Έρχονται εκκαθαρίσεις ανενεργών λογαριασμών της Google

Το μέτρο αφορά λογαριασμούς της Google που δεν έχουν δραστηριότητα για 2 ή περισσότερα χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Google, η εταιρεία σκοπεύει να αναθεωρήσει την πολιτική της περί ανενεργών λογαριασμών, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την ασφάλεια των υπηρεσιών της. Όπως εξηγεί και το επίσημο blog post, λογαριασμοί που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για καιρό έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χακαριστούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για spamming ή για phishing, καθώς είναι 10 φορές πιο συνηθισμένο να μην έχουν ενεργοποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.

Αρχής γενομένης από το τέλος της χρονιάς, αν κάποιος λογαριασμός Google δεν έχει χρησιμοποιηθεί ή ο χρήστης δεν έχει συνδεθεί για τουλάχιστον 2 χρόνια, η Google θα έχει το δικαίωμα να τον διαγράψει, μαζί με όλα τα περιεχόμενα. Το μέτρο αφορά όλους του λογαριασμούς/υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην ομπρέλα του Google Workspace (Gmail, Docs, Drive, Meet, Calendar), το YouTube και το Google Photos.

Διευκρινίζεται όμως πως το μέτρο αυτό θα αφορά προσωπικούς λογαριασμούς και δεν θα επηρεάσει λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για οργανισμούς, όπως σχολεία, ή επιχειρήσεις. Οι διαγραφές δε θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το Δεκέμβριο του 2023, με την Google να σκοπεύει να στείλει και πολλαπλές ειδοποιήσεις στους λογαριασμούς που επηρεάζονται, ενώ οι λογαριασμοί που θα αφαιρεθούν πρώτοι είναι εκείνοι που δημιουργήθηκαν και δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Αν τώρα εσύ έχεις κάποιο λογαριασμό Google που χρησιμοποιείς σπάνια, αλλά δεν θέλεις να χαρακτηριστεί ως ανενεργός και να κινδυνέψει να διαγραφεί, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συνδεθείς και να εμφανίσεις μία μικρή δραστηριότητα, που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Να διαβάσεις ή να στείλεις ένα e-mail,
  • Να ανεβάσεις ή να κατεβάσεις αρχεία από το Google Drive
  • Να δεις ένα βίντεο στο YouTube
  • Να κατεβάσεις μία εφαρμογή από το Play Store
  • Να κάνεις κάποια αναζήτηση στο Google Search
  • Να χρησιμοποιήσεις την επιλογή “Sign In With Google” για να συνδεθείς σε κάποια τρίτη υπηρεσία

Tέλος, αν έχεις ενεργές συνδρομές μέσω του λογαριασμού σου, για παράδειγμα Google One ή για κάποια άλλη εφαρμογή ή υπηρεσία, αυτό μετράει ως δραστηριότητα και ο λογαριασμός σου δεν θα επηρεαστεί.

Top