Ηρθε το τέλος της ψηφιακής φωτογραφικής κάμερας;

Πως τα κινητά τηλέφωνα απορρόφησαν μια ολόκληρη βιομηχανία.

Για δεκαετίες η βιομηχανία της φωτογραφίας φαινόταν να είναι σχεδόν αδιαπέραστη από τον ανταγωνισμό.

Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις χρειάζονταν φωτογραφίες και υπήρχε μόνο ένας de facto τρόπος για να τις τραβήξετε,  αυτός ξεκινούσε και τελείωνε με μια κάμερα – ως αυτόνομη συσκευή.  Είτε αυτή λειτουργούσε με φιλμ, είτε χωρίς – εξ ορισμού – ήταν μια κάμερα που εμπλεκόταν με τη διαδικασία λήψης φωτογραφιών για την παραγωγή μιας ταινίας ή ψηφιακής φωτογραφίας.

Γρήγορα προχωρήσαμε στο τώρα, όπου όλοι πλέον έχουν μια κάμερα υψηλής ανάλυσης στην τσέπη τους ή στο πορτοφόλι τους ενσωματωμένη στο κινητό.

Και ξαφνικά, το πεδίο δραστηριότητας των επαγγελματιών φωτογράφων, από πορτραίτο έως γάμο και βάπτιση αλλά και έως φωτογράφους ειδήσεων έχει καταληφθεί  φαινομενικά από όλους. Με ένα smartphone, ο οποιοσδήποτε μπορεί να καλύψει τα γεγονότα.

Η κατώτατη γραμμή για εκείνους που κατασκευάζουν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι αυτή.  Ειρωνικά, σε μια στιγμή που τραβάμε περισσότερες φωτογραφίες από ποτέ, οι κάμερες είναι μια βιομηχανία που πεθαίνει.

2,2 τρισεκατομμύρια ψηφιακές φωτογραφίες τραβήχτηκαν παγκοσμίως το 2020, σχεδόν διπλάσιος σε μια πενταετή περίοδο. Ωστόσο, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούνται μόνο από περίπου 1 στους 50 λήπτες εικόνων, δείχνοντας πόσο έχουμε στηριχθεί στις συνεχώς αυξανόμενες φωτογραφικές δυνατότητες των smartphones για λήψη φωτογραφιών και βίντεο για περιστασιακούς, ακόμη και για επαγγελματικούς σκοπούς.

Είναι πραγματικά θεματικό πόσο γρήγορα έχει πέσει η αγορά φωτογραφικών μηχανών. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαπενταετούς περιόδου που εξετάστηκε μπορούμε να δούμε ουσιαστικά ολόκληρο τον κύκλο ζωής της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Το 2003, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία άρχισε να αντικαθιστά τις μηχανές με φιλμ που υπήρχε βασικά για ενάμιση αιώνα, καταγράφηκε η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, υπερδιπλασιασμένη σε μέγεθος κατά την πενταετή περίοδο από το 2003 –2007.

Τότε ξαφνικά το 2007 άρχισαν να εμφανίζονται κινητά τηλέφωνα με προηγμένες κάμερες. Μετά από αυτό, πολλά πράγματα άλλαξαν. Ένας από τους τομείς που υπέστησαν την χειρότερο πτώση η βιομηχανία της κάμερας.

Με την έλευση του smartphone, η ψηφιακή κάμερα έγινε σύντομα μια περιττή συσκευή, καθώς το smartphone έγινε η προεπιλεγμένη σας κάμερα, και καθώς οι δυνατότητες των smartphones αυξάνονταν με κάθε διαδοχική γενιά η ξεχωριστή κάμερα έγινε περιττή για τους περισσότερους από εμάς να αγοράσουμε ή ακόμη και να την χρησιμοποιήσουμε.

Σύντομα, λοιπόν, η αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών κορυφώθηκε την περίοδο 2008-2010. Τα smartphones άρχισαν να εκρήγνυνται κατά τη χρήση και έκτοτε η αγορά έχει συρρικνωθεί δραστικά.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών μειώθηκαν από 15,34 εκατομμύρια μονάδες το 2013 σε μόλις 2,55 εκατομμύρια πέρυσι. Και σε έρευνες αγοράς σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 50 Αμερικανούς καταναλωτές σχεδιάζουν ακόμη και να αγοράσουν μια ψηφιακή κάμερα.

Σήμερα η αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών έχει, κατά κάποιο τρόπο, σταθεροποιηθεί, ακόμα κι αν με συνολικό όγκο πωλήσεων το 15% από αυτό που ήταν το 2003, και η φύση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που πωλούνται έχει αλλάξει σημαντικά.

Σχεδόν την τελευταία πενταετία, οι φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς ξεπερνούν πλέον τα απλούστερα μοντέλα με ενσωματωμένους φακούς και σύμφωνα με μια ανάλυση, η παγκόσμια αγορά τόσο για τις κάμερες όσο και για ολοένα και πιο ισχυρούς – και ακριβούς – εναλλάξιμους φακούς στην πραγματικότητα θα δει σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία.

Με γνώμονα τη ζήτηση από χρήστες – τόσο casual όσο και επαγγελματικά – για λήψη καλύτερων εικόνων και βίντεο από σπορ, ταξίδια, φύση και πολλά άλλα, αυτό το τμήμα της αγοράς ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών υπόσχεται να είναι ο πραγματικός οδηγός ανάπτυξης μιας πολύ μικρότερης, αλλά σταθερής αγοράς ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές του τομέα φτάνουν στη μακρά φάση ωρίμανσης του κύκλου ζωής των προϊόντων τους προχωρώντας πλέον στην δημιουργία φωτογραφικών μηχανών χωρίς κάτοπτρα.

Top