σ.σ. Έχει γίνει προσπάθεια οι όροι να αποδοθούν και στα Ελληνικά
Η μνήμη RAM, όρος που σημαίνει μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Ram), είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέσο αποθήκευσης που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας για τις διαδικασίες που εκτελούνται. Ίσως να μην σκέφτεστε και πολλά για τη μνήμη RAM εκτός από το ποσό της όταν αγοράζετε έναν νέο υπολογιστή.
Αλλά δεν είναι όλες οι μνήμες RAM ίδιες. Διαφορετικές γενιές μνήμης RAM παρέχουν διαφορετικές ταχύτητες και είναι συμβατές μόνο με ορισμένα συστήματα. Ακολουθούν οι διαφορές μεταξύ μνήμης DDR2 και DDR3 RAM, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη μνήμη DDR4 RAM.
Τι είναι η DDR RAM;
Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους υπολογιστές ίσως να μην ξέρετε τι σημαίνει “DDR”. Αυτή η συντομογραφία σημαίνει Double Data Rate, ή στα ελληνικά διπλός ρυθμός δεδομένων .
Με απλά λόγια, η λειτουργία με ρυθμό διπλών δεδομένων σημαίνει ότι η RAM μπορεί να μεταφέρει δεδομένα δύο φορές ανά κύκλο ρολογιού (clock cycle). Όπως ίσως γνωρίζετε, όλα τα δεδομένα σε έναν υπολογιστή είναι ψηφιακά, που σημαίνει ότι αντιπροσωπεύονται από 1 (on) ή 0 (off).
Ένας κύκλος ρολογιού αντιπροσωπεύεται από το σήμα του CPU που πηγαίνει από το off προς το on και ξανά πίσω. Αυτό συνήθως μετριέται από το μέσο της διαδρομής, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα.
Εικόνα: MisterSanderson / Wikimedia Commons
Αυτός ο ρυθμός διπλών δεδομένων είναι μια σημαντική αναβάθμιση από την παλιά μνήμη RAM (μονή ταχύτητα δεδομένων), η οποία λειτουργεί μόνο μία φορά ανά κύκλο ρολογιού. Η αρχική μνήμη DDR RAM έγινε αρχικά γενικά διαθέσιμη το 2000 και όπως η μνήμη SDR RAM είναι πλέον παρωχημένη. Σχεδόν όλη η μνήμη RAM που θα βρείτε διαθέσιμη τώρα είναι κάποιας γενιάς DDR.
Αλλά γιατί αλλάζουν αυτές οι γενιές μνήμης RAM;
Εξήγηση των γενιών μνημών
Η αρχική μνήμη DDR RAM αντικαταστάθηκε από την DDR2, DDR3 και τώρα την DDR4. Αυτές είναι όλες οι μελλοντικές γενιές της ίδιας τεχνολογίας με μεγαλύτερη ταχύτητα και άλλες βελτιώσεις και έχουν όλες το ίδιο μέγεθος.
Αυτό δεν είναι καθόλου ασυνηθιστο, καθώς πολλά πρότυπα υπολογιστών εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ίσως να αναρωτηθείτε από πού προέρχονται οι DDR2 και DDR3 και γιατί προέκυψαν.
Η δημιουργία της μνήμης RAM που χρησιμοποιείται σε έναν υπολογιστή είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη επεξεργαστών και μητρικών καρτών. Καθώς οι εταιρείες όπως η Intel κυκλοφορούν επεξεργαστές νέας τεχνολογίας, χρειάζονται νέα chipsets μητρικής πλακέτας. Πρόκειται για ένα σύνολο ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που επιτρέπουν σε όλα τα μέρη ενός υπολογιστή να επικοινωνούν σωστά μεταξύ τους.
Οι νέες γενιές μνήμης RAM είναι απαραίτητες για την λειτουργία με τα τελευταία chipsets. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε δει DDR2, DDR3 και DDR4 RAM μετά την αρχική γενιά. Χωρίς αυτές τις εξελίξεις, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε RAM σε νεότερα συστήματα.
Είναι σημαντικό ότι η μνήμη RAM δεν είναι συμβατή προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Εάν η μητρική πλακέτα σας έχει σχεδιαστεί για DDR4 RAM, η μνήμη DDR3 RAM απλά δεν θα λειτουργήσει σε αυτήν. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας κατά την κατασκευή ή την αναβάθμιση ενός υπολογιστή που αγοράζετε η σωστή γενιά μνήμης RAM για συμβατότητα.
Κάθε γενιά μνήμης RAM έχει την εγκοπή της σε μια ελαφρώς διαφορετική θέση, οπότε είναι αδύνατο να τοποθετήσετε τον λάθος τύπο στον υπολογιστή σας.
DDR2 vs DDR3 RAM
Μπορεί να αναρωτιέστε πώς συνυπάρχουν οι νεότερες γενιές της DDR RAM. Ας δούμε πρώτα τις διαφορές DDR2 και DDR3 RAM. Παρόλο που είναι απίθανο να βρείτε DDR2 RAM σε πολλούς υπολογιστές σήμερα (έγινε διαθέσιμη το 2004) είναι ακόμα χρήσιμη για μέτρο σύγκρισης.
Ενώ η αρχική γενιά DDR RAM έκανε δύο μεταφορές δεδομένων ανά κύκλο ρολογιού, η μνήμη DDR2 RAM μπορεί να παράγει τέσσερις μεταφορές ανά κύκλο. Η DDR3 πάει ακόμα παραπέρα, καθώς μπορεί να κάνει οκτώ μεταφορές για κάθε κύκλο ρολογιού.
Όταν πρόκειται για ταχύτητα, η DDR3 είναι εκπληκτικά πιο γρήγορη. Ένας τρόπος για να μετρήσετε την ταχύτητα RAM είναι με την μονάδα μέτρησης “megatransfers ανά δευτερόλεπτο”, ή MT / s. Αυτό αναφέρεται στον αριθμό των λειτουργιών που μπορεί να ολοκληρώσει η μνήμη RAM κάθε δευτερόλεπτο. 1MT / s είναι ένα εκατομμύριο μεταφορές ανά δευτερόλεπτο.
Ενώ η μνήμη DDR2 RAM έχει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που κυμαίνονται από 400 έως 1.066MT / s, η DDR3 μεταφέρει δεδομένα στα 800 έως 2.133MT / s.
Η τάση είναι μια άλλη σημαντική πτυχή των γενιών RAM. Η DDR2 RAM χρησιμοποιεί 1.8V, ενώ η DDR3 είναι λίγο χαμηλότερα στα 1.5V. Η χαμηλότερη τάση σημαίνει ότι η μνήμη RAM χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας έτσι τον φόρτο του CPU.
Μπορείτε να βρείτε sticks / στικάκια / ντιμάκια (πείτε τα όπως τα ξέρετε) DDR2 RAM που είναι 4GB, αλλά το πιο συνηθισμένο μέγιστο είναι 2GB. Πρακτικά, η μνήμη DDR3 RAM έχει 8GB ανά στικάκι, αν και είναι διαθέσιμες κάποιες με 16GB.
DDR3 και DDR4 RAM
Συνεχίζοντας με το θέμα μας για τις διαφορές RAM, τι γίνεται σήμερα με την DDR4 RAM; Η DDR3 εμφανίστηκε το 2007 και ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με κάποια παλαιότερα συστήματα σήμερα, η DDR4 έχει γίνει το πρότυπο.
Η DDR4 τρέχει με ακόμη χαμηλότερη τάση από την DDR3, με μόλις 1,2V. Είναι επίσης ικανή για περισσότερες λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, που κυμαίνονται από 1.600MT / s έως 3.200MT / s.
Η DDR4 έχει μέγιστη χωρητικότητα τα 64GB το στικάκι.
DDR5 RAM
Αν και η DDR4 RAM είναι ακόμα το πρότυπο, η DDR5 βρίσκεται ήδη στην αγορά και εκτοπίζει την DDR4 ταχύτατα
Ωστόσο μπορείτε ακόμα να προχωρήσετε στην αγορά ενός συστήματος με μνήμη DDR4 χωρίς να φοβάστε ότι σύντομα θα είναι παρωχημένο.
Πλεονεκτήματα της DDR5 έναντι των DDR3 & DDR4
Η DDR5, ως η 5η γενιά της DDR SDRAM, εισάγει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, επιφέροντας σημαντικές προόδους.
Μεγαλύτερη απόδοση ταχύτητας εκκίνησης
Η DDR5 κάνει το ντεμπούτο της στα 4800 MT/s, ξεπερνώντας το μέγιστο των 3200 MT/s του DDR4, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση 50% στον ρυθμό μεταφοράς.
Καθώς αναδύονται πιο προηγμένες πλατφόρμες υπολογιστών, η DDR5 είναι έτοιμη για προγραμματισμένες βελτιώσεις απόδοσης, φτάνοντας σε ταχύτητα έως και τα εντυπωσιακά 7200 MT/s.
Μειωμένη ισχύ για αυξημένη απόδοση
Είναι η DDR5 καλύτερη από την DDR4;
Λειτουργώντας στα 1,1 V, το DDR5 καταναλώνει 20% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με ισοδύναμα εξαρτήματα του DDR4 που λειτουργούν στα 1,2 V. Αυτή η μείωση όχι μόνο διατηρεί τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές, αλλά προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για τους επαγγελματικούς υπολογιστές που λειτουργούν συνεχώς.
Το On-die ECC βελτιώνει την αξιοπιστία
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του DDR5 είναι το On-die ECC (Error Correction Code), στρατηγικά σχεδιασμένο για να διορθώνει σφάλματα bit στο τσιπ SDRAM. Καθώς τα τσιπ SDRAM συσκευάζονται πιο πυκνά μέσω της συρρίκνωσης της λιθογραφίας πλακιδίων, ο κίνδυνος διαρροής δεδομένων αυξάνεται. Το DDR5 αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση χρησιμοποιώντας on-die ECC, διορθώνοντας σφάλματα σε επίπεδο chip. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την αξιοπιστία αλλά και μειώνει σημαντικά τα ποσοστά ελαττωμάτων.
Πρωτοποριακή αρχιτεκτονική ισχύος
Το DDR5 εισάγει μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική ισχύος, εγκαινιάζοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η διαχείριση της ισχύος για τα DDR5 DIMM μετατοπίζεται από τη μητρική πλακέτα στην ίδια την DIMM. Οι μονάδες DIMM DDR5 είναι εξοπλισμένες με IC διαχείρισης ενέργειας (PMIC) απευθείας στο DIMM. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει ανώτερη ευαισθησία στη φόρτωση ισχύος του συστήματος. Παρέχοντας καλύτερο έλεγχο της τροφοδοσίας σε επίπεδο DIMM, το PMIC στα DDR5 DIMM συμβάλλει στη βελτιωμένη ακεραιότητα του σήματος και στη μείωση του θορύβου σήματος.
Τέλος η DDR5 εκτός από την αυξημένη αξιοπιστία παρουσιάζει αυξημένη απόδοση στα παιχνίδια και στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI – Artificial Inteligence)
Πώς οι διαφορές στις μνήμες επηρεάζουν τον χρήστη
Έχει γίνει αναφορά σε πολλούς όρους ήδη παραπάνω αλλά δεν πρέπει να αισθάνεστε προβληματισμένοι. Ο μέσος χρήστης δεν θα πρέπει ποτέ να ανησυχεί για το ποια γενιά μνήμης RAM πρέπει να αγοράσει. Μπορείτε απλά να αφήσετε τη μητρική πλακέτα / επεξεργαστή που θέλετε να αγοράσετε να υπαγορεύσει τι μνήμη RAM θα πάρετε. Κατά την κατασκευή (build) ενός υπολογιστή σήμερα, σχεδόν σίγουρα θα έχετε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί DDR4 RAM.
Μπορεί να αναρωτιέστε πώς οι διαφορετικές γενιές RAM επηρεάζουν την απόδοση. Για τον μέσο χρήστη, πραγματικά δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η DDR4 είναι θεωρητικά ταχύτερη από το DDR3, αλλά δεν συμβαίνει συχνά ότι η ταχύτητα της RAM να προκαλεί συμφόρηση (bottleneck) στο σύστημά σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλες αναβαθμίσεις θα βελτιώσουν την απόδοση του υπολογιστή σας περισσότερο . Η αλλαγή ενός παλιού σκληρού δίσκου σε ένα SSD, η προσθήκη περισσότερης συνολικής μνήμης RAM ή η αναβάθμιση του επεξεργαστή σας θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από την ελαφρώς ταχύτερη μνήμη RAM.
Στην μόνη ουσιαστικά περίπτωση όπου η μνήμη RAM έχει πράγματι μεγάλη σημασία είναι σε βαριά χρήση, όπως σε διακομιστές (servers). Αυτά τα μηχανήματα επεξεργάζονται συνέχεια μεγάλα φορτία δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοση είναι ζωτικής σημασίας.
Σε κανονική χρήση, δύσκολα θα δείτε τη διαφορά μεταξύ δύο συστημάτων με πανομοιότυπα στατιστικά στοιχεία εκτός από τη διαφορά γενιάς μνήμης RAM.
Άλλες σημαντικές πτυχές της μνήμης RAM
Αν αγοράσετε έναν έτοιμο υπολογιστή από κατάστημα, τα πάντα είναι ήδη συναρμολογημένα, οπότε δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Αλλά αν χτίζετε το δικό σας PC, θα πρέπει να γνωρίζετε άλλες παραμέτρους που έχουν οι μνήμες RAM εκτός από τη γενιά στην οποία έχουμε επικεντρωθεί εδώ.
DDR vs. DDR2 vs. DDR3 vs. DDR4 vs. DDR5
Τώρα γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ της DDR, DDR2, DDR3, DDR4 καθώς και της DDR5.
Στην ουσία, οι DDR2, DDR3 και οι υπόλοιπες είναι βελτιώσεις στην ίδια τεχνολογία. Εκτός από τη διασφάλιση ότι αγοράζετε μνήμη RAM συμβατή με το σύστημά σας (με προτίμηση να είναι της τελευταίας γενιάς), δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για αυτό, αλλά είναι χρήσιμο να ξέρετε τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί και οι παράμετροι που αναγράφονται επάνω στα στικάκια της μνήμης RAM.