Πρόσφατα εμφανίστηκε στο Internet ο ιστότοπος Pandorapick.com. Το site μπορεί να προσφέρει εκπτώσεις “έως και 75% έκπτωση” σε κοσμήματα, όπως βραχιόλια, χάντρες και σκουλαρίκια.
Το Pandorapick.com μοιάζει πολύ με το site Pandora Jewelry, Pandora.net. Η Pandora είναι μια νόμιμη δανέζικη εταιρεία κοσμημάτων με έδρα στη Βαλτιμόρη. Αλλά η Pandorapick.com, λέει το Γραφείο Ανταγωνισμού Επιχειρήσεων, πουλάει “φτηνές απομιμήσεις από την Κίνα”. Έχουν λάβει παράπονα μέσω της εφαρμογής Tracker Scam από χρήστες που έλαβαν αντικείμενα χαμηλής ποιότητας.
Οι δύο ιστότοποι μοιάζουν αρχικά, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στο Pandorapick.com αποκαλύπτει ύποπτα στοιχεία, όπως γραμματικά λάθη και μια δήλωση στη σελίδα πληρωμής λέγοντας ότι ο αγοραστής μπορεί να χρεωθεί διεθνή τέλη.
Η Pandora κοσμήματα γράφει στον ιστότοπό της ότι η Pandora θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα ενάντια σε όσους επιχειρούν να καταχραστούν το όνομα και το εμπορικό σήμα της για να πουλήσουν παραποιημένα προϊόντα και να εξαπατήσουν τους πελάτες.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης , η παγκόσμια βιομηχανία πλαστών εμπορικών συναλλαγών έχει έσοδα σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Και τα φτηνά προιόντα απομιμήσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα. “Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που δεν στέλνουν ούτε ένα ψεύτικο προϊόν, παίρνουν μόνο τα χρήματα και εξαφανίζονται”, λέει ο David DeMille, ειδικός ασφαλείας στο A Secure Life , μια ιστοσελίδα που προσφέρει συμβουλές για όλες τις πτυχές της προσωπικής ασφάλειας όπως καθώς και κριτικές προϊόντων όπως συστήματα οικιακής ασφάλειας και λογισμικό προστασίας από ιούς.
Εάν βλέπετε πολλές ευκαιρίες για ρούχα η κοσμήματα online, μπορεί να είναι δελεαστικό να τα αρπάξετε αμέσως – αλλά πρώτα, να προστατεύσετε το πορτοφόλι σας γνωρίζοντας πώς να εντοπίσετε μερικές σημαντικές προειδοποιητικές ενδείξεις.
Πάρα πολύ μεγάλες εκπτώσεις
Αν βλέπετε μια τιμή για ένα ρούχο που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, κάντε μερικές σύγκρισης τιμών προτού κάνετε κλικ στην επιλογή “αγορά”. Επισκεφθείτε ιστοσελίδες άλλων εμπόρων λιανικής πώλησης και δείτε αν μπορείτε να βρείτε παρόμοιες προσφορές για το ίδιο προϊόν.
Συνήθως, άλλοι πωλητές θα προσπαθήσουν να ανταγωνιστούν εάν κάποιος προσφέρει μια μεγάλη έκπτωση. Ο DeMille συνιστά την ιστοσελίδα shopstyle.com , η οποία είναι ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης προϊόντων μόδας. “Εξετάζουν τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, έτσι είναι όλες νόμιμες”, δήλωσε ο DeMille. Μπορείτε να αναζητήσετε τον τύπο του είδους ή της μάρκας που ψάχνετε και να αναζητήσετε νέες πωλήσεις και προσφορές για αυτό το προιόν. Ας πούμε ότι βλέπετε μια τσάντα για 50 € σε έναν ιστότοπο που δεν είστε σίγουροι ότι είναι νόμιμος. Εάν δεν βλέπετε καμία προς πώληση για κάτω από 100 € στο shopstyle.com, ο ιστότοπος που είδατε είναι πιθανώς ψεύτικος.
Κακή σχεδίαση ιστοσελίδων και κακά αγγλικά
Οι εταιρείες μόδας ειδικεύονται στο σχεδιασμό ιστοσελίδων – και οι περισσότερες δαπανούν μεγάλα ποσά για την τελειοποίηση του σχεδιασμού του site τους. “Θέλουν να έχουν τις καλύτερες εικόνες των προϊόντων τους και να είναι λαμπερά και φανταχτερά”, λέει ο DeMille. Οι φωτογραφίες με κακή ποιότητα και ο πρόχειρος αντιεπαγγελματικός σχεδιασμός είναι τεράστιες προειδοποιήσεις οτι ο ιστότοπος δεν είναι αξιόπιστος. Επίσης, διαβάστε προσεκτικά τα μικρά γράμματα πριν αγοράσετε κάτι. Προσέξτε για σφάλματα γραφής ή ορθογραφίας και γραμματικής, καθώς είναι συνηθισμένο να αυτές οι σελίδες να προέρχονται από χώρες όπου τα αγγλικά δεν είναι η πρώτη γλώσσα.
Ονομα του ιστοτόπου
Οι περισσότερες ιστοσελίδες λιανικής πώλησης έχουν απλές διευθύνσεις URL – όπως michaelkors.com , louisvuitton.com ή calvinklein.us . Εάν η εταιρεία έχει εμπορικό σήμα στο όνομά της, το όνομα της αντιστοιχεί συνήθως με αυτό το όνομα. Εάν βλέπετε επιπλέον λέξεις στη διεύθυνση URL, όπως “προσφορές (special offers)”, “πωλήσεις (sales)” ή “εξαιρετικές εκπτώσεις (large discounts)”, καθώς και επιπλέον χαρακτήρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ιστοσελίδα να είναι απάτη. Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε μια διεύθυνση στην αναφορά διαφάνειας της Google για να δείτε τη βαθμολογία ασφαλείας του ιστότοπου από την Google.
Ο ιστότοπος είναι καινούργιος
Με μερικές εξαιρέσεις, τα περισσότερα καθιερωμένα εμπορικά σήματα και οι έμποροι λιανικής πώλησης βρίσκονται στο Διαδίκτυο εδώ και χρόνια. Εάν δεν είστε σίγουροι για έναν ιστότοπο, ελέγξτε το Wayback Machine, ένα αρχείο του Internet που βρίσκεται στο archive.org . Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν έναν ιστότοπο και να δουν τις αρχειοθετημένες εκδόσεις του ιστότοπου διαχρονικά. “Μπορείς πραγματικά να δεις ποιο περιεχόμενο υπήρχε εκεί, ποιο σχέδιο ήταν εκεί,” είπε ο DeMille. “Θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ύποπτο εάν μέσα στο προηγούμενο έτος δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα”.
Δεν μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα
Προσοχή, αν ο πωλητής σας απαιτεί να πληρώσετε με εντολή πληρωμής σε bitcoin, μετρητά, μεταφορά χρημάτων ή μια προπληρωμένη κάρτα. Οι αξιόπιστοι ιστότοποι θα σας επιτρέπουν σχεδόν πάντοτε να πληρώνετε με ασφαλείς μεθόδους, όπως πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες ή PayPal. Με μεθόδους όπως οι τραπεζικές μεταφορές, δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω. Επίσης, πηγαίνετε αλλού εάν ένας ιστότοπος σας ζητά πληροφορίες που φαίνονται υπερβολικά προσωπικές ή περιττές για τη συναλλαγή, όπως ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης).
Υποπτα στοιχεία επικοινωνίας
Αν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας είναι μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο yahoo ή αν υπάρχει απλά μια φόρμα για να συμπληρωθεί αντί για μια διεύθυνση ή έναν αριθμό τηλεφώνου, προσέξτε. Οι έμπιστοι πωλητές συνήθως χρησιμοποιούν το όνομα της εταιρείας τους ή το όνομα τομέα της τοποθεσίας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
Ένας διεθνής αριθμός επικοινωνίας είναι ένα άλλο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Δοκιμάστε να καλέσετε τον αριθμό εάν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν είναι σωστό. Εάν δεν λάβετε απάντηση κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες ή ο αριθμός δεν είναι υπάρχει, ο ιστότοπος ίσως δεν είναι νόμιμος.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τον ιστότοπο στο εργαλείο WHOIS του GoDaddy. Ο WHOIS θα σας δείξει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου που σχετίζονται με τον λογαριασμό, που βρίσκεται ο ιστότοπος και την ημερομηνία δημιουργίας του. Αν ο ιστότοπος βρίσκεται στην Κίνα και το εμπορικό σήμα εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτι υπάρχει κάποια απάτη
Ασαφής πολιτική επιστροφής χρημάτων
Ένας αξιόπιστος πωλητής θα σας πει πώς και πού να επιστρέψετε ένα προϊόν με το οποίο δεν είστε ικανοποιημένοι. Οι ψεύτικες ιστοσελίδες, από την άλλη πλευρά, συχνά θα έχουν πολιτικές αποζημίωσης που είναι δύσκολο να κατανοηθούν, είναι δύσκολο να βρεθούν ή είναι ανύπαρκτες. Αν δεν μπορείτε να βρείτε την πολιτική επιστροφών, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για να τις ζητήσετε απευθείας. Μείνετε μακριά αν έχετε μια αόριστη απάντηση. Επίσης, εάν στέλνουν το προϊόν, θα πρέπει να σας δώσουν μια ημερομηνία για το πότε θα φτάσει. Να γνωρίζετε ότι οι πιο πολλές χώρες απαιτούν από τους πωλητές να αποστέλλουν αντικείμενα εντός 30 ημερών από την παραγγελία, εάν δεν αναφέρουν συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κακές κριτικές
Φυσικά, οι κακές κριτικές από άλλους χρήστες είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι μια ιστοσελίδα είναι ψεύτικη. Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας και την λέξη “απάτη” στην Google και δείτε εάν υπάρχουν τυχόν παράπονα σχετικά με τον ιστότοπο. Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε το Better Business Bureau για κριτικές ή να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Tracker Scam για να διαπιστώσετε εάν έχουν αναφερθεί και άλλοι για τον ιστότοπο.
Εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας
Πάνω απ ‘όλα, πηγαίνετε με το ένστικτο. Ο DeMille λέει ότι οι άνθρωποι είναι μερικές φορές πρόθυμοι να παραμερίσουν την δυσπιστία επειδή θέλουν οι εκπτώσεις που βλέπουν να είναι πραγματικές. “Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι ξέρουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι βρίσκονται σε έναν ιστοχώρο που ίσως είναι λιγότερο αξιόπιστος”, δήλωσε ο DeMille. “Αν έχετε κάποιο δισταγμό, κάντε μια μικρή έρευνα και προσπαθήστε να προσδιορίσετε εάν ο ιστότοπος είναι επίσημος ή όχι πριν εισάγετε κάποια από τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας”.