Τι είναι το ErP στο BIOS του PC; Γιατί μένουν αναμμένα φωτάκια αφού κλείσω τον υπολογιστή;

 

Οι πληροφορίες που ακολουθούν αφορούν προχωρημένους χρήστες. Μην πειράξετε ρυθμίσεις στο BIOS του υπολογιστή σας αν πραγματικά δεν ξέρετε τι κάνετε.

Τι είναι η λειτουργία ErP Ready στο BIOS του υπολογιστή σας; πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι κλείνοντας τον υπολογιστή σας κάποια φωτάκια μένουν αναμμένα, π.χ τα Αrgb led της μητρικής, τα Αrgb ακουστικά σας, ακόμα και το ποντίκι. Όλα αυτά έχουν σχέση με το ErP

Αρχικά, ας αναλύσουμε τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό το μυστηριώδες “ErP”.

ErP σημαίνει Energy Related Products (Προιόντα σχετικά με την ενέργεια) και σχετίζεται με περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ που έχουν εγκριθεί για πολλές κατηγορίες ηλεκτρονικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των Η/Υ .

Δεν χρειάζεστε μια σύντομη περιγραφή της νομοθεσίας της ΕΕ για να κατανοήσετε το ErP, ωστόσο — στο πλαίσιο των υπολογιστών, έχει πολύ συγκεκριμένο νόημα.

Σε υπολογιστή, η ενεργοποίηση μιας λειτουργίας ErP ή η χρήση μιας ρύθμισης ErP Ready θα επιτρέψει στον υπολογιστή σας να τερματίζει την παροχή ρεύματος σε όλα τα εξαρτήματα όταν ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε 1 Watt ή λιγότερο όταν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος .

Αυτό έρχεται με ορισμένες προειδοποιήσεις, ωστόσο – περισσότερες σε αυτές σε λίγο!

Γιατί πρέπει να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP

Ο κύριος λόγος για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP είναι να βελτιώσετε την εξοικονόμηση ενέργειας κάθε φορά που ο υπολογιστής σας δεν χρησιμοποιείται.

Είναι ένας μικρός, εύκολος τρόπος για να μειώσετε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του υπολογιστή σας. Δεν εξυπηρετεί πραγματικά κανέναν άλλο σκοπό.

Ομολογουμένως, εάν έχετε παρατηρήσει προβλήματα με τα περιφερειακά σας όταν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος, η λειτουργία ErP μπορεί να το διορθώσει.

Για παράδειγμα, εάν έχετε βαρεθεί να εξακολουθούν να είναι ενεργά ορισμένα εφέ φωτισμού/RGB με τον υπολογιστή σας απενεργοποιημένο, οι περιορισμοί ισχύος της λειτουργίας ErP θα απενεργοποιήσουν ακόμη και τον πιο επίμονο φωτισμό.

Γιατί πρέπει να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP

Τώρα, γιατί θέλετε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP; Δεδομένου ότι τίθεται σε ισχύ μόνο όταν ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος, μπορεί να έχετε την τάση να πιστεύετε ότι δεν έχει καμία απολύτως επίδραση σε σας.

Και θα είχατε δίκιο εκτός και αν τύχει να βασίζεστε στο Wake over LAN ή παρόμοια λειτουργικότητα όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Όταν είναι ενεργή η λειτουργία ErP, λειτουργίες όπως το Wake on LAN και άλλες προηγμένες λειτουργίες αναστολής λειτουργίας/αφύπνισης απλά δεν θα λειτουργούν.

Εάν αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φόρτου εργασίας σας, τότε ίσως θέλετε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP. Διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι ενεργοποιημένος εάν ο εν λόγω υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται πραγματικά.

Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP

Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ErP, θα πρέπει πρώτα να την εντοπίσετε στο BIOS σας.

Δεν είστε σίγουροι πώς να μπείτε στο BIOS σας; κοιτάξτε το manual της μητρικής σας κάρτας η αν δεν το έχετε κρατήσει αναζητήστε το στην σελίδα της εταιρείας.

Μόλις μπείτε στο BIOS σας, θα αναζητήσετε μια επιλογή με την ένδειξη ErP Support/ErP Mode ή κάτι παρόμοιο. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε από εκεί .

Έχω ενσωματώσει ένα στιγμιότυπο οθόνης της επιλογής από το Gigabyte BIOS μου παρακάτω:

 

Ακολουθεί video με οδηγίες στα αγγλικά

Top