Το Adobe Flash Player καταργείται στις 31 Δεκεμβρίου 2020

Προς το παρών τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες με την κατάργηση του Flash Player είναι η μη λειτουργία παλιών παιχνιδιών που βασίζονταν στο Flash, παλιές εφαρμογές πολυμέσων (Multimedia) όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικές εφαρμογές.

Επίσης έχει αναφερθεί και η προβληματική ή και καθόλου λειτουργία των παλαιών εκπαιδευτικών εφαρμογών του υπουργείου παιδείας για τις τάξεις του δημοτικού του 2009-2010. Καθώς και αντίστοιχης εποχής εκπαιδευτικό λογισμικό ιδιωτικών εταιρειών.

Τους τελευταίους μήνες σίγουρα θα έχετε δει στους υπολογιστές σας και στο browser σας (Google Chrome, Mozilla Firefox κλπ.) ότι το Flash Player καταργείται και να σας δίνεται η επιλογή για απεγκατάσταση του.

Το Flash Player είναι το λογισμικό που βοήθησε να γίνει το Διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος με κινούμενα γραφικά, κινούμενα σχέδια, παιχνίδια και εφαρμογές και να φέρει διαδικτυακό βίντεο στις μάζες, αλλά δημιουργούσε εδώ και χρόνια μεγάλα προβλήματα στους προγραμματιστές λόγω των προβλημάτων στον κώδικα του.

Η Adobe ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα σταματήσει να παρέχει ενημερώσεις και θα σταματήσει να διανέμει το Flash Player στα τέλη του 2020.

Η κίνηση έχει επικροτηθεί από πολλούς, καθώς το Adobe Flash ήταν γνωστό για τις ευπάθειες του και την δυνατότητα μέσω ενός προβήματος ασφαλείας να παραβιαστεί ένα σύστημα υπολογιστή,  γι ‘αυτό αποτέλεσε για πολύ καιρό ένα από τα αγαπημένα εργαλεία για χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που το Adobe Flash έχει κυριαρχήσει στο Web Space Animation Arena, το οποίο ήταν το de facto πρότυπο για την αναπαραγωγή των διαδικτυακών βίντεο, αλλά οι χάκερ βρήκαν όλο και περισσότερο τρόπους να εκμεταλλευτούν τρύπες ασφαλείας στην τεχνολογία και να παραβιάζουν υπολογιστές.

“Θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε και να διανέμουμε το Flash Player στα τέλη του 2020 και θα ενθαρρύνουμε τους δημιουργούς περιεχομένου να μετεγκαταστήσουν οποιοδήποτε υπάρχον περιεχόμενο Flash σε αυτές τις νέες ανοιχτές μορφές”, ανέφερε η Adobe στον ιστότοπό της.

Μέχρι το 2020, η Adobe θα εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Apple, την Google, το Facebook, τη Microsoft και τη Mozilla για να προσφέρει ενημερώσεις ασφαλείας για το Flash Player στα προγράμματα περιήγησής τους, καθώς και να υποστηρίζει νέες εκδόσεις του λογισμικού, αλλά η εταιρεία δεν θα παρέχει καμία νέα έκδοση Flash.

Το 2010, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple Steve Jobs είχε χαρακτηρίσει το Flash Player παρωχημένο.

Νωρίτερα πέρυσι, η Google άρχισε επίσης την απαγόρευση του Adobe Flash Player στο Chrome 53 υπέρ του HTML5, απαγορεύοντας το banner Flash από την πλατφόρμα διαφημίσεων Adwords.

Για να αντικατασταθεί τελείως το Flash, πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, το Facebook, το Youtube, το Google Chrome, ο Firefox είχαν προσανατολιστεί προς το νέο υποκατάστατο, το  HTML 5.

Η Microsoft μόλις ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απενεργοποιήσει το Flash Player από προεπιλογή στο Edge και τον Internet Explorer το 2019, με πλήρη κατάργηση από όλες τις υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows έως το 2020.

Δείτε εδώ την επίσημη ενημέρωση από την Microsoft στα ελληνικά

https://docs.microsoft.com/el-gr/lifecycle/announcements/update-adobe-flash-support

περισσότερες πληροφορίες εδώ στα αγγλικά

https://blogs.windows.com/msedgedev/2020/09/04/update-adobe-flash-end-support/

Η Google θα συνεχίσει τη σταδιακή κατάργηση του Flash τα επόμενα χρόνια, αποκλείοντας την αυτόματη αναπαραγωγή διαφημίσεων Flash από προεπιλογή στο πρόγραμμα περιήγησής της.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, το YouTube αντικατέστησε το Flash για την αναπαραγωγή βίντεο. Ο Mozilla απέκλεισε επίσης την προσθήκη Flash εξ ολοκλήρου από τον Firefox και θα επιτρέψει στους χρήστες του Firefox Extended Support Release (ESR) να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Flash μέχρι το τέλος του 2020.

Το Safari της Apple απαιτεί επί του παρόντος ρητή άδεια σε κάθε ιστότοπο ακόμα και όταν οι χρήστες Mac επιλέγουν να εγκαταστήσουν το Flash.

Η ημερομηνία για την οριστική κατάργηση του Adobe Flash Player είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Top