Τα τρωτά σημεία της τηλεφωνίας μέσω Internet (VoIP)

 

Εισαγωγή

Οι ελκυστικές προσφορές πλούσιων πακέτων που προσφέρουν οι πάροχοι καλωδιακών υπηρεσιών και το χαμηλό μηνιαίο κόστος σας βάζουν στον πειρασμό να αντικαταστήσετε την παραδοσιακή τηλεφωνική υπηρεσία με μια γραμμή τηλεφωνίας μέσω Internet (VoIP); Όλο και περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο εγγράφονται για τηλεφωνικές υπηρεσίες μέσω Internet (VoIP) στο σπίτι τους. Ωστόσο, το VoIP είναι ένα σύστημα που βασίζεται στο Διαδίκτυο, πράγμα που το καθιστά εκτεθειμένο σε μια σειρά τρωτών σημείων για τα οποία δεν χρειαζόταν ποτέ να ανησυχείτε κατά τη χρήση των παραδοσιακών τηλεφωνικών γραμμών. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτούς τους κινδύνους και τρόπους για να διατηρείτε τη γραμμή VoIP ασφαλή.

Τα τρωτά σημεία της τηλεφωνίας μέσω Internet (VoIP)

Οι γραμμές VoIP είναι ευαίσθητες στους ίδιους τύπους επιθέσεων στους οποίους εκτείθενται η σύνδεση διαδικτύου και το e-mail σας και οι ειδικοί ασφάλειας προβλέπουν ότι οι επιτθέμενοι είναι απασχολημένοι προετοιμάζοντας επιμελώς νέες επιθέσεις και απειλές στις υπηρεσίες VoIP. Πριν εγγραφείτε για υπηρεσία VoIP, πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα πιθανά τρωτά σημεία:

 • Αλληλογραφία spam. Η υπηρεσία VoIP υπόκειται στο δικό της τύπο ανεπιθύμητου μάρκετνιγκ, γνωστού ως «Spam over Internet Telephony» (Spam μέσω τηλεφωνίας Internet) ή SPIT.
 • Διακοπές. Επιθέσεις διαδικτύου όπως οι ιοί και ιοί τύπου worm μπορεί να διαταράξουν την υπηρεσία ή ακόμη και να θέσουν την υπηρεσία VoIP εκτός λειτουργίας.
 • Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) μέσω φωνής Γνωστό και ως «vishing», αυτό συμβαίνει όταν ένας επιτιθέμενος έλθει σε επαφή χρησιμοποιώντας τη γραμμή VoIP και επιχειρεί να σας ξεγελάσει ώστε να αποκαλύψετε πολύτιμα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού.
 • Απώλεια ιδιωτικού απορρήτου. Το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας VoIP δεν είναι κρυπτογραφημένο, καθιστώντας εύκολο για τους εισβολείς να παρακολουθούν τις συνομιλίες μέσω VoIP.
 • Παράνομη πρόσβαση (Hacking). Οι hacker μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη σύνδεση VoIP και να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή σας για να πραγματοποιούν κλήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να πουλήσουν τα στοιχεία της σύνδεσής σας στη μαύρη αγορά. Μόλις βρεθούν εντός του οικιακού δικτύου σας, οι hacker μπορούν να ψάξουν για ευαίσθητα στοιχεία που ενδέχεται να έχουν αποθηκευτεί στον υπολογιστή σας.
 • Εξάρτηση από το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό δίκτυο. Οποιαδήποτε στιγμή ο πάροχος της υπηρεσίας Internet ή το ηλεκτρικό δίκτυο τεθεί εκτός λειτουργίας, το ίδιο θα συμβεί και στην υπηρεσία VoIP. Η αδυναμία πραγματοποίησης εξερχόμενων κλήσεων από το οικιακό τηλέφωνό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αποτελεί κίνδυνο, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα φορτισμένο ένα κινητό τηλέφωνο ως εφεδρική συσκευή.

Μετριάζοντας τους κινδύνους

Η επικοινωνία μέσω τηλεφωνικών υπηρεσιών μέσω Internet (VoIP) είναι πολύ οικονομική και παρέχει πολλές συναρπαστικές λειτουργίες–απλά βεβαιωθείτε ότι την εγκαθιστάτε με ασφάλεια λαμβάνοντας τις εξής προφυλάξεις:

 • Ασφάλεια του εξοπλισμού. Επιλέξτε εξοπλισμό VoIP που χρησιμοποιεί τα τρέχοντα πρότυπα ασύρματης ασφάλειας όπως τα Wi-Fi Protected Access (WPA), WPA2 και IEEE 802.11i. Μη βασίζεστε στο πρωτόκολλο ασφάλειας Wired Equivalent Privacy (WEP) –είναι μια παλαιότερη και λιγότερη ασφαλής τεχνολογία.
 • Πιστοποίηση γνησιότητας και κρυπτογράφηση Ενεργοποιήστε οποιεσδήποτε λειτουργίες πιστοποίησης γνησιότητας και κρυπτογράφησης που είναι διαθέσιμες στο σύστημα VoIP σας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιτρέψετε σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα να εισέλθουν στο δίκτυό σας και θα διασφαλίσετε το ιδιωτικό απόρρητο για τις κλήσεις σας. Οι συσκευές WPA, WPA2 και IEEE 802.11i διαθέτουν προηγμένη κρυπτογράφηση και τεχνολογία πιστοποίησης γνησιότητας.
 • Τείχος ασφαλείας (firewall) VoIP. Χρησιμοποιήστε firewall ειδικά σχεδιασμένο για κυκλοφορία VoIP. Το firewall θα εντοπίσει ασυνήθιστα πρότυπα κλήσεων και θα παρακολουθεί για ενδείξεις επίθεσης.
 • Δύο συνδέσεις. Αν είναι εφικτό, να έχετε ξεχωριστή σύνδεση Internet για τη γραμμή VoIP σας, ώστε οι ιοί ή οι επιθέσεις που απειλούν το δίκτυο δεδομένων σας να μην επηρεάσουν το τηλέφωνό σας.
 • Ενημερωμένη προστασία από ιούς. Χρησιμοποιήστε ενημερωμένη προστασία από ιούς και τεχνολογία προστασίας από αλληλογραφία spam στις συσκευές σας.
 • Επίγνωση. Μπορείτε να ενεργήσετε ως μια συμπαγής γραμμή άμυνας, προσέχοντας για περίεργες δραστηριότητες στη γραμμή σας VoIP και αποκτώντας εξοικείωση με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι.

Συμπέρασμα

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις Internet είναι πλέον πανταχού παρούσες, καθιστώντας δυνατή την τηλεφωνία μέσω Internet (VoIP) σε περισσότερες τοποθεσίες από ποτέ. Η γραμμή VoIP είναι ελκυστική διότι έχει χαμηλό πάγιο που περιλαμβάνει έναν αριθμό πρόσθετων λειτουργιών χρήσης, αλλά περιλαμβάνει και ορισμένους κινδύνους, όπως έχετε μάθει εδώ. Εφόσον γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα πρέπει να αφήσετε τους φόβους για την ασφάλεια να σας αποτρέψουν από τη χρήση της τηλεφωνίας μέσω Internet (VoIP). Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την υπηρεσία VoIP, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις προφυλάξεις που αναφέρονται εδώ.

http://gr.norton.com/voip-security-a-primer/article

Top