Τι είναι οι κάρτες μνήμης Micro SD: Ολες οι διαφορές μεταξύ τους

Οι διαφορές μεταξύ Class 2, Class 4, Class 6 και Class 10

Ψάχνετε μια κάρτα μνήμης microSD για το κινητό η το τάμπλετ σας; τότε σίγουρα θα συναντήσετε τους όρους Class 2, Class 4, Class 6 και Class 10 με τους οποίους κατηγοριοποιούνται οι κάρτες.

  • Class 2: ελάχιστη ταχύτητα 2 MB/s (16 Mbit/s)
  • Class 4:  ελάχιστη ταχύτητα 4 MB/s (32 Mbit/s)
  • Class 6:  ελάχιστη ταχύτητα 6 MB/s (48 Mbit/s)
  • Class 10: ελάχιστη ταχύτητα 10 MB/s (80 Mbit/s)

Τo Class είναι μία ένδειξη της ελάχιστης ταχύτητας με την οποία μπορείτε να γράψετε η να διαβάσετε δεδομένα από την κάρτα. Όσο πιο ανώτερο είναι το class τόσο πιο γρήγορα τα δεδομένα γράφονται στην κάρτα. Δηλαδή μπορείτε να γράψετε με τουλάχιστον 4 MB το δευτερόλεπτο με μία κάρτα microSD Class 4.

Οι νέες κατηγορίες Video Class (U1, U3, V6, V10, V30, V60, V90)

Τα σύμβολα Speed Class*, UHS Speed Class** and Video Speed Class δείχνουν την ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής. Αυτό είναι κυρίως χρήσιμο για βιντεοκάμερες, συσκευές εγγραφής βίντεο και άλλες συσκευές με δυνατότητες εγγραφής βίντεο.

Σχετικά με τη δίαυλο (bus mode), είναι απαραίτητο να έχετε μια ταχύτητα διαύλου λειτουργία αρκετά γρήγορη που δεν επηρεάζει την ταχύτητα εγγραφής της μνήμης. Το C10 χρησιμοποιείται σε λειτουργία υψηλής ταχύτητας ή ταχύτερη, τα U1 και U3 χρησιμοποιούνται σε SDR50 / DDR50 ή ταχύτερα και τα V60 και V90 χρησιμοποιούνται σε λειτουργία UHS-II ή ταχύτερα.

Η κατηγορία βίντεο ταχύτητας ορίζεται ανάλογα με την διεργασίας καταγραφής βίντεο υψηλής ευκρίνειας και υψηλής ποιότητας π.χ 4Κ και 8Κ, και έχει επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την υποστήριξη μνήμης flash επόμενης γενιάς, όπως το 3D NAND. Επιπλέον, καθώς καλύπτει την ταχύτητα του βίντεο HD (2K), από τώρα και στο εξής είναι δυνατή η ενσωμάτωση στην κατηγορία Video Speed ​​Class.


Επεξηγηματικός πίνακας για το ποια κάρτα να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την συσκευή σας και την ποιότητα του βίντεο που θέλετε να καταγράψετε.

 

Καλύτερος συνδυασμός μεταξύ Speed Class (ταχύτητα κάρτας) και συσκευής

Η συσκευή σας (φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα κλπ) μπορεί στις οδηγίες του να σας υποδεικνύει την απαιτούμενη ταχύτητα κάρτας.

Πρέπει πάντα να επιλέγετε την ταχύτητα κάρτας που αναφέρεται για την συσκευή σας η κάποια ανώτερης ταχύτητας.

Για παράδειγμα, εάν η συσκευή σας απαιτεί κάρτα μνήμης SD Class Speed ​​4, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτες μνήμης SD Class 4, 6 ή 10 SD.
Εάν η κεντρική συσκευή σας απαιτεί κάρτα μνήμης UHS Speed ​​Class 1 SD, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε UHS Speed ​​Class 1 ή 3 κάρτες μνήμης SD.
Στις κάρτες Video Class ισχύει επίσης το ίδιο.  Σημειώστε ότι η αναμενόμενη ταχύτητα εγγραφής δεν θα είναι διαθέσιμη αν συνδυάσετε διαφορετικές κατηγορίες καρτών Class 10, U1 και V10, ακόμη και αν αυτές έχουν την ταχύτητα εγγραφής π.χ 10MB / sec.

Σε ποιές περιπτώσεις χρειάζεστε μια γρήγορη κάρτα

Ανάλογα με το πως χρησιμοποιείτε την κάρτα μπορεί να χρειάζεστε κάποια με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Για παράδειγμα αν γράφετε video υψηλής ανάλυσης η βγάζετε πάρα πολλές φωτογραφίες διαδοχικά τότε μια κάρτα μνήμης με την υψηλότερη ταχύτητα επιβάλλεται, αφού π.χ η επόμενη φωτογραφία αποθηκεύεται μόνο οταν έχει αποθηκευτεί η προηγούμενη. Το ίδιο συμβαίνει όταν γίνεται ανάγνωση δεδομένων από την κάρτα. Αν γράφετε π.χ κάποιο video υψηλής ανάλυσης με ταχύτητα 4 MB το δευτερόλεπτο, μία κάρτα Class 2 με μέγιστη ταχύτητα 2 MB το δευτερόλεπτο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

 

Σε ποιές περιπτώσεις χρειάζεστε μια αργή κάρτα

Οι προδιαγραφές της ταχύτητας ανάγνωσης και εγγραφής αφορά πάντοτε την διαδοχική πρόσβαση, δηλαδή τα δεδομένα που γραφονται και διαβάζονται διαδοχικά. Το μειονέκτημα στις κάρτες με υψηλή ταχύτητα είναι οτι μειώνεται η ταχύτητα πρόσβασης στο επιθυμητό σημείο της κάρτας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν π.χ στο κινητό μεταφέρετε εφαρμογές από την μνήμη της συσκευής στην κάρτα για εξοικονόμηση χώρου. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια κάρτα Class 2 αντί για Class 4

 

Διαφορές μεταξύ microSDHC, microSDXC και microSD

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει και κάρτες που γράφουν επάνω microSDHC ή microSDXC ενώ άλλες αναφέρονται απλά ως microSD.

Ολοι αυτοί οι τύποι καρτών είναι τύπου microSD, η διαφορά είναι στην χωρητικότητα.

  • Micro SD – Η απλή Micro SD έχει χωρητικότητα μέχρι 2 GB
  • Micro SD HC – Η mircoSDHC έχει χωρητικότητα μέχρι μεταξύ 4 και 32 GB
  • Micro SD XC – Η mircoSDXC έχει χωρητικότητα μέχρι μεταξύ 32 GB και 3 TB

Το HC και το XC είναι συντομεύσεις του High Capacity και του eXtended Capacity.

Συμβατότητα

Παρά το γεγονός οτι οι  microSDHC και οι microSDXC κάρτες είναι ίδιες από πλευράς κατασκευής, θα πρέπει να προσέχετε αν είναι συμβατές με την συσκευή που θέλετε να της τοποθετήσετε, π.χ αν τοποθετήσετε μια κάρτα microSDXC των 32 GB σε ένα τάμπλετ που μπορεί να πάρει κάρτα μέγιστης χωρητικότητας 16 GB είναι δεδομένο οτι δεν θα λειτουργήσει. Συμβουλευτήτε πάντοτε τις οδηγίες της συσκευής.

Κάποιες κάρτες επίσης είναι διαμορφωμένες με το παλιό σύστημα αρχείων FAT16, οι Micro SD HC συνήθως με το FAT32 και οι Micro SD XC με το καινούργιο exFAT. Οπότε αν έχετε κάποιο παλιό κινητό η κάμερα θα πρέπει πάλι να κοιτάξετε τις προδιαγραφές της συσκευής για συμβατότητα.

Κάποιες συσκευές διαμορφώνουν αυτόματα μια καινούργια κάρτα στο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιούν αλλά αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας.

Top