Τι είναι η θύρα WAN στο router; και που χρησιμεύει

 

Η θύρα WAN, μια από τις πιο σημαντικές θύρες του δρομολογητή σας, αλλά πού προορίζεται; Και πώς το αναγνωρίζετε; Η θύρα WAN μοιάζει ακριβώς με τις θύρες LAN του δρομολογητή σας, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη θύρα WAN. Πως μπορείτε να την εντοπίσετε και ποιες είναι οι διαφορές με τις θύρες LAN.

Τι είναι μια θύρα WAN;

Το WAN σημαίνει Wide Area Network (δίκτυο ευρείας περιοχής) που είναι βασικά το διαδίκτυο. Η θύρα WAN χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του δρομολογητή (router) στη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Ο ISP (Internet Service Provider) δηλαδή ο πάροχος, σας έχει προμηθεύσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό για αυτή την σύνδεση αν έχετε οπτική ίνα, ενώ αν έχετε απλό τηλεφωνικό καλώδιο χαλκού το router αρκει.

Αυτό του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όλες οι συσκευές τοπικού δικτύου σας, όπως οι υπολογιστές, το κινητό τηλέφωνο, ο εκτυπωτής σας, είναι συνδεδεμένες ενσύρματα ή ασύρματα στο δρομολογητή σας.

Είναι δουλειά του router να δρομολογεί την κίνηση μεταξύ των συσκευών του τοπικού σας δικτύου. Αυτό επιτρέπει σε κάθε συσκευή δικτύου να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σχηματικό ενός οικιακού δικτύου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνιο να σας προμηθεύσουν ξεχωριστό modem και ξεχωριστό router. Συνήθως είναι όλα δύο σε ένα.

Αν έχετε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι FTTH (Fiber to the Home) μέσω του τερματικού οπτικής ίνας –  (ONT (Optical Network Terminator)  ο οποίος βγάζει μία θύρα Ethernet, συνδέετε στην έξοδο ο οποίος καταλήγει στην θύρα WAN του router.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτούσια η οπτική ίνα να συνδέεται στο router αλλά τα συγκεκριμένα είναι εξαιρετικά σπάνια για οικιακή χρήση.

Στις παραπάνω εικόνες βλέπετε ένα τερματικό οπτικής ίνας –  ONT – (Optical Network Terminator)  της NOKIA του οποίου η θύρα Ethernet συνδέεται με την θύρα WAN του router.

 

Εδώ βλέπετε ολοκληρωμένη την συνδεσμολογία, τερματικό οπτικής ίνας και router Cosmote ZTE H1600. Η οπτική ίνα συνδέεται στο τερματικό και από εκεί καλώδιο Ethernet συνδέεται στην θύρα WAN του router.

Θύρα DSL

Σε ορισμένα router, θα βρείτε επίσης μια θύρα DSL. Η θύρα DSL είναι μικρότερη από τη θύρα WAN και μπορείτε να τοποθετήσετε μόνο μια τηλεφωνική γραμμή σε αυτήν (με υποδοχή RJ11).

Η θύρα DSL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απευθείας σύνδεση της τηλεφωνικής σας γραμμής (DSL) στο δρομολογητή σας χωρίς την ανάγκη ξεχωριστού μόντεμ. To router είναι στην περίπτωση αυτή ένας συνδυασμός modem/router και μπορεί να δημιουργήσει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται modem.

Εάν χρησιμοποιείτε τη θύρα DSL, τότε δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη θύρα WAN. Μπορείτε απλώς να συνδέσετε το router σας στο καλώδιο DSL (τηλεφωνική γραμμή) και να συνδέσετε τις συσκευές του οικιακού σας δικτύου στις θύρες LAN.

Θύρα WAN vs LAN

Εκτός από τη θύρα WAN, θα βρείτε επίσης θύρες LAN στο πίσω μέρος του δρομολογητή. Οι περισσότεροι δρομολογητές διαθέτουν 4 θύρες LAN και μόνο 1 θύρα WAN. Το LAN σημαίνει Local Area Network (τοπικό δίκτυο) και χρησιμοποιείται για τη σύνδεση της συσκευής τοπικού δικτύου στο οικιακό σας δίκτυο.

Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στις θύρες LAN μπορούν να βλέπονται (να συνδέονται) μεταξύ τους, κάτι που είναι χρήσιμο εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στον εκτυπωτή δικτύου ή σε ένα NAS.

Οι θύρες WAN χρησιμοποιούνται μόνο για τη σύνδεση του δρομολογητή σας στη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Οι θύρες WAN και LAN φαίνονται ίδιες και μπορεί ακόμη και να τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη. Εσωτερικά όμως διαχωρίζονται με τείχος προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στη θύρα WAN (όλοι στο διαδίκτυο) δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συσκευές σας που είναι συνδεδεμένες στις θύρες LAN.

Για να συνοψίσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ της θύρας WAN και LAN:

Θύρα WAN Θύρα LAN
Συνδέεται στο μόντεμ σας (DSL, Καλωδιακό, Fiber). Συνδέει τις συσκευές του τοπικού σας δικτύου
Η θύρα αναγράφει επάνω την ένδειξη WAN Η θύρα αναγράφει επάνω την ένδειξη LAN ή Ethernet
Μόνο 1 θύρα στο router σας Συχνά 4 θύρες στο router σας

Πώς να βρείτε τη θύρα WAN στο δρομολογητή σας

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τη θύρα WAN στο δρομολογητή σας αφού συχνά έχει την ένδειξη Internet ή  WAN . Στα περισσότερα οικιακά router μπορείτε επίσης να το αναγνωρίσετε από το διαφορετικό χρώμα. Στο παρακάτω παράδειγμα, βλέπετε ότι η θύρα WAN έχει κόκκινο χρώμα. (Router Cosmote  ZTE H1600)

Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλους τους δρομολογητές. Ορισμένοι κατασκευαστές δίνουν στις θύρες LAN ένα Κίτρινο ή Μπλε χρώμα ή κάνουν τη θύρα WAN γκρι. Επομένως, το χρώμα από μόνο του δεν αποτελεί ένδειξη του τύπου θύρας.

Το χρώμα χρησιμοποιείται μόνο για τη διάκριση των διαφορετικών θυρών στο δρομολογητή σας.

Δρομολογητής με διπλή θύρα WAN

Ορισμένοι δρομολογητές διαθέτουν διπλές θύρες WAN που σας επιτρέπουν να συνδέσετε δύο συνδέσεις Διαδικτύου στο δρομολογητή σας (router). Ανάλογα με το δρομολογητή, αυτές οι συνδέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξισορρόπηση φορτίου (διαχωρισμός της κίνησης στο Διαδίκτυο μεταξύ των δύο συνδέσεων) ή για ανακατεύθυνση.

Με το failover (η μία γραμμή internet δηλαδή αποσυνδέθηκε) χρησιμοποιείται κυρίως μία σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μόνο σε περίπτωση διακοπής το router θα μεταβεί στη δευτερεύουσα σύνδεση WAN.

Κανονικά δεν το χρειάζεστε, αλλά εάν έχετε πολύ αργές ή ασταθείς συνδέσεις στο Διαδίκτυο, τότε η χρήση ενός δρομολογητή διπλού WAN μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Για παράδειγμα, ο παρακάτω δρομολογητής είναι μια καλή επιλογή για μικρά δίκτυα γραφείου και οικίας.

(εξαιρετικά σπάνιο επίσης να σας προμηθεύσει ο πάροχος στην Ελλάδα router με δύο θύρες WAN)

Η θύρα WAN είναι αποσυνδεδεμένη

Όταν δείτε την ένδειξη ότι η θύρα WAN είναι αποσυνδεδεμένη στο router σας, τότε υπάρχει πρόβλημα με τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο.

Σε αυτή την περίπτωση το συνηθισμένο πρόβλημα είναι η αποσύνδεση του καλωδίου, οπότε ελέγξτε και τις δύο άκρες του αν είναι συνδεδεμένες.

Εάν το πρόβλημα παραμένει, προσπαθήστε πρώτα να κάνετε επανεκκίνηση του router. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, μια άλλη καλή λύση είναι να αντικαταστήσετε το καλώδιο ethernet. Μερικές φορές το καλώδιο ή οι υποδοχές φθείρονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή σύνδεση μεταξύ των δύο συσκευών.

Εάν έχετε αντικαταστήσει το καλώδιο, έχετε επανεκκινήσει το router και συνεχίζετε να έχετε ένδειξη αποσύνδεσης, τότε υπάρχει πρόβλημα πιθανότατα από τον πάροχο σας η από το τερματικό οπτικής ίνας.

Καλώδιο WAN

Το καλώδιο WAN που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του δρομολογητή και του μόντεμ σας μπορεί να είναι ένα κανονικό καλώδιο Ethernet. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο CAT5e ή CAT6 για τη σύνδεση. Το CAT5e μπορεί να χειριστεί 1 gbit ανά δευτερόλεπτο σε απόσταση 100 μέτρων. Το CAT6 μπορεί να χειριστεί 10 gbit σε απόσταση 30 έως 55 μέτρων ανάλογα με την θωράκιση και την ποιότητα του.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη θύρα WAN για LAN;

Όχι, η θύρα WAN μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη σύνδεση του δρομολογητή στο μόντεμ. Εάν χρειάζεστε περισσότερες θύρες LAN, τότε πρέπει να αγοράσετε ένα ethernet switch και το συνδέεται σε μία από τις θύρες LAN του router.

Τι είναι μια θύρα WAN

Μια θύρα WAN χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του δρομολογητή στο ευρυζωνικό router σας.

Συνδέω το Ethernet σε WAN ή LAN;

Πρέπει να συνδέσετε τις συσκευές του οικιακού σας δικτύου στις θύρες LAN του δρομολογητή σας. Το WAN χρησιμοποιείται μόνο για τη σύνδεση του τερματικού οπτικής ίνας.

Top