Η πιο διάσημη φωτογραφία στον κόσμο των υπολογιστών – Το λιβάδι των Windows XP

 

Το 2001 τα Windows XP κυκλοφόρησαν με προεπιλεγμένη ταπετσαρία ένα πράσινο λιβάδι με γαλάζιο ουρανό. Εκτοτε 14 χρόνια μετά υπολογίζεται οτι την συγκεκριμένη φωτογραφία την έχουν δει 2 δισεκατομύρια χρήστες κάνοντας την έτσι την διασημότερη φωτογραφία στον χώρο τον υπολογιστών και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες στον κόσμο.

Το όνομα της στα ελληνικά στο μενού επιλογής ταπετσαρίας (Wallpaper) των Windows είναι “Ευτυχία” (στην αγγλική έκδοση “Bliss”)

Στην εκδήλωση για την απόσυρση των Windows XP τον Απρίλιο του 2014 η Microsoft αναζήτησε τον φωτογράφο που την είχε τραβήξει, τον Charles ‘Chuck’ O’Rear, πρώην φωτογράφο του National Geographic που όταν τράβηξε την φωτογραφία το 1996 δεν είχε καν ιδέα οτι θα την χρησιμοποιούσε η Microsoft.

Ο φωτογράφος ταξίδευε από το σπίτι του στην Καλιφόρνια προς το Σαν Φρανσίσκο όταν είδε το λιβάδι και έστησε την μηχανή του.

Φυσικά η φωτογραφία δεν έχει τραβηχτεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Ο O’Rear χρησιμοποίησε την κάμερα Mamiya RZ67 με φίλμ Fujichrome Velvia. Τράβηξε τρείς φωτογραφίες και οταν το φωτογραφικό πρακτορείο Corbis του ζήτησε τα slides, όπως ανάφερε δεν μπορούσε να τα στείλει με   courier λόγω του υψηλού κόστους.

Η φωτογραφία παραμένει ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα γνωστή από όσους χρησιμοποιούν Windows XP ενώ είναι αναγνωρίσιμη και από άτομα που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το λειτουργικό σύστημα.

Top