Ποιές οι διαφορές μεταξύ του καλωδίου δικτύου Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat6a, Cat7 και Cat8;

Ξεμπλέκουμε το μυστήριο των καλωδίων!

Τα καλώδια δικτύου Ethernet χρησιμοποιούνται για να συνδέσετε πάρα πολλές συσκευές. Τον σταθερό υπολογιστή με το modem router, την κονσόλα σας, τον εκτυπωτή δικτύου, ακόμα και το laptop σας σε περίπτωση που πάλι σταμάτησε να δουλευει το WiFi

Οταν θα πάτε να πάρετε ένα τέτοιο καλώδιο θα συναντήσετε κάποιες ορολογίες όπως Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat6A, Cat7 και Cat8. Ποιό θα πρέπει να επιλέξετε; Ας δούμε παρακάτω.

 

CAT5

Cat 5 είναι το πιο συνηθισμένο καλώδιο. Μπορεί να διαχειριστεί ταχύτητα μέχρι 10/100 Mbps (Fast Internet)  και έχει εύρος στα 100 MHz

Πολλά νούμερα θα μου πείτε… αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι οτι είναι αργό και έχει αποσυρθεί, όχι στην Ελλάδα βέβαια αφού όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες η ιδιωτικά εταιρικά δίκτυα, χρησιμοποιούν αυτό το καλώδιο μια και παραμένουμε πολύ πίσω στο θέμα των ταχυτήτων. Πλεον υπάρχουν καλώδια που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες ταχύτητες και πλέον αποσύρεται από την αγορά.

 

CAT5e

Cat 5e (Cat 5 ενισχυμένο) είναι το καλώδιο που πλέον χρησιμοποιείται για όλες τις καινούργιες συνδέσεις και νέες εγκαταστάσεις δικτύου, είδικά κατασκευασμένο για να μειώνεται το crosstalk (παρεμβολές μεταξύ του σήματος διαφορετικών κυκλωμάτων η καναλιών μεταξύ τους) είναι ένα βήμα μετά το Cat 5, και μπορεί να διαχειριστεί ταχύτητα ώς και 1000 Mbps (Gigabit Ethernet) στα 100 MHz.

 

CAT6

Το καλώδιο Cat 6 αποτελεί μία μεγάλη αναβάθμιση από το Cat 5e. Μπορεί να διαχειριστεί ταχύτητα μέχρι 10 Gigabit στα 250 MHz. Για να αντιμετωπίσει επίσης το θέμα του crosstalking (παρεμβολές) έχει εσωτερική θωράκιση που διαχωρίζει το ένα καλώδιο από το άλλο. Δίκτυα που να λειτουργούν μεταφέροντας τόσα δεδομένα που να χρειαστούν αυτό το καλώδιο δεν υπάρχουν πολλά στην χώρα μας (είναι και ακριβότερο καλώδιο σε σχέση με τα άλλα δύο) Για κάποιους που θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο στην εταιρεία τους η μία εγκατάσταση στο σπίτι τους αν μεταφέρουν πολλά δεδομένα το Cat 6 είναι το καλώδιο που θα επιλέξουν. Δεν πρόκειται ωστόσο να δείτε κάποια διαφορά επί του παρόντως απλά θα είσαστε έτοιμοι για το “μέλλον” όταν αυτό έρθει.

Ενδεικτικά ακόμα και στο VDSL σε ταχύτητα μέχρι 200Mbps που μέχρι αυτή την στιγμή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα για οικιακούς πελάτες, ένα καλώδιο Cat5e είναι αρκετό.

Κατηγορίες καλωδίων και μέγιστες ταχύτητες

CAT6A

Το Cat6a είναι, ως επί το πλείστον, όχι πολύ διαφορετικό από το Cat6, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές που αξίζει να σημειωθούν. Το κόστος είναι περίπου 20-35% υψηλότερο από το Cat6, αλλά το μέγιστο μήκος καλωδίου είναι 100 μέτρα χωρίς απώλειες ταχύτητας. Η θεωρητική τελική ταχύτητα είναι 10 Gbps πάνω από 100 μέτρα καλωδίου. Το εύρος ζώνης μετάδοσης διπλασιάζεται επίσης, από 250 στα 500 MHz, και τα καλώδια Cat6a είναι συχνά θωρακισμένα, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για βιομηχανική χρήση.

Τα καλώδια Cat6A και πάνω έχουν θωράκιση ανά δύο ζεύγη καλωδίων αλλά και κεντρική, πράγμα που ελαχιστοποιεί της παρεμβολές και το crosstalking.


CAT7

Το πιο καινούργιο καλώδιο που κυκλοφορεί  είναι το Cat7, το οποίο είναι θωρακισμένο και απαιτεί σύνδεση GigaGate45. (διαφορετικά βύσματα δηλαδή από όλα τα προηγούμενα καλώδια δικτύου)   Οι ταχύτητες είναι πιο γρήγορες, σε μικρότερες αποστάσεις, μεγιστοποιώντας τα 100 Gbps σε αποστάσεις μικρότερες από 15 μέτρα και επαναφέροντας την μέγιστη ταχύτητα σε 10 Gbps σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

To Cat7 είναι το πρώτο καλώδιο που μπορεί να φέρει τα βύσματα GG45 (GigaGate45) υπάρχει και σε έκδοση με βύσματα RJ45. Μπορεί να συνδεθεί με μελλοντικές υποδομές που υποστηρίζουν το GigaGate45 καθώς και να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση υπολογιστή με υπάρχων δίκτυο οπτικών ινών μέσω αντίστοιχου αντάπτορα.

Στην Ελλάδα γίνεται κάποια περιορισμένη χρήση του αν έχετε δίκτυο Fiber to Home και αντίστοιχης τεχνολογίας modem/router του εμπορίου. Ακόμα και σε αυτές τις προϋποθέσεις κανείς πάροχος δεν μπορεί να δώσει ταχύτητες που να αξιοποιούν τις δυνατότητες του καλωδίου

CAT8

Υπάρχει επίσης ένα πρότυπο Cat8 που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και προς το παρόν δεν υπάρχουν υποδομή λειτουργίας του με θεωρητική απόδοση μεταφοράς στα 40 Gbps σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτά τα  καλώδια “επόμενης γενιάς” του Cat7 και νεότερα είναι πιο κατάλληλες για βιομηχανικές εφαρμογές και  κέντρα δεδομένων, πάρα για οικιακή χρήση.