

Η βασική και ουσιαστική διαφορά είναι ότι ένα business laptop έχει σχεδιαστεί με κεντρικό στόχο την διάρκεια ζωής και την αξιοπιστία τους. Ασχέτως των λοιπών επιδόσεων τους για να καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες, βασικό χαρακτηριστικό ενός business φορητού είναι να αποτελεί ένα σταθερό και αποτελεσματικό εργαλείο. Για αυτό και οι κατασκευαστές τους τείνουν να δίνουν μεγαλύτερες εγγυήσεις, on site support και εγγύηση παροχής ανταλλακτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα business laptops έχουν ένα premium στην τιμή τους συγκρινόμενα με φορητά με παρόμοιες επιδόσεις. Η διαφορά στην τιμή που μπορεί να φτάσει μέχρι και 30% δεν είναι τόσο σημαντική αν υπολογίσεις την χρήση σε βάθος πενταετίας. Τα συστήματα που είναι κατασκευασμένα για αξιοπιστία και αντοχή προσφέροντας λιγότερο downtime ή αμεσότερο service τελικά είναι πιο οικονομικά για την επιχείρηση.

Πριν περάσουμε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα business laptop η πρώτη μας συμβουλή είναι να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο κατασκευαστή. Μαζική αγορά από ένα κατασκευαστή μπορεί αρχικά να προσφέρει κάποια ανταγωνιστική τιμή ή κάποια καλύτερη προσφορά εγγύησης. Το βασικό πλεονέκτημα όμως για μια επιχείρηση είναι η οικονομία κλίμακας στην υποστήριξη. Το IT τμήμα θα κερδίζει χρόνο στους drivers και τα updates, πιο απρόσκοπτες διαδικασίες συντήρησης σημαίνουν πιο ομαλή λειτουργία και πιο ευχαριστημένους χρήστες.

Ας δούμε όμως τι χαρακτηριστικά χρειάζεσαι για το ιδανικό business φορητό.

1. Επεξεργαστής

Ενώ τόσο η AMD όσο και οι νέοι ARM επεξεργαστές όπως η σειρά Μ της Apple προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικές λύσεις, η αλήθεια είναι ότι η Intel κυριαρχεί στον τομέα των επεξεργαστών. Η μεγάλη γκάμα επεξεργαστών προσφέρει τόσο διαφορετικές επιδόσεις όσο και τιμές. Για σταθμούς εργασίας για γραμματειακή υποστήριξη οι Celeron είναι μια καλή επιλογή για να ρίξεις το κόστος αν και θα σου προτείναμε να επιλέξεις λύσεις με i3. Τόσο οι i3 όσο και i5 προσφέρουν αρκετή ισχύ για τις περισσότερες εργασίες. Για θέσεις εργασίας με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ισχύ οι i7 έχουν εξαιρετική σχέση τιμής απόδοσης. Για σταθμούς εργασίας για multimedia ή άλλες μεγάλες απαιτήσεις μπορείς να πας σε i9, M2 ή Ryzen 9.

2. RAM

Η αλήθεια είναι ότι η σωστή επιλογή ποσότητας RAM εξαρτάται αρκετά από το λειτουργικό, τα συστήματα linux είναι αποδοτικά και με λίγη RAM. Θα λέγαμε ότι τα 4Gb είναι το ελάχιστο για σύγχρονα φορητά. Όμως οι τιμές των μνημών είναι αρκετά ανταγωνιστικές και θα λέγαμε ότι πλέον για τα περισσότερα λειτουργικά τα 8Gb είναι το ελάχιστο. Ειδικά για συστήματα με windows. Για τους πιο σοβαρούς χρήστες της επιχείρησης σου τα 12Gb είναι αρκετά οικονομικά και αποδοτικά ενώ τα 16Gb θα καλύψουν σχεδόν κάθε ανάγκη.

3. Σκληρός Δίσκος

Μιλάμε πλέον μόνο για τεχνολογία SSD ή M.2 PCle για τα φορητά, με τους M.2 να έχουν εξαιρετικά καλύτερες επιδόσεις τόσο σε ταχύτητα όσο και σε κατανάλωση. Στην χωρητικότητα τώρα, τα 128GB είναι αρκετά για συστήματα χαμηλών απαιτήσεων ή για εργασίες που είναι κυρίως cloud based. Τα 128Gb είναι και εξαιρετικά οικονομικά χωρίς να θυσιάζουν επιδόσεις ταχύτητας. Από την άλλη για χρήστες που μετακινούνται πολύ και κάνουν πιο πολύπλοκες εργασίες προτείνουμε δίσκο 1Tb.

4. Λειτουργικό

Διάφορα προβλήματα συμβατότητας μεταξύ server και client είναι πλέον ανάμνηση. Ειδικά με την κυριαρχία των cloud λύσεων και την ανάπτυξη smartphone και tablet πολλά έχουν απλοποιηθεί σε επίπεδο διασύνδεσης και συνεργασίας και ενσωμάτωσης διαφορετικών λειτουργικών. Επίσης μια βασική ανησυχία για εταιρικά περιβάλλοντα ήταν και είναι η ασφάλεια. Κάτι στο οποίο δεν υστερούν ούτε τα windows, ούτε το Mac OS και φυσικά ούτε οι μεγάλες διανομές Linux. Βασικό ζήτημα φυσικά παραμένει το troubleshooting και η συντήρηση, και τα δυο εξυπηρετούνται από ομοιογενείς εγκαταστάσεις. Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι καλό είναι το σύνολο των μηχανημάτων να δουλεύουν με το ίδιο λειτουργικό. Αν πρόκειται να επιλέξεις τα πιο οικονομικά συστήματα με linux καλό θα είναι να εμπιστευτείς κάποιο οργανισμό με μακρά εμπειρία όπως το Ubuntu, το Red Hat ή το SUSE. Στα windows τώρα τα 10 είναι ακόμα ικανά για τα πάντα, αλλά καλύτερα να επιλέξεις φορητά με τα 11.

5. Μέγεθος και Μπαταρία

Το μέγεθος ενός φορητού εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις της οθόνης. Σε φορητά τύπου workstation που η φορητότητα δεν είναι κεντρική ανάγκη μπορείς να κινηθείς στις 16 και πάνω ίντσες ή να προσθέσεις δεύτερο μόνιτορ. Για τους υπαλλήλους που μετακινούνται αρκετά το μέγεθος και το βάρος είναι σημαντικά ,οι οθόνες στις 13 με 15 ίντσες είναι πιο καλή επιλογή. Σε επίπεδο ανάλυσης το 1920×1080 είναι το ελάχιστο και οι μεγαλύτερες αναλύσεις ανάλογα την χρήση.

Η μπαταρία είναι βασικό χαρακτηριστικό που θα επηρεάσει την επιλογή. Πρώτο χαρακτηριστικό είναι το μέγεθος της. Σε μηχανήματα με παρόμοια χαρακτηριστικά όσο περισσότερα mAh είναι η μπαταρία τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχει. Καλό θα ήταν να συγκρίνεις και χρόνους φόρτισης καθώς και τη δυνατότητα φόρτισης μέσω USB C για την χρήση power bank σε έκτακτες καταστάσεις.

Πώς μπορούν οι hackers να σπάσουν τον κωδικό σου μέσα σε ένα λεπτό

 

Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να μαντέψουν σχεδόν τους μισούς κωδικούς πρόσβασης που υπάρχουν σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Αυτό και άλλα – ιδιαιτέρως ανησυχητικά – ευρήματα αποκάλυψε μελέτη μεγάλης κλίμακας την οποία πραγματοποίησαν ειδικοί της Kaspersky σχετικά με την ανθεκτικότητα 193 εκατομμυρίων κωδικών πρόσβασης που παραβιάστηκαν από infostealers και είναι διαθέσιμοι στο darknet, σε επιθέσεις brute force and smart guessing.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι απατεώνες θα μπορούσαν να μαντέψουν το 45% όλων των κωδικών πρόσβασης που αναλύθηκαν (87 εκατομμύρια) μέσα σε ένα λεπτό.

Ακόμη, οι ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν ποιοι συνδυασμοί χαρακτήρων χρησιμοποιούνται πιο συχνά κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης. Μόνο το 23% (44 εκατομμύρια) των συνδυασμών αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτικό – το σπάσιμο των οποίων θα χρειαζόταν περισσότερο από έναν χρόνο.

Η τηλεμετρία της Kaspersky δείχνει περισσότερες από 32 εκατομμύρια απόπειρες επίθεσης σε χρήστες με password stealers το 2023. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν τη σημασία της ψηφιακής υγιεινής και των έγκαιρων πολιτικών για κωδικούς πρόσβασης.

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέλυσε 193 εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης σε μια νέα μελέτη, οι οποίοι βρέθηκαν σε δημόσιο domain σε διάφορους πόρους στο darknet. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλειονότητα των αναθεωρημένων κωδικών πρόσβασης δεν ήταν αρκετά ισχυροί και θα μπορούσαν εύκολα να παραβιαστούν χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους εικασίας. Ακολουθεί η ανάλυση του πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί:

 • 45% (87M) σε λιγότερο από 1 λεπτό.
 • 14% (27M) – από 1 λεπτό έως 1 ώρα.
 • 8% (15M) – από 1 ώρα έως 1 ημέρα.
 • 6% (12M) – από 1 ημέρα έως 1 μήνα.
 • 4% (8M) – από 1 μήνα έως 1 έτος.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν μόνο το 23% (44 εκατομμύρια) των κωδικών πρόσβασης ως ανθεκτικούς – η παραβίασή τους θα διαρκούσε περισσότερο από 1 χρόνο.

Εκτός αυτού, η πλειονότητα των εξεταζόμενων κωδικών πρόσβασης (57%) περιέχουν μια λέξη από το λεξικό, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ισχύ των κωδικών πρόσβασης. Μεταξύ των πιο δημοφιλών ακολουθιών λεξιλογίου, διακρίνονται διάφορες ομάδες:

 • Ονόματα: “ahmed”, “nguyen”, “kumar”, “kevin”, “daniel”.
 • Δημοφιλείς λέξεις: “forever”, “love”, “google”, “hacker”, “gamer”.
 • Τυπικοί κωδικοί πρόσβασης: “password”, “qwerty12345”, “admin”, “12345”, “team”.

Η ανάλυση έδειξε ότι μόνο το 19% όλων των κωδικών πρόσβασης περιέχουν στοιχεία ενός ισχυρού συνδυασμού που είναι δύσκολο να σπάσει – μια μη λεξικογραφημένη λέξη, πεζά και κεφαλαία γράμματα, καθώς και αριθμούς και σύμβολα και δεν περιείχε καμία κανονική, λεξικογραφημένη λέξη. Ταυτόχρονα, η μελέτη αποκάλυψε ότι μπορούσαν επίσης να μαντέψουν το 39% τέτοιων κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους σε λιγότερο από μία ώρα.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι μάλλον το ότι για τους επιτιθέμενους δεν απαιτείται βαθιά γνώση ή ακριβός εξοπλισμός για να σπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, ένας ισχυρός επεξεργαστής φορητού υπολογιστή μπορεί να βρει τον σωστό συνδυασμό για έναν κωδικό πρόσβασης 8 πεζών γραμμάτων ή ψηφίων χρησιμοποιώντας brute force σε μόλις 7 λεπτά. Επιπλέον, οι σύγχρονες κάρτες γραφικών θα αντιμετωπίσουν την ίδια εργασία σε 17 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, οι έξυπνοι αλγόριθμοι για την εικασία κωδικών πρόσβασης εξετάζουν αντικαταστάσεις χαρακτήρων (“e” με “3”, “1” με “!” ή “a” με “@”) και δημοφιλείς ακολουθίες (“qwerty”, “12345”, “asdfg”).

Προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική που ακολουθούν για τους κωδικούς πρόσβασης, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες απλές συμβουλές:

 • Είναι σχεδόν αδύνατο να απομνημονεύσετε μεγάλους και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, αλλά με έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης μπορείτε να απομνημονεύσετε μόνο έναν κύριο κωδικό πρόσβασης.
 • Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν κλαπεί ένας από τους λογαριασμούς σας, οι υπόλοιποι δεν θα παραβιαστούν.
 • Οι φράσεις πρόσβασης ενδέχεται να είναι πιο ασφαλείς όταν χρησιμοποιούνται μη αναμενόμενες λέξεις. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κοινές λέξεις, μπορείτε να τις βάλετε σε ασυνήθιστη σειρά και να βεβαιωθείτε ότι δεν σχετίζονται. Υπάρχουν επίσης διαδικτυακές υπηρεσίες, που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε εάν ένας κωδικός πρόσβασης είναι αρκετά ισχυρός.
 • Είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης που μπορούν εύκολα να μαντέψουν από τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως γενέθλια, ονόματα μελών της οικογένειας, κατοικίδια ζώα ή το δικό σας όνομα. Αυτές είναι συχνά οι πρώτες εικασίες που θα δοκιμάσει ένας εισβολέας.
 • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την ισχύ του κωδικού πρόσβασης, η ενεργοποίηση του 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Ακόμα κι αν κάποιος ανακαλύψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Οι σύγχρονοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν κλειδιά 2FA και τα ασφαλίζουν με τους πιο πρόσφατους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

Η χρήση μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας θα ενισχύσει την προστασία σας. Παρακολουθεί το διαδίκτυο και το Dark Web και προειδοποιεί εάν οι κωδικοί πρόσβασής σας πρέπει να αλλάξουν.

Αυτές είναι οι άγνωστες λειτουργίες των Google Maps – Τα μυστικά για να τις ενεργοποιήσετε

 

Οι χάρτες της Google (Google Maps) είναι μια δωρεάν εφαρμογή που μας καθοδηγεί στον εκάστοτε προορισμό της διαδρομής μας. Μάλιστα, υπάρχει και η επιλογή φωνητικής πλοήγησης, ώστε να ακούμε τις οδηγίες, ενώ μπορούμε, επίσης, να βρούμε τις βέλτιστες διαδρομές – είτε επιλέξουμε να πάμε στον προορισμό μας με μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με το προσωπικό μας Ι.Χ.

Παράλληλα, οι χάρτες της Google διαθέτουν χρήσιμες λειτουργίες, που ενδεχομένως να μην τις γνωρίζετε, συνεπώς, στο ακόλουθο κείμενο ακολουθούν ορισμένα μυστικά για τις ενεργοποιήσετε για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις πλοήγησης: Η ακρίβεια είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτών. Έτσι, υπάρχει μια ρύθμιση στους χάρτες τους Google, που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να μην «καίτε βενζίνη».

Πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, πατήστε το εικονίδιο προφίλ στους χάρτες και μεταβείτε στις ρυθμίσεις > πλοήγηση. Στο πεδίο «ρυθμίσεις πλοήγησης», μπορείτε να επιλέξετε την ρύθμιση «διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμων». Παράλληλα, στο πεδίο «επιλογές διαδρομής», υπάρχει η επιλογή «αποφυγή αυτοκινητόδρομων», ώστε οι χάρτες να εντοπίσουν τυχόν εναλλακτικούς δρόμους που δεν έχουν αυξημένη κίνηση.

Ανώνυμη περιήγηση: Οι χάρτες της Google έχουν προεπιλεγμένη την λειτουργία καταγραφής των αναζητήσεων και των δεδομένων από τις εκάστοτε τοποθεσίες σας. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να αλλάξετε την συγκεκριμένη ρύθμιση, έχετε την δυνατότητα να πατήσετε στο εικονίδιο «ενεργοποίηση της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης».

Διακοπή ιστορικού: Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μην καταγράφονται τα δεδομένα σας από το ιστορικό τοποθεσίας σας, τότε θα πρέπει να πατήσετε το εικονίδιο του προφίλ και στη συνέχεια, να πατήσετε τα δεδομένα σας στην εφαρμογή – χάρτες. Στο πεδίο «ιστορικό τοποθεσίας», πατήστε απενεργοποίηση.

Χάρτες εκτός σύνδεσης: Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών, μπορούμε να έχουμε μέσω του wi – fi γρήγορη και εύκολη πρόσβαση και περιήγηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, σε μερικά απομακρυσμένα σημεία ενδέχεται να μην υπάρχει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «καλή σύνδεση». Συνεπώς, αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μέρη που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει καλό δίκτυο,τότε, φροντίστε να κατεβάσετε το πεδίο «χάρτες εκτός σύνδεσης».

Για την λήψη των χαρτών, πατήστε το εικονίδιο του προφίλ σας και στη συνέχεια επιλέξτε χάρτες εκτός σύνδεσης. Στη συνέχεια, πατήστε ορισμός του δικού σας χάρτη και θα δείτε σε σμίκρυνση τον χάρτη της τοποθεσίας σας. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μετακινήσετε το μπλε ορθογώνιο στην περιοχή που σκοπεύετε να επισκεφθείτε και κατόπιν να πατήσετε λήψη.

Σχεδιασμός διαδρομών με ενδιάμεσες στάσεις: Καθώς ταξιδεύετε, ενδεχομένως, να κάνετε ορισμένες ενδιάμεσες στάσεις στη διαδρομή σας. Συνήθως, οι χάρτες της Google εμφανίζουν την ταχύτερη δυνατή διαδρομή μεταξύ δύο τοποθεσιών, αλλά αν επιθυμείτε να μεταβείτε και σε άλλα σημεία, τότε, η προσθήκη τους στην διαδρομή σας είναι χρήσιμη, ώστε να γνωρίζετε με ακρίβεια τον χρόνο που απαιτείται για την άφιξη σας.

Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να ανοίξετε τους χάρτες της Google και έπειτα να σχεδιάσετε την διαδρομή. Κατόπιν, πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά και επιλέξτε προσθήκη στάσης. Αυτό θα σας επιτρέψει να προσθέσετε μια επιπλέον τοποθεσία και μπορείτε να σύρετε το εικονίδιο με τις τρεις οριζόντιες γραμμές δίπλα σε κάθε στάση για να το μετακινήσετε πριν ή μετά τον τελικό σας προορισμό.

Υπενθύμιση για αποχώρηση: Σε περίπτωση που θέλετε να λάβετε ειδοποίηση για την ώρα αποχώρησης από τους χάρτες της Google, τότε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την σχετική ρύθμιση. Ορίστε την τοποθεσία, από την οποία θα αποχωρήσετε και τον προορισμό σας, μετά πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες επάνω δεξιά και επιλέξτε ορισμό υπενθύμισης για αποχώρηση. Μπορείτε να επιλέξετε την ακριβή ώρα αποχώρησης από το μενού αναχώρησης και έπειτα να πατήσετε «τέλος». Στη συνέχεια, οι χάρτες της Google, θα σας στείλουν μια ειδοποίηση/υπενθύμιση την ώρα που επιθυμείτε.

Αλλάξτε το εικονίδιο του «οχήματος»: Την στιγμή που ταξιδεύετε μπορείτε να προσθέσετε γρήγορα ένα μικρό και ευχάριστο χαρακτηριστικό στους χάρτες της Google. Το προεπιλεγμένο εικονίδιο οχήματος είναι ένα μπλε βέλος αλλά αν πατήσετε πάνω σε αυτό, θα δείτε διαθέσιμα και άλλα εικονίδια οχήματος. Έτσι, μπορείτε να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Προσαρμόστε τις επιλογές της δημόσιας συγκοινωνίας: Όταν ορίζετε έναν προορισμό στους χάρτες της Google, θα δείτε επίσης ένα μικροσκοπικό εικονίδιο τρένου στην κάτω πλευρά. Πατώντας πάνω στο εικονίδιο, μπορείτε να ελέγξετε τις ώρες άφιξης των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις διαθέσιμες διαδρομές.

Κοινοποίηση τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο: Οι χάρτες της Google σας επιτρέπουν να κοινοποιήσετε την τοποθεσία σας με άλλους χρήστες της εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο. Συνήθως, η χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας γίνεται για λόγους ασφαλείας: Από γονείς που θέλουν να νιώθουν ασφάλεια για τα παιδιά τους μέχρι ενήλικα άτομα που θέλουν να γνωρίζουν την διαδρομή των ηλικιωμένων γονιών τους. Για να χρησιμοποιήσετε την συγκεκριμένη λειτουργία, πατήστε το εικονίδιο του προφίλ στους χάρτες της Google και πατήστε κοινή χρήση τοποθεσίας. Όταν θέλετε να ξεκινήσετε την κοινή χρήση, πατήστε για 1 ώρα για να προσαρμόσετε τη διάρκεια που θέλετε να μοιράζεστε την τοποθεσία σας.

Πληροφορίες για τοπικές επιχειρήσεις: Εάν θέλετε να γνωρίζετε τις υπηρεσίες που προσφέρει μια τοπική επιχείρηση, τότε, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση της επιχείρησης στους χάρτες της Google, να σύρετε το δάχτυλό σας δεξιά κάτω από την επωνυμία της και στη συνέχεια να πατήσετε τις πληροφορίες.

Αυτοί είναι οι χειρότεροι κωδικοί πρόσβασης – Τι πρέπει να προσέχετε

 

Οι δυνατοί κωδικοί πρόσβασης στους προσωπικούς μας λογαριασμούς, μας προστατεύουν από επιτήδειους hackers που θέλουν να παραβιάσουν τα προσωπικά μας δεδομένα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ένας πολύ εύκολος και συχνός κωδικός μπορεί να «σπάσει» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ενώ ακόμη και οι ελαφρώς πιο σύνθετοι, αλλά συνηθισμένοι κωδικοί απαιτούν περίπου τρεις ώρες.

Στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της NordPass, του εργαλείου διαχείρισης κωδικών από την εταιρεία NordVPN, ο πιο συχνός κωδικός ανάμεσα σε 35 χώρες για την περσινή χρονιά ήταν το «123456».

Ακολουθούν οι 20 συχνότεροι κωδικοί στην Ελλάδα για το 2023:

1. admin

2. 123456

3. 123456789

4. 12345

5. user

6. 12345678

7. 1234

8. 111111

9. 1234567890

10. password

11. katerina

12. 1234567

13. 11223344

14. A1B2C3D4E5

15. 000000

16. 1234qwer

17. giorgos7

18. Password

19. kalamata

20. nikos12345

Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο συχνοί κωδικοί πρόσβασης ήταν οι εξής:

1. 1232456

2. admin

3. 12345678

4. 123456789

5. 1234

6. 12345

7. password

8. 123

9. Aa123456

10. 1234567890

Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να έχετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης:

Μην χρησιμοποιείτε κοινότοπες λέξεις που μπορεί να παραβιαστούν εύκολα.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ στους κωδικούς πρόσβασης σας πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας που μπορούν εύκολα να μαντέψουν τα άτομα που σας γνωρίζουν (π.χ. ημερομηνία γενεθλίων)

Δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον 12 χαρακτήρων.

Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασης σας περιλαμβάνει συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών, συμβόλων και ειδικών χαρακτήρων.

Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο ακριβώς κωδικό σε όλους τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.

Μην χρησιμοποιείτε κωδικούς που να αποτελούνται μόνο από αριθμούς και σύμβολα.

Μην επαναχρησιμοποιείτε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Χρησιμοποιήστε ασυνήθιστες λέξεις που μόνο εσείς γνωρίζετε και δεν βγάζουν νόημα για άλλα άτομα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 3 ή 6 μήνες) οι κωδικοί πρόσβασης θα πρέπει να αλλάζουν.

Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασής σας δεν περιλαμβάνει συνδυασμούς που προκύπτουν βάσει του πληκτρολογίου, όπως το qwerty.

ΧΕΜΔ – Δείτε την Διαθεσιμότητα οπτικών ινών – Τηλεφωνικού δικτύου χαλκού και Κάλυψη Σήματος Κινητής Τηλεφωνίας και Φυσικού Αερίου

 

Η σελίδα ΧΕΜΔ – Για την Διαθεσιμότητα οπτικών ινών – Τηλεφωνικού δικτύου  χαλκού και Κάλυψη Σήματος Κινητής Τηλεφωνίας είναι ακόμα μία σελίδα πληροφόρηση που παρέχετε από το gov.gr

Μπορείτε να δείτε αν υπάρχει στην περιοχή σας υποδομή για τις ως άνω τεχνολογίες.

Η διεύθυνση είναι η παρακάτω.

https://www.broadband-assist.gov.gr

Εναλλακτικά μπορείτε να συνδεθείτε και απευθείας μέσω του gov.gr χωρίς κωδικούς

https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-psephiakes-diakuberneses/psephiakes-diakuberneses/khartes-euruzonikotetas

Αντίστοιχα υπάρχει και χάρτης αναζήτησης κάλυψης για το δίκτυο φυσικού αερίου.

https://edaattikis.gr/xartis-diathesimotitas-diktyon/?la=GR

Τα έργα κάλυψης ομολογουμένως έχουν μείνει πίσω σε όλη την χώρα. Θα πρέπει να γίνει επίσπευση των εργασιών από τους εργολάβους. Επίσης οι νέες ασφαλτοστρώσεις θα πρέπει να περιμένουν. Όπως έχουμε ήδη πει η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, οι υποδομές μένουν. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε ακριβώς ποιοι δρόμοι έχουν κάλυψη.

Ποια iPhone αποσύρονται: Η λίστα της Apple

 

Από το 2007, όταν ανακοινώθηκε και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το iPhone από την Apple, ένα τηλέφωνο που έφερε «επανάσταση» στον κόσμο της κινητής, έχουν περάσει πολλά χρόνια.

Με την αρίθμηση των iPhone να έχει φτάσει στο 15, η Apple, όπως συνηθίζει, παροπλίζει κάποια από τα παλιά μοντέλα της καθώς θεωρεί πως πλέον είναι… απαρχαιωμένα. Αρχικά, σε κάποια σταματούν οι ενημερώσεις ασφαλείας και στη συνέχεια σταματά και η πώλησή τους.

Τα iPhone που παροπλίζει η Apple χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Vintage και Obsolete. Οι συσκευές Vintage είναι αυτές που έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν εδώ και πέντε χρόνια, ενώ Obsolete θεωρούνται εκείνες που δεν πωλούνται την τελευταία 7ετία.

Στη λίστα των Vintage μπήκε πριν από λίγο καιρό το iPhone 8 Red, ενώ στην κατηγορία Obsolete εντάχθηκε ψ, ένα από τα μοντέλα που θεωρήθηκαν best sellers στην ιστορία της Apple.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του iPhone 6 και του iPhone 6 Plus. Στα πέντε χρόνια, το 2019, εταιρία σταμάτησε τις αναβαθμίσεις.

Το iPhone 6 Plus ήταν η πρώτη συσκευή με οθόνη 5,5 ινστών, που για την εποχή θεωρούνταν… τεράστια αλλά και η πρώτη που έβαλε στη ζωή μας το Apple Pay!

Οι συσκευές που θεωρούνται Vintage από την Apple

 • iPhone 4 (8GB)
 • iPhone 5
 • iPhone 5S
 • iPhone 6
 • iPhone 6s (32GB)
 • iPhone 6s Plus (32GB)
 • iPhone SE
 • iPhone 8 Red
 • iPhone 8 Plus Red

Και οι συσκευές στη λίστα Obsolete της Apple

 • iPhone
 • iPhone 3G (China mainland) 8GB
 • iPhone 3G 8GB, 16GB
 • iPhone 3GS (China mainland) 16GB, 32GB
 • iPhone 3GS (8GB)
 • iPhone 3GS 16GB, 32GB
 • iPhone 4 CDMA
 • iPhone 4 CDMA (8GB)
 • iPhone 4 16GB, 32GB
 • iPhone 4 GSM (8GB), Black
 • iPhone 4S
 • iPhone 4S (8GB)
 • iPhone 5C
 • iPhone 6 Plus

Οι κάτοχοι iPhone μπορούν να πηγαίνουν για service τις συσκευές τους σε καταστήματα της εταιρίας ή εξουσιοδοτημένους παρόχους για πέντε χρόνια από τη μέρα που η εταιρία θα αποφασίσει να πουλά το προϊόν.

Αν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ανταλλακτικά, το service μπορεί να γίνεται για έως και επτά χρόνια.

Πως να κάνετε υποβάθμιση από τα Windows 11 στα Windows 10

 

Τα Windows 11 μπορεί να είναι τα πιο πρόσφατα, αλλά είναι πιθανό να μην συμφωνείτε ότι είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που έχει να προσφέρει η Microsoft. Και αυτό είναι δίκαιο. Εξάλλου, τα Windows 11 είχαν αρκετά σφάλματα και προβλήματα. Στη δική σας σύγκριση μεταξύ των Windows 10 και των Windows 11 , ίσως σκεφτείτε ότι προτιμάτε να επιστρέψετε στα Windows 10. Εάν ισχύει αυτό, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε στη διαδικασία υποβάθμισης.

Η Microsoft καθιστά αρκετά απλή την απευθείας επαναφορά μέσω της σελίδας ρυθμίσεων των Windows 11 . Αυτό συμβαίνει επειδή, μετά την αναβάθμιση από τα Windows 10, τα Windows 11 αποθηκεύουν στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο των Windows 10 στον υπολογιστή σας για 10 ημέρες, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό. Λάβετε υπόψη ότι εάν επιστρέψετε στα Windows 10 από Windows 11 , ίσως χρειαστεί να επανεγκαταστήσετε ορισμένες εφαρμογές και προγράμματα. Οτιδήποτε αποθηκεύσατε στον υπολογιστή σας ενώ είσασταν στα Windows 11 Επίσης, δεν θα μεταφερθεί ξανά στα Windows 10.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Πώς να κάνετε υποβάθμιση από Windows 11 σε Windows 10

Το πρώτο μέρος του οδηγού μας ισχύει επίσης μόνο εάν έχουν περάσει 10 ημέρες ή λιγότερες από την αναβάθμιση στα Windows 11. Εάν έχουν περάσει τις τελευταίες 10 ημέρες, τότε έχουμε μερικές συμβουλές για εσάς στην επόμενη ενότητα του άρθρου μας. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τρομακτικά, αλλά μην ανησυχείτε. Αυτός είναι ο σκοπός του οδηγού μας.

Βήμα 1: Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία υποβάθμισης των Windows 11 σε Windows 10, θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα ρυθμίσεων των Windows 11. Πατήστε το πλήκτρο Windows Key και το I στο πληκτρολόγιό σας ενώ βρίσκεστε σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή στην επιφάνεια εργασίας σας.

Βήμα 2: Μετά από αυτό, αφού ανοίξει η σελίδα των ρυθμίσεων, επιλέξτε Ενημέρωση και Ασφάλεια και μετά Windows Update στην πλαϊνή γραμμή. Εδώ θα θέλετε να είστε για τα επόμενα βήματα μας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το Windows Update φιλοξενεί οτιδήποτε σχετίζεται με λογισμικό, ενημερώσεις συσκευών, προγραμματισμό ή ακόμα και συμμετοχή στο πρόγραμμα Windows Insider. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με αυτά, καθώς πρέπει να εστιάσετε στο Ιστορικό ενημέρωσης (Update History) στο επόμενο βήμα.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Βήμα 3: Στη συνέχεια, θα επιλέξετε Ιστορικό Ενημέρωσης (Update History) στη μέση της οθόνης σας.  Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κύλιση προς τα κάτω για να το δείτε. Μόλις φτάσετε εκεί, κάντε κύλιση προς τα κάτω στη λίστα με τις εγκατεστημένες ενημερώσεις για να μεταβείτε στην Ανάκτηση .

Η επιστροφή στα Windows 10 περιλαμβάνει τη χρήση του αντιγράφου ασφαλείας που αναφέρθηκε προηγουμένως που δημιούργησαν τα Windows 11 και το ΕπαναφοράRecovery θα είναι η επιλογή που χρειάζεστε. Και πάλι, έχετε υπόψη σας ότι θα δείτε την επιλογή επιστροφής μόνο εάν περάσουν 10 ημέρες από την αναβάθμιση σε Windows 11. Μετά από 10 ημέρες, η επιλογή εξαφανίζεται και θα πρέπει να δείτε μια άλλη επιλογή στο τέλος του οδηγού μας.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Βήμα 4: Μόλις επιλέξετε το κουμπί Go Back – Επιστροφή , η Microsoft θα σας ζητήσει να μάθεi γιατί αποφασίσατε να επιστρέψετε στα Windows 10. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις επιλογές στην οθόνη σας ή να πληκτρολογήσετε τη δική σας απάντηση. Η απάντησή σας βοηθά στη διαδικασία ανάπτυξης των Windows 11. Αφού συμπληρώσετε, επιλέξτε Next – Επόμενο στο κάτω μέρος.

Στη συνέχεια, τα Windows 11 θα σας ρωτήσουν εάν θέλετε να ελέγξετε για ενημερώσεις. Αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να διορθώσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε (όπως τα προβλήματα απόδοσης με τις GPU της AMD), οπότε  να προσπαθήστε να το αντιμετωπίσετε. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε να επιστρέψετε ακολουθώντας τα προηγούμενα βήματα και να επιλέξετε No thanksΌχι, ευχαριστώ .

Η Microsoft θα σας προειδοποιήσει για τα πράγματα που σχετίζονται με δεδομένα που αναφέραμε στην κορυφή του κομματιού και μπορείτε να αποδεχτείτε επιλέγοντας Επόμενο . Επίσης, λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε στα Windows 10, οπότε μην τον ξεχάσετε. Επιλέξτε Next – Επόμενο ξανά για επιβεβαίωση.

Βήμα 5: Αφού επιλέξετε Επόμενο μερικές φορές, τα Windows 11 θα σας εμφανίσουν την επιλογή Go BackΕπιστροφή στα Windows 10. Επιλέξτε το και τα Windows 11 θα ξεκινήσουν την διαδικασία. Ο υπολογιστής σας θα επιστρέψει αυτόματα στα Windows 10. Ανάλογα με την ταχύτητα του υπολογιστή σας, θα πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 5 λεπτά κατά μέσο όρο. Ο υπολογιστής σας θα επανεκκινήσει περίπου δύο φορές και μόλις γίνει, θα μεταφερθείτε αμέσως στην επιφάνεια εργασίας των Windows 10.

 

Επιλέξτε τον λόγο που θέλετε να επιστρέψετε, κάντε κλικ στο Επόμενο, ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη και περιμένετε μέχρι να γίνει επαναφορά του συστήματος των Windows.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται και σας ρωτάει αν θέλετε να γίνει έλεγχος για ενημερωμένες εκδόσεις, κάντε κλικ στην επιλογή Όχι, ευχαριστώ.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

 

Αφού διαβάσετε τα μηνύματα, πηγαίνετε στις επιλογές Επόμενο > Επόμενο.

Εικόνες ιδιοκτησίας Microsoft

Επαναφέρετε το σύστημα στα Windows 10. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η επαναφορά των Windows.

Πώς να κάνετε υποβάθμιση από τα Windows 11 τις τελευταίες 10 ημέρες

Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την αναβάθμιση στα Windows 11, τότε η μέθοδος που αναφέραμε παραπάνω δεν θα λειτουργήσει. Για να επιστρέψετε στα Windows 10, θα πρέπει να κάνετε αυτό που είναι γνωστό ως «καθαρή εγκατάσταση» – Clean install του λειτουργικού συστήματος Windows. Αυτό περιλαμβάνει τη διαγραφή των πάντων από τον υπολογιστή σας και την έναρξη από την αρχή, οπότε φροντίστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επισκεφτείτε τη σελίδα λήψης των Windows 10 της Microsoft στον υπολογιστή σας με Windows 11 και να αναζητήσετε την επιλογή Δημιουργία μέσου εγκατάστασης Windows 10 .

https://www.microsoft.com/el-gr/software-download/windows10

Κατεβάστε το εργαλείο, ανοίξτε το και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την αναβάθμιση αυτού του υπολογιστή τώρα. Ακολουθήστε όλες τις προτροπές στην οθόνη σας και τα Windows 10 θα εγκατασταθούν.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν τα Windows 11 να υποβαθμιστούν σε Windows 10;

Ναι, τα Windows 11 μπορούν να υποβαθμιστούν σε Windows 10 και υπάρχουν δύο κύριες επιλογές για να γίνει αυτό: χρησιμοποιώντας την επιλογή Επιστροφή στις Ρυθμίσεις για επαναφορά της αναβάθμισης σε Windows 11 ή την εκτέλεση καθαρής εγκατάστασης των Windows 10. Η πρώτη επιλογή είναι μόνο για όσους έκαναν αναβάθμιση σε Windows 11 εντός των τελευταίων 10 ημερών. Βασικά λοιπόν, εάν αναβαθμίσατε τον υπολογιστή σας με Windows σε Windows 11, έχετε 10 ημέρες για να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Επιστροφή στις Ρυθμίσεις για να υποβαθμίσετε τον υπολογιστή σας ξανά στα Windows 10. Εάν έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες, θα πρέπει να εκτελέσετε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows 10. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για οποιαδήποτε μέθοδο στις προηγούμενες ενότητες αυτού του άρθρου.

Γιατί το “Go back” δεν είναι πλέον διαθέσιμο;

Εάν η επιλογή Επιστροφή φαίνεται να είναι γκρι στις Ρυθμίσεις των Windows του υπολογιστή σας, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την αναβάθμιση του υπολογιστή σας στα Windows 11 και χάσατε την προθεσμία για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή για να επαναφέρετε το Windows 10.

Μπορώ να κάνω υποβάθμιση από Windows 11 σε 10 μετά από 10 ημέρες;

Ναι, μπορείτε να κάνετε υποβάθμιση από Windows 11 σε Windows 10 μετά από 10 ημέρες. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται διαφορετική μέθοδος: εκτέλεση καθαρής εγκατάστασης των Windows 10. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την εκτέλεση καθαρής εγκατάστασης των Windows 10 που περιγράφονται στην σελίδα της Microsoft.

https://support.microsoft.com/el-gr/windows/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-windows-d8369486-3e33-7d9c-dccc-859e2b022fc7

 

Top