Τι είναι ο SSD M.2

Ο SSD M.2 είναι ένας SSD ( Solid State Drive ) που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της τεχνολογίας για εσωτερικά τοποθετημένες κάρτες επέκτασης αποθήκευσης μικρού μεγέθους . Η τεχνολογία, αρχικά γνωστή ως παράγοντας μορφής επόμενης γενιάς (Next Generation Form Factor – NGFF), και ονομάζεται M.2

Οι M.2 SSD έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την αποθήκευση υψηλής ταχύτητας σε λεπτές συσκευές με περιορισμένη ισχύ, όπως οι υπολογιστές ultrabook και tablet . Είναι γενικά μικρότεροι από ένα SSD mSATA , για τον οποίο προορίζονται ως εναλλακτική λύση.

Η προδιαγραφή M.2 καθορίστηκε από την κοινοπραξία PCI Special Interest Group (PCI-SIG) των προμηθευτών τεχνολογικής βιομηχανίας και του διεθνούς οργανισμού Serial ATA.

Η προδιαγραφή M.2 υποστηρίζει εφαρμογές όπως Wi-Fi, Universal Serial Bus ( USB ), PCI Express ( PCIe ) και Serial ATA ( SATA ).

Το SATA M.2 προσδιορίζεται ως SATA v3.2.

M.2 SSD εναντίον mSATA

Το M.2 αναφέρεται συνήθως ως αντικατάστατης του mSATA, αλλά οι mSATA SSD εξακολουθούν να υπάρχουν και πιθανότατα θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα σε φορητές πλατφόρμες που υποστηρίζουν δίσκους αυτού του μεγέθους. Επειδή οι κάρτες M.2 και mSATA είναι διαφορετικού μεγέθους και έχουν διαφορετικούς συνδέσμους, δεν μπορούν να συνδεθούν στις ίδιες συσκευές.

Κάρτες M.2 Micron M600 SSD (αριστερά προς τα δεξιά): mSATA SSD, M.2 SSD (22 mm x 60 mm διπλής όψης), M.2 SSD (22 mm x 80 mm μονής όψης) και SSD 2,5 ιντσών SATA .

Οι M.2 SSD είναι ταχύτεροι και αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα από τις περισσότερες κάρτες mSATA.

Υποστηρίζουν διεπαφές PCIe 3.0, SATA 3.0 και USB 3.0, ενώ το mSATA υποστηρίζει μόνο SATA. Οι M.2 SATA SSD έχουν παρόμοια απόδοση με τις κάρτες mSATA, αλλά οι κάρτες M.2 PCIe είναι ταχύτερες.

Οι SATA SSDs έχουν μέγιστη ταχύτητα 600 MB ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι κάρτες M.2 PCIe μπορούν να φτάσουν τα 4 GB ανά δευτερόλεπτο.

Η υποστήριξη PCIe επιτρέπει επίσης στις κάρτες M.2 να επωφεληθούν από το πρωτόκολλο Express Non – volatile Express ( NVMe ), το οποίο προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με άλλους τύπους διεπαφών λόγω μειωμένης καθυστέρησης , αυξημένα IOPS (ταχύτητα) και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Από τις αρχές του 2017, οι μεγαλύτερες μονάδες SSD M.2 υποστηρίζουν χωρητικότητα 1 TB, περισσότερο από οποιαδήποτε μονάδα δίσκου mSATA.

Οι υποδοχείς M.2 υποστηρίζουν τέσσερις γραμμές εύρους PCIe ή μία SATA ή USB.

M.2 μεγέθους SSD

Οι M.2 SSD είναι ορθογώνια. Έχουν πλάτος 22 mm και συνήθως 60 mm ή 80 mm, αν και υπάρχουν και κάρτες μήκους 30 mm, 42 mm και 110 mm.

Οι μονάδες M.2 μεγαλύτερου μήκους διαθέτουν συνήθως περισσότερες τσιπάκια αποθήκευσης NAND για επιπλέον χωρητικότητα από τις μικρότερες εκδόσεις. Οι μονάδες M.2 μπορούν να είναι μονής ή διπλής όψης. Το μέγεθος της κάρτας αναγνωρίζεται από έναν τετραψήφιο ή πενταψήφιο αριθμό. Τα πρώτα δύο ψηφία είναι το πλάτος και οι υπόλοιποι αριθμοί είναι το μήκος. Για παράδειγμα, μια κάρτα 2260 έχει πλάτος 22 mm και μήκος 60 mm.

Το πλάτος 22 mm είναι στάνταρ για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Μια κάρτα μήκους 80 mm ή 110 mm μπορεί να χωρέσει 8 τσιπάκια αποθήκευσης NAND για χωρητικότητα 1 TB.

Κλειδιά μονάδας M.2

Κλειδιά, εγκοπές στις επαφές των μονάδων M.2, διακρίνουν τους τύπους προϊόντων M.2. 

Οι μονάδες M.2 SSD συνδέονται σε πλακέτες κυκλωμάτων μέσω ζευγαρωτών συνδέσμων και στις δύο πλευρές. Σε αντίθεση με το mSATA, οι κάρτες M.2 SSD έχουν δύο τύπους υποδοχών, επίσης γνωστούς ως υποδοχές: υποδοχές κλειδιών Β και κλειδιών M.

Μια κάρτα μπορεί επίσης να έχει κλειδιά Β και Μ. Ο τύπος κλειδιού καθορίζει τον αριθμό των λωρίδων PCIe που υποστηρίζει.

Το κλειδί AB περιέχει μία ή δύο λωρίδες PCIe, ενώ ένα κλειδί M περιέχει μέχρι τέσσερις λωρίδες PCIe. Ο σύνδεσμος κλειδιού B του ακροδέκτη έχει έξι ακίδες και ο ακροδέκτης του κλειδιού M έχει πέντε ακίδες.

Για τους ασύρματους προσαρμογείς Wi-Fi και Bluetooth, οι κάρτες M.2 έχουν κλειδιά Α και Ε για μητρική πλακέτα . Οι περισσότερες κάρτες ασύρματης σύνδεσης M.2 υποστηρίζουν και τις υποδοχές κλειδιών Α και Ε.

Οι M.2 στην αγορά

Οι κάρτες M.2 χρησιμοποιούνται συνήθως σε νεότερες συσκευές. Επειδή το μέγεθος είναι διαφορετικός από τις κάρτες mSATA, Οι SSD M.2 δεν είναι συμβατοί με τα παλαιότερα συστήματα. Επίσης επειδή είναι σχεδιασμένο για κινητές συσκευές, το M.2 δεν είναι κατάλληλο για μεγάλα συστήματα αποθήκευσης επιχειρήσεων.

Οι M.2 SSD αν και ακόμα έχουν υψηλότερες τιμές από τους κανονικούς δίσκους SSD οι τιμές τους μειώνονται συνέχεια. Η Samsung έχει διαθέσει στην αγορά μια σειρά SSD M.2 με διάφορες χωρητικότητες που ξεκινούν από 140 ευρώ. Άλλοι κατασκευαστές M.2 SSD περιλαμβάνουν τις εταιρείες Toshiba, Kingston, Plextor, Team Group, Adata και Crucial (ιδιοκτησία της Micron). Η Intel είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ασύρματων προσαρμογέων M.2.