Παιδί και Διαδίκτυο: συμβουλές για γονείς

 

Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη:

Ανησυχείτε για το πόσο χρόνο ξοδεύει το παιδί σας στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή; Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για γονείς με συμβουλές για εποικοδομητική συζήτηση με το παιδί σας για την ώρα που μπορεί να βρίσκεται μπροστά από μία οθόνη.

Πόση ώρα θεωρείται πάρα πολύ;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις συσκευές και τους υπολογιστές τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους – να μαθαίνουν, να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται. Το πιο σημαντικό είναι να ορίσετε σαφή όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και να αποτελέσετε οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα.
Ο χρόνος οθόνης είναι μια ξεπερασμένη έννοια. Καθώς τα ψηφιακά μέσα έχουν ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής του παιδιού, είναι πιο σημαντικό να σκεφτείτε με τι διαδικτυακές δραστηριότητες ασχολείται το παιδί, παρά να θέσετε αυθαίρετους κανόνες σχετικά με το χρόνο.

Χρήσιμες συμβουλές
Συμφωνείστε ένα σαφές σύνολο κανόνων με το παιδί σας για την ώρα που θα βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη στο σπίτι. Συζητήστε με το παιδί σας όταν πιστεύετε πότε είναι σωστό και πότε ακατάλληλο να χρησιμοποιούμε οθόνες. Συμφωνείστε τις ώρες που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η χρήση κάποιας οθόνης στο σπίτι. Για παράδειγμα, ώρα δείπνου, ώρα εργασίας και ώρα για ύπνο.

2.Κάντε όπως έχετε συμφωνήσει. Η συμπεριφορά μοντελοποίησης είναι ο ισχυρότερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να επηρεάσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

3.Περιορίστε τη χρήση υπολογιστών / συσκευών στην κρεβατοκάμαρα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, ίσως θελήσετε να απαγορεύσετε εντελώς τις συσκευές στο υπνοδωμάτιο.

4.Αγοράστε ένα ξυπνητήρι για την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας και φορτίστε τα τηλέφωνά των παιδιών στο δικό σας υπνοδωμάτιο τη νύχτα. Αυτό μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κάνουν ένα διάλειμμα από το διαδίκτυο.

5.Προσπαθήστε να μην βασίζεστε σε οθόνες πάρα πολύ για να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα. Μπορεί να είναι εύκολο να προτρέψετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το tablet ή να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή για να διασκεδάσουν, αλλά αυτό μπερδεύει τους κανόνες που θα έχετε ορίσει για την ώρα μπροστά από την οθόνη. Προσπαθήστε να τηρήσετε τους συμφωνημένους κανόνες με το παιδί σας και θυμηθείτε να δώσετε το καλό παράδειγμα.

6.Συζητήστε με το παιδί σας για το τι κάνει στο διαδίκτυο και παροτρύνετε το να χρησιμοποιήσει το χρόνο της οθόνης του για μάθηση και εκπαίδευση.

7.Επιλέξτε ένα βράδυ της εβδομάδας όπου θα κάνετε μια οικογενειακή δραστηριότητα μαζί, είτε πρόκειται για νύχτα κινηματογράφου ή για νύχτα παιχνιδιών. Η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων μαζί ως οικογένεια θα συμβάλει στην εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών χρόνου οθόνης και θα προσφέρει διασκεδαστικές εναλλακτικές λύσεις.

8.Μην έχετε πάντοτε οθόνες στο παρασκήνιο. Κλείνετε τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές όταν δεν τους χρησιμοποιείτε. Οι οθόνες αυτές μπορεί να αποσπούν την προσοχή των παιδιών εάν προσπαθούν να συμμετάσχουν σε κάποια άλλη δραστηριότητα.

9.Τέλος, μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού. Μπορείτε να παίξετε το αγαπημένο διαδικτυακό παιχνίδι του παιδιού σας και να ανακαλύψετε μαζί τον ψηφιακό κόσμο!

Συμβουλές για γονείς – Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου δει κάτι που το αναστατώσει διαδικτυακά.

Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος όπου μπορούν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι να συναντήσουν πολλά θετικά υπάρχει όμως και η περίπτωση να δουν ή να βιώσουν σε απευθείας σύνδεση πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να τα ανησυχήσουν ή να τα κάνουν να νιώσουν άβολα. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε… Από μια τρομακτική εικόνα ή ένα σχόλιο μισαλλόδοξου λόγου, κάτι ακατάλληλο για την ηλικία τους ή ακόμα και παράνομο περιεχόμενο.

Οι πιθανότητες να «σκοντάψουν» σε υλικό που μπορεί να τα αναστατώσει είναι πολλές καθώς αυτό μπορεί να γίνει είτε συνειδητά (επειδή ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο αλλά ακατάλληλο) είτε τυχαία (πληκτρολογώντας λάθος μια διεύθυνση url, κατεβάζοντας ένα άγνωστο αρχείο, ακολουθώντας άγνωστους συνδέσμους κ.α).

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τέτοιου είδους περιεχόμενο;

Η εγκατάσταση φίλτρου γονικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να συναντήσει επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσετε και να παραλείψετε τη συζήτηση με το παιδί για το τι πρέπει να προσέχει στο διαδίκτυο, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας .

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκλείσετε περιεχόμενο από τη συσκευή του παιδιού σας.

Πρώτον, μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου στο οικιακό WiFi που θα καλύπτει όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το συγκεκριμένο Wi-Fi.

Τα φίλτρα γονικού ελέγχου παρέχονται δωρεάν από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου.

Υπάρχουν επίσης γονικοί έλεγχοι που παρέχονται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το παιδί.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου σε επίπεδο συσκευής.

Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου έχει δει κάτι που το έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο

1.Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας

Ψύχραιμα ρωτήστε το παιδί πως έφτασε να δει το ακατάλληλο περιεχόμενο γεγονός που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πως εμφανίστηκε το εν λόγω περιεχόμενο στην οθόνη. Τα παιδιά αξιολογούν υποσυνείδητα τις αντιδράσεις των ενηλίκων και αν εσείς παραμείνετε ψύχραιμοι και δεκτικοί θα τους δείξετε ότι μπορούν να απευθύνονται σε εσάς για βοήθεια.

2.Προσπαθήστε να μην αποδώσετε ευθύνες

Μπορεί το παιδί σας κατά λάθος να συνάντησε το ακατάλληλο περιεχόμενο ή μπορεί ακόμα και να έψαξε για αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί. Η περιέργεια των παιδιών μπορεί να τα οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται. Το να του πάρετε τη συσκευή και να του περιορίσετε τη χρήση της τεχνολογίας είναι λάθος στην παρούσα φάση καθώς το παιδί θα λάβει λάθος μηνύματα και δε θα σας ξαναεμπιστευτεί.

3.Συζητήστε με το παιδί για αυτό που είδε και το αναστάτωσε

Μόλις το παιδί σας ηρεμήσει, εκφράστε του την ικανοποίησή σας από το γεγονός ότι σας εμπιστεύτηκε. Εν συνεχεία συζητήστε μαζί του για αυτό που είδε ακόμα και αν το ίδιο το παιδί θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός. Η συζήτηση είναι σημαντική καθώς θα βοηθήσει το παιδί να τοποθετήσει στο μυαλό του στις πραγματικές διαστάσεις αυτό που είδε και το αναστάτωσε και να διερευνήσει το κατά πόσο ταιριάζει με τις οικογενειακές σας αξίες. Επίσης με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία στο παιδί να σας κάνει ερωτήσεις για να λύσει τυχόν απορίες του.

4.Να είστε ενήμεροι για το που μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια

Η χρήση του διαδικτύου όχι μόνο από τα παιδιά αλλά ακόμα και από τους ενήλικες εγκυμονεί κινδύνους. Ως γονείς θα πρέπει να είσαστε ενημερωμένοι για αυτούς ανεξάρτητα το πόσο καλά ή όχι γνωρίζετε να χειρίζεστε την τεχνολογία. Ένας καλός τρόπος ενημέρωσης είναι μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4kids.gr όπου κανείς μπορεί να βρει απαντήσεις, συμβουλές ακόμα και συμβουλευτικούς οδηγούς σε ότι τον απασχολεί.

Αν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με μια συγκεκριμένη κατάσταση που αντιμετωπίζετε εσείς ή το παιδί σας στο διαδίκτυο τότε μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με τη γραμμή βοήθειας Help-Line στο 210-6007686 ή στο info@help-line.gr.

Να θυμάστε πάντα ότι είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου οπότε είναι σημαντικό να καταγγέλλουμε οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο συναντάμε online. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα ακόμα και διατηρώντας την ανωνυμία σας μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Για να ενημερωθείτε για το θέμα της ασφάλειας από το διαδίκτυο αξίζει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.saferinternet4kids.gr

https://neotita.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BF%CE%BD/

Top