Όσοι ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο με το σκάκι θα ξέρουν σίγουρα το Lc0 (Leela Chess Zero) και το Stockfish , δύο από τα κορυφαίες μηχανές σκακιού στον κόσμο.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leela_Chess_Zero
https://en.wikipedia.org/wiki/Stockfish_(chess)
Οι απαιτήσεις τους είναι πραγματικά πολύ υψηλές, π.χ το Stockfish μπορεί να αξιοποιήσει ακόμα και 512 νήματα επεξεργαστή (CPU Threads), ως σημείο αναφοράς, o AMD Ryzen Threadripper 3990X έχει 64 πυρήνες με 128 νήματα ενώ ο Intel i9-10900k 10 πυρήνες με 20 νήματα.
Φυσικά οι περισσότεροι οικιακοί υπολογιστές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων αλλά ούτε και υπάρχουν για οικιακή χρήση επίσης στην αγορά επεξεργαστές με μεγαλύτερη ισχύ.
Επί αυτής της βάσης και το Lc0 και το Stockfish έχουν ανοιχτή αρχιτεκτονική και μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τον επεξεργαστή είτε την ισχύ της κάρτας γραφικών.
Το μέλλον όπως φαίνεται για την αντιμετώπιση της ολοένα και αυξημένης ανάγκης για υπολογιστική ισχύ βρίσκεται στις κάρτες γραφικών.
Μια κάρτα γραφικών για τέτοιες μεγάλες υπολογιστικές απαιτήσεις π.χ η GeForce RTX 3090 η τιμή της κυμαίνεται γύρω στις 3000€ ενώ μία “μέτρια” κάρτα η RTX 2080 στα 750€
Επί της ουσίας δεν υπάρχει όριο στους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προγράμματα αλλά εκεί που υπάρχει όριο είναι στο τι εξοπλισμό μπορεί να αποκτήσει κάποιος ακόμα και αν διαθέτει μεγάλο προϋπολογισμό.
Μία λύση έρχεται να δώσει η eGPU. Πρόκειται για εξωτερική ουσιαστικά κάρτα γραφικών σε δικό της κουτί και τροφοδοτικό που συνήθως συνδέεται με τον υπολογιστή με την διεπαφή Thunderbolt.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με egpu (Ιανουάριος 2021)
https://egpu.io/best-egpu-buyers-guide/
Από αυτές ξεχωρίζει η Aorus RTX 3090 Gaming Box που όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα είναι ιδανική για επαγγελματικό Gaming και για A.I (Τεχνητή νοημοσύνη – Δίκτυα οπτικών νευρώνων)
https://www.gigabyte.com/gr/Graphics-Card/GV-N3090IXEB-24GD
Η τεχνολογία αυτή ουσιαστικά δεν έχει οροφή και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.
Το όριο που τίθεται μόνο είναι στο κόστος αλλά και στην πραγματική ανάγκη μιας τέτοιας ισχύoς.