Viber Pay – Τι σημαίνει το αστεράκι στο Viber και πως λειτουργεί

 

Διαθέσιμο το Viber Pay σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε.

Αυτή η νέα fintech λειτουργία επιτρέπει στην πλατφόρμα να εδραιώσει τη θέση της ως υπερεφαρμογή και να μπει την τροχιά μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης: Προσφέροντας γρήγορες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αναφέρεται, οι ψηφιακές πληρωμές του Viber πρωτοπαρουσιάστηκαν στις αγορές της Ελλάδας και της Γερμανίας αυτό το καλοκαίρι, αρχικά μέσω μιας λίστας αναμονής. Από τον Ιούλιο, πάνω από 100.000 χρήστες γράφτηκαν στη λίστα αυτή, που τους επέτρεψε σταδιακή πρόσβαση στην καινούργια υπηρεσία.

Αυτήν τη στιγμή το Viber Pay επιτρέπει άμεσες και δωρεάν συναλλαγές από Ελλάδα σε Γερμανία και το αντίστροφο. Οι χρήστες στην Ελλάδα μπορούν, βεβαίως, να στείλουν ο ένας χρήματα στον άλλον δωρεάν, εύκολα και με ασφάλεια, δημιουργώντας ένα ψηφιακό πορτοφόλι.

Το πορτοφόλι είναι έτοιμο σε μόλις δύο λεπτά και χρειάζεται απλά μια εγγραφή και μια επιβεβαίωση μέσω email. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει συναλλαγές έως και 120 ευρώ, αλλά με επιβεβαίωση ακόμη περισσότερων στοιχείων, οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν ποσά έως και 4.500 ευρώ. Ένας χρήστης Viber Pay μπορεί επίσης να στέλνει χρήματα από το πορτοφόλι του σε άλλο χρήστη στο Viber, ακόμη κι αν εκείνος δεν διαθέτει ψηφιακό πορτοφόλι.

Οι συναλλαγές προς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα για πληρωμές καθημερινών εξόδων θα είναι επίσης διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες δωρεάν – χωρίς το Viber να λαμβάνει κάποια προμήθεια. Οι επιβεβαιώσεις των πληρωμών αποστέλλονται αυτόματα με κρυπτογράφηση end-to-end, όπως συμβαίνει δηλαδή και με τις συνομιλίες στο Viber. Τα μέτρα ασφαλείας της νέας υπηρεσίας επίσης επεκτείνονται και σε αναγνώριση προσώπου και προστασία κωδικού πρόσβασης.

«Προσπαθούμε πάντα να πρωτοπορούμε στον κλάδο μας, προσφέροντας εξαιρετική προστιθέμενη αξία στις βασικές μας υπηρεσίες και περισσότερες λειτουργίες από απλά μηνύματα. Το Viber Pay επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς μέσα σε μια συνομιλία και μάλιστα στην πιο δημοφιλή εφαρμογή επικοινωνίας στην Ελλάδα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες χρήστες μας να γλιτώσουν χρόνο και προσπάθεια, επιτρέποντάς τους μια άνετη, γρήγορη και ασφαλή υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων μέσα στο Viber, ειδικά τώρα που αρχίζουν οι γιορτές», σχολίασε ο Ritesh Shah, VP του τμήματος FinTech and Business solutions της Rakuten Viber.

Ανάμεσα στα προϊόντα που έρχονται είναι επίσης και ψηφιακές πιστωτικές κάρτες για online αγορές σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά για την εφαρμογή Viber Pay:

Αποστολή και λήψη χρημάτων στο Viber Pay

Στείλε με ευκολία χρήματα στις επαφές σου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Μπορείς να στείλεις χρήματα ακόμα και σε χρήστες του Viber που δεν έχουν Viber Pay!

Ποιος μπορεί να αποδεχτεί μεταφορά μέσω Viber Pay

Μπορείς να στείλεις χρήματα σε οποιονδήποτε χρήστη Viber διαμένει σε χώρα όπου είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Viber Pay (από πορτοφόλι σε πορτοφόλι). Επιπλέον, μπορείς να στείλεις χρήματα και σε χρήστες που δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει το πορτοφόλι Viber Pay (θα λάβουν μια ειδοποίηση για να το ενεργοποιήσουν ώστε να λάβουν την πληρωμή).
Μια άλλη επιλογή είναι να στείλεις χρήματα απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό κάποιου, αν διαμένει στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (ΕΧΠΕ).

Σημειώσεις

Οι επαφές με ενεργό πορτοφόλι Viber Pay ενδέχεται να έχουν ένα αποκλειστικό σήμα Viber Pay  στη φωτογραφία προφίλ τους!

Αποστολή χρημάτων σε επαφή (από πορτοφόλι σε πορτοφόλι)

Προτού ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι υπάρχουν χρήματα στο πορτοφόλι Viber Pay.
Μπορείς να στείλεις χρήματα σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Viber και εφόσον η εφαρμογή Viber Pay είναι διαθέσιμη στη χώρα του. Οι επαφές που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια δε θα εμφανίζονται ως επιλογές στους παραλήπτες.
Για την αποστολή χρημάτων σε μια επαφή:
 1. Άνοιξε το Viber στο τηλέφωνό σου
 2. Πάτησε Πληρωμή 
 3. Πάτησε Αποστολή 
 4. Επίλεξε μια επαφή στο Viber στην οποία θέλεις να στείλεις χρήματα
 5. Καταχώρησε το ποσό που θέλεις να στείλεις
  • Προαιρετικά: Πρόσθεσε μια σημείωση ως περιγραφή της συναλλαγής
 6. Πάτησε Αποστολή
Ή
 1. Άνοιξε το Viber στο τηλέφωνό σου
 2. Στην οθόνη Συνομιλίες  επίλεξε το άτομο στο οποίο θέλεις να στείλεις χρήματα
 3. Πάτησε Πληρωμή  (στο κάτω μέρος της οθόνης ή στο μενού Περισσότερα )
  • Αυτή η επιλογή δε θα είναι διαθέσιμη αν η επαφή διαμένει σε χώρα που δεν υποστηρίζει ακόμα το Viber Pay
 4. Θα ανακατευθυνθείς στο Viber Pay, όπου μπορείς να ολοκληρώσεις τη συναλλαγή ακολουθώντας τα βήματα 5 και 6 των οδηγιών που προηγήθηκαν
  • Αν δεν έχεις ενεργοποιήσει το πορτοφόλι Viber Pay, θα σου ζητηθεί να το κάνεις, για να μπορέσεις να ξεκινήσεις τη συναλλαγή
Η επαφή σου θα λάβει αμέσως την πληρωμή και στη λίστα Πρόσφατες συναλλαγές θα εμφανιστεί η συναλλαγή σου.

Αποστολή χρημάτων σε μέλος κοινόχρηστης ομάδας (από πορτοφόλι σε πορτοφόλι)

Μπορείς να στείλεις χρήματα σε κάποιο μέλος μιας ομάδας (ή Κοινότητας) που δεν έχεις αποθηκεύσει στις επαφές σου.
Για την αποστολή χρημάτων σε μέλος μιας ομάδας:
 1. Άνοιξε το Viber στο τηλέφωνό σου
 2. Στην οθόνη Συνομιλίες  επίλεξε την κοινόχρηστη ομάδα
 3. Πάτησε τη φωτογραφία προφίλ του ατόμου στο οποίο θέλεις να στείλεις χρήματα
 4. Πάτησε Στείλε χρήματα
  • Αυτή η επιλογή δε θα είναι διαθέσιμη αν το εν λόγω άτομο διαμένει σε χώρα που δεν υποστηρίζει ακόμα το Viber Pay
  • Αν το εν λόγω άτομο δε μπορεί να αποδεχτεί πληρωμές, θα ανακατευθυνθείς στο Viber Pay
 5. Καταχώρησε το ποσό που θέλεις να στείλεις
  • Προαιρετικά: Πρόσθεσε μια σημείωση ως περιγραφή της συναλλαγής
 6. Πάτησε Αποστολή
Η επαφή σου θα λάβει αμέσως την πληρωμή και στη λίστα Πρόσφατες συναλλαγές θα εμφανιστεί η συναλλαγή σου.

Πραγματοποίηση μεταφοράς μέσω τράπεζας (απευθείας κατάθεση)

Μπορείς να πραγματοποιήσεις μεταφορά μέσω τράπεζας απευθείας στον λογαριασμό της επαφής σου ή στον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό:
 1. Άνοιξε το Viber στο τηλέφωνό σου
 2. Πάτησε Πληρωμή 
 3. Πάτησε Αποστολή 
 4. Πάτησε Μεταφορά μέσω τράπεζας
 5. Καταχώρησε το ποσό που θέλεις να στείλεις
 6. Πάτησε Συνέχεια
 7. Επίλεξε τον λογαριασμό στον οποίο θέλεις να στείλεις χρήματα
  • Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνεις κατάθεση σε αυτόν τον λογαριασμό, πάτησε Προσθήκη παραλήπτη και καταχώρησε τα στοιχεία του λογαριασμού (IBAN* και ονοματεπώνυμο)
  • Προαιρετικά: Πρόσθεσε μια σημείωση αναφοράς ως περιγραφή της συναλλαγής
 8. Πάτησε Αποστολή
Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες ημέρες, καθώς η τράπεζα του παραλήπτη πρέπει να διεκπεραιώσει την πληρωμή. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο παραλήπτης θα δει την πληρωμή από το όνομά σου (όπως εμφανίζεται στο προφίλ σου στο Viber Pay) και τον IBAN σου (αν υπάρχει) στις κινήσεις του τραπεζικού του λογαριασμού. Τα στοιχεία της κάρτας σου δε θα κοινοποιηθούν στον παραλήπτη.
Λάβε υπόψη σου ότι η τράπεζα του παραλήπτη ενδέχεται να εφαρμόσει κάποια χρέωση για την αποδοχή της μεταφοράς.
*Το ακρωνύμιο IBAN προκύπτει από το International Bank Account Number (Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού) και θα τον βρεις είτε στον ιστότοπο της τράπεζας του κατόχου του λογαριασμού είτε επικοινωνώντας απευθείας με την τράπεζα.

Ακύρωση συναλλαγής

Μπορείς να ακυρώσεις μια συναλλαγή μόνο αν ο παραλήπτης των χρημάτων δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα το πορτοφόλι του και η συναλλαγή εξακολουθεί να βρίσκεται Σε εκκρεμότητα Αν πιστεύεις ότι έχεις πραγματοποιήσει κάποια εσφαλμένη συναλλαγή, επικοινώνησε μαζί μας το συντομότερο δυνατό.
Για ακύρωση της συναλλαγής:
 1. Άνοιξε το Viber στο τηλέφωνό σου
 2. Πάτησε Πληρωμή 
 3. Πάτησε Προβολή όλων στην ενότητα Πρόσφατες συναλλαγές
 4. Επίλεξε τη συναλλαγή που θέλεις να ακυρώσεις (δίπλα από το όνομα της συναλλαγής θα πρέπει να υπάρχει η κατάσταση Σε εκκρεμότητα)
 5. Πάτησε Ακύρωση συναλλαγής κάτω από το στοιχείο Κατάσταση
 6. Επιβεβαίωση
Τα χρήματα θα επιστραφούν αμέσως στο πορτοφόλι Viber Pay.

Λήψη χρημάτων από επαφή στο Viber

Όταν κάποιος σου στείλει χρήματα μέσω Viber Pay, θα λάβεις μια ειδοποίηση στη συνομιλία σου με τον αποστολέα. Αν πατήσεις Μετάβαση στο πορτοφόλι θα μεταφερθείς στην οθόνη πληρωμών του Viber Pay, όπου θα δεις τη συναλλαγή σου.
Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείς το Viber Pay, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα σου ζητηθεί να ενεργοποιήσεις το πορτοφόλι Viber Pay. Πάτησε το πλαίσιο και ακολούθησε τα βήματα για πιστοποίηση ταυτότητας και για να διαμορφώσεις τον λογαριασμό σου. Όταν το πορτοφόλι σου ενεργοποιηθεί, θα λάβεις αυτόματα τα χρήματα που σου έχουν στείλει.
Λάβε υπόψη σου ότι, αν δεν ενεργοποιήσεις το πορτοφόλι σου εντός 7 ημερών, η συναλλαγή θα ακυρωθεί και τα χρήματα που σου έστειλαν θα επιστραφούν στον αποστολέα.

Κινήσεις τραπεζικού λογαριασμού και λεπτομέρειες συναλλαγών

Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης λεπτομερούς ιστορικού συναλλαγών. Ωστόσο, μπορείς να δεις με μη αυτόματο τρόπο κάθε συναλλαγή στην εφαρμογή Viber:
 1. Άνοιξε το Viber στο τηλέφωνό σου
 2. Πάτησε Πληρωμή 
 3. Πάτησε το στοιχείο Προβολή όλων στην ενότητα Πρόσφατες συναλλαγές
 4. Επίλεξε μια συναλλαγή για περισσότερες λεπτομέρειες
Top