Μαύρη αγορά στις κάρτες γραφικών – Πότε θα πέσουν οι τιμές;

Το PC gaming, γνωρίζει νέα άνοδο. Η πλατφόρμα παιχνιδιών Steam έσπασε ρεκόρ για όλα τα κορυφαία στατιστικά στοιχεία το 2020 – αγοράστηκαν 21% περισσότερα παιχνίδια και 50% περισσότερες ώρες χρόνου παιχνιδιού πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα: οι κάρτες γραφικών πρέπει συνέχεια να αναβαθμίζονται και αυτή την στιγμή οι τιμές έχουν ανέβει εξωφρενικά.

Ποιο είναι το πρόβλημα?

Ένας υπολογιστής γραφείου μπορεί να λειτουργεί καλά με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, αλλά αν θέλετε να κάνετε σοβαρά παιχνίδια, μια αποκλειστική κάρτα γραφικών (GPU) είναι απαραίτητη.  Η κάρτα γραφικών μπορεί να αποτελεί και το μισό η και περισσότερο κόστος ενός υπολογιστή που προορίζεται για παιχνίδια.

Ο καλύτερος φωτισμός, η απόδοση υψηλότερης ανάλυσης και περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) – το κλειδί για εξαιρετικά ομαλό παιχνίδι – καθορίζονται συνήθως από την GPU.

Γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη;

Στις αρχές του περασμένου έτους (2020), η κινεζική παραγωγή περιορίστηκε προσωρινά λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. αργότερα, οι καθυστερήσεις αποστολής έπληξαν την αγορά ηλεκτρονικών, και η τιμή του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, έχει κάνει την «εξόρυξη» (mining) – χρησιμοποιώντας GPU – πιο προσοδοφόρα. Το θέμα των δασμών των προϊόντων από την Κίνα που έχει επιβληθεί από την Αμερική δεν έχει προκαλέσει τόσο το πρόβλημα καθώς η κρίση στις τιμές των καρτών γραφικών είναι παγκόσμια. Ένα σημαντικό επίσης θέμα είναι η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ με την αγορά να μην μπορεί να καλύψει την ζήτηση ανεβάζοντας ακόμα παραπάνω τις τιμές.

Scalpers

Οι scalpers ή αλλιώς οικονομικοί καιροσκόποι (ποιο γνωστοί στην καθομιλουμένη ως μαυραγορίτες) αγοράζουν μεγάλο μέρος της διαθέσιμης παραγωγής με σκοπό να την πουλήσουν ακόμα και 300% της αρχικής τους τιμής.

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή συμβαίνει ότι και στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν διαθέσιμες κάρτες όπως Nvidia GT 710 , GT 720 ή GT 1030 σε κάποια λογική τιμή 40 έως 120 ευρώ, αν και τσιμπημένη λαμβάνοντας υπόψιν ότι και αυτά τα μοντέλα είναι ξεπερασμένα στις περισσότερες περιπτώσεις από τις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών των επεξεργαστών, και όλα τα καινούργια μοντέλα κυμαίνονται από 800 έως και 3500 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις δηλαδή σε τριπλάσιες τιμές από τις κανονικές.

Σε πολλά sites επίσης βλέπουμε αγγελίες για κάρτες γραφικών μοντέλα Nvidia 1050 και 1060 με ίδια τιμή αν όχι μεγαλύτερη με αυτή που είχαν όταν βγήκαν στην αγορά πριν 4 ή 5 χρόνια.

Να μην αναφέρουμε φυσικά και αγγελίες με εξωφρενικές τιμές που εμφανίζονται υπό το σκεπτικό ότι κάποιος στο τέλος θα αγοράσει όσο ακριβές και αν είναι.

Οι κάρτες γραφικών τελικά αγοράζονται από Scalpers, Bitcoin Miners ή από όσους έχουν να δώσουν πολύ μεγάλα ποσά με τους περισσότερους χρήστες να μην μπορούν να βρουν κάρτα γραφικών στην αγορά ή τουλάχιστον κάποια σε λογική τιμή είτε αυτοί είναι gamers, είτε χρησιμοποιούν τις κάρτες γραφικών για δημιουργία περιεχομένου (Content Creation), AI (εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης), ή επαγγελματική επεξεργασία Video.

Αυτή την στιγμή πρόβλημα έχουν και οι απλοί χρήστες που βρίσκονται χωρίς κάρτα γραφικών λόγω βλάβης και πολύ απλά δεν μπορούν να βρουν εύκολα εναλλακτικές λύσεις αφού ακόμα και μεταχειρισμένες παλιές κάρτες είναι πανάκριβες.

Οι δύο κύριοι κατασκευαστές καρτών γραφικών – Nvidia και AMD – δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή παραπάνω. “Η ζήτηση είναι εκτός των προβλέψεων”, δήλωσε η διευθύντρια της Nvidia, Colette Kress, “Η συνολική μας ικανότητα δεν μπόρει να ανταπεξέλθει”, αναφέρει στο τέλος ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις..

Οι μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης προειδοποίησαν ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα αγοράς (bot) είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αγοράζοντας κάρτες για επαναπωλητές προτού έχουν την ευκαιρία οι πραγματικοί καταναλωτές να αγοράσουν κάποια – οδηγώντας σε μαζικά διογκωμένες τιμές στο eBay και σε άλλους ιστότοπους.

Ακόμα και οι τιμές στις κονσόλες XBox και Playstation έχουν ανέβει την στιγμή που σε αυτές στράφηκαν πολλοί χρήστες εφόσον δεν έβρισκαν κάρτες γραφικών για Gaming με αποτέλεσμα οι Scalpers να ανεβάσουν και εκεί τις τιμές αφού και τα Playstation μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Τι γίνεται με τις παλαιότερες κάρτες;

Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι η κυκλοφορία των νέων καρτών από την AMD – η σειρά Radeon 6000 – θα βοηθούσε,  δύο μήνες μετά την κυκλοφορία της Nvidia. Αλλά εξαντλήθηκαν γρήγορα. Και δεν είναι μόνο πρόβλημα για τα νέα προϊόντα.

Μία ακόμα προσπάθεια της NVidia για να φτάσουν στους χρήστες κάρτες γραφικών 3060 GTX με LHR (Low Hash Rate) δηλαδή με μειωμένη δυνατότητα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δεν είχε αποτέλεσμα καθώς και αυτές εξαφανίστηκαν σχεδόν αμέσως από την αγορά

Πότε θα επανέλθουν οι τιμές;

Με την πανδημία ακόμα σε εξέλιξη και με την πραγματική οικονομία σε παύση, καθώς και τις ελλείψεις ημιαγωγών (μικροτσίπ) δεν προβλέπεται να επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα πιθανότατα ούτε το 2022.

Η συμβουλή μας είναι (εκτός και αν είστε ασυγκράτητοι) να μην προχωρήσετε σε αγορά κάρτας γραφικών προς το παρόν. Ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι του 2022 να υπάρξει κάποια βελτίωση στις τιμές.

Δυσοίωνες πάντως προβλέψεις υπάρχουν και προσδιορίζουν ότι η κατάσταση με τις απλησίαστες τιμές θα συνεχιστεί και το 2023.

Top