Τι είναι το Doxing; (Δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων)

σ.σ. Το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο μέσο παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών το οποίο όμως κρύβει πολλούς κινδύνους. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τι προσωπικές πληροφορίες ανεβάζουμε στα social media και ιδιαίτερα αν αυτές αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ζωή μας καθώς μπορούν να οδηγήσουν κάποιον ακόμα και έξω από την πόρτα μας.

Δείτε και το άρθρο τι είναι το Stalking

Doxing (από το dox, συντομογραφία της λέξης documentsέγγραφα), doxxing ή docxing, είναι η πρακτική της έρευνας με βάση το διαδίκτυο και της μετάδοσης ιδιωτικών πληροφοριών ή πληροφοριών ταυτοποίησης (ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών) σχετικά με ένα άτομο ή μια οργάνωση.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να αποκτηθούν αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν την αναζήτηση δημόσια διαθέσιμων βάσεων δεδομένων και ιστοσελίδων social media  (όπως το Facebook), hacking, και την κοινωνική μηχανική. Το doxing είναι στενά συνδεδεμένο με διαδικτυακή εγκληματικότητα και το χακτιβισμό.

Το doxing μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους, όπως για συνδρομή στις αρχές επιβολής του νόμου, την επιχειρηματική ανάλυση, εκβιασμό, εξαναγκασμό, παρενόχληση, διαδικτυακή διαπόμπευση και δικαιοσύνη από παράνομες οργανώσεις χωρίς εξουσία επιβολής νόμου.

Το «doxing» είναι νεολογισμός που έχει εξελιχθεί με την πάροδο της σύντομης ιστορίας του. Προέρχεται από την ορθογραφική αλλοίωση της συντομογραφίας docs της αγγλικής λέξης documents (έγγραφα) και αναφέρεται σε «επεξεργασία και  δημοσιοποίηση φακέλου των προσωπικών πληροφοριών κάποιου» (ανθρώπου συνηθέστερα ή οργάνωσης). Ουσιαστικά, doxing ονομάζεται η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση αρχείων ενός ατόμου, τα οποία προηγουμένως ήταν ιδιωτικά ή δύσκολο να ληφθούν.

Ο όρος dox προέρχεται από την αργκό «dropping dox», το οποίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του περιοδικού Wired, Mat Honan, ήταν «μια τακτική εκδίκησης παλαιού τύπου η οποία προέκυψε από την κουλτούρα των χάκερ του 1990.» Οι χάκερ που λειτουργούσαν εκτός νόμου εκείνη την εποχή,  χρησιμοποιούσαν την παραβίαση της ανωνυμίας του αντιπάλου ως μέσο για να εκθέσουν αυτούς τους αντιπάλους σε παρενόχληση ή σε νομικές επιπτώσεις.

Έτσι λοιπόν, τον doxing συχνά αναφέρεται με αρνητική χροιά, επειδή μπορεί να είναι ένα όχημα για εκδίκηση μέσω παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

 

Κοινές τεχνικές

Ο καθένας μπορεί να συλλέξει πληροφορίες από το διαδίκτυο σχετικά με άλλα άτομα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή για doxing. Κάποιος μπορεί να αναζητήσει κάθε είδους πληροφορίες που σχετίζονται με το στόχο του.

Μια βασική αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Tik Tok, το Instagram και το Linkedin προσφέρουν πλούτο ιδιωτικών πληροφοριών, επειδή πολλοί χρήστες έχουν υψηλά επίπεδα αυτο-αποκάλυψης (δηλ. μοιράζονται τις φωτογραφίες τους, τόπο απασχόλησης, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), ενώ τα επίπεδα ασφάλειας είναι χαμηλά. Είναι επίσης δυνατό να βρεθεί το όνομα και η διεύθυνση του σπιτιού ενός ανθρώπου από ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω υπηρεσιών όπως η αντίστροφη αναζήτηση τηλεφώνου. Η κοινωνική μηχανική έχει χρησιμοποιηθεί για να εξαχθούν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ή τηλεφωνικές εταιρείες.

Εκτός από αυτά, ένας doxxer μπορεί να χρησιμοποιεί και άλλες μεθόδους, για να συλλέξει πληροφορίες. Αυτές περιλαμβάνουν πληροφορίες αναζήτηση με το domain name και την αναζήτηση τοποθεσίας με βάση μια διεύθυνση IP.

Η ηθική του doxing από δημοσιογράφους, σχετικά με θέματα που ισχυρίζονται ότι είναι ζητήματα δημοσίου συμφέροντος, είναι μια ζήτημα σημαντικών διαφωνιών. Πολλοί συγγραφείς έχουν υποστηρίξει ότι το doxing στη δημοσιογραφία θολώνει τη γραμμή ανάμεσα σε αποκάλυψη πληροφοριών προς το συμφέρον της δημόσιας ζωής και της απελευθέρωσης πληροφοριών σχετικά με ένα άτομο για την ιδιωτική του ζωή ενάντια στις επιθυμίες του.

Top