Windows 11: Πότε μπορείτε να κάνετε την αναβάθμιση

Τα Windows 11, η νέα έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές, και σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες οι χρήστες των υπολογιστών με Windows 10 θα ενημερώνονται -μέσα από το Windows Update- για τη διαθεσιμότητα του νέου OS.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των προσωπικών υπολογιστών που αποκτήθηκαν την τελευταία πενταετία δεν θα έχουν πρόβλημα να αναβαθμιστούν, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα.

Και ο λόγος δεν είναι οι βασικές προδιαγραφές που απαιτούν τα Windows 11 αλλά το γεγονός ότι η Microsoft απαιτεί την ύπαρξη του TPM 2.0 (Trusted Platform Module ή Μονάδα Αξιόπιστης Πλατφόρμας) ενός χαρακτηριστικού που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε επίπεδο hardware.

Για να δείτε αν είναι διαθέσιμη για τον υπολογιστή σας η αναβάθμιση στα Windows 11 μπορείτε μέσα από τις ρυθμίσεις του PC να πάτε στο Windows Update και να ελέγξτε τις διαθέσιμες ενημερώσεις.

Αν θέλετε να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας «επιτρέπεται» να αναβαθμιστεί τότε μπορείτε να «κατεβάσετε» τη σχετική εφαρμογή της Microsoft και να την «τρέξετε».

https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp

Σε περίπτωση πάντως που το TPM 2.0 δεν είναι ενεργοποιημένο, υπάρχει τρόπος να το ενεργοποιήσετε ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες της Microsoft.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11 είναι λίγο πιο υψηλές από εκείνες των Windows 10. Η νέα έκδοση των Windows απαιτεί τουλάχιστον επεξεργαστή που να «τρέχει» στο 1 GHz και να είναι διπύρηνος, 4 GB μνήμη, 64 GΒ αποθηκευτικό χώρο, μητρική με υποστήριξη με δυνατότητα ασφαλούς εκκίνησης, κάρτα γραφικών με υποστήριξη DX12 και οθόνη που να υποστηρίζει ανάλυση 720p. Χαρακτηριστικά που συναντά κανείς ακόμη σε χαμηλού κόστους προσωπικούς υπολογιστές αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με την Microsoft οι απαιτήσεις είναι οι εξής:

https://www.microsoft.com/el-gr/windows/windows-11-specifications

Απαιτήσεις συστήματος

Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για την εγκατάσταση των Windows 11 σε έναν υπολογιστή. Αν η συσκευή σας δεν πληροί αυτές τις απαιτήσεις, ενδέχεται να μην μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 11 και να πρέπει να αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι ο υπολογιστής σας πληροί αυτές τις απαιτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) ή, εάν η συσκευή σας διαθέτει ήδη Windows 10, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ελέγχου εύρυθμης λειτουργίας του υπολογιστή για να αξιολογήσετε τη συμβατότητα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η εφαρμογή δεν ελέγχει την κάρτα γραφικών ή την οθόνη, καθώς οι περισσότερες συμβατές συσκευές θα πληρούν τις απαιτήσεις που αναφέρονται παρακάτω.

Η συσκευή σας πρέπει να εκτελεί Windows 10, έκδοσης 2004 ή μεταγενέστερης, για αναβάθμιση. Δωρεάν ενημερώσεις διατίθενται μέσω του Windows Update στις Ρυθμίσεις>Ενημέρωση και ασφάλεια.

Επεξεργαστής 1 gigahertz (GHz) ή ταχύτερος με 2 ή περισσότερους πυρήνες σε συμβατό επεξεργαστή 64-bit ή νέο σύστημα μικροκυκλώματος (SoC).
Μνήμη RAM 4 gigabyte (GB).
Χώρος αποθήκευσης 64 GB ή συσκευή αποθήκευσης μεγαλύτερης χωρητικότητας Σημείωση: Ανατρέξτε παρακάτω στην ενότητα με τίτλο “Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις χώρου αποθήκευσης για να διατηρείτε τα Windows 11 ενημερωμένα” για περισσότερες λεπτομέρειες.
Υλικολογισμικό του συστήματος UEFI, με δυνατότητα Ασφαλούς εκκίνησης. Ελέγξτε εδώ για πληροφορίες σχετικά με το πώς ο υπολογιστής σας ίσως έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση.
TPM Μονάδα αξιόπιστης πλατφόρμας (TPM) έκδοση 2.0. Ελέγξτε εδώ για οδηγίες σχετικά με το πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας να πληροί αυτή την απαίτηση.
Κάρτα γραφικών Συμβατότητα με DirectX 12 ή μεταγενέστερη έκδοση με πρόγραμμα οδήγησης WDDM 2.0.
Οθόνη Οθόνη υψηλής ευκρίνειας (720p) με διαγώνιο μεγαλύτερη από 9”, 8 bit ανά χρωματικό κανάλι.
Σύνδεση στο Internet και λογαριασμός Microsoft Η έκδοση Home των Windows 11 απαιτεί δυνατότητα σύνδεσης στο Internet και λογαριασμό Microsoft.
Η εναλλαγή από την έκδοση Home των Windows 11 σε S mode απαιτεί επίσης δυνατότητα σύνδεσης στο Internet. Μάθετε περισσότερα για την S mode εδώ.
Για όλες τις εκδόσεις των Windows 11, απαιτείται πρόσβαση στο Internet για την εκτέλεση ενημερώσεων και για τη λήψη και αξιοποίηση ορισμένων δυνατοτήτων. Για ορισμένες δυνατότητες απαιτείται λογαριασμός Microsoft.

Ορισμένες δυνατότητες απαιτούν συγκεκριμένο υλικό. Οι απαιτήσεις συστήματος για την εκτέλεση ορισμένων εφαρμογών θα υπερβαίνουν τις ελάχιστες προδιαγραφές συσκευής των Windows 11. Ελέγξτε τις πληροφορίες συμβατότητας συσκευής που αφορούν στις εφαρμογές που θέλετε να εγκαταστήσετε. Ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης στη συσκευή σας θα ποικίλλει ανάλογα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές και ενημερώσεις. Οι επιδόσεις θα αυξάνονται με πιο ποιοτικούς υπολογιστές με μεγαλύτερες δυνατότητες. Με την πάροδο του χρόνου και για τις αναβαθμίσεις, είναι πιθανόν να ισχύουν πρόσθετες απαιτήσεις.

Σε περίπτωση πάντως που θέλετε οπωσδήποτε να «κατεβάσετε» άμεσα τα Windows 11 μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση που είναι άμεσα διαθέσιμα και από εκεί να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσετε στην αναβάθμιση. Αυτό που συνιστάται πάντως είναι να διαβάσετε τις οδηγίες που υπάρχουν εκεί προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τι προσφέρουν τα Windows 11

Όσον αφορά στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα Windows, οι περισσότερες αφορούν τον σχεδιασμό και το περισσότερο εύχρηστο περιβάλλον.

Η πιο βασική δεν είναι άλλη από το ότι το Start (Έναρξη) βρίσκεται πλέον στο κέντρο και μέσω του cloud και του Microsoft 365 o χρήστης έχει πρόσβαση στα πρόσφατα αρχεία του ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή ακόμα κι αν είναι σε συσκευή Androidή iOS. Γενικότερα, υπάρχουν αρκετές σχεδιαστικές αλλαγές ώστε το σύστημα να είναι πιο εύχρηστο και πολλές προσθήκες νέων εργαλείων.

Επιπλέον, όμως, η Microsoft υποστηρίζει ότι τα Windows 11 θα βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και σε άλλους τομείς όπως είναι η καλύτερη διαχείριση της επεξεργαστικής ισχύς και της μνήμης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα Windows 10 ένας υπολογιστής θα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα ακόμη και όταν ο χρήστης «τρέχει» ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές και «παράθυρα» στον browser του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα -συνήθως- η μνήμη να μην είναι επαρκής.

Στα νέα Windows 11, η Microsoft παρουσιάζει τα Snap Layouts, Snap Groups και Desktops για να παρέχει στον χρήστη έναν ακόμα πιο ισχυρό τρόπο να εκτελεί πολλές εργασίες και να παρακολουθεί αυτό που πρέπει να κάνει.

Πρόκειται για νέες δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για να οργανώνει ο χρήστης τα παράθυρά του και να βελτιστοποιεί το περιεχόμενο της οθόνης, ώστε να μπορεί να βλέπει τι χρειάζεται ακριβώς όπως θέλει σε μια διάταξη που είναι οπτικά καθαρή. Επίσης, με τα desktops ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί ξεχωριστούς «χώρους» για κάθε μέρος της καθημερινότητας του και να τους προσαρμόσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή σχετίζεται με το Teams, το οποίο εμφανίζεται απευθείας στη γραμμή εργασιών. Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτό επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί άμεσα μέσω κειμένου, συνομιλίας, φωνής ή βίντεο με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή στην οποία βρίσκεται, σε Windows, Android ή iOS. Εάν το άτομο με το οποίο συνδέεται ο χρήστης στο άλλο άκρο δεν έχει πραγματοποιήσει λήψη της εφαρμογής Teams, μπορεί να συνδεθεί μαζί του μέσω SMS.

Τα Windows 11 βελτιώνουν επίσης την ενσωμάτωση με τις δυνατότητες παραγωγικότητας του Teams, επιτρέποντάς να αρχίσει κανείς να παρουσιάζει ή να κάνει σίγαση απευθείας από τη γραμμή εργασιών.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα του gaming. Στην πράξη λανσάρεται το DirectX 12 Ultimate, το οποίο μπορεί να επιτρέψει συναρπαστικά, συναρπαστικά γραφικά σε υψηλές ταχύτητες καρέ, το DirectStorage για ταχύτερους χρόνους φόρτωσης και πιο λεπτομερείς κόσμους παιχνιδιών και το Auto HDR για ένα ευρύτερο, πιο ζωντανό φάσμα χρωμάτων για μια πραγματικά μαγευτική οπτική εμπειρία.

Τέλος, τα Windows 11 έρχονται με ταχύτερα widgets, μια νέα εξατομικευμένη ροή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Όταν ανοίγει κάποιος χρήστης την εξατομικευμένη ροή, γλιστράει στην οθόνη του σαν φύλλο γυαλιού, ώστε να μην διαταράξει αυτό που κάνει. Για δημιουργούς και εκδότες, το widget ανοίγει επίσης μια νέα ακίνητη εφαρμογή στα Windows για να παρέχει εξατομικευμένο περιεχόμενο.

Με τις τελευταίες ενημερώσεις των Windows, λογικά θα έχει εμφανιστεί ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο λέγεται “Ελεγχος λειτουργίας υπολογιστή”

Πατώντας την επιλογή έλεγχος τώρα θα εμφανιστεί η καρτέλα που βλέπετε παρακάτω, με το μήνυμα σε πράσινο φόντο “Ο υπολογιστής αυτός θα εκτελεί Windows 11” αν το μηχάνημα σας πληρεί τις προυποθέσεις

 

 

Top