Πόση ώρα θα κρατήσει τον υπολογιστή σας σε λειτουργία το UPS;

Ενημέρωση Νοεμβρίου 2022:

Eπικρατεί μία φρενίτιδα να αγοράζουν όλοι UPS λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρώντας δεδομένο ότι θα υπάρχουν εκτεταμένες σε διάρκεια διακοπές ρεύματος.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε ούτε να διαψεύσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε.

Αν θέλετε να πάρετε UPS σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μας είναι να είναι από γνωστό κατασκευαστή και σίγουρα πάνω από 1000VA

Να αποσαφηνίσουμε εξ’ αρχής:

Το UPS δεν είναι για να κρατήσει αναμμένα όλα τα φώτα στο σπίτι, την τηλεόραση των 42 ιντσών, τα φώτα του κήπου και να ανάψουμε και το μάτι της κουζίνας να τηγανίσουμε ένα αυγό.

Το UPS θα μας προλάβει κάποια πτώση ή υπέρταση του ηλεκτρικού δικτύου και θα προστατέψει τον εξοπλισμό μας καθώς επίσης ανάλογα με το μέγεθος του να κρατήσει ακόμα και κάποιες ώρες ανοιχτό το Router ευρυζωνικής τηλεφωνίας για να υπάρχει internet και τηλεφωνία (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει διακοπή ρεύματος και το καφάο της περιοχής)

Ενδεικτική κατανάλωση και διάρκεια παροχής ρεύματος ενός τροφοδοτικού 1000VA

Internet Modem και Router:  10 Watts, 150 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Μικρός υπολογιστής (Pentium N ή J, Mac Mini) με οθόνη 20 ιντσών LCD και Router: 40 Watts, 65 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Laptop και Router: 80 Watts, 32 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Υπολογιστής Pentium G ή i3 με οθόνη 20 ιντσών LCD , Laptop και Router: 180 Watts, 10 λεπτά διάρκεια παροχής ρεύματος

Ανησυχείτε ότι σε μία διακοπή ρεύματος θα χάσετε όλη σας την δουλειά στον υπολογιστή;

To UPS θα κρατήσει ανοιχτό τον υπολογιστή για κάποια ώρα αλλά είναι κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Το UPS – Uninterruptible Power Supply (Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας) είναι ουσιαστικά μία μεγάλη μπαταρία που θα κρατήσει τον υπολογιστή σας σε λειτουργία όταν γίνει διακοπή ρεύματος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο αλλά μην περιμένετε θαύματα.

Πόση ώρα θα μείνει ανοιχτός ο υπολογιστής;

Τα UPS έχουν ένα δείκτη που ονομάζεται “VA rating” από την συνάρτηση Voltage-Amps που σας λέει πόσο φορτίο μπορεί να σηκώσει και σε προσέγγιση πόση ώρα θα μείνει ανοιχτό σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Στην συνάρτηση αυτή πρέπει να πολλαπλασιάσετε με το .6 για να μετατρέψετε το VA rating σε Watts – παράδειγμα, ένα UPS 1000VA έχει σχεδιαστεί για περίπου φορτίο 600 Watt

Ως πιο οικονομική λύση μπορείτε να πάρετε ένα UPS των 550VA, που υποστηρίζει φορτίο περίπου 330 Watt. Αυτό σημαίνει οτι το UPS μπορεί να κρατήσει ανοιχτό τον εξοπλισμό σας για περίπου 4 λεπτά.

Ακόμα και αν περιορίσετε την κατανάλωση κοντά στα 150 Watts – δηλαδή όσο καταναλώνει ένας μικρός υπολογιστής μία οθόνη και κάποιο μόντεμ, πάλι δεν θα παραμείνουν ανοιχτά πάνω από 10 λεπτα.

Αν πάρετε και ένα ακριβό UPS των 1500VA πάλι ο υπολογιστής σας δεν θα λειτουργήσει παραπάνω από μισή ώρα.

Ολα τα παραπάνω δεν προσπαθούν να αποδείξουν οτι δεν χρειάζονται τα UPS αλλά το τι μπορείτε να κάνετε με αυτά.

Η πραγματική χρήση του UPS είναι να σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να αποθηκεύσετε την εργασίας σας και να κλείσετε κανονικά τον υπολογιστή. Αν μάλιστα έχετε ένα μοντέλο UPS που έχει και δυνατότητα σύνδεσης με τον υπολογιστή, μπορεί αυτόματα να δώσει την εντολή για τερματισμό. Πολύ χρήσιμη λειτουργία και για οικιακό υπολογιστή αλλά και για τον χώρο εργασίας σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος server.

Το UPS επίσης προστατεύει την ίδια στιγμή και από την αυξομείωση της τάσης του ρεύματος αλλά και από υπερτάσεις  και είναι απαραίτητο για κάθε είδους συσκευές όπως π.χ Τηλεοράσεις, Home Cinema, Ηχοσυστήματα ακόμα και οικιακές συσκευές ειδικά μάλιστα σε περιοχές που υπάρχουν συχνά προβλήματα με την τάση του ρεύματος.

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ε: Το UPS κάνει θόρυβο είναι φυσιολογικό;

Ναι, όλα τα UPS κάνουν θόρυβο ειδικά αν κοπεί το ρεύμα και δουλεύει η μπαταρία ο θόρυβος είναι μεγαλύτερος

 

Ε: Να κλείνω το UPS την νύχτα;

Α: Το UPS είναι κατασκευασμένο για να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Βγάζοντας το από την πρίζα αποφορτίζεται η μπαταρία του και την επόμενη φορά που θα το συνδέσετε πάλι θα πρέπει να κάνει επαναφόρτιση μειώνοντας έτσι την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

 

E: Το UPS είναι λίγο ζεστό.

Α: Είναι φυσιολογικό από την στιγμή που έχει μέσα του ηλεκτρικά κυκλώματα.

 

Ε: Πήρα ένα UPS και τώρα το δωμάτιο μυρίζει κάτι σαν καμένο πλαστικό η σαν κάποια άλλη περίεργη μυρωδιά.

Α: Είναι φυσιολογικό ακόμα και τις πρώτες εβδομάδες να υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά, μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν και από την εταιρεία. Είναι κάτι που συμβαίνει με όλες τις καινούργιες συσκευές από UPS μέχρι ηλεκτρική κουζίνα.

 

Ε: Θα φύγω για 20 ημέρες διακοπές. Να το κλείσω;

Α: Σε αυτή την περίπτωση ναι, αφού δεν θα συμβεί κάτι, απλά θα χαλάει ρεύμα. Αν το UPS τροφοδοτεί Router, Κάμερες ή Συναγερμό τότε πρέπει να μείνει αναμμένο.

 

Ε: Είναι παλιό το UPS και φοβάμαι να το αφήσω στο σπίτι αναμμένο, τι να κάνω;

Α: Αν το UPS είναι παλιό και το φοβάστε καλό θα είναι να πάρετε ένα καινούργιο που να το εμπιστεύεστε.

 

Ε: Οι μπαταρίες κρατάνε όντως 3 με 5 χρόνια;

Α: Εξαρτάται από πόσους κύκλους φόρτισης έχουν κάνει. Καλό θα είναι στα 3 χρόνια η μπαταρία να αλλάζει ή αν γίνονται διακοπές ρεύματος και βλέπετε να αδειάζει πολύ γρήγορα η μπαταρία τότε η αλλαγή είναι επιβεβλημένη και πριν τα 3 χρόνια.

 

Ε: Καλά όλα αυτά και το UPS που έχω πάρει είναι επώνυμο και από τα καλύτερα μοντέλα αλλά ακόμα φοβάμαι μήπως το αφήσω αναμμένο και πάρει φωτιά όσο λείπω.

Α: Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα UPS να πάρει φωτιά αν τηρούνται οι επισημάνσεις ασφαλείας του κατασκευαστή όπως: Να είναι σε ανοιχτό χώρο και να έχει επαρκή αερισμό, να είναι μακρυά από υγρασία και σκόνη και κυρίως μην πέφτουν επάνω του περιοδικά, ρούχα, μαξιλάρια, κουβέρτες κλπ.

Top