Τι είναι η υποδοχή επέκτασης M.2 και πώς μπορώ να την χρησιμοποιήσω;

  

Υπάρχει μία νέα τεχνολογία που σαρώνει τον κόσμο των επιδόσεων των υπολογιστών και είναι αρκετά περίπλοκη. Η μορφή M.2 έχει σχεδιαστεί ώστε οι κατασκευαστές να αντικαταστήσουν μια ποικιλία συγκεκριμένων συσκευών, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα μικρό χώρο και απαιτούν πολύ λίγη ενέργεια.

Αλλά στην πραγματικότητα αναβάθμιση σε μια μονάδα δίσκου M.2 ή ένα εξάρτημα απαιτεί μια προετοιμασία. 

Τι σημαίνει το M.2;

Παλαιότερα γνωστός ως παράγοντας φόρμας νέας γενιάς (Next Generation Form Factor – NGFF), η τεχνολογία M.2 είναι τεχνικά ένα αντικαταστάτης για το πρότυπο mSATA, το οποίο ήταν δημοφιλές στους κατασκευαστές υπερσύγχρονων φορητών υπολογιστών και άλλων μικρών συσκευών.

Αυτό μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό, καθώς οι περισσότεροι δίσκοι M.2 που πωλούνται στο κατάστημα λιανικής προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους υπολογιστές πλήρους μεγέθους, αλλά ο M.2 αντικατέστησε αποτελεσματικά τους σκληρούς δίσκους SSD και τους SSD σε συμπαγείς φορητούς υπολογιστές όπως το MacBook της Apple ή το XPS 13 της Dell.

Απλά σφραγισμένοι μέσα στα laptop και δεν μπορούν να αναβαθμιστούν από τους περισσότερους χρήστες. 

 

Τι μπορεί να κάνει;


Το Μ.2 είναι κάτι περισσότερο από έναν εξελικτικό παράγοντα. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να αντικαταστήσει εντελώς το Serial ATA. Το M.2 είναι μια υποδοχή που μπορεί να διασυνδέσει το SATA 3.0 (το καλώδιο που πιθανώς συνδέεται με την μονάδα αποθήκευσης του επιτραπέζιου υπολογιστή σας αυτή τη στιγμή), το PCI Express 3.0 (η προεπιλεγμένη διασύνδεση για κάρτες γραφικών και άλλες σημαντικές συσκευές επέκτασης) και ακόμη και το USB 3.0.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως οποιαδήποτε μονάδα αποθήκευσης ή δίσκου, GPU (κάρτας γραφικών) ή επέκταση θύρας ή gadget χαμηλής κατανάλωσης που χρησιμοποιεί μια σύνδεση USB, θα μπορούσαν όλα να τοποθετηθούν ταυτόχρονα σε μια κάρτα συνδεδεμένη στην υποδοχή M.2.

Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη – για παράδειγμα, μια ενιαία υποδοχή M.2 έχει μόνο τέσσερις λωρίδες PCI Express, ένα τέταρτο του συνόλου που γενικά χρησιμοποιείται για κάρτες γραφικών – αλλά η ευελιξία αυτής της μικροσκοπικής υποδοχής είναι εντυπωσιακή.

Όταν χρησιμοποιείτε το δίαυλο PCI αντί του δίαυλου SATA, οι συσκευές M.2 μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα οπουδήποτε από 50% σε περίπου 650% ταχύτερα από το πρότυπο SATA, ανάλογα με τις δυνατότητες της μητρικής πλακέτας και της ίδιας της κάρτας M.2. Εάν έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε ένα M.2 SSD σε μια μητρική πλακέτα που υποστηρίζει την παραγωγή PCI 3, μπορεί να είναι σημαντικά ταχύτερη από μια κανονική μονάδα δίσκου SATA.

Για παράδειγμα αν ένας δίσκος SSD μέσω του καλωδίου SATA μπορεί να μεταφέρει μέχρι 600 MB το δευτερόλεπτο μία κάρτα συνδεδεμένη στην υποδοχή M.2 μπορεί να φτάσει τα 4 GB το δευτερόλεπτο.

Ποιες συσκευές χρησιμοποιούν την υποδοχή M.2;

Προς το παρόν, το M.2 χρησιμοποιείται κυρίως ως διασύνδεση για υπερσύγχρονες μονάδες SSD, τόσο σε φορητούς υπολογιστές όσο και σε επιτραπέζιους υπολογιστές.

Αν πάτε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ζητήσετε μια μονάδα δίσκου M.2 θα σας δείξουν σίγουρα ένα SSD με υποδοχή M.2.

Ορισμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών χρησιμοποιούν επίσης μια θύρα M.2 ως μέσο ασύρματης σύνδεσης, τοποθετώντας μικροσκοπικές κάρτες χαμηλής κατανάλωσης που συνδυάζουν Wi-Fi και ραδιόφωνα Bluetooth.

Αυτό είναι λιγότερο συχνό για τους επιτραπέζιους υπολογιστές, όπου προτιμάται η ευκολία ενός USB dongle ή μιας κάρτας PCIe 1x (αν και δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε σε μια συμβατή μητρική πλακέτα).

  

Τέλος, ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να επεκτείνουν τη χρήση της υποδοχής σε κατηγορίες που δεν ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με την αποθήκευση ή την επέκταση.

Παρόλο που κανείς δεν έκανε κάρτα γραφικών M.2, η Intel πωλεί την υπερ ταχύτατη μνήμη προσωρινής αποθήκευσης cache ” Optane ” σε μορφή M.2 για τους καταναλωτές.

Ο υπολογιστής μου έχει μια υποδοχή M.2; 

  Εάν ο υπολογιστής σας είχε κατασκευαστεί ή συναρμολογηθεί τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα έχει μια υποδοχή M.2. Δυστυχώς, η ευελιξία της τεχνολογία σημαίνει ότι η πραγματική χρήση της δεν είναι τόσο απλή όσο το να συνδέσετε απλά μία κάρτα και να δουλέψει.


Οι κάρτες M.2 έρχονται με δύο κύριες παραμέτρους συμβατότητας: μήκος και κλειδί. Το πρώτο είναι αρκετά προφανές – ο υπολογιστής σας χρειάζεται αρκετό φυσικό χώρο για να υποστηρίξει το μήκος της κάρτας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Η δεύτερη παράμετρος – πώς είναι κλειδωμένη η κάρτα – σημαίνει απλώς ότι η υποδοχή της κάρτας πρέπει να ταιριάζει με την υποδοχή στην οποία θα την συνδέσετε.


Το μήκος της Μ.2

  

Αυτή η μητρική πλακέτα υποστηρίζει κάρτες M.2 μήκους 42mm, 60mm και 80mm.

Για τους επιτραπέζιους υπολογιστές, το μήκος δεν είναι συνήθως πρόβλημα. Ακόμα και μια μικροσκοπική μητρική πλακέτα Mini-ITX μπορεί εύκολα να κάνει χώρο για το μέγιστο μήκος M.2 PCB, το οποίο έχει μήκος 110 χιλιοστά.

Ορισμένες κάρτες έχουν μήκος όσο 30mm. Γενικά, θέλετε μια κάρτα που έχει το μέγεθος που προορίζεται για χρήση από τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας σας, καθώς μια εσοχή στο τέλος της μητρικής πλακέτας επιτρέπει μια μικρή βίδα για να την κρατάτε ασφαλώς στη θέση της.

Όλοι οι δίσκοι M.2 χρησιμοποιούν το ίδιο πλάτος που καθορίζεται από τη σύνδεση. Το “μέγεθος” εκφράζεται με την ακόλουθη μορφή: ελέγξτε για συμβατότητα με το φορητό υπολογιστή ή τη μητρική πλακέτα κατά την επιλογή ενός: 


M.2 2230: 22 χιλιοστά πλάτος με μήκος 30 χιλιοστά.
M.2 2242: 22 χιλιοστά πλάτος με μήκος 42 χιλιοστών.
M.2 2260: 22 χιλιοστά πλάτος με μήκος 60 χιλιοστών.
M.2 2280: 22 χιλιοστά πλάτος με μήκος 80 χιλιοστών.
M.2 2210: 22 χιλιοστά πλάτος κατά μήκος 110 χιλιοστών.

Ορισμένες μητρικές προσφέρουν οπές στερέωσης για τη βίδα συγκράτησης σε ορισμένα ή όλα αυτά τα διαστήματα. 

Κλειδί M.2

  

Ενώ το πρότυπο M.2 χρησιμοποιεί την ίδια υποδοχή πλάτους 22 χιλιοστών για όλες τις κάρτες, δεν είναι απαραιτήτως η ίδια ακριβώς υποδοχή. Δεδομένου ότι το M.2 έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται με τόσα διαφορετικά είδη συσκευών, έχει κάποιες απογοητευτικά παρόμοιες στην εμφάνιση υποδοχές που μπορεί εύκολα να σας μπερδέψουν. 


Κλειδί Β (B Key): Χρησιμοποιεί ένα κενό στη δεξιά πλευρά της κάρτας (αριστερή πλευρά του κεντρικού ελεγκτή), με έξι ακίδες στα δεξιά του χάσματος. Αυτή η διαμόρφωση υποστηρίζει συνδέσεις διαύλου PCIe x2.
Κλειδί M (M Key): Χρησιμοποιεί ένα κενό στην αριστερή πλευρά της κάρτας (δεξιά πλευρά του κεντρικού ελεγκτή), με πέντε ακίδες στα αριστερά του χάσματος. Αυτή η διαμόρφωση υποστηρίζει συνδέσεις διαύλου PCIe x4 για διπλάσια απόδοση δεδομένων.
Κλειδί B + M (B + M Key): χρησιμοποιεί και τα δύο παραπάνω κενά, με πέντε ακίδες στην αριστερή πλευρά της κάρτας και έξι στα δεξιά. Λόγω του φυσικού σχεδιασμού, οι κάρτες B + M Key περιορίζονται στις ταχύτητες PCIe x2.

Οι κάρτες M.2 με διασύνδεση κλειδιού Β μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε μια υποδοχή κεντρικού κλειδιού Β, και το ίδιο για το πλήκτρο M. Ωστόσο, οι κάρτες με σχέδιο B + M μπορούν να χωρέσουν είτε σε υποδοχή B είτε σε υποδοχή M, καθώς έχουν κενά και για τα δύο.

Ελέγξτε τις προδιαγραφές του φορητού υπολογιστή ή της μητρικής πλακέτας για να δείτε ποια υποστηρίζεται. Συνιστούμε να βλέπετε τις προδιαγραφές παρά να κάνετε εκτίμηση οπτικά, καθώς τα δύο βασικά πρότυπα μπορούν να συγχέονται εύκολα.

Τι χρειάζομαι για να εγκαταστήσω μια κάρτα M.2; Οχι πολλά. Οι περισσότερες κάρτες M.2 είναι SSD και αναγνωρίζονται αυτόματα από το λειτουργικό σας σύστημα με βάση τους οδηγούς AHCI. Για τα Windows 10, οι περισσότερες κάρτες Wi-Fi και Bluetooth αναγνωρίζονται επίσης αυτόματα, με γενικούς οδηγούς ενεργοποιημένους αμέσως ή με συγκεκριμένα προγράμματα οδήγησης που μεταφορτώνονται αργότερα. Εντούτοις, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε την υποδοχή M.2 μέσω μιας ρύθμισης στο BIOS του υπολογιστή σας ή στο UEFI . Θα χρειαστείτε επίσης ένα κατσαβίδι για να βάλετε τη βίδα συγκράτησης.


Μπορώ να προσθέσω μια κάρτα M.2 εάν ο υπολογιστής μου δεν διαθέτει υποδοχή;

  

Για τους φορητούς υπολογιστές, η απάντηση είναι όχι – ο σχεδιασμός των σύγχρονων φορητών υπολογιστών είναι τόσο συμπαγής ώστε δεν υπάρχει χώρος για κάθε είδους μη προγραμματισμένη επέκταση. Εάν χρησιμοποιείτε έναν σταθερό υπολογιστή, γίνεται. Υπάρχουν αρκετοί προσαρμογείς προς πώληση που χρησιμοποιούν την υποδοχή PCIe x4 ήδη στη μητρική σας πλακέτα.

  Ωστόσο, εάν η μητρική σας πλατφόρμα δεν μπορεί να εκκινήσει από PCIe, τότε δεν θα μπορείτε να ρυθμίσετε τη μονάδα δίσκου M.2 ως μονάδα εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επωφεληθείτε από μεγάλη ταχύτητα. Συνεπώς, έχετε αυτό κατά νου – εάν θέλετε τα πλήρη οφέλη από μια μονάδα δίσκου M.2, ίσως χρειαστεί μια μητρική πλακέτα που την υποστηρίζει.


Παρόλο που πολλές μητρικές που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια μπορούν να δεχθούν κάρτες M.2 ωστόσο μόνο αυτές τις πιο πρόσφατης τεχνολογίας μπορούν να εκκινήσουν το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε μία κάρτα M.2